Skocz do zawartości
IGNORED

Asus Xonar Essence One

Matsunami

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

Test w Audio Video 1/2012 jest BAAARDZO POZYTYWNY. Cenowo w PL trochę sporo - 1990 zł. Podobno "gra jak należy" .

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Biorąc pod uwagę obecną cenę (sugerowana była 1500zł) i możliwych problemów z balansem (na jednym z forów posiadacz DACa zgłaszał, że przy cichszym słuchaniu jeden kanał gra głośniej od drugiego) to nie wiem czy to taki opłacalny zakup.

Biorąc pod uwagę obecną cenę (sugerowana była 1500zł) i możliwych problemów z balansem (na jednym z forów posiadacz DACa zgłaszał, że przy cichszym słuchaniu jeden kanał gra głośniej od drugiego) to nie wiem czy to taki opłacalny zakup.

Hmmm ... czyli wygląda na to że regulacja głośności, to zwykły analogowy, ślizgowy potencjometr.

Problem z balansem na słuchawkach ? Wiele wzmacniaczy słuchawkowych ma z tym problem np. Pro-Ject.....Zakup jest opłacalny, bo każdy audiosyfilijski producent od razu za taki produkt zażądałby 6 kzł.....takie są realia....za 1500 zł to są minimilastyczne, okrojone produkty pokroju rdaca czy Hegla HD2.....a nie tak funkcjonalny, porządnie wykonany DAC, jeszcze z możliwością prostej wymiany opampów i ciekawym upsamplingiem.....

(to już lepiej kupić Matrix Mini-I DAC - tam nie ma problemów z balansem)

W Asusie też może nie być, pewnie zależy od egzemplarza.....poza tym Asus wydaje się być ciekawszy ogólnie, ale oczywiście to będzie zależało co komu bardziej by podpasowało, ale szkoda, że już kosztuje prawie 2 kzł....

W Asusie też może nie być, pewnie zależy od egzemplarza.....poza tym Asus wydaje się być ciekawszy ogólnie, ale oczywiście to będzie zależało co komu bardziej by podpasowało, ale szkoda, że już kosztuje prawie 2 kzł....

No właśnie, ruletka. Znając moje szczęście to na każdym ASUS bym miał jazdy x-P. Matrix mini-i ma cyfrową regulację, więc na każdym nie będzie problemu. Jeśli mówisz że cena ASUS wynosi już niemal 2K, to w tych okolicach cenowych jest TC BMC-2 ... no dobra ... jeszcze kilka stówek drożej (cyfrowa, dobrze zrealizowana regulacja z idealnym balansem w całym zakresie). No i KRK ERGO - balans trzyma idealnie, ale polecić nie mogę, bo szumy własne, powyżej godz. pierwszej miałem na tym ERGO straszne.

Zakup jest opłacalny, bo każdy audiosyfilijski producent od razu za taki produkt zażądałby 6 kzł.....takie są realia....za 1500 zł to są minimilastyczne, okrojone produkty pokroju rdaca czy Hegla HD2

Problem w tym, że obecne ceny Xonara ONE kształtują się na poziomie ~2000 zł.

Problem w tym, że obecne ceny Xonara ONE kształtują się na poziomie ~2000 zł.

Myślę, że z czasem spadną, to firma komputerowa w końcu - chyba że ludzie rzucą się z jęzorem po recenzji Audio-Video i będą golić jak długo się da....

Niemieckie Audio też oceniło Asusa punktowo....jak Hegla HD 20......pewnie to inna szkoła dźwięku, ale ta sama klasa....

Widocznie Asus ładnie posmarował ;).

w przypadku recenzji na audiostereo na pewno nie ;-)))) Nie ma nawet opisu wpływu upsamplingu na dźwięk, a tym się przecież chwali Asus najbardziej, no i w ogóle zachowawczy na maksa test - no ale to nie ulubiony dystrybutor ;-)))) W Audio Video kto wie - klasa B i ocena 99 % z samymi dziesiątkami i jedną 9,5 :-)))))

Dobrze wyposażony jest ten DAC, ze znaczną możliwością podmiany opampów (choć czy to taki plus?). I gdyby ni te niebieskie ledy walące po gałach można by o nim nawet powiedzieć, że wyględny. Moze wypożyczę i posłucham w końcu. Miotam się z zakupem między Arcamem, Heglem a tym Asusem. Wypadałoby chyba wszystkie trzy wpiąć do systemu.

