Skocz do zawartości
IGNORED

PC Audio a zdrowie

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, tekst skopiowałem ze swojej wypowiedzi z innego wątku.

W pierwszej kolejności należy powiedzieć że dla wzroku najbardziej destrukcyjne jest częste patrzenie się na monitor komputerowy, ponieważ wzrok ludzki nie jest zaprogramowany na ciągłe patrzenie się z bliska a raczej do patrzenia na średnie i dalekie odległości. Nie wchodząc w sczegóły, po iluś tam latach będziemy coraz gorzej widzieć kolory (będą coraz to bledsze, czyż komputerowcy nie narzekają że z roku na rok trawa jest bledsza ?) znacznie pogorszać będzie się ostrość widzenia a także wszystkie inne odległości oprócz tej z której zwykle patrzymy na monitor będą miały zaburzone parametry postrzegania. Dlatego w kontekście tego że jest to forum o tematyce audio, to raczej (mimo wszystko) bym rekomendował o odchodzenie od tzw pc audio (aby chociaż przez ten czas chronić oczy) na rzecz rozwiązań sieciowych gdzie zarządzanie muzyką odbywa się za pośrednictwem pilotów w rodzaju ipoda czy też telefonów z androidem czy też na ekranie tv (w tym ostatnim przypadku będzie najzdrowiej dla wzroku), bo pomimo tego że wtedy też patrzymy (na sterownik) niby z bliska to jednak w przerwach nawigowania oko łapie ostrość na obiekty pomiędzy (a także w górę, w bok itp) tym sterownikiem i w ten sposób nie adoptuje/optymalizuje się tak na amen na daną odległość tak jak przy sterowaniu na monitorze np winampem gdzie na dużym monitorze najczęściej w przrwie w nawigowaniu po play liście oczy najcześciej nadal śmigają po ekranie monitora co gruntuje/szlifuje tą odaptację.

Następna zaleta sieciowego sterowania muzyką z dala od kompa to inny sposób siedzenia niż przy biurku gdzie sposób siedzenia powoduje skrzepy żylne (bezpośrednie zagrożenie życia). Tyle jest teraz ergonomicznych foteli (nie do biurka) gdzie można przez długi czas wygodnie (a nawet z masażem) i zdrowo słuchać i zarządzać z tego miejsca muzyką.

-----------------------------------------------

Co o tym myślicie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Tyle jest teraz ergonomicznych foteli (nie do biurka) gdzie można przez długi czas wygodnie (a nawet z masażem) i zdrowo słuchać i zarządzać z tego miejsca muzyką.

Mógłbyś podać link do takiego fotela? Chciałbym zobaczyć jak wygląda.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2266964
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Tak jak w temacie, tekst skopiowałem ze swojej wypowiedzi z innego wątku.

W pierwszej kolejności należy powiedzieć że dla wzroku najbardziej destrukcyjne jest częste patrzenie się na monitor komputerowy, ponieważ wzrok ludzki nie jest zaprogramowany na ciągłe patrzenie się z bliska a raczej do patrzenia na średnie i dalekie odległości....

Co o tym myślicie ?

Myślimy, że są to świetne "argumenty". Równie dobrze można je zastosować do innych "destrukcyjnych" i "zagrażających życiu" czynności. Choćby takie czytanie książek. To jest dopiero zaraza, bo... tutaj cytat: " ponieważ wzrok ludzki nie jest zaprogramowany na ciągłe patrzenie się z bliska a raczej do patrzenia na średnie i dalekie odległości".

A jakie nieergonomiczne pozycje ludzie potrafią podczas takiej czynności przyjąć, to normalnie dramat.

Zdecydowanie lepiej jest włączyć telewizor, co zapewni większą odległość. I najlepiej na kanale z telenowelami brazylijskimi, bo tam z kolei usypiająca i odmóżdżająca treść skłania widza to przyjęcia ergonomicznej pozycji horyzontalnej :). Wniosek jest zatem prosty, nie należy czytać książek, lepiej oglądać telewizji i to na kanałach z lekkostrawną papką dla mózgu.

