Skocz do zawartości
IGNORED

Ulubiony obraz.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Malowane jest jedną z tych moich potrzeb, którą akurat najmniej potrzebuję i odczuwam: dyskutowanie ,picie, jedzenie,oglądanie,czytanie, a przede wszystkim ruchanie (- zwrot staropolski - nie usuwać) - to są moje najważniejsze potrzeby! O dbaniu o własne zdrowie już nie wspomnę!

Ruchanie z podkładem muzycznym, jak przystało na audiofila!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ruchanie z podkładem muzycznym, jak przystało na audiofila!

Nic tak ucha ;-) nie cieszy, jak dźwięki roboty właściwe!

Paul:

Sam go namalowałem :).

Płótno ok 1m x 0,7m. Olej.

Mam możliwości, Brat trochę tworzy...

Ale z tym obrazem jest związana najnowsza historia Polski. Otóż poprosiłem Brata o przygotowanie mi stanowiska, w przypływie jakiegoś wówczas niepojętego napięcia...

Obraz skończyłem na kilka dni przed wybuchem stanu wojennego 13 grudnia 1981 roku. Taka jakąś miałem wizję...

To nie jest naciągana historia!

To może być prawda! W 1981 jeden krawiec treści patriotyczne szył, a ja jego żonę kroił i nie uważam tego za żaden grzech - nawet polityczny - koalicja miedzy nami była!

Na początku chciałbym wszystkich uspokoić,ja nie maluję.

Będę pisał o swoich doznaniach naocznych,o tych dziełach które widziałem na własne oczy.

A więc najsilniejsze wrażenia łączą się z wizytą we Florencji.W Uffzi Botticelli Narodziny Venus a przede wszystkim Wiosna!W obrazie tym zadziwia mnie ponadczasowa uroda tej dziewczyny,która i dzisiaj mogłaby się podobać w przeciwieństwie do barokowych czy rokokowych panienek.

Najsilniejsze doznanie to wizyta w Galerii Akademii i Dawid Michała Anioła( to rzeźba ale umieszczam ją tu).To po prostu "szczęka opada".Można siedzieć godzinami i kontemplować.Geniusz nie do objęcia.

Oczywiście byłem w Luwrze,londyńskiej narodowej,w Prado,Watykanie,nowojorskiej MET ale największe wrażenie zrobiły na mnie paryskie D'Orsay i nowojorska MoMa.

Pierwsze za pomysł na umieszczenie galerii w dawnym secesyjnym dworcu kolejowym ( oczywiście impresjoniści i postimpresjoniści i największe zdziwienie,że Śniadanie na trawie jest takie wielkie!) a w MoMie kameralaność tego przybytku i sztuka dwudziestowieczna( Panny z Avignon to jest coś!).

Zauważyłem ( co nie jest zaskoczeniem),że największym "wzięciem" wśród forumowiczów cieszą się impresjoniści,Van Gogh oraz malarstwo surrealistyczne.

A mnie coraz bardziej podoba się abstrakcjonizm dlatego z impresjonistów cenię sobie Cezann'a u którego widać jak impresjonizm przechodzi w formy abstrakcyjne,geometryczne.Myślę,że mógłbym mieć w domu coś Malewicza czy Kandinsky'ego.

Paul:

Sam go namalowałem :).

Płótno ok 1m x 0,7m. Olej.

Mam możliwości, Brat trochę tworzy...

Ale z tym obrazem jest związana najnowsza historia Polski. Otóż poprosiłem Brata o przygotowanie mi stanowiska, w przypływie jakiegoś wówczas niepojętego napięcia...

Obraz skończyłem na kilka dni przed wybuchem stanu wojennego 13 grudnia 1981 roku. Taka jakąś miałem wizję...

To nie jest naciągana historia!

To gratuluję!Tylko dziwię się,że sam siebie skrytykowałeś, chyba,że to była podpucha:)Rzadko bywa, aby coś przeze mnie stworzone do końca było takie jak chciałem i mi się podobało, ale czasami też jest tak,że po latach oglądając u kogoś swoje dzieło jestem zaskoczony,iż to takie dobre:)

Z mojej,prywatnej skromnej kolekcji;

-z galerii perspektywa"wiekowe księgi"

-z galerii Art01 impresjonizm z pejzażu francuskiego

-moja ulubiona,wychowanka Ksawerego Dunikowskiego,Maria Jarema "filtry".Reprodukcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z krajowych malarzy,Nowakowski w malarstwie Warszawy np.

