Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha ax 900 + Klipsch F3

Lucas89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początek chciałem sie Was zapytać w jakiej klasie paracuje wzmacniacz Yamahy ax 900, gdyż zainteresowany jestem jego zakupem. Mam cicha nadzieje, że nie jest to klasa A, gdyż ciągły pobór 600W, to zabójstwo dla portfela.

Sprzęt miałby zagrać z kolumnami Klipsch F3. Efekt jaki chce uzyskać to przede wszystkim dynamiczność dźwięku, gdyż muzyka jaka słucham to w 90% trance/techno.

Dziekuje z góry za odpowiedź, pozdrawiam ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/86318-yamaha-ax-900-klipsch-f3/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam

Na początek chciałem sie Was zapytać w jakiej klasie paracuje wzmacniacz Yamahy ax 900, gdyż zainteresowany jestem jego zakupem. Mam cicha nadzieje, że nie jest to klasa A, gdyż ciągły pobór 600W, to zabójstwo dla portfela.

Sprzęt miałby zagrać z kolumnami Klipsch F3. Efekt jaki chce uzyskać to przede wszystkim dynamiczność dźwięku, gdyż muzyka jaka słucham to w 90% trance/techno.

Dziekuje z góry za odpowiedź, pozdrawiam ;)

Szkoda tego wzmaka do trance/techno.

Jako posiadacz tego sprzętu mogę napisać że do trans i techno tego wzmacniacza za szkoda. On już przedstawia pewną klasę a niskie nie są takie wszędobylskie jak by wspomniana muzyka wymagała. Ten wzmacniacz jest neutralny i moim zdaniem z lekkim ukłonem w kierunku wyższych tonów.

Ty raczej oczekujesz dobrego tzw. łubu dubu a w tym lepsze są np. Altusy z technicsem – najlepiej starym i ciężkim ponieważ te nowe mają słabe łubu dubu.

Nie ciągły tylko maksymalny pobór :]

Ta Yamaha akurat NIE pracuje w klasie "A"! Pozdrawiam

Że jak?

Chciałem dodać, że jestem posiadaczem kolumn Klipsch F3 (zapomniałem wcześniej o tym wspomnieć), takze pozostaje dobór tylko (albo aż) wzmacniacza.

Jak jest w końcu z ta klasa w której pracuje wzmacniacz ? ;)

Myślałem, ze połaczenie F3 i ax 900 da duzo wykopu a tu mi wlasnie na tym bardzo zależy!! Dodatkowo chciałbym aby dźwiek nabrał jak najwiecej dynamiki. Prosze o komentarze ;)

Czemu tak popularne jest stwierdzenie, że cięższa muzyka elektroniczna (i w ogóle nowsza muzyka elektroniczna) nie jest wymagająca, jeśli chodzi o sprzęt, na jakim jest odtwarzana? :-)

Mam sprzęt, który spokojnie można uznać za budżetowy, a jednak podczas każdej przesiadki, każdego kolejnego odsłuchu, wyraźnie słyszę jak duże są to przeskoki jakościowe i jak wiele w poszczególnych utworach się zmienia.

Tak samo jak i w muzyce klasycznej czy jazzie potrzebna jest przestrzeń czy dobra stereofonia, tak i tego typu cechy sprzętu świetnie uwidaczniają się w muzyce elektronicznej.

Autor wątku to mój kumpel i wierzcie nam, że nie oczekujemy samego łubudubu, ale także wszelkich innych walorów w muzyce, które doceniacie Wy. :-)

@ up

Bo nie chodzi tylko o kwestie prądowe i mocowe, wykop, czystość itd. Chodzi również o przekazanie emocji, wiarygodności, odtworzenie szczegółów, szeroko pojętą muzykalność. Diabelskie techno mocno zawęża wymagania jakim sprostać musi sprzęt :D

AX-900 to nie jest sprzęt wysokich lotów, ale coś już sobą reprezentuje. Nie jest to tylko łubudubu bez sensu.

.

@ up

Bo nie chodzi tylko o kwestie prądowe i mocowe, wykop, czystość itd. Chodzi również o przekazanie emocji, wiarygodności, odtworzenie szczegółów, szeroko pojętą muzykalność. Diabelskie techno mocno zawęża wymagania jakim sprostać musi sprzęt :D

AX-900 to nie jest sprzęt wysokich lotów, ale coś już sobą reprezentuje. Nie jest to tylko łubudubu bez sensu.

