Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz stereo do zestawu

elgato98

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy moglibyscie polecic mi wzmacniacz stereo, który napedzi kolumny B&W CM8. Zródłem muzyki jest Oppo 95 oraz SqueezeBox T.

Slucham głownie Rock, Pop, Blues.

Pokoj otwary z kuchnia o powierzchni ok 35-40 m2.

Czy może mam pozostac przy moim NAD T747, bo dużo wiecej z tego systemu sie nie wyciągnie?

Pozdrawiam

WG

https://www.audiostereo.pl/topic/86396-jaki-wzmacniacz-stereo-do-zestawu/

Budzet do 1000 euro, może być coś uzywanego.

W zasadzie jestem bardzo zadowolony jak gra calosc, brakuje mi troche głebokosci i bardziej czystych wokali. Gdyby calosc grala troche cieplej i bardziej miekko nie mial bym nic przeciwko temu.

nie bardzo rozumię, głosniki masz stereo a napędzasz je amplitunerem kina domowego, jakas sciema czy co ?

Ogolnie mam zestaw 5 + 1, chcialem stworzyc dobra baze KD, a teraz przymierzam sie do zasilenia frontow (CM8) osobnym wzmacniaczem.

Pozostale glosniki to CMC1 oraz 2 x CM1 + Sub Velodyne CHQ-12.

Do dnia dzisiejszego amplituner KD zasila fronty.

a rozumie, napewno wzmak 5.1 za powiedzmy 5 tys nie zagra jak wzmak stereo za 5 tys. to napewno. sugerowałbym jednak wypożyczyc jakis dobry wzmak stereo i posłuchać. za 1 tys euro kupisz juz dosyc porządny wzmak (uzywany). natomiast jak juz kupisz ten wzmak to słabym elementem toru bedzie odtwarzacz :)

choc niby ten odtwarzacz to taki troche audiofilski ... ale jestem pewny ze dla przykładu naim cd 3 zjadłby go dźwiękowo a wzmacniacz za 4 kafle zasługuje na naprawde dobre stereofoniczne źródło cd

Na Twoim miejscu nie kupowałbym niczego bez wcześniejszego odsłuchu w domu. Tak naprawdę nie wiemy czy "winny" jest wzmacniacz, czy kolumny, czy odtwarzacz. Sama wymiana wzmacniacza może wcale nie zlikwidować problemu.

Możesz spróbować takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub innego :

Ukryta Zawartość

ale tylko po wcześniejszym odsłuchu w domu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Na Twoim miejscu nie kupowałbym niczego bez wcześniejszego odsłuchu w domu. Tak naprawdę nie wiemy czy "winny" jest wzmacniacz, czy kolumny, czy odtwarzacz. Sama wymiana wzmacniacza może wcale nie zlikwidować problemu"

dokładnie:) stawiam że do wymiany jest wzmak i odtwarzacz

"Na Twoim miejscu nie kupowałbym niczego bez wcześniejszego odsłuchu w domu. Tak naprawdę nie wiemy czy "winny" jest wzmacniacz, czy kolumny, czy odtwarzacz. Sama wymiana wzmacniacza może wcale nie zlikwidować problemu"

dokładnie:) stawiam że do wymiany jest wzmak i odtwarzacz

Wydałeś 10000 pln na amplituner i odtwarzacz,teraz szukasz dziury w całym,to dobry zestaw,nie wiem czy warto wydawać kolejne 4000pln.

Wydałeś 10000 pln na amplituner i odtwarzacz,teraz szukasz dziury w całym,to dobry zestaw,nie wiem czy warto wydawać kolejne 4000pln.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak chcesz naprawdę super wzmacniacz żadne angielskie czy duńskie wynalazki.Prawdziwa Japońska integra.

