Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  119 członków

Simaudio Klub
IGNORED

Simaudio CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, Luk77 napisał:

Panowie , muszę podjąć decyzje czy zostaje u mnie 240i czy go oddaje.

Jego granie bardzo mi pasuje , tworzy synergie z moimi Audiovectorami. Jestem zaniepokojony jego grzaniem. Producent wymaga w instrukcji aby przynajmniej 23 cm było wolnego miejsca na górze. Tak więc jest coś na rzeczy.

Ja go przeniosłem na górną półkę . Przypomnę że mój 240 jest mocno ciepły przy radiatorze , inne miejsca na górnej obudowie są w temp. pokojowej

Nie wiem sam co robić bo gra świetnie.

Jeśli masz wątpliwości co do technicznej strony to zwróć. Sygnatura grania z 250i v2 będzie podobna a to nowa konstrukcja, może i termicznie zoptymalizowana. W 250i v2 tranzystory są zamontowane do spodu więc rozpraszanie ciepła będzie inne. Musisz sobie sprawdzić.

2 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

Jeśli masz wątpliwości co do technicznej strony to zwróć. Sygnatura grania z 250i v2 będzie podobna a to nowa konstrukcja, może i termicznie zoptymalizowana. W 250i v2 tranzystory są zamontowane do spodu więc rozpraszanie ciepła będzie inne. Musisz sobie sprawdzić.

Niestety nie do końca mogę się z Tobą zgodzić kolego.

Nie jest to nowa konstrukcja tylko lekko stuningowany stary model 250i doposażony między innymi o phono stage. Jeżeli zaś chodzi o sekcję wzmacniacza to są to zgoła odmienne konstrukcje. 240i bazuje na układach scalonych tranzystorów (Texas instruments), natomiast 250i na dwóch parach komplementarnych tranzystorów. Różnica w graniu pomiędzy tymi dwoma wzmacniaczami jest zauważalna, wręcz znacząca. 

Dlatego jeżeli Luk77 lubi granie 240i wówczas radzę pozostać przy 240i. Poza tym jak wszyscy piszą 250i nie ma DAC-a. 

Pozdrawiam 

Spakowałem mojego 240i i czeka na wysyłke do sklepu . Ewidentnie trafił mi się wadliwy wzmacniacz. Kiedy go wyjmowałem z szafki to poparzyłem sobie ręce przy radiatorze u dołu. Nie zdawałem sobie sprawy że spód wzmacniacza może być tak gorący.

Miałem kilkadziesiąt wzmacniaczy produkowanych w Europie , Chinach i nigdy nie miałem takich jazd. 

Szkoda bo 240 gra bardzo dobrze.

24 minuty temu, Luk77 napisał:

Spakowałem mojego 240i i czeka na wysyłke do sklepu . Ewidentnie trafił mi się wadliwy wzmacniacz. Kiedy go wyjmowałem z szafki to poparzyłem sobie ręce przy radiatorze u dołu. Nie zdawałem sobie sprawy że spód wzmacniacza może być tak gorący.

Miałem kilkadziesiąt wzmacniaczy produkowanych w Europie , Chinach i nigdy nie miałem takich jazd. 

Szkoda bo 240 gra bardzo dobrze.

Zawsze może coś się zdarzyć, ewidentnie któraś kość była zepsuta.  

Nie zrażaj się tym i zamawiaj nowy, tym bardziej, że teraz cena bardziej niż okazyjna, taniej nie będzie:

https://www.q21.pl/moon-240i.html?hash=6967be4a6b36b5c524a9260c7607c0ff&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=405385bf-dcba-5a8b-0802-a7a0ccb6488a

Godzinę temu, Gajmac napisał:

Nie zrażaj się tym i zamawiaj nowy, tym bardziej, że teraz cena bardziej niż okazyjna, taniej nie będzie:

https://www.q21.pl/moon-240i.html?hash=6967be4a6b36b5c524a9260c7607c0ff&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=405385bf-dcba-5a8b-0802-a7a0ccb6488a

Rozmawiałem z Q21 i powiedzieli mi że został egzemplarz demo który podróżował. Nie chcę takiego.

Edytowane przez Luk77
1 godzinę temu, Luk77 napisał:

Rozmawiałem z Q21 i powiedzieli mi że został egzemplarz demo który podróżował. Nie chcę takiego.

Jeśli interesuje Cię krótko używany, w świetnym stanie, to moja 240tka jest wystawiona na sprzedaż. Można jej też posłuchać u mnie 🙂 w razie zainteresowania pisz na priv 🙂

3 godziny temu, Luk77 napisał:

https://sklep.audiocolor.pl/produkt/moon-240i-wzmacniacz-zintegrowany-stereo/?mcintosh&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=5c4be94e-cdeb-f19e-492e-ce3dfa7a1fae

a ten? Pewnie to ten sam "podróżnik" 🙂

• 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy później...

Jako użytkownik Moon Mind 2 mam takie pytanie: gdzie w aplikacji można ustawić downsampling np z 192->96kHz ? Mój DAC obsługuje max 96kHz i jeśli Moon Mind 2 jest end-pointem dla Roon , to w aplikacji Roon w ustawieniach Moona mogę ograniczyć wyjściową częstotliwość dowolnie w dół z 192kHz,natomiast w aplikacji Moona nie widzę takiej opcji. 

Obawiam się,  że to jednak Roon robi downsampling ( tak wynika z pokazanej ścieżki sygnału wg mnie) , ale może ktoś wie czy w App Moona jest taka opcja ??

• 2 tygodnie później...