Te argumenty jak wyżej w poście pierwotnym, to wybacz, ale nie przymierzając jak te od radzieckich naukowców: "po wyrwaniu wszystkich nóg, mucha traci słuch"

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2266979

SlawekR dobrze prawi. Gdy zacząłem czytać ten wątek również pomyślałem o czytaniu książek. A co teraz jest zdrowe? Noszenie telefonu komórkowego również nie jest zdrowe. Pracowanie również nie jest zdrowe ;) (choroby zawodowe) a siedzenie w domu jeszcze bardziej bo człowiek robi się osłabiony i jest bardziej podatny na choroby niż osoba pracująca :) Patrząc takimi kategoriami możemy znaleźć dużo więcej punktów odnoście co jest a co nie. Temat rzeka

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267021

Gdy zacząłem czytać ten wątek również pomyślałem o czytaniu książek. A co teraz jest zdrowe?

Specyfika czytania z konwencjonalnego papieru jak też z papieru elektronicznego z czytników jest nieporównywalnie zdrowsza (i mniej męcząca) od czytania z bliska na CRT/LCD.

SlawekR, to chcesz się zafiksować ze wzrokiem utkwionym z bliska (przy wszystkich czynnościach multimedialnych) na monitorze już na amen ?.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267048
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

SlawekR dobrze prawi. Gdy zacząłem czytać ten wątek również pomyślałem o czytaniu książek. A co teraz jest zdrowe?...

Dokładnie tak. To znaczy nie staram się udowodnić, że wykonywanie określonych czynności potencjalnie nie może przynieść jakiegoś negatywnego długofalowego skutku. Szczególnie jak się przegina i robi coś w sposób bezmyślny i bez zachowania zdrowego rozsądku. Choćby granie na komputerze przez X godzin, czy nawet czytanie ciurkiem książek przez dobę i to przy niedostatku światła.

Ale nie znaczy to, że potencjalna szkodliwość danej czynności, szczególnie przy przeginaniu opisanym jak wyżej, ma być argumentem za metodą X, przeciwko metodzie Y. Gdzie i jedna i druga, przy nie zachowaniu "higieny umysłu", czyli choćby odpoczynku, może przynieść opłakane skutki.

To nie tędy droga, takie udowadnianie wyższości świąt jednych nad drugimi. A właśnie, święta, dobry przykład, stosując metodę z postu pierwotnego, to i rzeczone święta są złe, bo wiele osób się wtedy przejada i muszą to później odchorować. Ale czy w związku z tym odpoczynek świąteczny jest zły? Czy może "użytkownicy" świąt, zachowują się przy ich okazji nierozsądnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267067

Przepraszam ale jako profesjonalista muszę zabrać głos - oczywiście papier elektroniczny (jak i zwykły papier) to zupełnie inna technologia niż LCD, ale LCD jest TAK SAMO NIESZKODLIWE/SZKODLIWE dla wzroku jak czytanie zwykłej książki.

Co nie zmienia faktu, że Foobarem sterować zamierzam bezprzewodowo z kanapy. Bo masz 100% racji co do zakrzepów żylnych przy długotrwałym siedzeniu przy biurku (notowano przypadki nagłych zgonów zapalonych graczy na zator tętnicy płucnej... a to były osoby bardzo młode, 100% zdrowe i nie biorące tabletek antykoncepcyjnych).