.

Hmmm ... czyli wygląda na to że regulacja głośności, to zwykły analogowy, ślizgowy potencjometr.

Jak dla mnie to raczej zaleta

Zakup jest opłacalny, bo każdy audiosyfilijski producent od razu za taki produkt zażądałby 6 kzł...

Choć raczej nie należy do audiosyfilijskich, to uważam, że DACMAGIC PLUS będąc minimalnie droższy wygląda na dużo ciekawszą pozycję. Jeszcze nie słuchałem żadnego z nich i jestem bardzo ciekawy z ewentualnego porównania tych bezpośrednich (wg mnie) konkurentów.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Myślę, że z czasem spadną, to firma komputerowa w końcu - chyba że ludzie rzucą się z jęzorem po recenzji Audio-Video i będą golić jak długo się da....

Niemieckie Audio też oceniło Asusa punktowo....jak Hegla HD 20......pewnie to inna szkoła dźwięku, ale ta sama klasa....

Ta, na pewno spadną, podobnie jak spadły ceny STXów i ST. Mniej więcej z 480 na około 700zł "spadły" ;).

Cena Essence One jest nieadekwatna do jakości oferowanego dźwięku, ot co. Można by jeszcze przymknąć oko, ale w tym zakresie cenowym jest choćby Nuforce HDP, więc jak widać da się zrobić nie najgorzej i cenowo i jakościowo. Essence One powinien kosztować deklarowane wstępnie 1500, no maks 1600zł. Wtedy byłoby ok. 2 tysiące to już lekkie przegięcie.

Ta, na pewno spadną, podobnie jak spadły ceny STXów i ST. Mniej więcej z 480 na około 700zł "spadły" ;).

Cena Essence One jest nieadekwatna do jakości oferowanego dźwięku, ot co. Można by jeszcze przymknąć oko, ale w tym zakresie cenowym jest choćby Nuforce HDP, więc jak widać da się zrobić nie najgorzej i cenowo i jakościowo. Essence One powinien kosztować deklarowane wstępnie 1500, no maks 1600zł. Wtedy byłoby ok. 2 tysiące to już lekkie przegięcie.

Spokojnie - stanieje jak się nie rzucicie :-))))

Dlaczego? Ponieważ wprowadza minimalne zmiany w jakości sygnału, jest proste, tanie ...

W praktyce analogowy regulator wprowadza większe zmiany w barwie, nie wspominając o rozjechanym balansie (słychać to np. na SM PRO AUDIO ADDA 192S) - oczywiście mam na myśli standardowe "ślizgacze obrotowe", a nie AAVA lub cyfrowo sterowane. Takich anomalii nigdy nie słyszałem na regulatorach cyfrowych. Wolę więcej dopłacić do dobrze zrealizowanej regulacji cyfrowej, niż kupować tańszy regulator analogowy, który wprowadza mniejszą degradację tylko w prymitywnej (idealistycznej, nie biorącej pod uwagę niedokładności mechanicznych w procesie produkcji itd.) teorii.

jako posiadacz Asusa Essence One powiem tak:

- 2000 koła nie jest wart, ale ja kupujac w przedsprzedazy zapłaciłem 1299 zł i mysle, że za taką kaskę prezentuje sie wysmienicie.

- w moim egzemplarzu problemu z balansem podczas ściszania nie ma, jedynie jeśli utwory mają nierówno nagrane kanały to w foobarze mozna zauwazyć małą różnicę dokonując ściaszania ale tylko na pierwszym ząbku gałki.

- poza tym uważam, że porównanie z HDP wypada na korzyść One. Jak dla mnie to inna liga. Przed zakupem E1 miałem HDP w domu na testach i dla mnie wybór był jasny

- jesli chodzi o estetyczne walory (lub wady) to przeciez kwestia gustu, natomiast diody wyglądaja oczojebnie tylko na zdjeciach, w rzeczywistości nie jest tak źle

- i na koniec jak dla mnie to najwazniejsze zeby Asus One zgrywał sie z moim sprzetem: Fostex PN05 i słuchawy Audiotechnica ATH A700. A w tym temacie wszystko spisuje sie fantastycznie.

pozdrawiam

Cena Essence One jest nieadekwatna do jakości oferowanego dźwięku, ot co.

a skąd taka konkluzja miałeś na testach w domu? podpinałeś pod jakieś monitory, słuchawy czy inny sprzet? Jaka cena jest nieadekwatna: 2000zł czy 1300 zł?

