Skocz do zawartości
IGNORED

iriver E100/ iriverE150

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję kogoś kto kiedyś pracował lub jeszcze dotąd pracuje na sprzęcie do bezstratnego [między innymi} zapisu cyfrowego [MP4]river. Korzystałem już z zapisu cyfrowego DCC <który uważam za wyjątkowo nieudany i niewygodny <nawet trochę sprzętu z tej życiowej pomyłki mi pozostało oraz DAT prawie że idealny, mam magnetofon reporterski Aiwę Strasser. Niestety na noszenie Uherów Report z serii 4000 ani z serii CR- czy JVC CD 1635 MarkII prawie już nie mam szans razem z mikrofonami,tyczkami, słuchawkami i okablowaniem ważą w zależności od zestawu od 6 do 10 kg, a nagrywać trzeba.

Pozdrawiam

Zbyszek

https://www.audiostereo.pl/topic/86332-iriver-e100-irivere150/

iriver e100 radzę sobie odpuścić. Słaba jakość wykonania i produkowanego dźwięku. Kupiłem to synowi jako odtwarzacz MP3, beznadzieja.

Jeśli potrzebujesz czegoś do zapisu dźwięku, to raczej coś w deseń Edirol R09HR.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

iriver e100 radzę sobie odpuścić. Słaba jakość wykonania i produkowanego dźwięku. Kupiłem to synowi jako odtwarzacz MP3, beznadzieja.

Jeśli potrzebujesz czegoś do zapisu dźwięku, to raczej coś w deseń Edirol R09HR.

Dziękuję serdecznie za błyskawiczną odpowiedź, niestety nie stać mnie na zabawkę typu Edirol czy Ares. Znając dobrze samego siebie doskonale wiem, że będzie ona służyła wyłącznie do wstępnej rejestracji, a ostatecznej dokonam zawsze przy pomocy klasycznego magnetofonu szpulowego dwuśladowego UHER REPORT 4200 MONITOR lub UHER REPORT 4200 z dorobionym przesuwem 38.1 cm/s na taśmie ferro np BASF SM 910 lub chromowej Ampex, ciętym na pół VHS-ie lub czymś lepszym.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zbyszku, a co ty tak namiętnie cały czas nagrywasz?

Rzeczywistość,kiedyś opowiadano o Włodzimierzu Illiczu Leninie i o Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich pod światłym przewodem. Teraz jest czas beatyfikowania co niektórych {między innymi i moich znajomych] < JP II był nagrywany na [byłym] moim szpulowym Crownie i masowego wymierania piosenkarzy płci obojga, pozostali jeszcze ostatni mohikanie instrumentaliści i o Nich należy pamiętać "bo to se ne vrati Pane Holanke, bo to se ne vrati.

Pozdrawiam

Zbyszek

Rzeczywistość

Do nagrywania rzeczywistości używam Zooma H1 - względnie tani, mały i lekki, do tego spełnia moje oczekiwania jakościowe. Nagrywam na kartę SDHC 32GB do plików WAV 48 kHz 24 bity, a potem robię z tego FLAC albo nawet nagrywam na taśmę. Istotna rzecz - używam zewnętrznych mikrofonów - małe elektrety kardioidalne w układzie X-Y (Monacor ECM821L) - zasilane napięciem phantom 1.5V bezpośrednio z Zooma, dzięki czemu unikam wszelkich szumiących przedwzmacniaczy. Cały ten sprzęt kosztuje około 600 PLN, a efekty znakomite, jakbym znów był na koncercie, który nagrałem.

Robiłem też eksperymenty z techniką sztucznej głowy - dwa dookólne elektrety ECM2500, zamontowane na własnej głowie, trochę powyżej uszu. Wrażenie obecności bardzo udane, oczywiście wyłącznie na słuchawkach.

Do nagrywania rzeczywistości używam Zooma H1 - względnie tani, mały i lekki, do tego spełnia moje oczekiwania jakościowe. Nagrywam na kartę SDHC 32GB do plików WAV 48 kHz 24 bity, a potem robię z tego FLAC albo nawet nagrywam na taśmę. Istotna rzecz - używam zewnętrznych mikrofonów - małe elektrety kardioidalne w układzie X-Y (Monacor ECM821L) - zasilane napięciem phantom 1.5V bezpośrednio z Zooma, dzięki czemu unikam wszelkich szumiących przedwzmacniaczy. Cały ten sprzęt kosztuje około 600 PLN, a efekty znakomite, jakbym znów był na koncercie, który nagrałem.

Robiłem też eksperymenty z techniką sztucznej głowy - dwa dookólne elektrety ECM2500, zamontowane na własnej głowie, trochę powyżej uszu. Wrażenie obecności bardzo udane, oczywiście wyłącznie na słuchawkach.

Lenin wiecznie żywy był, nieśmiertelny CCCP się "przekręcił" a w mojej bliskiej okolicy JEST i gra autentyczny i rewelacyjny zespół rodzimych i spolonizowanych romów. Mam kilka niezłych par mikrofonowych np: MKE-271 i mikrofonów stereo np: JVC M-200 <młotek>.

Dziękuję serdecznie za wpis i pozdrawiam

Zbyszek

Witam Zbyszku !

Rzeczywistość jest warta zapisu.

Po latach spedzonych z DATami (HHb1pro czyli Strasser:) oraz TC-D7 - słabszy ale na czterech paluszkach nagrywa parę godzin)-prawie w całości przerzuciłem się na iRiver iHP 140 oraz 340. Zestaw podstawowy to mikrofony "sztucznej głowy" (mojej:)- wieszane na uszach dookólne kapsułki Panasonica, podobnie wieszane większe kardoidy n.n. oraz XY z Behringerów C2, czasami MCO52, czasami jakieś MDU... z przedwzmacniaczem (kapsułki bezpośrednio) i do iRivera.

