Skocz do zawartości
IGNORED

Samsung UE46D6500 vs LG 47LW570S

Marek76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zwracam się do posiadaczy telewizorów jak w temacie o napisanie Waszym zdaniem (+) i (-) tych modeli. Rozważam zakup jednego z tych modeli.

Z góry dziękuję za rzeczowe i merytoryczne wpisy oraz nie zamieszczanie wpisów typu LCD/LED vs PLAZMA.

https://www.audiostereo.pl/topic/86485-samsung-ue46d6500-vs-lg-47lw570s/

Witam.

Zwracam się do posiadaczy telewizorów jak w temacie o napisanie Waszym zdaniem (+) i (-) tych modeli. Rozważam zakup jednego z tych modeli.

Z góry dziękuję za rzeczowe i merytoryczne wpisy oraz nie zamieszczanie wpisów typu LCD/LED vs PLAZMA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie ma 570.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

Niestety nie ma 570.

Ten samsung to PVA bez lokalnego wygaszania? Bo LG wygląda na IPS (bez lokalnego wygaszania).

Ukryta Zawartość

LG ma krawędziowe podświetlenie krawędziowe LED z lokalnym wygaszaniem (chyba 16 sekcji). Dokładny test tego tv jest w 7-8 numerze pisma Audio Video.

Potrzebuję opinii posiadaczy, którzy w okresie użytkowania stwierdzili plusy / minusy pewnych rozwiązań technicznych lub ich braki. Nie chodzi mi tu o porównywanie parametrów bo to mogę zrobić sam.

Jednak dziękuję za przydatne linki.

Ten samsung to PVA bez lokalnego wygaszania? Bo LG wygląda na IPS (bez lokalnego wygaszania).

Potwierdzam. LG ma IPS, podświetlenie LED Plus 16-blokowe. W sumie nawet red. Kulpa był pozytywnie zaskoczony jak dobrze to działa (patrz Audio Video nr 7/8, gdzie jest test tego telewizora).

Mam bardzo podobny, 42LV5500. Osobiście jestem z niego zadowolony.

LG to zawsze IPS (no może chyba zawsze), a lokalne przyciemnianie w podświetleniu krawędziowym ma bardzo mały wpływ na całość obrazu (no może jak są ciemne sceny to będzie to bardziej widać. Lokalne przygaszanie ma duże znaczenie tylko przy podświetleniu pełnym tylnym (full LED). To opinia z "flatpanelshd".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

lokalne przyciemnianie w podświetleniu krawędziowym ma bardzo mały wpływ na całość obrazu

Lokalne przygaszanie ma duże znaczenie tylko przy podświetleniu pełnym tylnym (full LED). [

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem.

LG to zawsze IPS (no może chyba zawsze), a lokalne przyciemnianie w podświetleniu krawędziowym ma bardzo mały wpływ na całość obrazu (no może jak są ciemne sceny to będzie to bardziej widać. Lokalne przygaszanie ma duże znaczenie tylko przy podświetleniu pełnym tylnym (full LED). To opinia z "flatpanelshd".

Jak piszę o lokalnie wygaszanym podświetleniu, to z definicji "Full LED" (co za smętna nazwa).

Jak piszę o lokalnie wygaszanym podświetleniu, to z definicji "Full LED" (co za smętna nazwa).

Niekoniecznie. LED Plus 16 bloków to jest też coś w rodzaju Local Dimming. Nawet w Menu jest w omawianym telewizorze LG funkcja Local Dimming i można sobie to regulować.

Niekoniecznie. LED Plus 16 bloków to jest też coś w rodzaju Local Dimming. Nawet w Menu jest w omawianym telewizorze LG funkcja Local Dimming i można sobie to regulować.

16 stref to tak "trochę" niska dokładność tego lokalnego wygaszania.

16 stref to tak "trochę" niska dokładność tego lokalnego wygaszania.

Ale to działa i jest skuteczne. Jeśli nie wierzysz mnie - zobacz w Audio 7/8 co na ten dokładnie temat pisze red. Kulpa.

Kilka pytań w kwestii ww telewizorów:

1.  
  2. czy widzą on duże dyski hdd z systemem NTFS ?
  3. jaka jest jakość dźwięku ? Mam Samsunga 32UEC6500 i jakość oraz głośność dźwięku mnie zadowala
  4. czy można wypuścić dźwięk po analogu - tak żebym wpiął do wzmacniacza, który ma RCA (chinch) ?
  5. czy z hdd / pendrive / wifi / lan możliwa jest konwersja 2D do 3D ? Jaka jest jakość takiej konwersji ?
  6. czy w filmach z hdd / pendrive / wifi / lan poprawnie są wyświetlane polskie napisy i czy są jakieś ustawienia napisów, jeśli tak to jakie ?