W praktyce analogowy regulator wprowadza większe zmiany w barwie, nie wspominając o rozjechanym balansie

Oczywiście kiepskie tanie potencjometry mają problem z balansem (głównie w okolicach maksymalnego tłumienia), w dobrych jest to niezauważalne. Co do barwy masz prawo mieć swoje zdanie, lecz ja uważam, że dopiero naprawdę porządna a więc i nie tania (choć ostatnio jest coraz taniej i z pewnością już niedługo będzie to nawet najtaniej) regulacja w torze cyfrowym dorównuje analogowej.

Wolę więcej dopłacić do dobrze zrealizowanej regulacji cyfrowej, niż kupować tańszy regulator analogowy, który wprowadza mniejszą degradację tylko w prymitywnej (idealistycznej, nie biorącej pod uwagę niedokładności mechanicznych w procesie produkcji itd.) teorii

Sęk w tym, że nie w teorii, ale w praktyce. Oczywiście z biegiem czasu jak już pisałem to się zapewne zmieni. Osobiście wolę dobrze zrealizowaną analogową regulację wzmocnienia.

jako posiadacz Asusa Essence One powiem tak:

- 2000 koła nie jest wart, ale ja kupujac w przedsprzedazy zapłaciłem 1299 zł i mysle, że za taką kaskę prezentuje sie wysmienicie.

Jak pojawiły się wzmianki o tym urządzeniu, pierwsze opisy, to mniej więcej taka kwota mi w głowie kołatała. Niestety rzeczywistość okazała się niemiła. Tli się jeszcze nadzieja, że może rynek tę cenę zweryfikuje, bo okaże się, że dużo lepiej będzie troszkę dopłacić do CDMP.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

SlawekR, zarówno Asus jak i NuForce nie obchodzą mnie, ale jak porównać to co siedzi w środku to wolałbym Asusa za te 2k.

Oczywiście masz rację, jeśli za jedyny wyznacznik jakości przyjąć "napakowanie" sprzętu flakami, to Asus jest poza konkurencją w tym przedziale cenowym. Tyle że kilkanaście lat doświadczeń już mnie nauczyło, że nie tylko to co jest w środku, się liczy, ale też ważne jest jak to wszytko jest zaaplikowane. Słyszałem już konstrukcje na Sabre, niby wszystko full wypas, a które grały fatalnie.

HDP to bardzo sprytne połączenie średniej klasy komponentów w logiczną całość dźwiękową. Widać geniusz inżynierów, którzy potrafili wycisnąć maks z założonej platformy sprzętowej. Asus na tym tle, po odsłuchach, wygląda jak przypadkowa zbieranina elementów. Takie rozwiązanie siłowe, napakujemy po dach, może zagra.... No ale nie zagrało. Albo może nie tak, zagrało, ale bardzo przeciętnie i nieadekwatnie do wpakowanych elementów i ceny ostatecznej. Dźwiękowo, to taki lekko podbasowany STX, tyle że "ciut" od niego droższy. A za samą funkcjonalność zewnętrznego klocka, w stosunku do STXa, to różnica w cenie jest lekko nieadekwatna jak już wspominałem.

HDP zresztą też jest nieco cenowo przesadzony, ale on ma przynajmniej to "coś" w brzmieniu, co nas do niego przyciąga, raz za razem i oferuje przy tym sporą uniwersalność i synergię praktycznie ze wszystkim. Swobodnie robił mi za źródło do Staxów, jak i napędzał bezpośrednio YH-100, a i z Beyereami T1 sobie radził. Essence One daje z grubsza synergię z dość jasnym systemem.

A jeśli już miałbym wybierać króla, cena-jakość dźwięku, pomiędzy HDP a Essence One, to z całą pewnością i bez cienia wątpliwości wybrałbym Behringera SRC2496 :-). Ot co.