Ukryta Zawartość

jak sie kupi takiego starego Sansui to trzeba sie liczyc ze kondy juz sa zuzyte i by sie przydala wymiana ;/ brzmiec pewnie bedzie bardzo dobrze ale po wymianie kondow jeszcze lepiej. trzeba sie liczyc z tym ze nie kazdy lubi miec grzebany sprzet nawet przez siebie :))

wg mnie angielskie klocki sa fajne kolega jak by sobie zafundowal zestaw Creeka Destyny albo zestaw Caspiana to by sie podobalo z B&W

W sumie o taką odpowiedz mi chodziło, tzn, przeczytalem zbyt wiele postow na roznych forach, nie ufając zbytnio swoim uszom.

I sam nie wiem czy dołożenie do tego zestawu dedykowanego wzmacniacza duzo zmieni.

Chcialbym zrobic odsluch, aby zobaczyc lub nie roznice.

Jakie modele mam brac pod uwage? Cena oczywiscie moze byc nizsza niz budzet, wole zeby system byl zbalansowany, bo w innym wypadku ciagle bede wymienial poszczegolne podzespoly.

W sumie o taką odpowiedz mi chodziło, tzn, przeczytalem zbyt wiele postow na roznych forach, nie ufając zbytnio swoim uszom.

I sam nie wiem czy dołożenie do tego zestawu dedykowanego wzmacniacza duzo zmieni.

Chcialbym zrobic odsluch, aby zobaczyc lub nie roznice.

Jakie modele mam brac pod uwage? Cena oczywiscie moze byc nizsza niz budzet, wole zeby system byl zbalansowany, bo w innym wypadku ciagle bede wymienial poszczegolne podzespoly.

Tak jak ci napisałem kupno nowych wzmacniaczy w cenie do 4000 pln troche mija sie z celem Nie bedziesz oczarowany wydanie natomiast 4000 pln na starszy wzmacniacz jak najbardziej taki np Sansui to dzwięk nie ograniczony niczym,kolumny masz tez bardzo fajne ogólnie super zestawik. Możesz pewnie dołożyc jakis wzmacniacz ,ale ciężko bez odsłuchu,jak to zrobić

kolega wydał 10 tys na nowy wzmak kina domowego - OK. teraz tak ...... uzywany wzmak stereo za 4 tys = nowy za 7 tys !

mysle ze warto posłuchac czy typowy wzmak za 7 kawałków pokona wzmak 5.1 za 10 kawałków. mysle ze POKONA.

aczkolwiek bedziesz miał wpakowane w sprzet sporo kasy, oj sporo. z drugiej strony czy faktycznie twoje kolumny są warte takich wydatków ? hmmm. nie wiem ale mnie by bolało. wolałbym sie chyba nastawić na jeden kierunek rozwoju, stereo albo kino

Ja raczej stawiał bym na kolumny. Wszystkie B&W maja tendencje do grania górą. Są ostre, a po pewnym czasie męczące. Chyba ze ktoś lubi piszczace kolumny grające średnim basem. Ten NAD to znakomity amplituner, który również w stereo spisuje się bardzo dobrze. Podczas moich testów niewiele ustępował systemowi stereo na dwóch końcówkach z bardzo dobrym przedwzmacniaczem. Moim zdaniem najwięcej zyskasz wymieniając kolumny. Polecam samodzielne odsłuchy.

Sent from my iPad using Tapatalk

Moim zdaniem szukanie winy w amplitunerze jest słuszne. Nie ma co kierować się ceną w ocenie tego sprzętu - te amplitunery grają przeważnie na poziomie przeciętnych budżetowych wzmacniaczy.