To na razie tyle, chyba że coś mi się jeszcze przypomni.

Ale to działa i jest skuteczne. Jeśli nie wierzysz mnie - zobacz w Audio 7/8 co na ten dokładnie temat pisze red. Kulpa.

te 16 bloków przygasza czy może też całkowicie wygasić panel ? chodzi mi o czerń, w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu np przy napisach końcowych czy innych ciemnych scenach - widać telewizor ?

te 16 bloków przygasza czy może też całkowicie wygasić panel ? chodzi mi o czerń, w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu np przy napisach końcowych czy innych ciemnych scenach - widać telewizor ?

Sprawdzę i odpowiem.

Kilka pytań w kwestii ww telewizorów:

1.  
  2. czy widzą on duże dyski hdd z systemem NTFS ?
  3. jaka jest jakość dźwięku ? Mam Samsunga 32UEC6500 i jakość oraz głośność dźwięku mnie zadowala
  4. czy można wypuścić dźwięk po analogu - tak żebym wpiął do wzmacniacza, który ma RCA (chinch) ?
  5. czy z hdd / pendrive / wifi / lan możliwa jest konwersja 2D do 3D ? Jaka jest jakość takiej konwersji ?
  6. czy w filmach z hdd / pendrive / wifi / lan poprawnie są wyświetlane polskie napisy i czy są jakieś ustawienia napisów, jeśli tak to jakie ?

To na razie tyle, chyba że coś mi się jeszcze przypomni.

Ja kilka dni temu kupiłem TV Samsunga, ale plazmę. Jednak oprogramowanie i opcje są bliźniaczo podobne do odpowiedników LCD. Sprawdzałem w sklepie więc mogę napisać:

- widzi duże dyski np. 500GB oraz pendrive np. 32GB. Normalnie wykrywa pliki pod NTFS i otwiera duże objętościowo pliki np. film mkv 22GB. Można zmieniać ścieżki dźwiękowe

- jakość dźwięku dobra, są różne funkcje polepszania jakości np. mowy

- można wypuścić dźwięk do wzmacniacza po analogu np. poprzez eurozłącze z TV zakończone chinchami

- 2D do 3D nie próbowałem, nie wiem

- polskie napisy wyświetla poprawnie, są wszystkie polskie znaki. Plik z napisami powinien być w formacie "srt" i mieć taką samą nazwę jak plik z filmem. Są do wyboru 3 wielkości czcionki.

• Moderatorzy

Łącznie z mkv 1080p X264?

tego akurat nie wiem, ale widzę że masz ciągoty by mieć z tv - oppo 95

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

- jakość dźwięku dobra, są różne funkcje polepszania jakości np. mowy

To wiem, że ma, bo również mam samsunga. Chodzi mi tutaj raczej o jakość / głośność w domu. W UE32C6500 w domu głośność mam z reguły ustawioną na 5-7/100, a jakość dźwięku mnie zadowala.

Domyślam się, że nowe samsungi również powinny mieć jakość dźwięku co najmniej na poziomie modeli z zeszłego roku. Interesuje mnie też jakość dźwięku w LG. Czy może ktoś się wypowiedzieć na ten temat ?

- polskie napisy wyświetla poprawnie, są wszystkie polskie znaki. Plik z napisami powinien być w formacie "srt" i mieć taką samą nazwę jak plik z filmem. Są do wyboru 3 wielkości czcionki.

W UE32C6500 nie muszę zmieniać napisów na srt. Przy divx / xvid łyka mi normalnie txt.

Czy LG również widzi dyski / pendrive z NTFS ?

Dzisiaj byłem w MM i dokonałem jak na razie szybkiego porównania ww telewizorów.

Samsung:

+ prosta i intuicyjna obsługa

+ dobra obsługa z pilota

+ nie ma problemów z napisami

+ bardzo dobra czerń

+ 1xUSB 2,0; 1xUSB 3,0; 1xUSB dla HDD - pena z NTFS podpinałem pod USB 2,0 i wszystko było ok

+ wifi (ponoć w standardzie n - do sprawdzenia) w komplecie

+ odtwarzanie mkv z DTS (info sprzedawcy - do sprawdzenia)

? hmmm, dźwięk ? tego obiektywnie nie mogłem sprawdzić bo było głośno - jak to w MM

- błyszcząca matryca, w której czasami widziałem swoje odbicie

- to moje odczucie ale ramka jak dla mnie jest zbyt wąska jednak to kwestia gustu

