Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + głośniki

Leesiuu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jest to mój pierwszy post tutaj na forum. :)

Niedługo przymierzam się do kupna porządnego zestawu audio do domu. Planuję przeznaczyć na to ~ 3000 zł. Interesuję się tym wcześniej, ponieważ chcę wiedzieć czego szukać jak przyjdzie odpowiednia pora :) Otóż interesuje mnie dobry zestaw kina domowego. Amplituner - tutaj nie znam się za bardzo, ba! W sumie to nic na ten moment nie wiem [ale cały czas czytam]. Moje jedyne wymaganie na razie to gniazdo USB, przynajmniej jedno. A co do głośników. Najpierw myślałem o zestawie 5.1, ale został mi polecony zestaw 5.0 Jamo S608 HCS3, który i tak podobno wyrabia [na odsłuch idę niedługo do sklepu audio, gdzie posiadają głośniki S606, żeby mieć jakiekolwiek wyobrażenie]. Co Wy mi polecacie na chwilę obecną?

Jeżeli chodzi o dźwięki dla mnie liczy się bardzo dobry bas. Musi uderzać wtedy kiedy powinien oraz sama głośność. Muszą być głośne jak potrzebuję.

Co jeszcze mogę dodać, hmm. Do czego dokładnie służy gniazdko internetowe w ampli? Bo to mnie bardzo ciekawi :)

Na początku jeszcze myślałem o odtwarzaczu BR, ale chyba da się bez płytek żyć. Pendrive'y i podłączenie n.p lapka powinno w zupełności wystarczyć :)

To chyba tyle na razie. Jeżeli coś jeszcze mi wpadnie do głowy o czym chciałbym napisać to na pewno dam znać :) Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/86388-amplituner-g%C5%82o%C5%9Bniki/

Witaj, Od razu chce zadac pytanie czy byles na hdtv forum? Gdyz tam polecaja wlansie 606, ale dobrze podoba mi sie podejscie idz i posluchaj. Dopilnu jzeby ustawienia byly wyzerowane i porownaj do innych. Czy chcesz aby sprzet byl nowy? Jaka jest wielksoc pomieszczenia? Jaki jest procentowy podzial muzyka/film. Owszem zostaw sobie odtwarzacz jesli masz mzliwosc podlaczania laptopa. kompa to tak zrob. pamietaj ze gniazdo USB w ampli sluzy tylko to odtwarzanai muzyki, wejscie internetowe sluzy do zasysania z domowej sieci plikow muzycznych oraz do sluchania radia internetowego. Czekam na dpowiedz

Nie to było z innego forum, bardziej komputerowego, ale w dziale Audio :) Najlepiej żeby sprzęt był nowy, ale jeżeli na prawdę warto to posłucham propozycji sprzętu używanego, tyle że musi być w idealnym stanie. Pomieszczenie nie jest za duze, ma ~20m2, ale to nie gra największej roli, gdyż w przyszłości kino będzie stało w innym pomieszczeniu. Więc tą kwestię najlepiej jakby pominięto :) Jeżeli chodzi o filmy - będzie kino, bedzie dużo seansów :). Muzyki też często słucham, więc podział brałbym 50/50. Okej - rozumiem już z tym USB i internetowym gniazdkiem. Ale jak podłącze stare kino, znaczy sam odtwarzacz lub laptopa to będzie możliwość puszczania filmów przez ampli?

@ sittek

Wiem, ale niestety nie wygrałem w totka i szukam jak najlepszego sprzętu za tą kasę. I tak będzie lepszy od obecnego kina za 6 stówek z marketu ;)

Jesli będziesz używał laptopa do muzyki i filmów, wcale nie musisz mieć nowego ampli z "bajerami" typu usb. Ja mam kilkuletnią flagową yamahę do której po optyku idzie sygnał audio z lapka->karty dźwiękowej->wzmacniacz, wideo puszczam np z hdmi karty graficznej lub wyjścia monitorowego. Jeśli takie rozwiązanie Ci odpowiada radzę poszukać jakiegoś lepszego uzywanego amplitunera do 1000 zł...był podobny temat ostatnio, sprzety typu denon 3803 i inne. Reszta kasy....szukac okazji w uzywkach na allegro, bo za 2 tys nie kupisz dobrego nowego zestawu surround, oczywiście o subie możesz zapomieć...to dodatkowy wydatek. jeszcze innym wyjściem jest budowa własnego zestawu DIY, o wiele taniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pomyślałbym szczególnie o zestawie jbl, bo masz tam dobre kolumny i co bardzo wazne do kina...subwoofer, pytaniem pozostaje jedynie stan zestawu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za wiadomość :)

Wiem, że funduszami nie powalam, ale jeszcze niedawno [zanim zacząłem się tym interesować dokładniej] myślałem, że 3000 to będę miał dźwięk z kosmosu. Ale jak widać będzie tylko podstawowa podstawa :) W domu są inne wydatki, więc więcej nie można przeznaczyć na sprzęt. Napisałem wiadomość o ten zestaw JBL, jest obiecujący :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zainteresowac się też możesz tym amplitunerem, może nie wygląda porywająco i nie oferuje tyle wejść co inni, ale tu chodzi o jakość. Poczytaj o nim info w internecie.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.