Skocz do zawartości
IGNORED

jakosc nowych laserów

blomin

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam sie czy ktoś z Was zauwazyl jakas roznice w brzmieniu po wymianie lasera. w moim onkyo 7211 z lampucra na srpp padl laser - kss213 - czyli najbardziej chyba popularny. kupilem w impelu nowy rzekomy oryg. lecz oczywiscie tylko z napisu chyba bo soczewka to chyba akryl i to bezbarwny. w starym byla niebieskawa. no i dzwiek totalnie sie wyostrzyl, plaska scena glebie gdzies posialo, no kaszana totalna. nie wiem co o tym sadzic czy ten stary byl juz "przytepiały" ze starosci dzwiekowo dlatego wydawal mi sie mniej ostry czy to ten nowy to popelina. ale z powodu nawet zuzycia przeciez nie gral przestrzenniej raczej powinno chyba byc odwrotnie - ten nowy powinien lepiej w 3d grac. nie podejrzewam ze laser powinien sie wygrzac czy cos (gra ok 50godz). moze ktos jeszcze cos takiego zauwazyl po wymianie lasera?

https://www.audiostereo.pl/topic/86427-jakosc-nowych-laser%C3%B3w/

Witam

Dobrze zauważyłeś, problem dotyczy nie tylko laserów. Wszystkie elementy elektroniczne aktualnie produkowane i technologia cieńkowarstwowa czyli "oszczędnościowa" do tego doprowadziła.

Co moge doradzić ?

Znajdź jakiegoś "rupcia" z tym napedem i do dzieła. Nie ma innej drogi przynajmniej w tym przypadku, chyba że kupiłeś tego co ja..

Kilka mięsiecy temu kupilem KSS213C w Impelshopie za 30zł z mechanizmem (sony oryg) i ma niebieskie oko :)

pozdrowienia

A co to jet technologia "cienkowarstwowa" ??????????????????????????

Problem w tym zę teraz elementy to często podróbki z chin nigdy nie testowane sprzedawane wszystko jak leci bez zadnej kontroli technicznej ...

NAJLEPSZE JEST TO ze tak jak na starym jest identyczny napis sony , pomijam silniki bo w obu chiny no ale laser ? jesli taki szajs teraz sygnuje soniacz to az strach pomyslec jak graja nowe budzetowe cdeki. moze jeszcze te drozsze powyzej powiedzmy 5 kpln. bazuja na starych zapasach magazynowych ale reszta?

Wymiana lasera nie powinna nic zmienić. Odczyt jest cyfrowy seria zer i jedynek nic więcej. Coś musiało stać się z przetwornikiem cyfrowo analogowym lub nowy laser zakłóca jego działanie.

Z tego co wiem, SONY nigdy nie umieszczał znaku firmowego na swoich laserach. Sam mam jeszcze cały mechanizm KSM213, kupiony 6 lat temu, właśnie z napisem SONY i przeźroczystą soczewką. Leży nowy, bo nigdy ni został użyty. Jakość lasera mocno wpływa na ilość błędów, generowanych w procesie odczytu. Generalnie na płytach CD-R jest masakra. Jak ktoś chce sprawdzić, niech sobie podepnie CS8414 z diodą na pinie ERROR i ją obserwuje. Czasami ilość błędów jest taka, że dioda świeci, a muzyka gra.

Bardzo ciekawa obserwacja :)

ak ktoś chce sprawdzić, niech sobie podepnie CS8414 z diodą na pinie ERROR i ją obserwuje. Czasami ilość błędów jest taka, że dioda świeci, a muzyka gra.

Raczej trzeba obserwować wyjście błędu w chipie w CD. Napęd jak zdarzy się błąd to może zrobić 4 rzeczy:

a) Błąd da się naprawić na podstawie danych naprawczych :)

b) Nie da się więc napęd weźmie i coś wygeneruje na podstawie tego co już było :)

c) Błędów jest dużo wymutuje wyjście wysyłając cyfrową ciszę lub przerwie transmisję całkowicie i tylko wtedy zapali się ERR w CS :)

d) Wyśle to co odczytał i wtedy będzie trzask w głośnikach :)

Sygnał ERR w czasie odtwarzanie na wyjściu CS-a to przeważnie utrata "zalukowania" pętli PLL odzyskującej zegrar.