Ja oczywiście nie boję się skrzepów (wszak szewc bez butów chodzi ;) ) ale przemawia przeze mnie zwykłe lenistwo.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267099

Następna kwestia, to to że typowa pozycja na krześle biurkowym jest bez porównania bardziej obciążająca dla kręgosłupa (paradoksalnie nawet większe niż nawet niektóre ćwiczenia z obciążeniem) niż na dobrze wyprofilowanym fotelu czy też leżance. Poza tym pozycja na krześle biurkowym jest z założenia zwarta i napięta i gotowa aby umożliwić wysoką koncentrację na nawet najmniejszych graficznych szczegółach i szybkie i precyzyjne reagowanie i raczej o takiej odprężającej i wygodnej jak na fotelu (czy też leżance) pozycji można zapomnieć.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267123

W kwestii fotela przy biurku się zgodzę. Osobiście nie mam jakichkolwiek problemów z niewygodnym siedzeniem ponieważ gibam sobie na wygodnej sofie a jeśli chodzi o wzrok to mam ustawione na swym monitorze niską rozdzielczość i nie odczuwam dyskomfortu podczas korzystania z foobar2000 czy komunikowania się przez GG bądź przeglądania stron. Korzystam w ten sposób z komputera naprawdę długi czas i czasem zdarzy mi się po kilka godzin dziennie słuchając muzyki i nie zauważyłem żeby wzrok mi się pogorszył bądź odczuwał ból w nogach lub w kręgosłupie. Po prostu trzeba korzystać umiejętnie i w taki sposób aby było nam najwygodniej a wtedy zmniejszymy w znacznym stopniu zagrożenie dla naszego zdrowia

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267132

A słyszeliście może o zwyrodnieniu plamki żółtej związanym głównie z wieloletnim ślęczeniem z bliska przed monitorem ?, a objawia się to między innymi tym że dziś po wielu latach wytężonej pracy wielu niegdyś wymagających od monitora super geometrii (to był kiedyś spory problem z CRT)grafików komputerowych samych ma teraz problem ze zniekształceniami geometrii widzianych przedmiotów, np ktoś taki patrzy sobie na proste wieżowce w Nowym Yorku a widzi je powyginane jak banany tj coś podobnego jak można zobaczyćw rozkalibrowanym CRT. Ponadto linie poziome mogą się wyginać lub nawet i falować itp. Ludzie nie posiadający kompów czyli operujący wzrokiem na standardowych odległościach a nawet czesto czytający książki (to jednak jest nieco inna mechanika patrzenia) raczej nie nabawiają się tej paskudnej choroby. Dlatego apeluję o odskocznie (przy słuchaniu muzyki od monitorów) i używanie jako sterowników telefonów z androidem czy też ipodów lub też ze zdrowej odległości ekranów TV bo to jest po prostu zdrowsze.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267173
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Specyfika czytania z konwencjonalnego papieru jak też z papieru elektronicznego z czytników jest nieporównywalnie zdrowsza (i mniej męcząca) od czytania z bliska na CRT/LCD.

SlawekR, to chcesz się zafiksować ze wzrokiem utkwionym z bliska (przy wszystkich czynnościach multimedialnych) na monitorze już na amen ?.

A skąd niby taki wniosek, gdzie ja coś takiego napisałem?

Jedyne co chciałem "zafiksować" to niewłaściwą metodę argumentacji przeciwko odsłuchom bezpośrednim z "PC Audio".

Bo w końcu cóż to za argumentacja, że wzrok się męczy jeśli długo będziemy patrzeć w monitor, albo że nas będzie kręgosłup boleć od nieergonomicznego siedzenia, w odniesieniu do słuchania muzyki bezpośrednio z komputera? Że to niby gorsza metoda od słuchania w opcji sterowanej po LANie?

To wysoce pokrętna argumentacja... Słuchanie muzyki bezpośrednio z komputera, podkreślam słuchanie, to jakoby zło, ponieważ oglądanie, tu znowu podkreślam , oglądnie na nim obrazu z bliska i długotrwale jest szkodliwe.

A cóż ma "piernik do wiatraka". Pomijam już fakt, że szkodliwość takiego oglądania obrazu (pokrętnie powiązanego ze słuchaniem muzyki), jest identyczna jak 155 tysięcy innych życiowych czynności człowieka, jeśli wykonuje się je w sposób pozbawiony umiaru i rozsądku.

A słyszeliście może o zwyrodnieniu plamki żółtej związanym głównie z wieloletnim ślęczeniem z bliska przed monitorem ?

...

