Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity V-DAC 2 porównanie

wulisu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Używam od ponad roku Musical Fidelity V-Daca z PSU, jak dla mnie Dac gra dla na tyle przyzwoicie że częściej odpalam macbooka i robi on jako serwer muzyczny. Pomyślałem że czas porównać go z obecną nową wersją V-DAC 2 zatem pojechałem do sklepu i nabyłem go. Wróciłem do domu podłączyłem i wygrzewałem dzień i noc. Drugiego dnia po upływie ponad 30 godzin zacząłem go w ogóle słuchać. I tu pierwszy szok nie usłyszałem żadnej różnicy podłączenie było po optyku i USB.

Przepinałem oba V-Daci jak dla mnie fonicznie nie było różnicy pomiędzy dwoma V-Dacami, może za mało czasu na jakieś dokładniejsze wnioski ale pierwszymi wrażeniami mogę się podzielić. Nie mogłem się powstrzymać od rozkręcenia v-daca 2 i zobaczenia co tam w środku piszczy i tu niespodzianka porównując go z V-daciem 1 same mikro elementy tak mikro że jak by ktoś chciał na przykład wymienić kondensatory na jakieś lepsze czy poddać go innym modyfikacjom to nie wiem czy bez szkła powiększającego poradzi sobie z tym, ścieżki biegną tak blisko siebie że trudno będzie coś tam przelutować. Cała reszta bez zmian gniazda, przełącznik alu obudowa zamiast czarnej blachy that's it. Spakowałem go do pudełka i za kilka dni jadę go oddać bo szkoda 200 funtów za coś co nie wniesie jak dla mnie porawy. Wolę dokupić V-linka za 79 funtów albo za 100 funtów V-linka 2 dostępnego pod koniec miesiąca. Tylko że jestem pewien że nowy V-link 2 będzie miał podobne wnętrze czyli raczej żadnym modyfikacjom go już nie poddam a V-linka 1 owszem. Tak więc jeśli nie jest wam potrzebne 24/ 96 hz po optyku czy Usb można śmiałó zostać przy wersji pierwszej. Tak w skrócie piszę o pierwszych wrażeniach z V-daciem 2 dla tych którzy przymierzają się do niego.

Pozdrawiam serdecznie

Po optyku i coaxialu jest chyba w V-DACu 24/192. Po USB jest tylko 16/48.

O którym Dacu mówisz V-Dac 1 Czy V-Dac2 ?

W pierwszej wersji owszem po USB jest 16/48 w drugiej 24/96 mówimy cały czas o USB

Tylko nic ci nie daje ten optyk skoro masz limit wyjscia z optycznego z laptopa 24/96 ja tak mam w macbooku, Dlatego rozważam opcję V-Linka Mk2 tylko dalej nie mam pewności czy na wyjściu z V-linka po optyku da mi 24/192 ?

Jeśli nie to wolę kupić V-linka mk1

Pozdrawiam

No przecież nie da!!!

Ani na starym ani na nowym.

Obydwa V-Linki są 24/96max, chcesz wyższej rozdzielczości - kup sobie np. Stello U3 czy Audiophilleo 2. Mi tam 24/96 starczy aż nadto... tak naprawdę to potrzebuję jedynie 16/44.1

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No przecież nie da!!!

Ani na starym ani na nowym.

Obydwa V-Linki są 24/96max, chcesz wyższej rozdzielczości - kup sobie np. Stello U3 czy Audiophilleo 2. Mi tam 24/96 starczy aż nadto... tak naprawdę to potrzebuję jedynie 16/44.1

Czekaj ustalmy coś skoro się mylę:

Ja myślałem że jeśli V-link 2 podłączony pod USB przesyła sygnał do Daca po optyku lub coaxialu to jest to sygnał już przetworzony przez V-linka i że omija jitter kompa czyli zakładałem że w ten sposób możesz uzyskać 24/192 jeśli tak nie jest to rzeczywiście kupowanie V-linka 2 mija się z celem jak dla mnie. Ale Stello U3 przecież działa tak samo jak V-link 2 więc jeśli Na nim nie pójdzie to na Stello U3 również.

Sprecyzujmy jedną rzecz jak wspomniałem V-link 2 po USB de kompa tak potem sygnał z V-linka 2 do Daca po optycznym lub coaxialu i po RCA do wzmacniacza.

Co się dzieje po podłączeniu V-linka 2 do kompa komputer może wtedy przesłać 24/192 czy nie ?

Czy widzi tylko podłączenie po USB i do tego max jest 96

Uf zaplątałem się w tym wszystkim. Ktoś mógłby mi to wyjaśnić w takim razie ?

Przecież ludzie kupują M2Tech i jest to pod USB i przetwarza 24/192 czy się mylę ?

Dziękuję za wyjaśnienia.

Każdy przetwornik USB/SPDIF ma określoną maksymalną "gęstość" plików, które jest w stanie przerobić i wysłać do DAC.

Zależy to od zaimplementowanego chipu. Są np. Tenory, są inne chipy.

V-link czy I czy II potrafi max. 24/96 przerobić i wysłać, inne potrafią więcej.