Ukryta Zawartość

oraz kontrowersyjny Krzysztof Iwin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przez pewien okres wydawało mi się, że odpowiada mi Impresjonizm.

Choć robiło wrażenie na mnie cokolwiek ;).

I z czasem przekonałem się, że robi na mnie wrażenie cokolwiek, byleby niosło jakąś wartość; uczucia, wizje, przemyślenia,...

W zasadzie nie pamiętam nazwisk (inaczej: nie do końca potrafię powiązać konkretne dzieła z nazwiskami) ale kilku utkwiło mi w pamięci, wstrząsneło mną :)

Był taki malarz marynista Iwan Ajwazowski. Żadna fotografia nie jest tak ekspresyjna, sami popatrzcie (cdn):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo lubię marynistykę(!),ale pewnie dlatego,że marynarzem nie jestem,choć przy falach przyszło mi mieszkać.Trochę pokręcone,ale prawdziwe:)

Uwielbiam malarstwo,choć pojęcie o nim mam mgliste.Bardziej w kontekście aranżacji wnętrz...

A Iwan jak to Iwan,Groźnie..,to to wygląda,ale coś w sobie ma!

• Użytkownicy+

Słoneczniki... Może to nie jest najpiękniejszy obraz, ale mam z nim niezapomniane wrażenia z National Gallery w Londynie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skynyrd

Czy nawet w dyskusjach o sztuce musi być polityka?

Śledząc propozycje Forumowiczów można zauważyć pewną tendencję.Dominuje malarstwo figuratywne,tradycyjne oparte na tradycyjnej technice i anegdocie.Czyli w gruncie rzeczy malarstwo literackie a nawet jak w ostatniej propozycji skynyrda będące pamfletem ( można by to skomentować naszym Dudą-Graczem tylko w drugą stronę).A co sądzicie o malarstwie abstrakcyjnym,pozbawionym anegdoty,posługującym się tylko środkami malarskimi,kolorem,fakturą,prowokacją,elementami kultury pop.Odwołując się do muzyki to tak jakby w symfonii ciągle dopatrywać się elementów literackich,fabuły a nie czysto muzycznych.Malarstwo to przede wszystkim kolor i nie musi ono nic poza tym przedstawiać.

Negra przedstawiła kontrowersyjną tezę,że w obecnych czasach malarstwo nie ma sensu.Czy w muzyce muzyka współczesna też nie ma sensu?Czy to już przepowiadany ( nazbyt pochopnie koniec historii)?

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Czy nawet w dyskusjach o sztuce musi być polityka?

tak mi się jakoś wypsnęło :)

Nie wiem jak w malarstwie, ale w muzyce mam wrażenie, ze prawie wszystko jest "post".

Poniżej mój ulubiony Pollock (kojarzy mi się z grzybkami halucynogennymi) i dyfuzor QRD, przepraszam - Mondrian (nie lubię)

Tak prawdę pisząc, jest to temat wymagający odrębnego forum.

Sama, gdybym miała wrzucać swoje ulubione obrazy, zajęłabym kilkadziesiąt stron tego wątku.

O ile piszemy o historii malarstwa oczywiście, bo w tej chwili ono samo, ma dla mnie mały sens istnienia.

Jasne, że można jeszcze malować, ale wszystko już było w tej dziedzinie powiedziane. Wprawdzie lubię niektórych współczesnych, ale wiem, że to co robią, to też tylko mniejsza lub większa inspiracja tym co już było.

No i nie mogę w tym miejscu oprzeć się zacytowaniu ulubionego tekstu Formacji Nieżywych Schabuff

…”Pewnej nocy tak się stanie sztuka zdechnie, smród zostanie”…

Ave!

Ja bardzo jestem ciekaw Twoich ulubionych, no powiedzmy 5-ciu obrazów( lub artystów, przecie nie muszą być malarze). Dla mnie nie ma znaczenia czy są stare czy nowe...

pięknie pozdrawiam,

A.

