Skocz do zawartości
IGNORED

Przekarmienie kolumn prądem

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Darkul

Czyli nie bać sie podłączenia woofer 600 watt do wzmacniacza 100watt? Obawiam sie takiego woofera który jest stworzony do mocnych końcówek i nie w domu ale jeśli nie powinienem to mnie to cieszy:)

Co do starych Altec Jbl zauważyłem że cechują sie wysokim Vas i chyba moc mają mniejszą ale kosztują. Woofery w odgrodzie grają cicho,są świetne z hornami po cichu ale jak dać czadu to bas nie dogania głośnością horna.

Kombinuje dalej i właśnie rozmyślam nad tą mocą i co z czym dopasować.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Głosniki to raczej nie mają mocy....tylko ...

<<<<Znaczenie tego parametru bywa bardzo często przeceniane. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że moc kolumny jest parametrem elektrycznym i zależy ona prawie wyłącznie od tego ile ciepła są w stanie rozproszyć głośniki nie ulegając przy tym uszkodzeniu. Moc nominalna nie daje pojęcia o tym jak głośno mogą zagrać dane kolumny.>>>>>>

>Simon

Dobry wzmacniacz z zakresu 20...100W napędzi każde kolumny.

Wskazane jest aby to był wzmacniacz symetryczny na wyjściu bądz zbalansowany.

Lepiej prowadzi kolumny od tzw. pojedynczego / niesymetrycznego.

>Arek_45

Słuszna uwaga.

Lecz z tym wytrzymywanie mocy bywa różnie.

Norm pomiarowych jest sporo ,zarówna dla pomiaru wytrzymałości głośników jak i segmentów toru wzmocnienia.

Dlatego kiedyś pewien gośc wymyślił co będziemy prawdę pisać , trza napisać globalnie i tolerancyjnie.

Rekomendacja wzmacniacza np.10 do 200W.

No troche chyba musi chodzić o głośność bo po co by robili te sprzęty wielkiej mocy.?

Wytrzymałość rozpraszanie ciepła, to sprawy estradowe,właśnie zaglądałem ostatnio na takie forum i oni tutaj swoją uwagę skupiają- ferryty trzymają ciepło zaś neodymowe szybko się schładzają.

My zaś słuchamy cicho zwykle i interesuje nas najwyższa jakość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Naucz sie wyciągać wnioski kolego....

2W - 98dB 2W - 86 dB

4W - 101dB

8W - 104dB

16W - 107dB

32W - 110dB

64W - 113dB

128W - 116dB

256W - 119dB

512W - 122dB 512 - 110 dB

....dlatego choćby..a to tylko teoria pomiaru z odległości jednego metra...

Prawda jest taka,ze gdy kolumny maja te swoje 95db,to z 20sto watowego wzmacniacza mozna uzyskac takie pier...niecie ze sasiedzi groza policja.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Sąsiedzi japę drą już przy 90dB.

Niektórzy może kumają , Goodmans Axiom ,Triaxon itp 96dB w życiu nikt ich nie odpalił na full bo kochones urywało.

Więc o czym tu pisać ?

Małe wzmocnienie małe zniekształcenia.

Tylko że urządzenia musza być dobrze zaprojektowanie.

Skad Ty to wszystko wiesz?? Dla mnie ten watek to taka trampolina jest.

Szczególnie jak ten Twoj ostatni w klasie D))))........mam tez jego bardzo fajowe foty!!!

>Arek 45

Trzeba mieć niezłą schizę aby do swoich 96dB paczek kołować wzmaka powyżej ,ja wiem ? hm... 40W.

No ale czego to się nie zrobi aby komuś wkleić coś aby tylko wkleić.

>Stary Audiofil

Sorry ale ja nigdy nie robiłem klasy D , NIGDY, więc nie wiem o co biega ?

Głosniki to raczej nie mają mocy....tylko ...

<<<<Znaczenie tego parametru bywa bardzo często przeceniane. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że moc kolumny jest parametrem elektrycznym i zależy ona prawie wyłącznie od tego ile ciepła są w stanie rozproszyć głośniki nie ulegając przy tym uszkodzeniu. Moc nominalna nie daje pojęcia o tym jak głośno mogą zagrać dane kolumny.>>>>>>

Ok. Tylko nie twórzmy nowych mitów.

Kiedyś trzeba napisać, że efektywność głośnika to np. 1-3%. Tylko tyle energii elektrycznej dostarczonej zamieni się na energie akustyczną.

Wynika z tego, że praktycznie prąd grzeje cewkę.

Inna miara efektywności to ta mówiąca o uzysku ciśnienia akustycznego od jednostkowego wymuszenia elektrycznego. Tym wymuszeniem najczęściej jest bodaj 2.83V co przy 8omach daje właśnie 1W mocy elektrycznej. SPL to wartość ciśnienia akustycznego w dB przy podanym wymuszeniu.

To samo dotyczy całych zespołów głośnikowych.

Czyli? Jednak wiadomo jak głośnio zagrają zespoły głośnikowe.

Pismaki lubią tak filozofować...