Dobrze, jeszcze raz tym razem powoli, jak dziecku, wytłumacz nam jak się to ma mieć do szkodliwości słuchania muzyki bezpośrednio z komputera. A co to wyświetlacze i piloty do komputerów nie istnieją, a programy sterujące na Androida i inne telefony?

A jeśli nawet, jak argumentujesz, sterowane po sieci ok, a bezpośrednio jest be, to jaka niby ma być kurcze różnica w patrzeniu na ekran monitora LCD, a ekran urządzenia sieciowego, sterującego komputerem? Przecież i tu i tu, trzeba spojrzeć czasem na rzeczony ekran, nie da się tego robić z zamkniętymi oczami. Choćby nie wiem jakie cudo sieciowe zastosować, będzie ono mieć jakiś tam ekran, duży, mały, jasny, ciemny, ale jednak ekran, na który czasem trzeba spojrzeć z bliska. Ba, na wyświetlacz odtwarzacza CD też czasem trzeba spojrzeć, żeby zmienić utwór, albo wykonać inną czynność. Więc kurcze, gdzie tu argumentacja o nadmiernej szkodliwości, przy założeniu że i jednej i drugiej czynności poświęcamy tyle samo czasu i jest to znikoma jego ilość, w stosunku do czynności właściwej, czyli słuchania muzyki.

Jakoś kompletnie "nie czuję" tego wątku, O co kurcze Ci chodzi w całym pierwotnym Twoim wywodzie?

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267183

Że to niby gorsza metoda od słuchania w opcji sterowanej po LANie?

Przy uwzględnieniu że się siedzi całymi godzinami przy kompie, to gorsza, bo niezdrowa dla wzroku, żył (tworzą się nieodwracalne złogi) i kręgosłupa. A przy opcji sterowanej po LANie siedzisz zdrowiej i wygodniej, no i oczy pracują wtedy na różnych odległościach (bo nie wślepiasz się cały czas w ekran sterownika) co być może uchroni cię od chorób które być złapał siedząc non stop przy kompie w typowej pozycji.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267195

no i Krak_oN ciągle podkreślasz monitory CRT. Niegdyś takowy posiadałem i nie mam z nim dobrych wspomnień. Bolały mnie oczy pomimo że natywną miałem 1024 lecz odświeżanie tylko 60hz bylem zmuszony zmienić na 800x600 i 75hz. Tylko wtedy dało się jakąś pracować. Przy nowych monitorach nie ma takiego problemu. Nie czuje takiego migotania. I tak jak kolega wyżej wspomniał... jeśli to PCaudio to słuchamy a nie wiecznie coś tam oglądamy zamiast zająć się słuchaniem ;) Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267199
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Przy uwzględnieniu że się siedzi całymi godzinami przy kompie, to gorsza, bo niezdrowa dla wzroku,...

Ale skąd wniosek, że jeśli chcę sobie posłuchać muzyki z komputera, to automatycznie będzie się to wiązać z tym, że będę siedzieć "całymi godzinami przy kompie". To jest mocno naciągany wniosek. A już na pewno jeśli szkodliwość ślepienia w monitor, ma być argumentem przeciwko PC jako bezpośredniemu źródłu muzyki. Toż to jest irracjonalna argumentacja, "ni w pięść ni w oko".

Jeszcze rozumiem, jak miałbym napisać książkę na 300 stron, za pomocą edytora tekstu. To można założyć, że będę siedział przed komputerem ciurkiem, ale słuchanie muzyki nie daje podstaw do takiego twierdzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267233

Przesiedziałem przed różnymi CRT kilkanaście lat, teraz na drugi LCD. Gapię się codziennie, bo muszę, taka praca. Absolutnie nie mam żadnych problemów ze wzrokiem. Widzę doskonale z daleka jak i z bliska. Żadnych zaburzeń geometrii, kolorów itp. U okulisty byłem tylko raz jak mi ciało obce wpadło. Jak tylko mam okazję wyskakuje na rower. Oczy odpoczywają, mięśnie pracują, głowa się dotlenia. Takie gadanie, że to czy tamto niezdrowe. Wiadomo, że niezdrowe, ale problem drastycznie się pogłębia, gdy się tego nie kontruje.