.... Asus One zgrywał sie z moim sprzetem: Fostex PN05 i słuchawy Audiotechnica ATH A700. A w tym temacie wszystko spisuje sie fantastycznie.

No i to jest istota sprawy. Essence One łapie synergię w dość specyficznych systemach i wtedy ma szansę zagrać, ale jego uniwersalność, to znaczy tolerowanie szerokiego spektrum sprzętów, jest, delikatnie mówiąc, średnia.

a skąd taka konkluzja miałeś na testach w domu? podpinałeś pod jakieś monitory, słuchawy czy inny sprzet? Jaka cena jest nieadekwatna: 2000zł czy 1300 zł?

1. Miałeś na testach :-)

2. Podpinałem pod YH-100, o fuj.

3. Pod Beyery T1, obleci, ale bez życia, trochę nie dawał rady napędzić 600 ohmowych Beyerów.

4. Staxy Lambda Classic Pro, Essence jako źródło. No i gdzie się podziała przestrzeń Panie? Na Staxach żeby tak grało, łe...

5. HD600, no tu już było do przyjęcia, trochę za grubo, ale obleci.

6. Cenę komentowałem oczywiście realną z polskiej oficjalnej dystrybucji, czyli blisko 2 tysiące złotych. 1300 to na dziś w sferze marzeń, tak patrząc to i HDP powinniśmy wyceniać wtedy z 900zł, co jest równie realne, jak 1300zł za Essence One.

Z tego co można wyczytać w Audio Video i jednej zagranicznej recenzji Asus gra "klejącym się" muzykalnym dźwiękiem, inni piszą o braku ciepełka i ostrej górze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Aha i przestańcie narzekać na cenę Asusa, bo po prostu jest tani i tyle i nic tego nie zmieni :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Z tego co można wyczytać ....

Ale dlaczego mamy przestać narzekać? Znaczy jak hurra optymizm to wolno pisać, a jak już niekoniecznie, to należy zamilknąć? Bo jeśli tak ma wyglądać "dyskusja" na temat brzmienia określonego klocka audio, to hmm, to wszystko "klocka" warte zaczyna być ;-).

Wiem, że Kolega, podobnie jak większość z nas, ja też, nie ukrywam, odczuwała ekscytację na pierwsze wzmianki o Essence One, patrząc po zdjęciach flaków, co tam ładnego napchali. Też mocno się tym podniecałem, mając jeszcze w pamięci przyjemne niespodzianki w obcowaniu z STXem/ST. Ale rzeczywistość ostatecznie sprowadziła mnie na ziemię.

A i Tobie polecam, nie nakręcać się tym co gdzieś "piszą", tylko samemu posłuchać, na chłodno ocenić i przekalkulować czy rzeczywiście "wszystko złoto co się świeci". Entuzjazm. na podstawie zdjęć i tekstów osób trzecich, to taki dom na glinianych fundamentach, jak szybko urósł, tak samo szybko może się zawalić. Im szybciej uda się skonfrontować te teksty z rzeczywistością, tym mniej będzie później bolało rozczarowanie :-).

Daleki jestem od ekscytacji, zaznaczam jedynie, że cena jest niska niezależnie od wszystkiego i tyle i nic więcej :-))) wpasowanie w system i preferencje to inna inszość :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - i przyznać się kogo przypiliło :-))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SławekR mądrze zwykle pisze. Więc spytam - skąd ta "zaciekłość" wobec produktu Asusa ? Piszesz, że go słuchałeś. Czy ma on jakieś ogromne wady w porównaniu do rDaca (który gra dobrze dopiero jak go podłączą do zasilacza za 1300 zł), Beresforda Caimana (wyciaga tylko 24-96 po SPDIF), takich zabawek jak ProJect, NuForce uDAC, CA Dac Magic ?

Ja rozumie,że to produkt firmy komputerowej. Ale ma :

- 24/192

- asynchroniczne USB (odpada kupowanie nie chodzących z linuxem konwerterów USB-SPDIF)

- lepszy , wbudowany zasilacz (tak piszą w Audio Video)

- 3 wejścia cyfrowe (tak przydałyby się 4).