Swoją drogą myślałem że V-Link II przetworzy 24/192 na luzie... jednak napis na pudełku mówi nam wyraźnie, że nie.

Ja bym poczekał jeszcze chwilę, aż MF ogłosi oficjalną specyfikację i listę usprawnień. Bo na razie nawet ten rysunek to może być fake - a nic innego nie mamy.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Mam pytanie. Karta w moim kompie umożliwia wyprowadzenie sygnału S/PDIF do 96kHz. Czy dotyczy to to obu wyjść coaxial i optical, czy tylko optical? Bo teraz sygnał puszczam po coaxialu do V-DACa (v.1; po USB puszczałem przez Teralinka X2).

• 4 tygodnie później...

wg tego vdac2 jest ciekawszym daciem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

nad wypuścił daca

Ukryta Zawartość

testował ktoś może już?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

A ja kupiłem Musical Fidelity M1,który jest moim zdaniem najlepszy z całej stawki

możesz troszkę napisać na jego temat?

bo sam też zastanawiam się nad nim

jak wypada w porównaniu do vdaca?>

Focal + Naim

V DAC II to urządzonko specjalizowane dla komputerów - dokładny opis instalacji i współpracy z systemami Microsoft i Mac'a,asynchroniczne USB połączenie. Brzmienie? Hmmm,rzekłbym trochę le nudnawe.

M1 to bardziej rasowy zawodnik i z moimi nienajwyższego lotu piecem lampowym i kablem cyfrowym daje więcej emocji-muszę poszukać lepszego kabla cyfrowego(tak,ja słyszę cyfrowqe kable).Świetne,dżwięczne,rasowe wysokie tony(brakowało mi tego w rDAC),namacalna średnica("nudna" w V DAC II-ale egzemlum prawie nowe) i świetna przestrzeń (na niektórych płytach głęboka i wysoka :-).

Dobra umówiona cena(jak zwykle) z załogą Top Hi Fi , z lepszym pewnikem zasilaniem niż to do golarki (rDAC).Mogłoby być ciut więcej basu-mam tani,modyfikowany chiński piec lampowy,może to stanowi ograniczenie,acz na referencyjny Wake Up Call Mayall'a nie odczuwa się jego braku - barwy,emocje naprawdę wysokiego lotu

No i na koniec jeszcze jedna zaleta - miejsce w środku na upgrade/lampizację.Ten argument był dla mnie bardzo ważny.

V DAC II to urządzonko specjalizowane dla komputerów - dokładny opis instalacji i współpracy z systemami Microsoft i Mac'a,asynchroniczne USB połączenie. Brzmienie? Hmmm,rzekłbym trochę le nudnawe.

M1 to bardziej rasowy zawodnik i z moimi nienajwyższego lotu piecem lampowym i kablem cyfrowym daje więcej emocji-muszę poszukać lepszego kabla cyfrowego(tak,ja słyszę cyfrowqe kable).Świetne,dżwięczne,rasowe wysokie tony(brakowało mi tego w rDAC),namacalna średnica("nudna" w V DAC II-ale egzemlum prawie nowe) i świetna przestrzeń (na niektórych płytach głęboka i wysoka :-).

Dobra umówiona cena(jak zwykle) z załogą Top Hi Fi , z lepszym pewnikem zasilaniem niż to do golarki (rDAC).Mogłoby być ciut więcej basu-mam tani,modyfikowany chiński piec lampowy,może to stanowi ograniczenie,acz na referencyjny Wake Up Call Mayall'a nie odczuwa się jego braku - barwy,emocje naprawdę wysokiego lotu

No i na koniec jeszcze jedna zaleta - miejsce w środku na upgrade/lampizację.Ten argument był dla mnie bardzo ważny.

dzięki za porównanie,

czy usb jest udane w m1?

i czy xlr testowałeś może?

m1 wydaje się teraz ciekawą opcją w swojej cenie,

Focal + Naim

Ja sie na USB ani computer audio w ogóle nie rozbieram :-)

Nie,nie testowałem XLR

Dobre dac'e jak zwykle wrazliwe na kabel sieciowy - właśnie zapodałem mu pytona od Audiograde. Efekt podobny miałem jak wpinałem go do Meridian 507!

Na razie Apogee Wyde Eye na bulletach wystarcza.Mam do sprzedania jakieś 5m ze szpuli gdybyś był zainteresowany :-)

ps dzisiaj odsłuchiwałem 2 systemy Linn'a - jeden za ok 35 tys , 2gi -ok 55 tys. No i zapłakałem :-) A i ucieszyłem się także...

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

recki są jak zwykle powalające :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Kolega pytał chyba o DAC M1 Musical Fidelity :-) Mam go i raczej nie USB było celem producenta. Ja wykorzystuję jako DAC do napędu dvd i jestem bardzo zadowolony. Poczytaj tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Odświeżę nieco temat. Jakie sa realne rożnice pmiedzy Vdac II a M1?

Oba sa wyposażone w tego samego rodzaju wejscia.

Więc gdzie następuje różnica w dźwięku?

A moje drugie pytanie jak poznać który Musical fidelity M1DAC jest asynchroniczny. Z tego co wiem to wyszły 2 wersje zgadza się?

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.