.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267656

A słyszeliście może o zwyrodnieniu plamki żółtej związanym głównie z wieloletnim ślęczeniem z bliska przed monitorem ?, a objawia się to między innymi tym że dziś po wielu latach wytężonej pracy wielu niegdyś wymagających od monitora super geometrii (to był kiedyś spory problem z CRT)grafików komputerowych samych ma teraz problem ze zniekształceniami geometrii widzianych przedmiotów, np ktoś taki patrzy sobie na proste wieżowce w Nowym Yorku a widzi je powyginane jak banany tj coś podobnego jak można zobaczyćw rozkalibrowanym CRT. Ponadto linie poziome mogą się wyginać lub nawet i falować itp. Ludzie nie posiadający kompów czyli operujący wzrokiem na standardowych odległościach a nawet czesto czytający książki (to jednak jest nieco inna mechanika patrzenia) raczej nie nabawiają się tej paskudnej choroby. Dlatego apeluję o odskocznie (przy słuchaniu muzyki od monitorów) i używanie jako sterowników telefonów z androidem czy też ipodów lub też ze zdrowej odległości ekranów TV bo to jest po prostu zdrowsze.

To co napisałeś, odnosi się do monitorów CRT a nie LCD. Inna sprawa, to te zniekształcenia geometrii. To jest akurat reakcja naszego przetwornika, czyli mózgu i z samymi oczami nic się złego nie dzieje. Poza tym, objaw dość szybko zanika i nastepuje poprawa. Przykładowo byly takie eksperymenty z odwracaniem obrazu do góry nogami, i po jakimś (już nie pamiętam ile to było) czasie pojawiało się normalne widzenie, wtedy cofnięto odwrócenie więc znowu widziano do góry nogami, co ponownie mijało z czasem.

Inna sprawa poruszona przez Ciebie to długotrwałe siedzenie i zły tego wpływ na organizm. Tu zgodzę się w 100%, ale akurat przy odsłuchu przez PCta, chyba nie wpatruje się non stop (bynajmniej ja) tylko na czas wyboru repertuaru. Trzeba jednak przyznać, że długotrwałe przesiadywanie przed biurkiem to szybka droga do kłopotów z kręgosłupem, a przede wszystkim z nogami. I tu niestety jest ambaras, bo o ile jest trochę na rynku ofert dostosowanych do kręgosłupa, to w zasadzie nie ma do układu krwionośnego. Właśnie moja zonka zaczyna mmieć poważne problemy z nogami, a pracuje w biurze siedząc na jakimś dobrym, ale tylko dla kręgosłupa krześle. A może ktoś zna dobre siedzenie właśnie pod kątem układu żylnego?

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267755

Zmęczeniu oczu przez komputerem i zakrzepicy żył można zapobiegać. Monitor należy ustawić co najmniej 1 m od twarzy (dzisiaj monitory są duże więc nie ma problemu). Od czasu do czasu należy kierować wzrok na oddalone przedmioty, np. patrzeć przez okno. Zakrzepica grozi głównie wówczas, gdy siedzi się z podkurczonymi nogami, np. w czołgu, klasie ekonomicznej w samolocie, i nowych polskich pociągach, gdzie przestrzeń pomiędzy siedzeniami jest bardzo mała (należy wybierać siedzenia przy drzwiach, gdzie można wyciągnąć nogi). Aby jej zapobiegać należy robić co jakiś czas, np. co godzina, proste ćwiczenia, nawet nie wstając. Chodzi po prostu o to, żeby poruszać nogami i usprawnić przepływ krwi. Choć najlepszy jest spacer. Pić dużo wody. Unikać palenia tytoniu. Tupać nogą podczas słuchania rocka ;)

Poza tym, w postindustrialnych społeczeństwach wielu ludzi ma "siedzącą" pracę. Technologia nas unieruchomiła (zniewoliła?). Są to nie tylko urzędnicy, ale i kierowcy, pracownicy banków, kasjererzy, naukowcy itp. Gdyby zakrzepica zależała tylko od przyjmowania pozycji siedzącej, ludzie padaliby jak muchy. Tak się jednak nie dzieje. Być może trzeba mieć pewne predyspozycje, jak zaburzoną krzepliwość krwi.