Przyczyna leży :

a) w złej jakości połączenia elektrycznego między napędem a CS-em

b) w śmiesznych wartości filtru pętli krążących po necie .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Z tego co wiem, SONY nigdy nie umieszczał znaku firmowego na swoich laserach. Sam mam jeszcze cały mechanizm KSM213, kupiony 6 lat temu, właśnie z napisem SONY i przeźroczystą soczewką. Leży nowy, bo nigdy ni został użyty. Jakość lasera mocno wpływa na ilość błędów, generowanych w procesie odczytu. Generalnie na płytach CD-R jest masakra. Jak ktoś chce sprawdzić, niech sobie podepnie CS8414 z diodą na pinie ERROR i ją obserwuje. Czasami ilość błędów jest taka, że dioda świeci, a muzyka gra.

faktycznie masz racje, sprawdzilem stary laser i nie ma zadnego logo sonego.

Bardzo ciekawa obserwacja :)

Raczej trzeba obserwować wyjście błędu w chipie w CD. Napęd jak zdarzy się błąd to może zrobić 4 rzeczy:

a) Błąd da się naprawić na podstawie danych naprawczych :)

b) Nie da się więc napęd weźmie i coś wygeneruje na podstawie tego co już było :)

c) Błędów jest dużo wymutuje wyjście wysyłając cyfrową ciszę lub przerwie transmisję całkowicie i tylko wtedy zapali się ERR w CS :)

d) Wyśle to co odczytał i wtedy będzie trzask w głośnikach :)

Sygnał ERR w czasie odtwarzanie na wyjściu CS-a to przeważnie utrata "zalukowania" pętli PLL odzyskującej zegrar.

Przyczyna leży :

a) w złej jakości połączenia elektrycznego między napędem a CS-em

b) w śmiesznych wartości filtru pętli krążących po necie .

Nie jestem pewien, czy będzie to występować w przypadku wszystkich transportów. Żeby było jasne, chodzi o 28 nogę układu CS8414 czyli VERF.

Pierwszy raz skale problemu zaobserwowałem w End DACu 2, który pracował z transportem Kenwooda DP-5010. (laser + serwo SONY)

Teraz na szybko podpiąłem się pod DACa z CS8414 i na tym kenwoodzie dioda miga dość często, a z Cambridge'm CD2 (laser + serwo philips) tylko czasami. Oba odtwarzacze czytają płyty bez problemu. Oczywiście gdy się włoży tłoczoną dioda milczy. Żeby było ciekawiej "Kambodża" sama ma diodę "Disc Fault" na panelu.

Ciekawe. Trzeba by zobaczyć co pojawia się na E0..E2. Nie spotkałem się z takim zjawiskiem. Ale też od dawna nie mam CD :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Wymiana lasera nie powinna nic zmienić. Odczyt jest cyfrowy seria zer i jedynek nic więcej. Coś musiało stać się z przetwornikiem cyfrowo analogowym lub nowy laser zakłóca jego działanie.

>URIEL

oczywiście to co piszesz to prawda, ale nikt tego nie czyta (na pewno nie zwrócą uwagi na to zwolennicy kabli sieciowych - po wymianie 1m kabla ze ściany do wzmacnizcza "znaczne polepszenie odtwarzania" a w ścianie pozostało 50m aluminium 1mmkw.....

Polecam tematy o "ślepych testach" - dożo gadania o niczym - TYLKO "ŚLEPE" TESTY SĄ WIARYGODNE bo eliminują wpływ SUGESTII (bardzo duży niestety) - kto uważał na lekcjach fizyki w podstawówce nie będzie negował znaczenia takich testów (i nie będzie robił innych) - za dużo żądasz od czytających...

Za moich czasów strach było się zabierać za grzebactwo w bebechach urządzeń bez schematu i bez zrozumienia tych schematów.

Teraz takie czasy, że scalaków prawie nie widać. Strach podpiąć sondę pod jakiś pin aby coś zmierzyć. jeszcze gorzej coś lutować. A ludziska grzebią, modyfikują...