Mam pomysł - pożycz od kogoś jakikolwiek dobry (!) wzmacniacz - i wepnij go w swój sprzęt. Albo różnica będzie (czyli dobry trop) albo nie - i trzeba szukać dalej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

jak sie kupi takiego starego Sansui to trzeba sie liczyc ze kondy juz sa zuzyte i by sie przydala wymiana ;/ brzmiec pewnie bedzie bardzo dobrze ale po wymianie kondow jeszcze lepiej. trzeba sie liczyc z tym ze nie kazdy lubi miec grzebany sprzet nawet przez siebie :))

wg mnie angielskie klocki sa fajne kolega jak by sobie zafundowal zestaw Creeka Destyny albo zestaw Caspiana to by sie podobalo z B&W

Sansui nie jest wzmacniaczem w którym wymienia się kondy. To jeden z najlepszych pieców jakie wyszły kiedykolwiek. Poza tym wymiana kondów na pałe do niczego nie prowadzi. Trzeba było sporo takich Creeków czy Roksanów żeby dopędzić ten model Sansui, zresztą kompletnie niespotykany. Sansui to sprzęt dla koneserów. Poziom Accuphase czy Krella a nie Creeka i Roksana.

Ogolnie mam zestaw 5 + 1, chcialem stworzyc dobra baze KD, a teraz przymierzam sie do zasilenia frontow (CM8) osobnym wzmacniaczem.

Pozostale glosniki to CMC1 oraz 2 x CM1 + Sub Velodyne CHQ-12.

Do dnia dzisiejszego amplituner KD zasila fronty.

jak 4000 to ten sansui z linku jest warty zainteresowania - na pewno temu twojemu kinu bardzo daleko do tej 907, ba pewnie nawet do mojej 711... ale to sie wiaze z wymiana zrodla i kolumn jak chcesz zbalansowany sprzet - ogolnie to skomplikowana sprawa i bardzo kasztowna wiec to zalezy od ciebie...

chwilowy brak działalności w audio.

jak 4000 to ten sansui z linku jest warty zainteresowania - na pewno temu twojemu kinu bardzo daleko do tej 907, ba pewnie nawet do mojej 711... ale to sie wiaze z wymiana zrodla i kolumn jak chcesz zbalansowany sprzet - ogolnie to skomplikowana sprawa i bardzo kasztowna wiec to zalezy od ciebie...

Nie jestem może audiofilem ,nie słuchałem klocków po 100000 pln ale jak miałem okazję posłuchać tego właśnie Sansui w Niemczech razem z kolumnami B&W 803 to kurcze zbierałem szczęke z posadzki parę godzin,wcześniej nawet nie miałem okazji oglądać takiego sprzętu,myślę że żaden nowy wzmacniacz do 10000 nie ma najmniejszych szans z tym pięknym piecem.Nie mam kasy na wzmacniacz,ale kupił bym go na pewno.

Nie jestem może audiofilem ,nie słuchałem klocków po 100000 pln ale jak miałem okazję posłuchać tego właśnie Sansui w Niemczech razem z kolumnami B&W 803 to kurcze zbierałem szczęke z posadzki parę godzin,wcześniej nawet nie miałem okazji oglądać takiego sprzętu,myślę że żaden nowy wzmacniacz do 10000 nie ma najmniejszych szans z tym pięknym piecem.Nie mam kasy na wzmacniacz,ale kupił bym go na pewno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez przesady ,lepiej że wzmacniacz jest dobry nie ma słabych punktów,przecież wzmacniacz zostanie na dłużej.

post-12811-0-35438000-1315643839_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozniej tylko dokupi lepsze cd ... a na koncu lepsze kolumny.

osobiscie wolałbym wydac te 4 kafle na Musicala lub Naima XS

ale nie słyszałem tego sansui wiec nie wiem jak gra. moze i faktycznie to cos porządnego

ale nie słyszałem tego sansui wiec nie wiem jak gra. moze i faktycznie to cos porządnego

Ciężko by było go posłuchać bo do Europy trafiło tylko parę tyś egzemplarzy ,nie wiem ile jest ich w Polsce może parę.

Obawiam się że skończyłoby się to ciężkim nokautem wyżej wymienionych i to w zasadzie w każdym aspekcie.