Nota bene: tylko audiofile, czyli osoby wiecznie niezadowolone z tego, co słyszą, słuchają muzyki, co chwilę zmieniając nagranie, siedząc więc cały czas przed komputerem. Ja po prostu "nastawiam" w Foobarze "płytę", po czym (ze wzglęów ekologicznych) wyłączam ekran i wyciągam się na leżance. Nie różni się to od odpalenia jakiegokolwiek innego sprzętu. Co więcej, można załadować kilka "płyt" i kilka godzin nie podchodzić nawet do komputera.

Są też oczywiście wersje PC Audio typu Media Center, które podłącza się do telewizorów i steruje pilotem.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2267866
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

A ja przypomnę jeszcze raz, już normalnie z uporem maniaka. Tytuł wątku brzmi:

"PC Audio a zdrowie"

a nie "praca przy komputerze a zdrowie". I tego się czepiam, bo jest to dyskusja z gruntu bezsensowna.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2268016
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

No ale właśnie w najczęstszym przypadku PC Audio wygląda tak jak typowa praca przy komputerze ;).

A z tym to się absolutnie nie zgadzam. Nie wiem skąd takie wnioski, ale patrząc po populacji moich znajomych, korzystających z komputera jako źródła muzyki, wcale nie jest to tożsame. A tak starasz się sugerować.

To co opisujesz to nie jest prawdziwe "PC Audio" a szeroko rozumiany Entertainment, czyli zwykłe zabijanie czasu przy komputerze, często bezmyślne, byle tylko przy blaszaku posiedzieć z nudów. Z "PC Audio" to ma niewiele wspólnego. Tak patrząc, to równie uprawnionym tytułem byłoby "dłubanie w nosie siedząc przy komputerze, a zdrowie". "Granie na komputerze w gry, a zdrowie", czy zwykłe przesiadywanie, tfu, na Facebooku, a zdrowie.

Czemu akurat dorabiać taką dziwną ideologię szkodliwości akurat do "PC Audio", jak sugeruje tytuł bieżącego wątku? Chyba tylko po to, żeby taką pokrętną metodą udowadniać, że muzyka z komputera jest be, za to z innego źródła cacy. Bo innego rozsądnego powodu jakoś trudno się w tym doszukać.

Zrozumiałbym gdyby wątek tego typu założyć na jakimś forum komputerowym i zatytułować go "praca na komputerze, a zdrowie". Ale tutaj, czyli na audiostereo i w dziale pc audio, to odbieram to wyłącznie jako próbę bicia piany. Takie jest moje osobiste odczucie.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2268067

Czemu akurat dorabiać taką dziwną ideologię szkodliwości akurat do "PC Audio", jak sugeruje tytuł bieżącego wątku? Chyba tylko po to, żeby taką pokrętną metodą udowadniać, że muzyka z komputera jest be, za to z innego źródła cacy

Kwestii jakościowo technicznych przecież nie poruszałem (no bo przecież muzyka tak właśnie jest obrabiana i odsłuchiwana w studiach nagraniowych) , poruszałem tylko kwestie zdrowotno ergonomiczne.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2268197

Zgadzam się z kolegą SlawkiemR. Nie mieszajmy przesiadywania z muzyką w tle do tematyki PC Audio, gdzie PC zastępuje odtwarzacz CD. Innymi słowy może to być komputerek mini-itx + DAC USB postawiony na szafce obok reszty sprzętu. Właściwie to musi być w jego bliskim otoczeniu ze względu na okablowanie. Do kontrolowania playera wystarczy smartfon lub tablet. Tylko czy to tez jest takie super zdrowe? Jakkolwiek wciąż masz ekran przed sobą. Na pewno wygodniej na kanapie :)

.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2268305

Do kontrolowania playera wystarczy smartfon lub tablet. Tylko czy to tez jest takie super zdrowe? Jakkolwiek wciąż masz ekran przed sobą.

