Skocz do zawartości
IGNORED

Rega Apollo + Rega Brio 3

sweetminio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Proszę o rady, jakimi kablami spiąć wzmacniacz Rega Brio3 i CD Rega Apollo oraz monitory Usher s-520. Chciałbym dodać lekko basu ( bez przesadzenia z jego ilością ) i gładkości - z zachowaniem stereofonii, szczegółowości, głębi.

Proszę jednocześnie o wypowiedzi użytkowników systemów Rega, bo w klubie Rega dyskusja typowo zeszła "na manowce".

Pozdrawiam

Miłosz

https://www.audiostereo.pl/topic/86579-rega-apollo-rega-brio-3/

Witaj,

proponuję kable wyłącznie z miedzi beztlenowej. Idealnie sprawdzi się przewód KIMBER KABLE 8PR. Jako interkonekt proponuję natomiast Acrolink 6N-A2050II lub 6N-A2200II.

Zapraszam na odsłuchy oraz wypożyczenie okablowania do testów we własnym systemie

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kable nie służą dodawaniu basu...Zwłaszcza, że te kolumienki (naprawdę małe) mają okolice 100Hz lekko podbite (ok +3dB). Chyba, że chodzi ci o bas w okolicach 30Hz - ale cóż z tak małych monitorów go nie uświadczysz.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Chciałbym dodać lekko basu ( bez przesadzenia z jego ilością ) i gładkości

Zapomnij o "dodawaniu basu" kablami. Kable to nie korektor. Nie mają wbudowanych filtrów, nie mają w środku wzmacniacza którym mogłyby cokolwiek "dodać".

Kup dowolne kable, które będą Ci się podobać wizualnie, nosić miłą Twemu sercu markę i na które będzie Cię stać.

BTW, co to znaczy "dodać gładkości"?

Witaj,

proponuję kable wyłącznie z miedzi beztlenowej. Idealnie sprawdzi się przewód KIMBER KABLE 8PR. Jako interkonekt proponuję natomiast Acrolink 6N-A2050II lub 6N-A2200II.

Zapraszam na odsłuchy oraz wypożyczenie okablowania do testów we własnym systemie

W przypadku pytań służę pomocą

Za tą miedż BEZTLENOWĄ to i Kimber a zwłaszcza Acrolink się obrażą! Jak można być BRANŻA i pisać takie rzeczy.

te monitory nie mają podbicia basu ale ładne jego prowadzenie w okolice 50Hz przy 3dB z całkiem dobrą kontrolą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kablami nie wiele zdziałasz jeżeli elektronika jest dość nie wylewna na dole , możesz upolować aq type8 , jakiegoś vdh , z tanich vdh skyline, coś co lekko utemperuje wysokie ale żaden kabel nie zrobi rewolucji, prawdopodobnie albo monitory albo wzmak do wymiany

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Przewód Kimber Kable 8PR oraz wymienione przewody Acrolink - zastosowano miedź w przypadku Acrolinka o czystości 6N, Kimber Kable nie podaje. Nie widzę powodu, z jakiego miałyby się obrazić.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przewód Kimber Kable 8PR oraz wymienione przewody Acrolink - zastosowano miedź w przypadku Acrolinka o czystości 6N, Kimber Kable nie podaje. Nie widzę powodu, z jakiego miałyby się obrazić.

Miedż beztlenowa ma się nijak do przewodników używanych przez wymienionych producentów.Czystość,struktura krystaliczna-nic wam to nie mówi.

Chodził mi o to, aby zastosować w tym systemie kable nie srebrne, tylko miedziane. Srebro w tej konfiguracji moim zdaniem nie jest porzadane szczególnie biorąc pod uwagę sugestie użytkownika. Zaproponowane przeze mnie kable w praktyce kilkukrotnie stosowaliśmy w podobnej konfiguracji i wydawały się optymalne.

Proponuje jednak wyłącznie testy i odsłuchy

i zaraz zaczną się manowce...

Niekoniecznie.Kimber to dobry trop,ale raczej 4VS.Jeszcze lepszy byłby Talk Concert Lub Stereovox HDLS.W moim rozumieniu jak się jest Branża to trzeba precyzyjnie informować.Przyszedł mi do głowy Straightwire Maestro-jeżeli uda ci się wypatrzyć używkę.To nie są b.drogie kable-ale parę stówek trzeba będzie wydać za używki.

Jest jeszcze pytanie o IC-jaki masz.Od tego należałoby zacząć.

triode: poczytaj sobie o prądzie i przewodnikach i dielektrykach. Zaoszczędzisz dużo pieniędzy.

A ty poczytaj o strukturze krystalicznej,czystosci materiałów etc.A potem sprawdż parametry twojego sprzętu np.czułość wejścia.Da ci to wyobrażenie o jakich wielkościach rozmawiamy.Tak na marginesie-jeżeli nie masz nic sensownego do napisania,to po co zabierasz głos.Mnie nie przekonasz,a zaśmiecasz tylko wątek.

A ty poczytaj o strukturze krystalicznej,czystosci materiałów etc.A potem sprnawdż parametry twojego sprzętu np.czułość wejścia.Da ci to wyobrażenie o jakich wielkościach rozmawiamy.Tak na marginesie-jeżeli nie masz nic sensownego do napisania,to po co zabierasz głos.Mnie nie przekonasz,a zaśmiecasz tylko wątek.

nie muszę czytać

wystarczą mi 2 lata materiałoznastwa na polibudzie na wydziale elektrycznym.