"Obawiam się że skończyłoby się to ciężkim nokautem wyżej wymienionych i to w zasadzie w każdym aspekcie

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl "

mozliwe mozliwe ... nie słyszałem tej integry. poprostu pisząc wolałbym kieruję sie odsprzedawalnością sprzetu ...

waga 28 kg juz daje duzo do myslenia :)

Ukryta Zawartość

Obawiam się że skończyłoby się to ciężkim nokautem wyżej wymienionych i to w zasadzie w każdym aspekcie.

Pewnie dla wielu niedowiarków jest to nie możliwe że wzmacniacz Japoński wyglądem przypominający Sony es może dobrze zagrać,ale tak jest.Wszystkie te obecne wzmacniacze nie ma znaczenia jaka to marka MF,Nad Cambridge,i wiele innych zostaje znokautowane przez ten wzmacniacz ,pewnie jest sporo użytkowników 901,która jest starszym modelem i niższym może napisać o tych wzmacniaczach że są znakomite.

jesli ten Sansui to taki super klocek to niech gosc bierze i sie cieszy a mowienie ze reszta systemu bedzie gorsza...no i co z tego dobrej klsy wzmak nigdy nie zginie. ELGATO98 wez wypozycz jakis dobry wzmak za ok 8000-9000zl zobacz czy wymiana wzmaka rozwiaze problem i potem kup Sansui. co do kondow to nie wiem czy sa wieczne ?>?

Panowie,

Dziekuje Wam wszystkim za wielowymiarowe, kompletne odpowiedzi. Przyjrze sie temu Sansui oraz w miedzyczasie wypozycze jakis wzmacniacz do odsluchu. Tak przy okazji, mojego NAD sciagnalem z Anglii jako ex-demo, zafoliowanego za ok 2800pln a nie 10000 :)

Co sadzicie o Krellu kav300i (mozna go sciagnac za ok 900 euro) lub Cyrus 8XP. Czy jednak ten Sansui? Jako osoba kompletnie zielona jesli chodzi o sprawdzanie stanu technicznego, w jaki sposob sprawdzic (jakas firma/osoba?) czy Sansui jest w dobrym stanie i ewentualnie gdzie go serwisowac?

Jak bede regulowal glosnosc calego zestawu w kinie domowym w momencie kiedy sygnal puszczony bedzie po preout do Sansui(lub)inny?

Dziekuje bardzo

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

jesli ten Sansui to taki super klocek to niech gosc bierze i sie cieszy a mowienie ze reszta systemu bedzie gorsza...no i co z tego dobrej klsy wzmak nigdy nie zginie. ELGATO98 wez wypozycz jakis dobry wzmak za ok 8000-9000zl zobacz czy wymiana wzmaka rozwiaze problem i potem kup Sansui. co do kondow to nie wiem czy sa wieczne ?>?

Zwyczajnie nie będzie potrafił tego docenić.

Jak bede regulowal glosnosc calego zestawu w kinie domowym w momencie kiedy sygnal puszczony bedzie po preout do Sansui(lub)inny?

No właśnie.

Panowie,

Dziekuje Wam wszystkim za wielowymiarowe, kompletne odpowiedzi. Przyjrze sie temu Sansui oraz w miedzyczasie wypozycze jakis wzmacniacz do odsluchu. Tak przy okazji, mojego NAD sciagnalem z Anglii jako ex-demo, zafoliowanego za ok 2800pln a nie 10000 :)

Co sadzicie o Krellu kav300i (mozna go sciagnac za ok 900 euro) lub Cyrus 8XP. Czy jednak ten Sansui? Jako osoba kompletnie zielona jesli chodzi o sprawdzanie stanu technicznego, w jaki sposob sprawdzic (jakas firma/osoba?) czy Sansui jest w dobrym stanie i ewentualnie gdzie go serwisowac?

Dziekuje bardzo

Pisałem 10000 pln za komplet.

Panowie,

Dziekuje bardzo

jak tak sciagasz z anglii, to sciagnij yamaha a-s2000, wart zainteresowania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.