Tak, ale tak jak już wcześniej pisałem smartfon jest bez porównania węższy i niższy od typowych monitorów, dlatego w międzyczasie nawigowania po plikach oko błądzi sobie też po bokach, w dół i w górę łapiąc w mig różne ostrości dla różnych odległości. A przy nawigowaniu na monitorze np winampem w przerwie w nawigowaniu po play liście oczy najcześciej nadal śmigają sobie po ekranie monitora na prawie tej samej odległości a to na skaczące słupki częstotliwości a to na gg a to przy okazji przeglądamy forum itp. I po kilku takich godzinach (a zleci jak nic) jak wychodzimy z domu to zanim minie kilka chwil to wtedy nasze widzenie jest przez jakiś czas (powtórna adaptacja) jak pijane (oczywiście poza tą naszą monitorową odległością). No a u co niektórych po wielu takich latach do powtórnej adaptacji na te inne odległości może już nie być powrotu.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2268521

Dlatego osoby, które mają trochę rozumu, potrafią sobie co godzinkę, półtorej zrobić przerwę choćby na 15 minut, wyjrzeć przez za okno, może psa wyprowadzić międzyczasie (i tak musi wyjść ;), poćwiczyć trochę wzrok parząc na przemian blisko i daleko. Zauważ jednak, ze nie tylko ekran monitora działa negatywnie. Podobnie jest z czytaniem książek, wykonywaniem pracy w ciągłej bliskości z czymś. Ponadto przesiadywanie w sztucznym świetle, nadmiar słońca... itp. Z oczami nie ma żartów, a do słuchania muzyki wbrew pozorom się przydają :)

.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2268601

No a u co niektórych po wielu takich latach do powtórnej adaptacji na te inne odległości może już nie być powrotu.

Na to akurat nie ma szans. Przez takie użytkowanie sam narząd wzroku się nie psuje, a jedynie fiksuje nasza mózgownica, która bez problemu powraca do norm dość szybko.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2268657
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Kwestii jakościowo technicznych przecież nie poruszałem (no bo przecież muzyka tak właśnie jest obrabiana i odsłuchiwana w studiach nagraniowych) , poruszałem tylko kwestie zdrowotno ergonomiczne.

Ale poruszasz te kwestie w dziwnym kontekście, mam Ci przypomnieć tytuł wątku jaki przecież sam założyłeś? Jedno z drugim ma niewiele wspólnego, a już na pewno jedno nie wynika z drugiego, w sposób uprawniający do wyciągania jakichkolwiek wniosków. A to z tego prostego powodu, że poczyniłeś błędne założenie wstępne, sprowadzając czynność słuchania muzyki do siedzenia ciurkiem przed monitorem komputera.

Zgadzam się z kolegą SlawkiemR. Nie mieszajmy przesiadywania z muzyką w tle do tematyki PC Audio, gdzie PC zastępuje odtwarzacz CD. Innymi słowy może to być komputerek mini-itx + DAC USB postawiony na szafce obok reszty sprzętu...

Dokładnie tak jest jak piszesz i to pewnie w 80% przypadków, jeśli mowa oczywiście o normalnym słuchaniu muzyki i komputerze jako substytucie innego źródła. A myślę, że w tym dziale i na tym forum, o tym jest właśnie zazwyczaj mowa.

Więc takie dywagacje zdrowotno-ergonomiczne są totalnie pozbawione podstaw.

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2268708

Nie mieszajmy przesiadywania z muzyką w tle do tematyki PC Audio, gdzie PC zastępuje odtwarzacz CD. Innymi słowy może to być komputerek mini-itx + DAC USB postawiony na szafce obok reszty sprzętu

Dokładnie tak jest jak piszesz i to pewnie w 80% przypadków, jeśli mowa oczywiście o normalnym słuchaniu muzyki i komputerze jako substytucie innego źródła

SlawekR, obstawiam że to twoje przypuszczenie o 80% przypadków w których tak wygląda PC Audio jest mocno przesadzone.