Dokładnie to co napisaleś "Chodzi również o przekazanie emocji, wiarygodności, odtworzenie szczegółów, szeroko pojętą muzykalność" jest niezbędne do muzyki trance, gdzie nie tylko dominuje linia basowa. Jest tam też dużo wokalu, oraz wiele wiele innych dźwięków, które właśnie wymagaja czystości i detaliczności.

Oczywiście wzmacniacz w klasie A nie pracuje a tam moc pobierana jest maksymalna jak do oporu rozkręcisz (tak w przybliżeniu).

Z tą muzyka jest tak, że trance/techno najlepiej się słucha z potężnym niskimi tonami, wycofanym środkiem i podbitą górą.

Przeciwieństwem tego jest muzyka np. poważna, rockowa, jazz, tu liczy się tylko wierność prezentacji.

Jak Lucas89, jak napisałeś szuka czegoś więcej to po wymianie sprzętu pomału przestanie słuchać tych pierwszych gatunków a zacznie tych ambitniejszych.

Dodatkowo proszę nie mylić dobrem muzyki elektronicznej z trance/techno.

Np. Jean-Michel André Jarre raczej nie robi trance/techno.

Lucas89 - jak kupisz AX-900 to się rozczarujesz, że nie ma tyle niskich ile byś chciał. Ja dalej twierdzę, że najlepszym pomysłem do tej muzy będzie stary ciężki Technics. AX-900 nap pewno niskich nie podbarwia, on jest dobry np do muzyki instrumentalnej i elektronicznej.

AX-900 ma sporo czystego i punktowego basu (zwłaszcza w trybie CD Direct). Nie można tylko łączyć z nim jasnych/ostrych kolumn, bo cała przyjemność zamieni się sieczkę nie do słuchania. Ja do AX-900 podłączyłem Heco Metas, których sygnatura jest raczej ciemna. I choć jest możliwość podbicia w kolumnach sekcji wysokotonowej o 2dB, to po przełożeniu kabli robi się zbyt ostro. Nie wiem jak ludzie są w stanie słuchać budżetowych JBLi z tą Yamahą 0__o

.

Oczywiście wzmacniacz w klasie A nie pracuje a tam moc pobierana jest maksymalna jak do oporu rozkręcisz (tak w przybliżeniu).

Z tą muzyka jest tak, że trance/techno najlepiej się słucha z potężnym niskimi tonami, wycofanym środkiem i podbitą górą.

Przeciwieństwem tego jest muzyka np. poważna, rockowa, jazz, tu liczy się tylko wierność prezentacji.

Jak Lucas89, jak napisałeś szuka czegoś więcej to po wymianie sprzętu pomału przestanie słuchać tych pierwszych gatunków a zacznie tych ambitniejszych.

Dodatkowo proszę nie mylić dobrem muzyki elektronicznej z trance/techno.

Np. Jean-Michel André Jarre raczej nie robi trance/techno.

Lucas89 - jak kupisz AX-900 to się rozczarujesz, że nie ma tyle niskich ile byś chciał. Ja dalej twierdzę, że najlepszym pomysłem do tej muzy będzie stary ciężki Technics. AX-900 nap pewno niskich nie podbarwia, on jest dobry np do muzyki instrumentalnej i elektronicznej.

W dziale opinie własnie ten wzmacniacz chwalony jest za bardzo duża ilość dynamicznego, punktowego basu, nikt nie narzekał na jego braki... Pewnie miałeś do czynienia z tym modelem, więc wezme pod uwage Twoja wypowiedź. Masz na myśli, ze bas nie schodzi nisko czy będzie ogolnie jego brak?

W dziale opinie własnie ten wzmacniacz chwalony jest za bardzo duża ilość dynamicznego, punktowego basu, nikt nie narzekał na jego braki... Pewnie miałeś do czynienia z tym modelem, więc wezme pod uwage Twoja wypowiedź. Masz na myśli, ze bas nie schodzi nisko czy będzie ogolnie jego brak?

Dodam jeszcze, że miałem możliwość słuchania tych kolumn wraz ze wzmacniaczem NADA 320, jeżeli moze byc wyznacznik, z wysokimi nie było najmniejszego problemu, na pewno nie grał ten zestaw za jasno. Prosze również o porównanie tego modelu NADA do Yamahy ax 900, pomijając oczywiście różnice klas. Co sie zmieni najbardziej w dźwięku ?

Lumperator ---> W techno trudno doszukiwać się emocji, bo nie jest to muzyka, która miałaby tworzyć tego typu otoczkę. :-) W techno ma być ciężko i klimatycznie. Ale i fajnie słychać momentami przestrzeń. Na byle czym wszystko gra przed Tobą, w jednym miejscu. Na NADzie C320 już są zalążki muzykalności i można usłyszeć bardzo fajne efekty.