;)

I fajnie!

Tylko coś tu nie tak:

Kiedyś tylko ze zrozumieniem tematu grzebało się. I było albo do kosza albo sukces.

Teraz każdy grzebie i sprzęt zaczął grać; już nie tylko kable, również lasery...!

A grzebactwo to sprawa powszechna. Ludzie wiedza lepiej od konstruktorów jakie elementy muszą mieć nawet filtry ;)

Witam.

To chyba na jakimś szrocie takie efekty. Raz na jakiś czas wypalam płytki a już dawno temu

wyprowadziłem diodę podpiętą do sygnału interpolacji aby zorientować się w grubych błędach ( tych

nie dających się skorygować w 100% w/g red book ).

Nic takiego nie ma miejsca. Dopiero potraktowanie płyty brutalnie ( zrobienie nacięć ) pięknie

pokazuje jak działa interpolacja. Jak przesadzimy to nawet ona nie pomoże :)

Pozdr.

JacekPlacek

może kwestia lekkiego wyostrzenia w stosunku do starego lasera wynika z faktu zuzycia poprzedniego, moze z wiekiem lasery przymulaja i tną skraje w tym wypadku glownie wysokie. czy w ogole lasery z czasem sie starzeja w ten sposob? co do daca to nie grzebalem nic. jest taki sam jak poprzednio.

Było już wcześniej, ale widzę że trzeba WYRAŹNIE powtórzyć:

Laser to nie igła czy wkładka w gramofonie analogowym, zużyty będzie miał problemy z odczytem płyty, ALE NA PEWNO NIE BĘDZIE SIĘ TO OBJAWIAŁO OBCIĘCIEM PASMA AKUSTYCZNEGO, ANI OD DOŁU ANI OD GÓRY (ani z boku). Mogą to być trzaski, przeskoki, pyknięcia itp, nawet może to być cisza (jak nie będzie już mógł zupełnie odczytać ścieżki i włączy mute) ale nie zawężenie pasma.

Z rok temu wymieniałem laser na nowy, "oryginalny made in china" i jakość dźwięku zmieniła się na minus.

Może to voodoo, może czarna magia, ale po kupnie używki ale z oryginalnym laserem jakość wróciła do normy.

Dwa moje domowe króliki doświadczalne też zauważyły , że gra inaczej - a nie wiedziały o zmianie lasera.

A co do jakości (wszystkiego) nie można robić rzeczy trwałych i dobrych, bo ludzie muszą mieć pracę. Gdyby żarówka świeciła 20 lat ( a robili już takie seryjnie nawet w NRD ) I zamiast 10 fabryk na Europę wystarczyła by jedna, malutka. I tak jest ze wszystkim. Sorry za te kilka linijek od starego cynika.

Trzeba by się może zastanowić nad przyczynami popsucia jakości.

Jakiejś odpowiedzi wyżej starali się udzielić Koledzy.

Trzeba by też odpowiedzieć sobie na pytanie co to znaczy gorzej?

Bo jeżeli coś charczy, strzela, to nie pogorszenie brzmienia tylko fatalna usterka!

Kiedyś jakiś mądraliński pitolił głodne kawałki o wpływie interfejsu TOSLINK (światłowód).

Zrobiłem eksperyment oddalając wtyczkę stopniowo i płynnie od gniazda. Promień wychodził z wtyczki i przez około 1cm świecił przez powietrze do gniazda, nim nastąpiło zerwanie połączenia.

Po drodze żadnych słyszalnych efektów!

Albo gra albo protokół zrywa połączenie.

Natomiast nawiedzeni na Forum wypisują takie fantasmagorie w wątkach o TOSLINKU... ;D

Zdefiniujmy więc co to znaczy pogorszenie.

Mam pewną koncepcję ale musiałbym usłyszeć taki efekt na własne uszy...

Trzeba by się może zastanowić nad przyczynami popsucia jakości.

Jakiejś odpowiedzi wyżej starali się udzielić Koledzy.

Trzeba by też odpowiedzieć sobie na pytanie co to znaczy gorzej?

Bo jeżeli coś charczy, strzela, to nie pogorszenie brzmienia tylko fatalna usterka!