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Mimo młodego wieku opanowała mnie wielka chęć obcowania z sztuką, szczerze to nie przeczytałem tego wątku od początku do końca ale sądze że nie padła w nim opdowiedz na moją prośbe:

Prosiłbym o adresy stron z których można pobrać najbardzije wybitne dzieła w malarstwie nie zależnie od epoki.

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Nie, szukałem na google ale nie mogłem znaleść. Szukanie pojedyńczych obrazów, gdzie każdy obraz jest w różnej wielkości i jakości to strasznie ciężkie zadanie. Prosze o adres do jakiejś strony gdzie to jest zebrane, te najwybitniejsze:-)

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Może strony internetowe muzeów.

Dziekuje za merytoryczną odpowiedz, mimo że trzeba było opowiadać zielonemu w temacie:). Poszukam. A Wy gdzie przeglądacie obrazy?

Bardzo bym prosił, jeśli ktoś ma zbiór jpg takowych i chciałby się podzielić i zamieścić na jakimś serwerze to bardzo prosze:)

Dziekuje za merytoryczną odpowiedz, mimo że trzeba było opowiadać zielonemu w temacie:). Poszukam. A Wy gdzie przeglądacie obrazy?

Bardzo bym prosił, jeśli ktoś ma zbiór jpg takowych i chciałby się podzielić i zamieścić na jakimś serwerze to bardzo prosze:)

Uwielbiam malarstwo, ale oglądanie prac na monitorze i albumie ( w tym czarno-białej fotografii) to katastrofa. Takie jest moje zdanie. Wybaczcie.

pięknie pozdrawiam,

A.

W czasach kiedy nie było Internetu pozostawały muzea (ale nie czarujmy się, wymiana z muzeami zagranicznymi była żadna) i albumy.

A albumy to i za komuny wydawano piękne.

Duże wyraźne, kolorowe fotografie.

Obraz na zdjęciu i w oryginale to dwie zupełnie różne sprawy.Nie wiem jak w ogóle można zrobić kopie z fotografii.Zawsze kolory będą się różnić.Nie mówiąc o szczegółach.Śmiech mnie ogarnia jak można uznać za oryginał obraz namalowany na podstawie reprodukcji, a były podobno takie przypadki:)

W czasach kiedy nie było Internetu pozostawały muzea (ale nie czarujmy się, wymiana z muzeami zagranicznymi była żadna) i albumy.

A albumy to i za komuny wydawano piękne.

Duże wyraźne, kolorowe fotografie.

Zwłaszcza albumy w radzieckim wydaniu były git.

Był "jakiś czas temu" w tv program Pani K.Dereckiej "Ogród sztuk", wspaniała rzecz! A to też polecam:

Ukryta Zawartość

A.

Ukryta Zawartość

Obraz na zdjęciu i w oryginale to dwie zupełnie różne sprawy.Nie wiem jak w ogóle można zrobić kopie z fotografii.Zawsze kolory będą się różnić.Nie mówiąc o szczegółach.Śmiech mnie ogarnia jak można uznać za oryginał obraz namalowany na podstawie reprodukcji, a były podobno takie przypadki:)

Pewnie, że rożne sprawy.

Na oryginale można dostrzec fakturę, sposób prowadzenia kreski, mieszanie kolorów,...

Ale:

Nie przesadzaj.

W poligrafii wysokiej jakości kalibruje się kolory. Każdy kto bywa w muzeach widzi jak czasami nędzne jest oświetlenie; ze względu na ograniczenie wpływu na farby (głównie UV).

Inna kwestia, że artyści często również tworzyli przy świecach...

Nie dotyczy to oczywiście Impresjonizmu. No to proszę (jak się do tego maja słoneczniki Van Gogh`a):

Zwłaszcza albumy w radzieckim wydaniu były git.

Był "jakiś czas temu" w tv program Pani K.Dereckiej "Ogród sztuk", wspaniała rzecz!

A.

No właśnie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mimo młodego wieku opanowała mnie wielka chęć obcowania z sztuką, szczerze to nie przeczytałem tego wątku od początku do końca ale sądze że nie padła w nim opdowiedz na moją prośbe:

Prosiłbym o adresy stron z których można pobrać najbardzije wybitne dzieła w malarstwie nie zależnie od epoki.

Czasem korzystam,więc może i Tobie okaże się pomocna!?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj takich stron:

Ukryta Zawartość

W menu możesz rozwinąć kilku mistrzów...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.