Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Manty v5, Pionnera Pd-73

Hałabała

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich:) Jako, że z czasem zaczęło mi w moim zestawie brakować basu i "tego czegoś" w jakości chciałbym wymienić kolumny (MS Avant 902i) na inne. Wzmacniacz to Manta V5 na radzieckich lampach połączona z Pioneerem PD-73. Mój budżet wynosi 2500zł, w porywach 3000 ale to już maksimum nieprzekraczalne:) W grę wchodziłyby kolumny zarówno używane jak i nowe, jednak nowe chyba łatwiej znaleźć w celu odsłuchania wiec w ich kierunku bym się skłaniał. Muzyka - głównie jazz, muzyka rozrywkowa, rnb, blues, elektronika, czasem rock. Oczekuję ciepłego, przyjemnego w słuchaniu brzmienia z dobrym basem:) Czy macie jakieś typy kolumn z którymi manta dobrze się zgrywa? Myślałem o Audio Academy Phoebe III ale nie wiem gdzie je mógłbym odsłuchać. Może któryś z forumowiczów z małopolski, okolic GOP-u (jestem z Gliwic) takowe posiada i byłby możliwy odsłuch z moją elektroniką?:) aha, bass reflex wskazany z przodu, kolumny będą stały dość blisko ściany.

Pzdr,

Hałabała;)

https://www.audiostereo.pl/topic/86426-kolumny-do-manty-v5-pionnera-pd-73/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam wszystkich:) Jako, że z czasem zaczęło mi w moim zestawie brakować basu i "tego czegoś" w jakości chciałbym wymienić kolumny (MS Avant 902i) na inne. Wzmacniacz to Manta V5 na radzieckich lampach połączona z Pioneerem PD-73. Mój budżet wynosi 2500zł, w porywach 3000 ale to już maksimum nieprzekraczalne:) W grę wchodziłyby kolumny zarówno używane jak i nowe, jednak nowe chyba łatwiej znaleźć w celu odsłuchania wiec w ich kierunku bym się skłaniał. Muzyka - głównie jazz, muzyka rozrywkowa, rnb, blues, elektronika, czasem rock. Oczekuję ciepłego, przyjemnego w słuchaniu brzmienia z dobrym basem:) Czy macie jakieś typy kolumn z którymi manta dobrze się zgrywa? Myślałem o Audio Academy Phoebe III ale nie wiem gdzie je mógłbym odsłuchać. Może któryś z forumowiczów z małopolski, okolic GOP-u (jestem z Gliwic) takowe posiada i byłby możliwy odsłuch z moją elektroniką?:) aha, bass reflex wskazany z przodu, kolumny będą stały dość blisko ściany.

Pzdr,

Hałabała;)

Najpierw zmień wzmacniacz. Dowiesz się co potrafi CD.

Audio Academy proponuje sobie odpuscić i poszukać czegoś nowego na podwójnym basie np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hałabała, mam Phoebe III, słucham sporo jazzu (nie elektrycznego fusion czy smooth), klasyki, bluesa. Moim zdaniem kolumny są świetne, chyba że masz duże pomieszczenie, może wtedy musisz mieć coś większego.

Mam nadzieję, że dobry bas nie znaczy u ciebie dużo basu, bo niby po co w jazzie czy bluesie? W Phoebe wszystko jest zrównoważone doskonale. W ogóle nie myślę o zmianie kolumn. :)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

• 3 tygodnie później...

Zakupiłem RLSy DEIMOS II, jestem wniebowzięty:) Jeszcze kiedyś wymienię wzmacniacz i powinna być bajeczka;)

A mi manta nie dawała rady z RLS Elara. Za to nie było lepszych kolumn dla tego wzmaka niż te na vifach sprzedawane w komplecie i nadal nie wiem o co w tym chodziło. Żadne inne (RLS, Yamaha NS-g30, Tannoy f2) nie zgrywały się tak jak one.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Naprawdę znakomite CD, dorównujące spokojnie jakością wielu dobrym współczesnym konstrukcjom, oparte na legendarnym PCM 63 w najlepszej wersji PK z Mantą? Naprawdę duże nieporozumienie.

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Ciekawe zjawisko psychologiczne. Posiadacz Manty po pierwszej odpowiedzi nadal przekonany do zmiany głośników-po następnych krytycznych wypowiedziach guru zaczyna myśleć o zmianie wzmacniacza. Żeby to w mojej branży tak łatwo działało.

Ciekawe też co napędza tych podpowiadaczy do skłaniania kogoś pytającego do wydawania dużo więcej kasy niż wcześniej zamierzał.

Tu nie trafiłeś ze swoją analizą. Kolumny chciałem zmienić na takie (kilka klas lepsze jak mi się wydaje) żeby po ich zakupie wymienić już wzmacniacz i utworzyć zestaw na stałe. Kolumny wydają mi się podstawą systemu a dopiero potem dobór wzmacniacza poprawi ostatecznie dźwięk, nakieruje go w żądanym kierunku. Co dojakości źródła już się przekonałem dawnie podpinając się pod sprzęt kolegi i czytając trochę w necie. Jako, że kupiłem kolumny tak jak planowałem chce wymienić wzmacniacz, który też planowałem wymienić. Nie uznaje żadnych guru a co jedynie ludzi z większym od mojego doświadczeniem. Ani mi przez myśl nie przeszło żeby najpierw zmieniać wzmak a potem kolumny. Dlatego panowie oczekuję jakiś rad co do tego co kupić teraz;) (I jak ktoś z 10000 postów napisze, że IC to i tak będę pytał dalej o wzmak:))

Pozdrawiam;)

Postaraj się sprawdzić czy to nie skok w bok.I zastanów się :

1/wymiana w Mancie lamp,ja kupowałem w Fonarze,cały komplet,niektóre chińskie po prostu pękły,

2/wymiana kondensatorów - nie dla sztuki:ja musiałem,były spęczniałe,były kłopoty z parametrami:-)

3/niedawno nadepnąłem na leżący na podłodze piec tak niefortunnie,że wyłamałem potencjometr.I dobrze.Wymieniłem na Alpsa

By zacytować klasyków Forum:"wczoraj zbierałem szczękę(nie zęby,z uwagi na wiek) z podłogi"

NIe słuchaj "Maniaków"..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.