Skocz do zawartości
IGNORED

Anna Maria Jopek - 3 nowe płyty w 2011 r.

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Już za miesiąc spore wydarzenie na rynku fonograficznym - ukażą się 3 nowe, niezależne wydawnictwa Anny Marii Jopek: "Polanna" (polska muzyka - reinterpretacje), "Haiku" (muzyka polsko-japońska) oraz "Sobremesa" (muzyka z obszaru kultury portugalskiej).

Tu jest pełna informacja prasowa:

14 października ukażą się długo oczekiwane trzy płyty Anny Marii Jopek, wyprodukowane przez AMJ Music dla Universal Music Polska.

- POLANNA: poszukiwania istoty duszy polskiej w muzyce, w aranżach wielokrotnego zdobywcy nagrody Grammy Gila Goldsteina i Krzysztofa Herdzina. W powstałym specjalnie na ten projekt zespole między innymi: kubański mistrz fortepianu, Gonzalo Rubalcaba, wielka dama polskiego folku Maria Pomianowska i klasyczny wiolonczelista Rafał Kwiatkowski. Gościnnie Stanisław Soyka.

Nowe spojrzenie na piękne i ważne momenty w dziejach naszej muzyki. Od Wacława z Szamotuł, przez stare pieśni ludowe, Stanisława Moniuszkę, Mieczysława Karłowicza aż po Karola Szymanowskiego i Skaldów. Wśród utworów także kompozycja premierowa.

Album został nagrany w studiu Radia Gdańsk. Zgrywał nagradzany Grammy Joe Ferla w nowojorskim studiu MRS, z pomocą znanego z Pat Metheny Group Steve'a Rodby.

- HAIKU: próba odnalezienia wspólnego zbioru dla tradycji muzyki polskiej i japońskiej. Projekt nagrany i firmowany wspólnie z najwybitniejszym japońskim artystą jazzowym, pianistą Makoto Ozone. Gościnnie na bambusowych fletach artysta teatru Kabuki: Tomohiro Fukuhara. Wśród utworów kompozycje premierowe.

Album audiofilsko nagrany i zgrany przez Tadeusza Mieczkowskiego w warszawskim studiu Sound and More. AMJ była na trasach w Japonii już sześciokrotnie, grając w najważniejszych salach całego kraju. Kolejne koncerty w grudniu i styczniu 2012, po premierze albumu w Tokio.

- SOBREMESA: "deser" po wymagających, wyrafinowanych daniach głównych. Historie z Lizbony, gdzie AMJ znalazła "drugi dom" od kilku lat. Zbiór ukochanych piosenek AMJ ze świata kultury portugalskiej, z "Luzofonii". Wśród gości bez wątpienia najwięksi artyści tej sztuki: między innymi "Książe Fado" Camane, charyzmatyczne głosy z Wysp Zielonego Przylądka: Sara Tavares i Tito Paris, legendarny pieśniarz portugalski Paulo de Carvalho, angolański multiinstrumentalista i wokalista Yami czy kultowy brazylijski kompozytor i wokalista Ivan Lins.

Wśród utworów trzy piosenki premierowe (także popularny już duet z Tito Parisem: "Tylko Tak Mogło Być") i powstałe specjalnie na ten projekt polskie słowa do luzofońskich melodii. AMJ śpiewa także po portugalsku, momentami nawet w criolo i kimbundu.

Album nagrany został w Lizbonie ze stworzonym specjalnie na tę okazję multikulturowym zespołem, z którym AMJ ruszy w trasę po Polsce w listopadzie. Zgrywał reżyser dźwięku Michaela Franksa, Scott Petito w NRS Studio, Woodstock, NY.

Te trzy albumy będą dostępne także w specjalnym pojedynczym wydawnictwie, gdzie muzyce towarzyszy fotograficzna opowieść w stu kadrach o minionych trzech latach, jakie dzielą nas już od epoki "ID" i premiery książki / płyty : "Dwóch Serduszek".

Producentem wykonawczym całego wielotomowego przedsięwzięcia, współproducentem muzycznym "Polanny" i "Sobremesy", fotografem i współtwórcą szaty graficznej wszystkich albumów, a także autorem ośmiu nowych tekstów na płytę "Sobremesa" oraz premierowej piosenki na "Polannę" jest Marcin Kydryński.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8726-0-92981500-1315995625_thumb.jpg

post-8726-0-94671000-1315995634_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe. Pierwsza płyta kusi tekstami i piosenkami innych autorów niż Kydryński + fajni muzycy. Aranżacje Herdzina - może być ciekawie.

Trzecia - również ostrze sobie zęby, oby tylko nie było za smętnie.