Dywagacje zdrowotno-ergonomiczne zwłaszcza mają tu podstawy, choćby nawet i dlatego że już nawet z samego założenia inna jest specyfika roboczego (czyli z założenia napięta pozycja w pełnej gotowości do działania umożliwiająca wysoki poziom koncentracji i skupiania wzroku nawet na najdrobniejszych szczegółach i szybką i dokładną reakcję myszą) stanowiska komp a inna dla stanowiska do odpoczynku (odsłuchowego czy też dla oglądania filmów itp) , wymagane są wtedy zupełnie inne (priorytety) kąty siedzenia (na stanowisku do odpoczynku są zdrowsze i znacznie bardziej odprężające bo można tutaj stosować różne wyprofilowania i amortyzacje które w przypadku stanowiska roboczego nieźle by zmuliły efektywność [i gotowość do pracy] ) to są właśnie kwestie zdrowotno-ergonomiczne. I myślę że dotyczy to właśnie 80% przypadków PC Audio.

I to nie jest żaden atak a po prostu obiektywne rozważanie wszystkich za i przeciw ( tj tylko kwestie zdrowotno-ergonomiczne )

Przy okazji znalazłem forum z dyskusją o roboczych fotelach ergonomicznych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2268799
  • 5 tygodni później...

Mógłbyś podać link do takiego fotela? Chciałbym zobaczyć jak wygląda.

Przeklejam tutaj swojego posta z innego wątku, tam w tym poście jest wskazówka (i porównanie z roboczą pozycją przy kompie) odnośnie tego jaki mniej więcej kąt siedzenia powinien mieć taki fotel aby pozycja ciała była jednocześnie zrelaksowana a zarazem miała odpowiednią pozycję kręgosłupa.

Czy naprawdę uważasz, że tacy ludzie potrzebują DAC i konwerterów USB/SPDIF? Czy uważasz że ktokolwiek z nich ma pojęcie, o czym w ogóle mowa?

No i po co się tyle męczyć z tymi wszystkimi USB,Spdifami, opticalami przejścówkami, konwerterami asynchronicznymi, kabelkami itp jak można po prostu kupić dedykowany Dac (lub wzmak/ampli) z wejściem ethernetowym i podłączyć to do dysku sieciowego.

A może oni po prostu potrzebują wygodnych i ergonomicznych rozwiązań, mniej więcej takich jak poniżej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I w takim przypadku możliwe jest przyjęcie pozycji zarazem relaksującej i ergonomicznej:

Ukryta Zawartość

Z czasem z roku na rok podobnych i coraz lepszych rozwiązań będzie przybywać coraz więcej.

A przy kompie przyjęcie pozycji która byłaby zarazem relaksująca i ergonomiczna tak jak na powyższej fotce jest raczej niemożliwe do zrealizowania, poniżej przykład:

Ukryta Zawartość

Aha, i jeszcze jedno, aby to wszystko miało sens to absolutnie koniecznym warunkiem jest kupowanie foteli i sof z przydomkiem >ergonomiczne/ergonomics< no bo w przeciwnym przypadku np w przypadku staromodnie stylizowanych sof (są one projektowane tylko na wygląd z całkowitym odrzuceniem nauki o wygodzie, zdrowiu i ergonomii), pozycja siedzenia może przybierać skrajnie niezdrowe pozy, np tak jak w poniższym przykładzie:

Ukryta Zawartość

Poniżej jest ciekawy fotel przedstawiany w Japońskim sklepie jako do zastosowań wypoczynkowych i audio video :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ale jest dosyć drogi i nie wiem czy pozycja byłaby w nim ergonomiczna, bo jest coś tak jakby za bardzo w tył przechylony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86275-pc-audio-a-zdrowie/#findComment-2291693
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.