Kiedyś jakiś mądraliński pitolił głodne kawałki o wpływie interfejsu TOSLINK (światłowód).

Zrobiłem eksperyment oddalając wtyczkę stopniowo i płynnie od gniazda. Promień wychodził z wtyczki i przez około 1cm świecił przez powietrze do gniazda, nim nastąpiło zerwanie połączenia.

Natomiast nawiedzeni na Forum wypisują takie fantasmagorie w wątkach o TOSLINKU... ;D

Zdefiniujmy więc co to znaczy pogorszenie.

napisalem wyraznie, zero bledow zerwan, trzaskow. wszystko prawidlowo tchnicznie ale... odsylam do 1-go postu.

Wpływie na co? Czego? Twoje wypowiedzi są mocno niekompletne. W pomiarach też jesteś taki skrupulatny jak przy budowaniu zdań?

A czego Ty się innego spodziewałeś? Że będzie coraz ciszej?

Ale jakie? Może Ty po prostu przy swoim zasobie wiedzy z zakresu optoelektroniki nie masz jak ogarnąć tego tematu?

Nie usłyszysz.

Czepiasz się i jesteś napastliwy.

Wpływie na co? Czego?

Na brzmienie. Przecież wypisuje się tu twierdzenia o wpływie na brzmienie...

A czego Ty się innego spodziewałeś? Że będzie coraz ciszej?

Trzymaj jakiś poziom dyskusji...

Nie usłyszysz.

Twierdzisz, że ludzie łżą?!

To powiedz to im a nie mi...

Sam Toslink jako Toslink nie powinien wpływać na brzmienie, tyle że - z mojego doświadczenia - wpływa na brzmienie kultura zasilania nadajnika i odbiornika oraz dobór światłowodu. Nie mam doświadczenia z tymi drogimi, gdzie być może nie ma różnic, ale te tanie, sklepowe, różnią się uzyskiwanym dźwiękiem. Wpływ tu może mieć kształt soczewki jakość włókna/włókien (w szklanym jest dużo cienkich), itp. W urządzeniach często zasilanie jest zrobione niezgodnie z notami technicznymi Toshiby - a to brak dławika, a to kondensator nie tej pojemności. Poza tym popularne nadajniki i odbiorniki typu TORX177 mają specyfikowany maksymalny czas przetworzenia zbocza sygnału na 15ns. Jak się to ma do teoretycznie maksymalnego jittera chyba nie muszę tłumaczyć? Są też znacznie szybsze transceivery od Toshiby, które się pojawiły kilka lat temu, tyle że w audio raczej rzadko spotykane i nie "dedykowane" do standardu S/PDIF.

Natomiast w temacie wątku - o ile mi wiadomo, to każdy laser po zamontowaniu należy wyregulować. Powinien być do tego co najmniej jeden potencjometr nastawny w okolicy serwa. Niewykonanie tej czynności to jak nieskończony montaż, bez procedury uruchomienia. Przykładowo, napęd SOAD70A wymaga płyty z sygnałami testowymi i oscyloskopu, za pomocą którego można wyregulować serwo zbierając sygnały z przetwornika. Pojawia się wtedy charakterystyczny obraz nałożonych wzajemnie sinusoid o podanej w serwisówce amplitudzie. Przy braku stosownej płyty lub przyrządów, zostaje pewnie strojenie na ucho, albo np. przez porównanie czasów odczytu TOC tej samej płyty.

Czysto o laserach :)

Oczywiście że jakoś lasera ma znaczenie i chyba szalony ktoś jak myśli że nie ma znaczenia.

1. Dida laserowa i jej sprawość w emitowniu światła monochromatycznego o zadanych paramtetrach emisji ....

2. Układ optyczny dokładność

3. Układ prowadzenie soczewki jw.

4. Układ odbiorczy .... (fotodiody)

Chcecie zobaczyć różnice ?

Weźcie very old CDM Philipsa wiele z nich do dziś działa i nie ma zadnych podstaw aby nie działały (i na ogół czytają CD-R a czasmi CD_RW)

A Lasery sony ? na ogół zdychały po 1-5 latach (w szczególności słynne były lasery sony z początku tech DVD, które z definicji nie czytały nic po za tłoczonymi CD i DVD - no może było to celowe działanie anty pirackie ale fakt jest faktem).