Z muzyką hardstyle jest już znacznie trudniej, bo pożądana jest baaardzo duża dynamika i niezła separacja, bo inaczej zamienia się to w sieczkę. Dobra, dynamiczna średnica to kick i melodie, które w tym gatunku są cholernie ważne.

W przypadku trance'u czy chilloutu sprawa ma się już zupełnie inaczej. Tu już sprzęt musi spełniać znacznie więcej wymagań, żeby dobrze to brzmiało.

mikolajpl ---> Cóż, każdy może mieć swoją definicję "dobrej" muzyki elektronicznej, bo każdy ma inny gust i lubi słuchać czegoś innego. :-) Mnie rzeczywiście nie zależy na wierności prezencji. Nie jest dla mnie ważne jak ta muzyka brzmiała u producenta/po masteringu. Ma brzmieć jak najlepiej tylko może dla moich uszu. Ktoś nagle nie zacznie słuchać zupełnie innej muzyki wyłącznie dlatego, bo kupił sobie nowy sprzęt. :-)

Mnie produkcje Jarre'a zupełnie nie ruszają, ale jak najbardziej jestem otwarty na nowe gatunki z tym, że w rozsądnych granicach. Raczej poza muzykę elektroniczną nie wychodzę, a rock/metal/pop zawsze będą mi obce i nie dla mnie.

W moim przypadku efektem zagłębiania się w sprzęt audio jest to, że zacząłem słuchać sporej ilości chilloutu/lounge/deep house czy stacji i podstacji Chilli Zet.

AX-900 ma sporo czystego i punktowego basu (zwłaszcza w trybie CD Direct). Nie można tylko łączyć z nim jasnych/ostrych kolumn, bo cała przyjemność zamieni się sieczkę nie do słuchania. Ja do AX-900 podłączyłem Heco Metas, których sygnatura jest raczej ciemna. I choć jest możliwość podbicia w kolumnach sekcji wysokotonowej o 2dB, to po przełożeniu kabli robi się zbyt ostro. Nie wiem jak ludzie są w stanie słuchać budżetowych JBLi z tą Yamahą 0__o

Chyba mi nie chciałeś dogadać z tymi JBL-ami. Ja miałem je kiedyś i do nich właśnie dokupiłem ax-900.

Następnie kolumny wymieniłem na dali ponieważ była okazja a wzmacniacz został. Więc teraz pojawił się nowy problem ponieważ dali są kolumnami jasnymi i przy słuchaniu w direct ciut jest za jasno.

Gdy miałem JBL E-100 to tego problemu nie było ale niestety trochę słaba jakość i żadnej przestrzeni.

To może jednak nie sugeruj się moją opinią ponieważ może to moje kolumny są za jasne. Powiem szczerze, że jak wymieniłem onkyo A-8450 zrobiony na chwalonych sanken, na ax-900 to różnica w jakości była duża więc nie chcę tego wzmacniacza skreślać. Sam go mam i z racji, że jest w stanie idealnym zapewne nie sprzedam.

mikolajpl ---> Cóż, każdy może mieć swoją definicję "dobrej" muzyki elektronicznej, bo każdy ma inny gust i lubi słuchać czegoś innego. :-) Mnie rzeczywiście nie zależy na wierności prezencji. Nie jest dla mnie ważne jak ta muzyka brzmiała u producenta/po masteringu. Ma brzmieć jak najlepiej tylko może dla moich uszu. Ktoś nagle nie zacznie słuchać zupełnie innej muzyki wyłącznie dlatego, bo kupił sobie nowy sprzęt. :-)

Mnie produkcje Jarre'a zupełnie nie ruszają, ale jak najbardziej jestem otwarty na nowe gatunki z tym, że w rozsądnych granicach. Raczej poza muzykę elektroniczną nie wychodzę, a rock/metal/pop zawsze będą mi obce i nie dla mnie.

W moim przypadku efektem zagłębiania się w sprzęt audio jest to, że zacząłem słuchać sporej ilości chilloutu/lounge/deep house czy stacji i podstacji Chilli Zet.

Naprawdę nie chciałem krytykować trance czy techno.

Sam kiedyś słuchałem między innymi techno i nawet zostało mi jeszcze kilka kawałków na liście. Tak przy okazji to polecę kawałek Brooklyn Bounce - Tough Enough moi sąsiedzi bardzo go lubują już nawet nauczyli się pukać w rytm ;]

Kiedyś omijałem szerokim łukiem jazz i klasykę a teraz mam tego najwięcej. Kiedyś był to dla mnie płaski "jazgot" zastanawiałem się o co w tym chodzi. Już ax-900 z dali i dac zero potrafią tak mi muzykę zaprezentować, że potrafię z kilka godzin siedzieć na fotelu i słuchać.