16 bitów/44,1kHz i do formatu .wv lub .flac. Potem przez USB do kompa i już.

Moi sąsiedzi Romowie niestety, graja i słuchają tylko umca-umca i chociaż fachowo i z wyczuciem, to nie warte jest to uwieczniania:(

W czym mogę pomóc?

Do usług

Jaro

Witam Zbyszku !

Rzeczywistość jest warta zapisu.

Po latach spedzonych z DATami (HHb1pro czyli Strasser:) oraz TC-D7 - słabszy ale na czterech paluszkach nagrywa parę godzin)-prawie w całości przerzuciłem się na iRiver iHP 140 oraz 340. Zestaw podstawowy to mikrofony "sztucznej głowy" (mojej:)- wieszane na uszach dookólne kapsułki Panasonica, podobnie wieszane większe kardoidy n.n. oraz XY z Behringerów C2, czasami MCO52, czasami jakieś MDU... z przedwzmacniaczem (kapsułki bezpośrednio) i do iRivera.

16 bitów/44,1kHz i do formatu .wv lub .flac. Potem przez USB do kompa i już.

Moi sąsiedzi Romowie niestety, graja i słuchają tylko umca-umca i chociaż fachowo i z wyczuciem, to nie warte jest to uwieczniania:(

W czym mogę pomóc?

Do usług

Jaro

Moi Cyganie {sorry Romowie} stanowią wyjątek niema u między nimi ani specjalistów od umpa -umpa ani od piosenki literackiej np kocham twoje wdzięki stare tak jak bęben lub gitarę hej.Są to wspaniali instrumentaliści, z wokalem u Nich tylko nieco lepiej niż słabo. Przymierzam się do ich nagrywania

na kasetowym JVC CD 1635 MarkII mikrofon stereo [pojemnościowy] JVC M-200 taśma MAXELL UR C 90 <ferro> a irivera kupię ze wzghlędu na cenę i prostotę obsługi na Zooma mnie po prostu nie stać

Pozdrawiam i serdecznie

za wpis dziękuję

Zbyszek

A co powiecie na to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co powiecie na to?

Ukryta Zawartość

Piękny i stosunkowo niedrogi [ mikrofony zamocowane jak w rejestratorze ARES (s. Kudelski Group). Ale niestety nie na moją kieszeń, chyba zrobię tak jakb mi polecał Poprzedni Uczestnik rozmowy kupie zabytkowego irivera na sztywny dysk ryzykując nakładanie się zakłóceń z pracy HD na sygnał audio, być może będę miał odrobinę szczęścia i to mnie ominie.

Dziękuję serdecznie za wpis

i pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Problem ze słyszeniem twardego dysku występuje jedynie w przypadku korzystania z wbudowanego monofonicznego mikrofonu - przy korzystaniu jak z dyktafonu. Rejestracja przez mikrofony zewnętrzne jest wolna od zakłóceń od elektroniki dysku czy procesora lub wyświetlacza (ale sterowanie wyświetlaczem na pilocie już słychać jako paczki danych-prrt prrt prr...cyk i czasami to słychać więc nie używam pilota).

Służę próbkami do woli - mniej lub bardziej obszernymi.

Ostatnio chodzi za mną idea wykorzystania w pracy obnośnej preampów mikrofonowych i przetwornika urządzenia E-mu 0404USB.

Baardzo przyzwoitej jakości z naciskiem na przedwzmacniacz symetryczny, z Phantomowym zasilaniem mikrofonów oraz soft-limiterem. I po SPDIF optycznym do iHP140.

Muszę spróbować - zasilić z akumulatorków LiIon 3,8-4,2V zamiast 5V.hmmm.

Zdrowia życzę

Jaro

Problem ze słyszeniem twardego dysku występuje jedynie w przypadku korzystania z wbudowanego monofonicznego mikrofonu - przy korzystaniu jak z dyktafonu. Rejestracja przez mikrofony zewnętrzne jest wolna od zakłóceń od elektroniki dysku czy procesora lub wyświetlacza (ale sterowanie wyświetlaczem na pilocie już słychać jako paczki danych-prrt prrt prr...cyk i czasami to słychać więc nie używam pilota).

Służę próbkami do woli - mniej lub bardziej obszernymi.

Ostatnio chodzi za mną idea wykorzystania w pracy obnośnej preampów mikrofonowych i przetwornika urządzenia E-mu 0404USB.

Baardzo przyzwoitej jakości z naciskiem na przedwzmacniacz symetryczny, z Phantomowym zasilaniem mikrofonów oraz soft-limiterem. I po SPDIF optycznym do iHP140.

Muszę spróbować - zasilić z akumulatorków LiIon 3,8-4,2V zamiast 5V.hmmm.

Zdrowia życzę

Jaro

Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że będąc zagorzałym zwolennikiem zapisu analogowego z uporem pijanego maniaka przechodzę na "cyfrę". I chyba wyląduję na sprzęcie posiadającym A]wbudowaną B] wymienną kartę pamięci 8 giga całkowicie mi wystarczy.Do swoich mikrofonów dynamicznych a mam ich tak zwane "małe co nieco" chcę do symetryzacji wykorzystać dwa transformatory mikrofonowe TE3-377 inne jakie mam to pojemnościowe MKE-271 [parka] i JVC -200 [młotek] stereo. O przedwzmacniaczach i fantomach raczej nie myślałem kable które do mikrofonów stosuję są wyjątkowo krótkie, tam gdzie potrzebne mi wyższe napięcie zasilania zamiast paluszków AA stosuję pastylki.

Dziękuję serdecznie za wpis

Pozdrawiam

Zbyszek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.