Dziś nikt nie przewiduje życia DVD, czy odtw BD-R na więcej niz 2 lata (tyle co GW) PO TYM CZASIE MASZ SIE UDAĆ DO SKLEPU I KUPIĆ NOWY ....

błędu odczyty czy może być słychać chyba tak bo jak czegoś laser nie odczyta to pojawia się najpierw korekta (dane na wyjsciu są OK) oraz nastepnie interpolacja jak to nie daje rady to mamy ciszę

Sam Toslink jako Toslink nie powinien wpływać na brzmienie, tyle że - z mojego doświadczenia - wpływa na brzmienie kultura zasilania nadajnika i odbiornika oraz dobór światłowodu. Nie mam doświadczenia z tymi drogimi, gdzie być może nie ma różnic, ale te tanie, sklepowe, różnią się uzyskiwanym dźwiękiem. Wpływ tu może mieć kształt soczewki jakość włókna/włókien (w szklanym jest dużo cienkich), itp. W urządzeniach często zasilanie jest zrobione niezgodnie z notami technicznymi Toshiby - a to brak dławika, a to kondensator nie tej pojemności. Poza tym popularne nadajniki i odbiorniki typu TORX177 mają specyfikowany maksymalny czas przetworzenia zbocza sygnału na 15ns. Jak się to ma do teoretycznie maksymalnego jittera chyba nie muszę tłumaczyć? Są też znacznie szybsze transceivery od Toshiby, które się pojawiły kilka lat temu, tyle że w audio raczej rzadko spotykane i nie "dedykowane" do standardu S/PDIF.

Natomiast w temacie wątku - o ile mi wiadomo, to każdy laser po zamontowaniu należy wyregulować. Powinien być do tego co najmniej jeden potencjometr nastawny w okolicy serwa. Niewykonanie tej czynności to jak nieskończony montaż, bez procedury uruchomienia. Przykładowo, napęd SOAD70A wymaga płyty z sygnałami testowymi i oscyloskopu, za pomocą którego można wyregulować serwo zbierając sygnały z przetwornika. Pojawia się wtedy charakterystyczny obraz nałożonych wzajemnie sinusoid o podanej w serwisówce amplitudzie. Przy braku stosownej płyty lub przyrządów, zostaje pewnie strojenie na ucho, albo np. przez porównanie czasów odczytu TOC tej samej płyty.

one sa podobno juz fabrycznie wyregulowane

Podczas użytkowania płyt CD-R jako CD-Audio zauważyłem, pojawiające się szelesty podczas odtwarzania muzyki. Szelesty te nie zawsze są słyszalne, ale na swoich słuchawkach słyszę je dość wyraźnie. Dopiero po jakimś czasie zaobserwowałem to miganie diody, które pokryło się z tymi szelestami. Oczywiście nie są to żadne przycięcia, odtwarzacz czyta cały czas, jakby nigdy nic. Szelesty da się zauważy dopiero na szczegółowym systemie. Być może jest to związane z tym, że serwa sony lubią się rozstrajać i po jakimś czasie wymagają regulacji.

TOSLIK bardziej "jeterzy" z racji ograniczonego pasma. Z pomiarów widziałem że typowo gdy w tym samym dac-u po spdif-ie jest jitter na granicy pomiarowej to po TOSLIN-ku bywa i że jest 0.5ns

Zamiast gdybać podłączylibyście się pod te wyjścia błędów i by się okazało czy wam się tylko wydaje czy rzeczywiście coś jest nie tak.

czy to napęd wysyła błędne dane czy cs nie domaga czy jeszcze coś innego.

Możesz rozwinąć temat?

Mogę tylko po co ? Kto jeszcze używa CS-a ? :P A jak używa to nich wymieni na Wolfsona, widziałem nawet fajne przejściówki :)

Spece zmniejszali częstotliwość filtru w PLL żeby mieć większe tłumnie jittera na mniejszych f ale niektórzy przesadzali co skutkowało niemożnością stabilnego "lukowania" się PLL.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.