Nosz w beret, aż takich kolosów od JBL to ja nie miałem na myśli ;)

Jak sobie pomyślę co się wtedy w pokoju działo a yamaszka tylko ciepła :]

Naprawdę nie chciałem krytykować trance czy techno.

Sam kiedyś słuchałem między innymi techno i nawet zostało mi jeszcze kilka kawałków na liście. Tak przy okazji to polecę kawałek Brooklyn Bounce - Tough Enough moi sąsiedzi bardzo go lubują już nawet nauczyli się pukać w rytm ;]

Kiedyś omijałem szerokim łukiem jazz i klasykę a teraz mam tego najwięcej. Kiedyś był to dla mnie płaski "jazgot" zastanawiałem się o co w tym chodzi. Już ax-900 z dali i dac zero potrafią tak mi muzykę zaprezentować, że potrafię z kilka godzin siedzieć na fotelu i słuchać.

Jak sobie pomyślę co się wtedy w pokoju działo a yamaszka tylko ciepła :]

mikolajpl ten kawałek, o którym wspomniałeś w poprzednim poście, nie ma zbyt wiele wspólnego z gatunkiem techno. ;-) I szczerze mówiąc, nie jest on najwyższych lotów, a i trudno mi dokładnie sprecyzować, do jakiego gatunku należy.

W nocy lub potem wkleję kilka linków do muzyki, jakiej z kolegą słuchamy (choć kumpel stawia głównie na trance), żeby podnieść świadomość na forum, jaka naprawdę jest ta nowoczesna muzyka elektroniczna. ;-)

Dla mnie wszystkie łubu dubu to techno nie jestem koneserem tej muzyki i nie zamierzam w tym kierunku się podciągać.

Również z siebie nie rób znawcy po prostu najpierw dowiedz się co to jest a potem poprawiaj :]

A tak w ogóle to chyba tu osprzęcie rozmawiamy.

Sam słucham trance i raczej głupotą jest mówić, że to bezmyślne łubu dubu i że liczy się tam głównie bas i wysokie -BZDURA-!!! Oczywiście o tym że występuje w nim dużo wolaku to już nikt nie wspomni. Tak jak ktoś napisał wyżej...w tej muzyce liczy się klimat jak nazwa wskazuje a Altusami tego na pewno nie osiągniesz i gadanie że ten wzmacniacz to przerost formy nad treścią też jest nie na miejscu. Widać, że osoby wypowiadające się w ten sposób niewiele słyszeli a skreślają cały gatunek pod tym kątem. Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sam słucham trance i raczej głupotą jest mówić, że to bezmyślne łubu dubu i że liczy się tam głównie bas i wysokie -BZDURA-!!! Oczywiście o tym że występuje w nim dużo wolaku to już nikt nie wspomni. Tak jak ktoś napisał wyżej...w tej muzyce liczy się klimat jak nazwa wskazuje a Altusami tego na pewno nie osiągniesz i gadanie że ten wzmacniacz to przerost formy nad treścią też jest nie na miejscu. Widać, że osoby wypowiadające się w ten sposób niewiele słyszeli a skreślają cały gatunek pod tym kątem. Pozdrawiam

Dobre;-)

Trance:

- Armin van Buuren - Coming Home (Arctic Moon Remix)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tube.com/watch?v=O63EkUY4hVM - Cosmic Gate - Barra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tube.com/watch?v=O2kr5T0q9v8 - Vast Vision - Ambrosia (Arctic Moon Remix)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tube.com/watch?v=nB5yk8y20_w - Passenger 10 - Mikado (DJ Tatana Dub)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tube.com/watch?v=6SyjjG9vA6A - Sebastian Brandt - 450

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tube.com/watch?v=K_-v0QLpPCg - W&W - Impact

Techno:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tube.com/watch?v=Ivx71uWumTo - Subfractal - Deranged

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tube.com/watch?v=GqVxZ5Mo-To - Willian Pires, Glitter - Space (Original Mix)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tube.com/watch?v=ABW0xDTskwE - Delete aka Sergio Munoz - Where Is My Moustache

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tube.com/watch?v=MvZ1YtKbvPY - Phunk Investigation - Paranoid Simphony

Pozwolę sobie jednak zaaofftopować muzyką.