Więc sprzętowo jest OK. Pytanie do odsłuchiwaczy - czy np. byłbym z niego bardziej zadowolony niż z Caimana czy rDACa (to te droższe) albo niż z DACów po 500 zł ? System wiadomo - Roksan Kandy K2 i Monitor Audio GS20.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

SławekR mądrze zwykle pisze. Więc spytam - skąd ta "zaciekłość" wobec produktu Asusa ?

Ależ gdzie tam zaciekłość widzisz w moich wypowiedziach? To nie zaciekłość a zwykłe wyrażenie własnej opinii i odczuć. A że akurat nie jest do końca pozytywne, cóż. Akurat tak trafiło widać :). Absolutnie nie jestem też przeciwnikiem marki. Bardzo cenię i miło wspominam STXa, co podkreślam gdzie tylko mogę.

Piszesz, że go słuchałeś. Czy ma on jakieś ogromne wady w porównaniu do rDaca (który gra dobrze dopiero jak go podłączą do zasilacza za 1300 zł), Beresforda Caimana (wyciaga tylko 24-96 po SPDIF), takich zabawek jak ProJect, NuForce uDAC, CA Dac Magic ?

Ja rozumie,że to produkt firmy komputerowej. Ale ma :

- 24/192

- asynchroniczne USB (odpada kupowanie nie chodzących z linuxem konwerterów USB-SPDIF)

- lepszy , wbudowany zasilacz (tak piszą w Audio Video)

- 3 wejścia cyfrowe (tak przydałyby się 4).

Jego największa wadą, w moim mniemaniu, jest bardzo mała uniwersalność. Ze względu na ściśle określony, dość specyficzny i przy tym wyraźnie zaznaczony, charakter brzmienia, "złapie" on synergię z bardzo małą grupą sprzętów towarzyszących. Wszelkie inne produkty, które wyżej przywołałeś, są w zasadzie pozbawione tej wady. I to już totalnie pomijając kwestie ceny.

Więc sprzętowo jest OK. Pytanie do odsłuchiwaczy - czy np. byłbym z niego bardziej zadowolony niż z Caimana czy rDACa (to te droższe) albo niż z DACów po 500 zł ? System wiadomo - Roksan Kandy K2 i Monitor Audio GS20.

No właśnie, w związku z tym co wyżej napisałem, nie mam bladego pojęcia czy byłbyś z niego zadowolony, z racji na specyficzne (synergiczne) wymagania co do reszty sprzętu. W moim odczuciu, podkreślę to jeszcze raz w moim prywatnym i własnym odczuciu, jest to wada sprzętu. Dojrzałe konstrukcje, od pewnego progu cenowego, nie powinny mieć takiej cechy.

No kurcze, ja wiem, że teoretycznie tam są naprawdę fajne komponenty, cud miód i orzeszki, ale cóż mogę poradzić jak po podłączeniu mina mi zrzedła :-(. Nie tego się spodziewałem, po tak teoretycznie zaawansowanej sprzętowo konstrukcji. No nie bijcie, wyraziłem tylko własne odczucia, w końcu po to jest ten wątek... Nie chcę robić nikomu na złość. Naprawdę nie jest sensem mojego życia odwodzić kogokolwiek od zakupu, jego pieniądze, jego wybór. Byle był zadowolony i przekonany o słuszności swojej decyzji. Reszta, opinie innych, w tym moja, nie będą mieć wtedy żadnego znaczenia. Proszę więc nie dorabiać do mojej wypowiedzi "polityki" i ukrytych motywów, że komputerowe to be i tak dalej. Naprawdę nie mam żadnych uprzedzeń. Jedyne do czego się przyznaję, to że miałem dość wysokie oczekiwania, po tym co zobaczyłem w środku. I może tu jest "pies pogrzebany".

SlawekR, dyspozycja Asusa mnie nie dziwi, ale NuForce tak, w każdym razie w ślepo bym nie kupił :).

To też i nie namawiam do jakichkolwiek zakupów w ciemno, a broń Cię Panie Boże. Nie ma nic gorszego jak zakup na podstawie opisów osób trzecich. Zawsze warto posłuchać samemu, raz można się zdziwić w jedną stronę, innym razem w drugą. Essence One i HDP to, moim zdaniem, idealne przykłady na taki stan rzeczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.