Skocz do zawartości
IGNORED

IFA Berlin 2011 - Wspomnienia

borowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem przedstwić moje refleksje po obejrzeniu nowości na tegorocznej IFIe. Oczywiśce zapraszam wszystkich którzy mieli tak jak ja to szczęście być na tej imprezie.

Po pierwsze słynnna Toshiba 3D bez okularów.

Niewątlpiwie Toshiba jest chyba najbardziej innowacyjną firmą w świecie ogólnie pojętego obrazu. Jednak po pokazie (w 3 osobowych grupach) tego telewizora stwierdzam iż jest to dopiero pierwszy kroczek i tego telewizora nie da się oglądać (może powodować wymioty:))

Niestety całą ta słynna burzą o 3D to w 99% jeden wielki pic - na gigantycznym stoisku Samsunga można było zobaczyć technikę 3D w wersji aktywnej - jednak nikt nie pomyślał o zaciemnieniu projekcji (osłonięciu reflektorów) co spowodowało gigantyczny efekt migotania obrazu (cześć producentów zaproponowała zasłonięte okulary od góry oraz przyciemnione salki)

Największe wrażenie na mnie wywarł pokaz najnowszego projektora Panasonica PT-AE5000 w 16 osobowych grupach w zaciemnionej salce gdzie puszczano fragmenty Avatara. Był to zdecydowanie najlepszy obraz tej wystawy - ostry, doskonale odwzorowane efekty 3D, zero migotania. Ten projektor to jest mój faworyt do oglądanie tzw techniki 3D. Obraz na stoisku Epsona nie wywyłał u mnie takiej euforii.

Drugie miejsce to obraz 3D z projektora LG - jednak to technika pasywna - widoczna była strata roździelczości. Obraz nadrabiał jednak doskonałymi efektami głębi oraz albrzymimi rozmiarami ekranu (ok 4-5m). (Ten projektor to jednak wydatek 12000 euro co dla mnie go dyskwalifikuje)

Co do 3D na LCD i Plazmach. No cóż. Plazmy są za ciemne to technologi aktywnej. Natomiast LG i jej pasywne okulary - za mełe ekrany i utrata rozdzielczości powodują ogólnie niski poziom zachwytów. Na stosiku Lg zaimponował mi system gier złożony z 3 monitorów i kierownicy - to bylo niezłe, oraz ogromny ekran skladjacy się z około 100-150 monitorów wyświetaljacy obraz 3D WOW!!!.

Z nowości można było zobaczyć "gęste" formaty wyświetlania obrazu 8K4K SHARPa 85" w rozdielczości 7680*4320 pikseli. To jest przyszłość. Niestety w Europie próby dopiero w 2020 r. Każdy kto sie zachwyaca tak zwanym 3D powinien zobaczyć jak wygląda tak ostry obraz.....

Na stosiku Sony moją uwagę zwrócił system osobistego projektora nagłowenego 3D ze słuchawkami - robiło to wrazenie.

To tyle na szybko - zapraszam do dyskusji.

https://www.audiostereo.pl/topic/86308-ifa-berlin-2011-wspomnienia/

Na stosiku Sony moją uwagę zwrócił system osobistego projektora nagłowenego 3D ze słuchawkami - robiło to wrazenie

Stosunek ceny (nieco ponad 2200 złotych) do tego że ponoć oglądający film będzie czuł się tak, jakby patrzył na 750 calowy ekran znajdujący się w odległości 20 metrów wydaje się rewelacyjny, no ale skoro miałeś już z tym urządzeniem kontakt na żywo, to powiedz nam czy to rzeczywiście wygląda to tak iluzorycznie jakbyśmy patrzyli w rzeczywistości na oddalony ekran czy też jest to nieco naciągane stwierdzenie marketingowe ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i jak te wbudowane słuchawki grają ?

Nieco ponad 2200 złotych za 750 calowy ekran 3D + realistyczna symulacja głośników wielokanałowych, he he. No nie wiem jak to w praktyce działa.

Ukryta Zawartość

Opisałem tylko moje szybkie wrażenia z wystawy. W tym przypadku bardzo pozytywne, niestety impreza ta nie należy do tych gdzie można się skupić. Mając je na głowie ok 2 min w olbrzymim hałasie otaczającym mnie stwierdziałem że słuchawki pomimo swoich małych rozmiarów grają "głośno, czysto i dookólnie". Nie mogę stwierdzić jaka to symulacja otaczającego dźwięku, podejrzewam iż 2 "słuchawki" wspomagane cyfrowo. Co do obrazu to faktycznie wygląda to tak jakby się siedziało "w kinie w 3 rzędzie od końca" - fajne uczucie. System jest innowacyjny dlatego zwrócił moją uwagę. Cena jak piszesz, no cóż - cena nowości ale może za rok.....

Flagowy LG seria 9xxx (nano technologia) z nowym FW 3D i zarazem nowym rozwiązaniem oraz podejściem do sprawy rozdzielczości pasywnego 3D nigdzie nie został opisany.

Prosto i z mostu:

Czekałem na kluczową opinię organoleptyczną w tej sprawie. Nie nadchodzi z żadnego źródła.

To bardzo przykre i świdczy o amatorstwie zawodowych recenzentów, którzy pojechli do Brelina 2011 na balanę.

Więc link do norweskiego testera nowego FW od LG:

Ukryta Zawartość

Temat poważny i bardzo tajeniczy.

Kiedy wreszcie dotrze do mas ten wspaniały update ?

Sprawdziłem:

na stronach support USA nie w tej sprwaie nie wiedzą.

PLOTECZKI :

We drugiej połowie października 2011.

All of the word.;

Ukryta Zawartość

Z nowości można było zobaczyć "gęste" formaty wyświetlania obrazu 8K4K SHARPa 85" w rozdielczości 7680*4320 pikseli. To jest przyszłość. Niestety w Europie próby dopiero w 2020 r.

Gdzie tam nam w TV naziemnej do 7680x4320 ... obecnie max to 720x576. Do 2020 to dobrze będzie jak zaczną nadawać w 1280x720, bo to co jest teraz to żenada jakościowa.

Kolego "borowy" a nie widziałeś w akcji projektora 3D JVC modelu X-7 zdobywcy tegorocznej nagrody E.I.S.A?

Uznany najlepszym projektorem...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.