Samo łupanie, no nic poza tym... Nic a nic! :-> Z wielu linków trzeba usunąć Spację - ograniczenie forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te kawałki co przytoczyłeś dobrze znam i dalej twierdzę, że mam rację.

A może sam powinieneś poszerzyć horyzonty o bardziej ambitniejszą muzykę i może wtedy byś się przekonał jak bardzo się mylisz.

Na forum pisząc o tym kto co uważa raczej tego nie da się rozwiązać, po prostu sam musisz sprawdzić i tyle. Jednak czy będziesz chciał sprawdzić …

Jak myślisz co jest prezentowane na super drogich urządzeniach, może umc, umc ?

mikolajpl ---> Co jest prezentowane na super drogich urządzeniach? :-) Jak dotąd wydawało mi się, że - o ile odsłuchy masz na myśli - potencjalnym klientom prezentuje się sprzęt na gatunkach, które lubią i których słuchają.

Myślę, że nie znałeś ani jednego z przytoczonych kawałków, ale skoro mówisz, że znałeś - to okej. :)

Tak jak wspominałem - jestem otwarty na nowe odmiany muzyki. Jak dotąd przekonał mnie jednak tylko chillout/lounge. Może też jakieś starsze, spokojniejsze utworki soulowe/covery znanych piosenek z Chilli Zet. Ale to tak "do poduchy", ewentualnie na wieczorne wyluzowanie, zamiast nowoczesnej muzyki elektronicznej. Jazz jest absolutnie nie dla mnie. Metal, pop, rock, rap, hip-hop - wszystko to mnie męczy i nie sprawia żadnej przyjemności.

Jeśli jednak masz jakieś kawałki, które uważasz, że przypadłyby mi do gustu, chętnie ich posłucham.

Lumperator ---> Wystarczy zbierać na to, na czym ta muzyka brzmi możliwie najlepiej. I tyle. :-) Jakaś połowa kolumn (albo i więcej!) odpada głównie przez kiepską dynamikę, a tu już spory argument za tym, że jednak wcale nie takie byle co potrzebne jest do odtwarzania muzyki elektronicznej.

Sam posiadam AX-900, gra ona z raczej neutralnymi kolumnami Heco Celan 701XT i na brak dynamiki, basu i ogólnie emocji nie narzekam. Jesli chodzi o muzyke trance to od wielu lat jest to gatunek którego słucham najczęściej. Armin Van Buuren, ATB, Ron Van Den Beuken, Ferry Corsten, Above and Beyond (Oceanlab) itp... to jest muza którą moge słuchać godzinami. Wiem, że to takie "nieałdiofilskie" słuchać takiego "czegoś" ale dla mnie liczy się przyjemność jaką sprawia mi słuchanie a nie to jak bardzo hi-endowy był mastering itd. Jean-Michel Jarre tez czasem posłucham ale to nie jest TO. Słucham głównie vocal trance i do tej muzy AX-900 nadaje się bardzo dobrze. I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, ze trance to tylko mocny bas i umc umc umc. Ktoś chyba myli trance z house czy techno, moze jeszcze dubstep albo hardstyle - to przeciez takie podobne... ;)

Do autora wątku - nie znam Twoich kolumn ale wspomniana Yamaszka to dość detaliczny wzmacniacz. Ja osobiście preferuję właśnie takie brzmienie więc poszukiwania wzmaka na jakiś czas mam z głowy. Oczywiście ważne jest aby podłączyć porządne źródło, o mp3 zapomnij :) tylko flac - inna liga...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Oczywiście ważne jest aby podłączyć porządne źródło, o mp3 zapomnij :) tylko flac - inna liga...

Dodatkowo ta yamaszka zmusiła mnie do zakupu dac-a potem lepszych kabli IC i głośnikowych.

Jak by się ktoś zastanawiał nad takimi zakupami do yamaszki to ze swojego doświadczenia powiem, że warto.

Z kabli IC mogę polecić audionova meteor a głosnikowe cordial 2x4mm - ja wybrałem ponieważ cena/jakość a drugi powód to wzmocnienie niskich tonów ze względu na jasne kolumny.

>mikolajpl Ja właśnie jestem na etapie poszukiwania daca więc wiem o czym piszesz :) Kiedyś wydanie 1,5kpln na przetwornik wydawało mi się szczytem głupoty a teraz szukam czegos w podobnym budżecie dla siebie. No ale nie róbmy offtopu. Zgadzam się, że do trance ten wzmak jest aż nadto dobry, ale nie zgadzam się z tym, że się nie nadaje z powodu "zbyt kulturalnego" grania, bez łubu dubu. No chyba że na jakichś pierdziawkach od mini wieży...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.