W sumie myślę, że warto się zapoznać, sprawdzić w jakiej AMJ jest formie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 14 Listopada 2011 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 14 Listopada 2011 - nie na temat

Interesujące. Czyżby wojna w 2012? Rzadko widzi się tak skumulowany wysiłek twórczy. Czy ekipa AMJ podała rationale dla tak niezwykłej inicjatywy wydawniczej?

'Wysilek tworczy' - dobre. Chyba zanotuje w notesiku ;)

pzdrw

såså

Matko, znów Kydryński pisał teksty. Czyli kolejne nagrania zniszczone grafomańskimi wypocinami, które skutecznie odbierają przyjemność słuchania całości.

Spokojnie - teksty sa pisane w portugalskim. Przezyjesz. Tak nawiasem mowiac czytaj ze zrozumieniem - 'Lizbona to ich drugi dom','artystka spiewa po portugalsku, shioubi i hikanome' (tego ostatniego to chyba uzywaja Zulusi, mam racje?). Oj, bedzie sie dzialo, czekam z niecierpliwoscia na kolejne szepty i krzyki.

Artyskta z AMJ jest nieprzecietna - wystarczy posluchac sobie Pani Pronko i jej 'Male tesknoty' a potem to samo w wykonaniu AMJ. Mowe odbiera (oczywiscie wykonanie AMJ).

pzdw

såså

Ma niezwykłą barwę głosu. Co do reszty to się nie wypowiadam.

hi-hi. Barwa glosu? Od kiedy szepty maja barwe? AMJ to wykreowana gwiazda podobnie jak Britney czy Lady Gaga z tym, ze wmawia sie ludziom, ze jest to Sztuka. No i niektorzy to kupuja.

AMJ ma czesto fajna druzyna na zapleczu i muzycy graja jak trzeba. Jezeli zas odjac oprawe i skupic sie na interpretacji, glosie, tym, czym wokalistka powinna zachwycac to zostaje plaza jak od Swinoujscia po Hel. Nawet nie tyle, ze ona jest rzemieslniczka bo nie jest. To jest po prostu tragiczne psucie czasami niezlych kawalkow. AMJ ladnie sie usmiecha, wdziecznie siada na krzeselku, ladnie podparuje prawdziwe gwiazdy i sprzedaje ich zachowanie na rodzimym rynku ale to wszystko! Ja tego nie potrafie kupic nawet jak sie wysilam. No nie. Odpadam.

Wiem, ze niektorzy doznaja muzycznych przezyc sluchajac jej i wierze, ze jest to szczere uczucie. Ale mnie ona naprawde nie bierze. Poziom klubu karaoke na Ibizie czy Teneryfie gdzie czasami wsrod podpitych Angielek zdarzy sie jakas, ktora zaspiewa lepiej. Serio.

pzdrw

såså

Ależ ja nie napisałem, ze to gwiazda taka czy siaka, po prostu jej nie słucham, zanudza mnie.Nie mniej jednak jej barwa głosu podoba mi się i bynajmniej nie chodzi o szepty.

.

Uważam ją za najlepszą polską wokalistkę. Fakt - ma łatwe zadanie bo konkurencji wielkiej to nie ma.

Natomiast zgodzę się z jednym z przedmówców że teksty ma wyjątkowo denne. Te teksty zabijają przyjemność słuchania jej głosu.

A ja lubię jej głos.

A do dennych tekstów dochodzi bezpłciowa muzyka. Niby dobra - ale jakaś taka nijaka, mdła, bez zęba i pazura. I przez to wychodzi nuda. I przez to płyty się sprzedają tak jak się sprzedają.

W sumie strasznie mi szkoda jej talentu ...

Uważam ją za najlepszą polską wokalistkę. Fakt - ma łatwe zadanie bo konkurencji wielkiej to nie ma.

Natomiast zgodzę się z jednym z przedmówców że teksty ma wyjątkowo denne. Te teksty zabijają przyjemność słuchania jej głosu.

A ja lubię jej głos.

A do dennych tekstów dochodzi bezpłciowa muzyka. Niby dobra - ale jakaś taka nijaka, mdła, bez zęba i pazura. I przez to wychodzi nuda. I przez to płyty się sprzedają tak jak się sprzedają.

W sumie strasznie mi szkoda jej talentu ...

Pomimo sympatii do AMJ musze przyznać, że niektóre płyty ma po prostu nudne - przesłuchałem raz, i nie wracam.

Co do 'najlepszości' to byłbym jednak bardziej pokorny i roważył kilka innych pań, które wokalnie (niekoniecznie medialnie) dysponują lepszymi atutami. Ostatnio odkrywam np. Edytę Gepert - taki dinozaur na polskiej scenie, ale śpiewa - i to jak! Obiektywnie patrząc, AMJ mogła by udzielać EG supportu przed koncertem, bo klasa nie ta. Co nie oznacza, że AMJ uważam za słabą wokalistkę - ale na swą pozycję pracuje nie tylko ona, ale wiele zawdzięcza wspaniałym muzykom z którymi wspołpracowała/uje.