- wolne przewijanie w pliku mkv

LG

+ matowa matryca więc nie widziałem swojego odbicia

+ dobre proporcje ramki

+ szybkie przewijanie w pliku mkv

- mniej intuicyjna i bardziej skomplikowana obsługa w stosunku do rywala

- był problem z napisami w jednym z filmów (avi) - totalnie zła synchronizacja. W innym filmie (też avi) napisy były już ok

- guziki w pilocie trzeba było mocno wciskać i załapywały jakby z oporem

- brak wifi (jednak cena LG jest niższa od samusnga i za różnicę być może da się dokupić wifi)

- brak odtwarzania mkv z DTS (info sprzedawcy - do sprawdzenia)

? słaby dźwięk - patrz opis jak w samsungu

? gorsza czerń od samsunga ? (czyżby to było złudzenie spowodowane matową matrycą ?)

Co do kolorów nie wypowiadam się na razie bo nagrałem na pena słabej jakości materiał. Jak tyko dowiem się czegoś nowego, to postaram się to opisać. Generalnie obraz sprawdzałem w obu tv na ustawieniach standardowych. Nie jestem specjalistą i raczej nie będę się bawił w plansze z wzorkami i kolorami. Na obecną chwilę bardziej się skłaniam ku smasungowi ze względu na prostotę obsługi oraz bardzo dobrej jakości obraz i pilota, którego obsługa nie jest wkurzająca - działa miękko i sprawnie.

Pomimo mojego krótkiego sprawdzenia obydwu telewizorów nadal proszę Was o swoje opinie i spostrzeżenia.

Bobcat ma racje z tym przyciemnieniem podświetlania, bardzo fajnie to działa. (ale numer, pierwszy raz się zgadzamy)

no to w końcu jak to działa ? to jest przygaszanie czy ma możliwość całkowitego wygaszenia diód ?

Łącznie z mkv 1080p X264?

LG czyta x264 1080p bezproblemowo, raczej tego nie "usprawnili" w drugą stronę w nowszych modelach

nie ma dźwięku natomiast jak jest ścieżka w DTS, ale na cholerę to komuś jak słucha dźwięku z TV a nie na kinie domowym :)

gorzej jeśli nie da się puścić bitstreama, ale chyba się da (nie sprawdzałem)

LG czyta x264 1080p bezproblemowo,

Czyli tak ... Samsungi czytają, LG ładnie czytają ... a zafajdane SONY tyle czyta co nic (nawet formaty które oficjalnie wspiera strasznie kapryśnie odtwarza ... nawet jpg nie każde otworzy - żenua po prostu). I jak znam zarozumiałe SONY to nie zdziwię się jeśli wsparcia mkv w kolejnych wersjach firmware nie dodadzą ... ściana.

no to w końcu jak to działa ? to jest przygaszanie czy ma możliwość całkowitego wygaszenia diód ?

chyba przygaszanie, prawdę mówiąc nie wiem bo jak go mu wybierałem to nie zjechałem w dół do końca.

• 4 tygodnie później...

Odświeżam temat.

Czy ktoś może się wypowiedzieć, czy aktualizacja oprogramowania w LG umożliwia bezproblemową obsługę dźwięku w plikach mkv oraz dobrą synchronizację napisów w plikach mkv ?

Czy pilot Magic jest dorzucany gratisowo czy trzeba dodatkowo płacić ?

Odświeżam temat.

Czy ktoś może się wypowiedzieć, czy aktualizacja oprogramowania w LG umożliwia bezproblemową obsługę dźwięku w plikach mkv oraz dobrą synchronizację napisów w plikach mkv ?

Czy pilot Magic jest dorzucany gratisowo czy trzeba dodatkowo płacić ?

co do pilota Magic Motion,(Tylko modele 42/47/55LV77**, 42/47/55LW75**, 42/47/55LW77**, 47/55LW95**, 72LZ97**)... chyba że coś się zmeniło

123... test

A jak u Was wygląda kwestia mkv z napisami ? Jest dobra synchronizacja ? Sprawdzałem LG w MM i napisy totalnie się rozjechały. Natomiast w Samsungu nie było problemów z synchronizacją napisów do tego samego filmu.

Instrukcja (po angielsku) powiada, że Magic Motion można dokupić do LV3700, LV5400, LW5700, LW530 i LW550.

Wszelako ulotka (po polsku) dodana do mojego LV5500 też mówi, że można z nim używać Magic Motion.

a jak kwestia napisów w mkv ? Masz z tym jakiś problem ?

Przyznam, że nie bawię się w mkv.

Gdzie na stronie lg można znaleźć jakiś update oprogramowania do ich tv ?

www.lg.com/pl/support/index.jsp

Musisz wpisać model.

Nie do wszystkich update oprogramowania jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.