Skocz do zawartości
IGNORED

Asus Xonar Essence One

Matsunami

Rekomendowane odpowiedzi

Temat widzę ucichł na rok.

Z powodu wyjścia nowej wersji daca z opami MUSE-a mam pytanie do użytkowników daca czy warto go kupić?

U mnie pracował by jako przedwzmacniacz dla końcówki mocy. Ktoś może mam go w ten sposób podpiętego?

Jakośc i dźwięk wyjścia słuchawkowego mnie nie interesuje.

Regulacja na samym dole jest nierównomierna, mogą być problemy z cichym słuchaniem, pilota brak, plusem jest brak wpływu ustawionej głośności na jakość dźwięku. Według mnie, w standardowej wersji to tylko poprawne urządzenie. Co do Muse, nie wiem jaka jest poprawa, ale za porównywalne pieniądze wybór jest już spory.

@roge posiadałeś tego DACa ? i czym porównywałeś.Słyszałem nie byle jaką opinie, że po wymianie wzmacniaczy zamiata wszelką konkurencję, ale ile w tym prawdy, najlepiej samemu sprawdzić i czymś dobrym.

Bawiłem się zestawem wzmacniaczy takim jak w wersji plus, zmiany słychać, ale high-endu nadal brak. Trzeba dodać, że zabawa tym dacem przypomina audiovoodoo, po usb nie udało mi się uzyskać dobrych efektów z dwoma laptopami, na moim kompie stacjonarnym gra to lepiej.

Tego DACa trzeba by było przetestować na jakimś dobrym sprzęcie co najmniej klasy średniej w innym wypadku według mnie to nie ma sensu.Gazetki podpinały tego asusa do hajendu i były zachwycone... później ludziska podniecają się i kupują do najtańszego NADa potem narzekają, że im to "nie gra"

Bez przesady, nikt rozsądny nie będzie kupował przetwornika za niecałe 2000 do sprzętu high-end. Swoją drogą, Paradigm Studio 100 i Krell KAV-300i to chyba za niskie progi dla tego Asusa... Nie piszę, że jest kiepski, ale dupy nie urywa.

W opisie masz inne kolumny ;) (swoją drogą też dobre) Kupiłeś tego asusa czy go tylko wypożyczyłeś do testów? Trochę dziwne co piszesz "po usb nie udało mi się uzyskać dobrych efektów z dwoma laptopami, na moim kompie stacjonarnym gra to lepiej" hmm nie rozumiem tego jak to możliwe?

Ja też tego nie rozumiem, ale tak jest. Próbowałem na laptopach z Vistą 32 bity i Win7 64, dźwięk przez słuchawki był nie do zniesienia, wyjście liniowe w laptopie dawało porównywalną jakość ! Ogólnie wszystko było wyostrzone i równocześnie zmulone, mulasty bas i "charkot" na średnicy. Brzmiało to tak, jakby z laptopa przedostawały się jakieś zakłócenia. Po podłączeniu do komputera stacjonarnego dźwięk jest dużo gładszy i nie czuję dyskomfortu podczas słuchania. Po prostu czary.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

jeśli masz Essence ONE, polecam Twojej uwadze mój ostatni post w wątku o innej karcie Asusa (Thunderbolt), posiadającej tę samą kość do obsługi USB:

http://www.audiostereo.pl/wysokiej-klasy-karta-muzyczna-na-usb-z-asynchronicznym-konwerterem_84506.html/page__st__60?do=findComment&comment=2732225

Możesz zaeksperymentować ze sterownikami :)

• 5 miesięcy później...

Zmieniając wzmacniacze, przynajmniej te budżetowe, w cenie do 20zł/szt, innych nie testowałem, można dopasować charakter dźwięku do własnych preferencji i reszty systemu. Zawsze jednak jest coś za coś, tzn. dodajemy góry, poprawia się scena, ale np. dynamika spada albo średnica robi się ostra. Zresztą zależy to od reszty sprzętu, bo każdy system gra inaczej i różni słuchacze lubią inny dźwięk. Fabryczne 6 szt. NE5532 to dobry kompromis, dla mnie gra trochę matowo, ale równo, bez podkręcania niektórych aspektów brzmienia kosztem innych. Zdecydowanie warto zamienić 2szt. NE5532 na LM4562NA w LPF, kosztuje to jakieś 30zł z przesyłką, a wg. mnie jest lepiej.

• 2 miesiące później...

Jest już nowy model - Essence III

Manual -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - znalazłem. Jakiś opis i instrukcja już jest, a fotek nie mogę znaleźć i samego E3 w sklepie...z opisu wynika, że "wszystko ma" zostawiając daleko w tyle E1.

Może być ciekawie z ceną...czy 3000-4000 i trudny pojedynek z konkurencją w tym przedziale, czy rozsądna cena ok. 2500 i zepchnięcie w dół tańszych modeli? Blady strach na twarzach konkurencji?

Ukryta Zawartość

Jest już nowy model - Essence III

Manual -

Ukryta Zawartość

Regulacja głośności cyfrowo sterowana, czy znowu szajsowaty analog?

Ukryta Zawartość

O ile tłumacz Google się nie walnął w sprzedaży w połowie listopada...cenę typują 180-300 tyś forintów, czyli 2500+ w pln. Mam nadzieję, że ktoś z ASUSA weźmie pod uwagę te wyliczenia i na przekór zaskoczy jeszcze niższą ceną...może będzie jakaś przedsprzedaż w ładnej cenie 1999?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.