Nie chcę zaczynać kolejnej dysputy o kablach. Chciałem nakierować Cię abyś poczytał o tym co pisałem, wtedy może nie dawałbyś wiary w marketingowe bzdury wymyślane przez marketingowców z firm kablarskich.

Np "... topową firmą zajmującą się produkcją przewodów dla statków kosmicznych (m.in. wahadłowców) i sektora wojskowego. "

źródło

Ukryta Zawartość

I teraz pytanie do Ciebie o jakich wielkościach rozmawiamy? Jak ma się do tego czułość wejścia jakie powinien mieć parametry kabel dla danej czułości wejścia?

W jakim pomieszczeniu grają te kolumny o 13 cm głośniku. Może są za małe do pomieszczenia lub za słabo wysterowane.

Masz bardzo fajny sprzęt o jednym z najwyższych współczynniku SQ do ceny chciałem Ci pomóc abyś się nie dał naciągnąć machinie kablarskiej której jest na rękę to że klient wierzy że można zwiększyć ilość basu zmianą ic w stopniu uzasadniającym cenę.

Jakich przewodów używałeś do tej pory?

A teraz przeczytaj wątek jeszcze raz ze zwróceniem uwagi kto pisze poszczególne posty.

Użytkownicy sprzętu radzą i informują że kablami basu nie zmienisz a branża wciska ci 2m kabla za 500 zł z fabryki produkującej sprzęt latający w kosmos ;)

Ukryta Zawartość

.

I tak do smierci.Podlacz to ,podlacz tamto.Milosz idz do salonu, pozycz kilka kabli i posluchaj.Jesli uslyszysz roznice to sam wybierzesz.Jesli nie, kabel od lampki nocnej wystarczy ,a gotowke przeznacz na co innego.

Jeżeli pytanie było do mnie mam bądż miałem różne kable-nie ma to nic do rzeczy.To co proponowałem,są to kable za niezbyt duże pieniądze,Po wpięciu lepszego przewodu balans tonalny ulegnie zmianie,zawsze-nie oznacza to oczywiście że znikąd pojawi się wykop na basie.Po prostu przybędzie detali i słuchanie będzie przyjemniejsze.Myślę,że należałoby zacząć od IC-bo to poczatek drogi sygnału.Ktoś kto świadomie (mam nadzieję) wybiera Regę nie oczekuje basiszcza i urwania głowy.To fajny zestaw z niezbyt szczęśliwie dobranymi kolumnami.

• 3 tygodnie później...

Jeżeli pytanie było do mnie mam bądż miałem różne kable-nie ma to nic do rzeczy.To co proponowałem,są to kable za niezbyt duże pieniądze,Po wpięciu lepszego przewodu balans tonalny ulegnie zmianie,zawsze-nie oznacza to oczywiście że znikąd pojawi się wykop na basie.Po prostu przybędzie detali i słuchanie będzie przyjemniejsze.Myślę,że należałoby zacząć od IC-bo to poczatek drogi sygnału.Ktoś kto świadomie (mam nadzieję) wybiera Regę nie oczekuje basiszcza i urwania głowy.To fajny zestaw z niezbyt szczęśliwie dobranymi kolumnami.

A więc stało się. Usher S-520 sprzedane. Czekam na Rega RS1 czarne, kupione nowe, przez moją siostrę w Londynie. Mam nadzieję, że teraz będzie zdecydowanie inaczej niż z koreańskimi monitorami.

Napisz jak gra ten zestaw jak już będziesz miał te RS1. Rozważam za właśnie zakup dokładnie takiego kompletu...

Zestaw Rega Apollo + Rega Brio3 + Rega RS1 = magiczne brzmienie.

Tak się cieszę, że sprzedałem swoje Ushery S-520. W porównaniu z Rega RS1 grały bardzo efektownie, ale brzmienie tajwańskich monitorów męczyło po kilku godzinach słuchania. Rega RS1 = miód na uszy i serce nawet przy bardzo długim słuchaniu. Są barwy, rewelacyjna przestrzeń wszerz i w głąb, bez napompowanego basu i udawania przez głośniki, że są większe niż w rzeczywistości.

Super rewelacyjne - oczywiście w jazzie, muzyce poważnej, wokalnej. Łojenie rockowe to nie ich pole popisu.

NARESZCIE JESTEM USATYSFAKCJONOWANY ( lub "usytasy", jak niegdyś powiedział pan... ?!!!!!).

No gratuluję, sam zastanawiam się nad takim zestawem. Pod uwagę biorę jeszcze Amplifona 25 lub 30, ale tu nie wiem puki co jak dobrać resztę (kolumny, cd).

ps. jak będziesz miał czas to może skrobnij jeszcze coś do działu Opinie.

No gratuluję, sam zastanawiam się nad takim zestawem. Pod uwagę biorę jeszcze Amplifona 25 lub 30, ale tu nie wiem puki co jak dobrać resztę (kolumny, cd).

ps. jak będziesz miał czas to może skrobnij jeszcze coś do działu Opinie.

Amplifon wt-30+SACD Sony(im wyższy model tym lepiej) lub Shanling cd-t100se lub Rega Apollo+kolumny Studio 16Hz:druty Kimbera lub Nordosta lub Stereovoxa.Do wokali i spokojnego grania -bajka!Wiem bo miałem.

NARESZCIE JESTEM USATYSFAKCJONOWANY

To była męska decyzja-firmowy zestaw oferuje najlepsze dopasowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.