Witam szanowne grono klubu Simaudio,

Od niedawna jestem posiadaczem Moon 260d z dac, mam pytanie odnośnie Dac, mój egzemplarz ma 3 wejścia cyfrowe 2xcoax i 1 optyk, w instrukcji oraz wszelkich ofertach sprzedaży na tylnej ściance widnieją 4 wejścia cyfrowe. Wymienione wcześniej 2xcoax, 1 optyk oraz USB typ b.

Czy może ktoś mi wyjaśnić brak usb w moim cd?

Mam pytanie do posiadaczy Moon Mind. Czy na Waszych urządzeniach działa aplikacja Deezer ? Bo na moim Moon Mind Neo (ver. 1) nie działa, jest błąd serwera. Podobno po zmianach zabezpieczeń SDK przez Deezera.  

4 godziny temu, hlary napisał:

Mam pytanie do posiadaczy Moon Mind. Czy na Waszych urządzeniach działa aplikacja Deezer ? Bo na moim Moon Mind Neo (ver. 1) nie działa, jest błąd serwera. Podobno po zmianach zabezpieczeń SDK przez Deezera.  

U mnie działa. 

Screenshot_20240713_145018_MiND.jpg

Screenshot_20240713_145052_MiND.jpg

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

11 godzin temu, art72 napisał:

Witam szanowne grono klubu Simaudio,

Od niedawna jestem posiadaczem Moon 260d z dac, mam pytanie odnośnie Dac, mój egzemplarz ma 3 wejścia cyfrowe 2xcoax i 1 optyk, w instrukcji oraz wszelkich ofertach sprzedaży na tylnej ściance widnieją 4 wejścia cyfrowe. Wymienione wcześniej 2xcoax, 1 optyk oraz USB typ b.

Czy może ktoś mi wyjaśnić brak usb w moim cd?

Mam ten odtwarzacz. Musi być port USB. U mnie jest oznaczony jako D4, po lewej stronie mam D3 (toslink). Moze zle patrzysz 😄 ?

Salon tłumaczy to właśnie tym że w niektórych seriach było z usb a w niektórych  bez . Karton był oryginalnie zapakowany, zaplombowany

Tak naprawdę oznaczenia serii , czyli Serial number świadczy o danej wersji. 

Wynika z tego że dopiero po rozpakowaniu dowiadujemy się jaką wersję dostaliśmy. 

2 godziny temu, hlary napisał:

A może to problem wersji z DAC i bez DAC-a ?

Raczej nie,  w transporcie są tylko wyjścia cyfrowe.

A tu są wejścia i wyjścia. 

Nie rozpaczam z tego powodu.

W większości i tak korzystam z fizycznych nośników,  chodzi Raczej o zasadę. Skoro w i strukcji jest to i fizycznie być powinno. 

Z uwagi na planowaną przesiadkę na 761 + 791 mam na sprzedaż Moona 680D oraz 600i po recapie (gra znacznie lepiej niż 600i V2, trochę gorzej niż 761, z 641 nie porównywałem). Oba urządzenia w klasycznym bi kolorowym wydaniu. Dla zainteresowanych zdjęcia na priv.

• 2 miesiące później...

Jako nowy użytkownik forum oraz klubu, chciałbym się przywitać 🙂
 Od razu zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów z pytaniem. A raczej dwoma. Pierwsze, dotyczy ceny używanego (pięcioletniego, czyli V1) moon'a Neo 250i. Ile wg Was powinien kosztować, aby można było mieć przekonanie, że się ,,nie przepłaciło"? (pełen komplet, tj pudło, pilot, gwarancja jeszcze 5lat).
No i przy okazji spytam, może któryś z kolegów chciałby/planuje w niedalekiej przyszłości sprzdać swoją 250tkę?
Drugie pytanie dotyczy streamer'a. Czy któryś z kolegów używa z ww moonem Eversolo DMP-A6? Albo używał/słyszał? Jak wg Was wypada takie połączenie? Czy jest gorzej niż w przypadku 280mind2 moon'a? A może lepiej/porównywalnie? Jeśli dużo lepiej, to może warto rozważyć zwiększenie budżetu i zakup 280?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

cześć. Mam ten sam wzmacniacz, kupilem półtora roku temu. Wg jak w bardzo dobrym stanie technicznym, to ok. 5000zł nie będzie zbyt wygórowaną ceną jak na jakość jaką oferuje. Co do sprzedaży, ja sprzedaję 240tkę obecnie, 250tki nie planuję sprzedawać nigdy 😉

W dniu 18.12.2023 o 00:55, JonnyB napisał:

Dopisuję się do klubu z Moon 340i v1, który gra w połączeniu z Triangle Theta Signature. 

W dniu 29.09.2024 o 22:58, JonnyB napisał:

Możliwe, że będę miał rocznego moona 340i dpx w dobrej cenie do sprzedania. Jeszcze zastanawiam się na co zmienić. Jeśli jesteś zainteresowany daj znać. 

Napisałem wiadomość do Ciebie

Jeśli ktoś ma ochotę na 340i d3px w nienagannym stanie technicznym i wizualnym oraz bezpiecznikiem HiFiTuning Supreme na pokładzie, w dodatku w dobrej cenie, to zapraszam na priv.

Lubię sobie pogrywać ... 

• 2 tygodnie później...

Wzmacniacz zakupiony, teraz pytanie o streamer. Czy lepszym rozwiązaniem będzie moon 180 mind + 300d v1, czy raczej (ze względu na to, że to już stary sprzęt), lepiej w podobnych pieniądzach zainwestować w coś bardziej ,,nowożytnego" czyt. eversolo dmp a6 ew. wiim ultra?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.