Powrót po dłuższej przerwie...

hi-hi. Barwa glosu? Od kiedy szepty maja barwe? AMJ to wykreowana gwiazda podobnie jak Britney czy Lady Gaga z tym, ze wmawia sie ludziom, ze jest to Sztuka. No i niektorzy to kupuja.

Ja bym zupełnie inaczej postawił sprawę – AM Jopek osiągnęła sukces nie skalą czy barwą własnego głosu, bo jej możliwości wokalne na tle takiej Madelaine Peyroux, Cassandry Wilson czy choćby wspomnianej tu Krystyny Prońko wypadają mocno przeciętnie, ale pomimo swoich ograniczeń głosowych. To naprawdę duża sztuka. No ale u nas tak już jest, że jeśli ktoś własną, ciężką pracą osiągnął wymierny artystyczny i komercyjny sukces, to nierzadko próbuje się ściągnąć go na dno, zdeprecjonować. Gwiazdy z Zachodu możemy docenić, ale rodzime - w żadnym wypadku.

Powiedzmy sobie szczerze - AMJ nie oszukuje publiczności, nie robi z siebie żadnej megagwiazdy wokalistyki, ona zawsze występuje z zespołem (a tenże zespół z NAP-iórkowskim, Kubiszynem i Nazarukiem jest naprawdę świetny) i jej wokal to jest po prostu jeden z elementów widowiska muzycznego, momentami wcale nie najważniejszy. Więc nie jest celowe zestawianie jej z gwiazdami światowej wokalistyki i pastwienie się jak to ona im wokalnie ustępuje.

A prawda jest taka, że wiele płyt AMJ milej i przyjemniej słucha się niż np. nudnawych płyt Peyroux. Jest intrygujący głos wielkiej Madeleine, ale co z tego skoro repertuar jest na tyle przeciętny że niezbyt ma się ochotę wrzucić jej łytę na talerz odtwarzacza.

Pada tu sformułowanie że twórczość AMJ to nie jest w zasadzie sztuka. Pomijając niewymierność tego pojęcia można zastanowić się co nią w zasadzie jest, być może wygłupy jakiegoś satanistycznego błazna dziś robiącego w tv za autorytet w dziedzinie muzyki. Dla mnie niezłym wskaźnikiem poziomu artystycznego muzyków są koncerty - a te w wykonaniu AMJ są świetne. Byłem na dwóch, jeden w Wawie drugi na głębokiej prowincji, i jestem pełen uznania że nawet w występie dla prowincjonalnej, często jak domniemywam przypadkowej publiczności, nie było żadnego ″odpuszczania″ i grania na taryfie ulgowej, przeciwnie, pełne zaangażowanie i świetny występ (o muzykach już wspominałem) doceniony przez publiczność. Widać, że AMJ ma świetny kontakt z zespołem, nawzajem się nakręcają, granie razem zdaje się sprawia im dużą frajdę i ta energia udziela się publiczności.

Jeśli chodzi o dyskografię AMJ, to tu można dyskutować czy mamy do czynienia z rozwojem czy stagnacją czy wręcz regresem. Do mnie najbardziej przemawiają starsze płyty z bezpretensjonalnymi, prostymi i chwytliwymi kompozycjami autorstwa Pospieszalskiego i Amiriana (″Jasnosłyszenie″, ″Bosa″, ″Ale Jestem″) niż późniejsze wycyzelowane ale też jakby mało spontaniczne płyty ″Niebo″ i ″ID″ zdominowane przez duet kompozytorski AMJ – Kydryński. Na późnych płytach AMJ pojawiają się zapraszane przez nią różne sławy typu Marsalis, Mozdzer czy Bona czy, i ma się wrażenie że niektóre utwory są nagrane w zasadzie po to, żeby ci wybitni muzycy mogli nagrać swoją ścieżkę i pojawić się na etykiecie okładki podnosząc wartość marketingową wydawnictwa. Sam jestem ciekaw czy duet kompozytorski AMJ – Kydryński udźwignie ciężar stworzenia repertuaru na trzy płyty z nowych wydawnictw.

Ma fanów brytyjskich i amerykańskich, można poczytać na Amazonach, na pewno sukces! Kto wie, może jest nawet słynniejsza od Vadera, naszego największego muzycznego eksportera. Osobiście nie przepadam ani za Jopek, ani za Vaderem, ale to nie ich problem. Jeszcze się taki nie urodził który by wszystkim dogodził. Chociaż mi akurat dość łatwo dogodzić.