Ja schizy nie mam co najwyżej lekką paranoje z depresją i to wszystko dawno nieleczone. Chwila panowie,ale jaki bas jest z 10 watt lampy a jaki z 100 watt tranzystora

mniejsza o głośność ale smak,barwa impuls szybkość? walory brzmieniowe

>Simon

Wiesz mocy mocy nie równa.

Lampusy mają trafol na wyjściu a ten potrafi złapać za mordę kolumienki oj potrafi.

Tu nie należy generalizować.

Zasada jest jedna , gra lub nie , dalsze kombinowanie i pisanie że moja racja jest najmądrzejsza jest bezcelowe.

>Stefan5000

Lu1014 są fajne.

Inne typu nie zdradzę też.

Ogólnie Jfety są super ale też nie są wolne od wad. Ale mają więcej plusów no i brzmią.

Ja schizy nie mam co najwyżej lekką paranoje z depresją i to wszystko dawno nieleczone. Chwila panowie,ale jaki bas jest z 10 watt lampy a jaki z 100 watt tranzystora

O kurna.

Czyżbyśmy zmierzali do wielkich prawd audiofilskich, że; 10W z lampy to tyle ile 100W z tranzystora?

;)

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...ale pamiętajmy o czynniku reaktancyjnym i mocy pozornej , po co grzać bez sensu wzmacniacz? To tak jak bokser który wyprowadza silne ciosy ale nie trafia...marnie z nim po kilku rundach...

Obecnie jest moda na coraz to mniejsze kolumienki z hasłami cudo konturowy bas , homogenicznośc itp , kocopały.

Każdy normalny człowiek wie , dobre kolumny to duże kolumny , takie są prawa fizyki.

Chwila panowie,ale jaki bas jest z 10 watt lampy a jaki z 100 watt tranzystora

Lampa ma niskie tłumienie, wiec bas dużo bardziej rozlazły (chyba że mowa o fatalnym tranzystorze z tłumieniem 20@4Ohm - tyle zwykle mają ampli kina) . Można oczywiście głosić audiofilskie mity że parametry nie mają nic wspólnego z dźwiękiem - normalka u polonistów.

Darkul nie musisz zdradzac bo ja wiem dokladnie o ktore chodzi... lu1014 to dobre do sluchawek albo w kaskode.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Lampa ma niskie tłumienie, wiec bas dużo bardziej rozlazły..

to jest dobra wiadomość dla łowcy mitów Grzegorza7

Kyle, posłuchaj sobie EAR 859 a potem możesz nadal pieprzyc kocopoły o basie z lampy której nigdy jeszcze nie słuchałeś, ... miszczu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Większy power z 10 watowej lampy niż z 10 watowego tranzystorowca ?

Nic nowego, zwłaszcza jak się trzepie na okrągło te same (tranzystorowe) układy wyjściowe, i myśli jedynie nad wejściowymi, aby zminimalizować do minimum wszelkiego typu zniekształcenia.

Układ zbalansowany ? a po co ? muszą być dwa identyczne wzmacniacze w jednym torze, czyli dla stereo robią się cztery identyczne wzmaki, idealnie równe w pomiarach, a to już spore wyzwanie dla konstruktora - ukłon w stronę estradowych grajków ?

Są dużo prostsze i naprawdę świetnie grające klocki, dla mnie, po przerobieniu kilku układów, najlepszymi są te, oparte na układzie circlotrona.

I jeśli na wyjściu (w takiej konfiguracji) będą pracować J-fety np. SJDP120R085, to można już powiedzieć o dużym kroku naprzód, w reprodukcji dźwięku.

Summa summarum, i tak wychodzi na wyjściu sygnał zbalansowany, a układ prosty jak rabarbar.

Można na wejściu dać sterowanie każdej ze stron sygnału na opamach i zrobić wejście zbalansowane.

Prościej już się nie da.

Bo opamy to takie ładne i figlarne kosteczki, które można "dowolnie" wymieniać, szukając tego "swojego" brzmienia.

To takie konstrukcje stopni wejściowych, nad którymi ślęczą najtęższe umysłu tego forum, a one (te stopnie wejściowe) zazwyczaj są kopiowane właśnie ze scalaków, nie zauważyłeś ?

Wiele jest plusów z ich stosowania, a przede wszystkim taki, że wszystko w nich znajduje się na jednym podłożu krzemowym, wiesz o co chodzi, termika etc.

Mało-sygnałowych j-fetów jakoś nie trawię.

Ale są i pary Nch i Pch.

Wiesz jakie fochy lubią strzelać dziury ?

Mam namyśli Jfety mocy N i P , nie Mosfety ani Hexfety itp.

Vgs 0,1 ,10A , pow 100W ptot, ciss 100pF.

Nie ciągnę Cię za język :)

Te podane przeze mnie powyżej oznaczenie tyczy się właśnie J-feta dużej mocy - reszta w linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mieszam N-ch z P-ch ze względu na różnorodność "budowy" wewnętrznej, niby można dobrać parę, a jednak parką one nigdy nie będą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skad Ty to wszystko wiesz?? Dla mnie ten watek to taka trampolina jest.

Szczególnie jak ten Twoj ostatni w klasie D))))........mam tez jego bardzo fajowe foty!!!

Przepraszam Cię-pomyliłem Cie z Fikusem.........za dużo tego sprzetu odsłuchuję chiba.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.