Powiedzmy sobie szczerze - AMJ nie oszukuje publiczności, nie robi z siebie żadnej megagwiazdy wokalistyki

Prosze, obejrzyj sobie wywiady z AMJ. Rzadko slyszy sie tak napompowane i wystylizowane wypowiedzi jak te, ktorych udziela AMJ. Jest to bardzo pretensjonalna Pani. Mysle, ze duzo by zyskala przyjmujac postawe skromnej osoby a nie megagwiazdy na ktora pozuje. Mnie wlasnie ow rozdzwiek tego co ona jest w stanie z siebie wydobyc i mowienia o sobie bardzo drazni. Oczywiscie, takich przykladow jest wiele - Kora, Chylinska i inne 'wielkie'.

pzdrw

såså

Oczywiście twórczość AMJ może się podobać lub nie ale mnie zastanawia agresja ze strony niektórych forumowiczów w stosunku do jej osoby i muzyki.A przecież co by nie mówić jest to muzyka niezwykle łagodna a i osoba samej AM bardzo ciepła( wiem bo zdarzyło mi się z nią porozmawiać osobiście).Ciekawe dlaczego?

co do AMJ:

zawsze wyposażona w doskonały skład muzyczny

ładne oczy ma

nie podoba mi się strona i rodzaj w którą poszła (albo popchnął ja Kydryński)

nie podoba mi się, ze M Kydryński w swoich autorskich programach puszcza kawałki swojej żony (trochę to małostkowe)

barwa głosu bardzo ładna

jej szeptany sposób śpiewania czasem bywa irytujący

powielanie tego stylu, świadczy, że nie ma wokalnie nic więcej do zaoferowania

całosciowo jej wokal np w porównaniu do Agi Zaryan to zupełnie inna klasa (na niekorzyść AMJ)

niemiłosiernie lansowana

dziękuję za uwagę ; )

Także nie bardzo rozumiem te złośliwości wobec AMJ.

Jeśli nie lubię na przykład Rolling Stonesów,to po prostu nie wchodzę do wątku poświęconego ich muzyce.Nie dyskutuję,o tym,że Jagger jest obrzydliwy i nie umie śpiewać,a cała ich muzyka jest do dupy!

Tak się składa,że znam Jopek,jej muzyków,od wielu,wielu lat i jeśli można Ją posądzać o cokolwiek,to akurat najmniej o gwiazdorstwo,jest niebywale ciepłą i przyjazną wszystkim ludziom.

Dla mnie jedna z dwóch,może trzech ulubionych polskich wokalistek (Zaryan,Auguścik,Dąbrowska),posiadam wszystkie jej płyty.

Jedne są lepsze,drugie słabsze,normalna sprawa.Moje ulubione to "Bosa" i "Upojenie".Mam nadzieję,że te najnowsze wydawnictwa zbliżą się muzycznie do tych sprzed już ładnych kilku lat.

Miałem również okazję być w studio przy paru nagraniach,i chciałbym by wszyscy polscy muzycy mieli takie profesjonalne podejście do jakości nagrania,a nie odwalania sieczki,której potem ciężko słuchać :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Do mojego wątku tuż obok o RStones możesz wejść Stefek, jest dyskusyjny nie adoracyjny i otwarty dla krytyków zespołu. Oczywiście krytyka na poziomie

Ależ ja uwielbiam Stonesów,to był tylko przykład :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Witam! Serdecznie zapraszamy na nasz fanpage Anny Marii Jopek!

Ukryta Zawartość

Można u nas usłyszeć nowy singiel Artystki,obejrzeć okładki płyt, poczytać wypowiedzi samego Krzysztofa Herdzina, który tylko nam opowiedział jak wyglądała współpraca z Anną Marią Jopek... Prosimy o polubienie i zachęcamy do dyskusji w oczekiwaniu na płyty...

Dziś zamieściliśmy tracklisty do każdej z płyt!

Ukryta Zawartość

Także nie bardzo rozumiem te złośliwości wobec AMJ.

Pewnie pijecie do mnie - ale czytajac uwaznie, nie sa to zlosliwosci a opinie. Jezeli watek o AMJ ma byc klubikiem adoratorow to zkladka 'forum' chyba nie pasuje. Czyz nie? Forum to forum.

Sa ludzie moim zdaniem przeceniani i niedoceniani w muzyce. Kazdy w Was pewnie ma takze takie oceny.

Jezeli kogos raza takie a nie inne moje sformulowania to przepraszam.

pzdrw

såså

Dziękujemy Cyraneczko.

Wydaje mi się że na forum jest miejsce dla wątków adoracyjnych i dyskusyjnych, po prostu zależy jak założyciele wątków sformułują swój temat w zagajeniu. Byłbym tylko sceptyczny wobec wątków z założenia negatywnych - ktoś zakłada wątek żeby w nim tylko krytykowano jakieś zjawisko muzyczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.