Skocz do zawartości
IGNORED

McIntosh MCD 301, a może coś innego?

Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

Nadchodzi, niestety, czas na zmianę odtwarzacza. Mój Mac MCD 7010 jest bardzo dzielny, ale ma już swoje lata. Zastanawiam się czy pozostać przy tej marce (MCD 301, 17,000 zł), czy może poszukać czegoś innego w podobnej cenie. Jest kilka warunków, które urzadzenie musi spełniać:

1. Nie może być zrobione w Chinach (z powodów ideologicznych, a nie technicznych).

2. Nie może mieć napędu CD-ROM.

3. Nie musi odtwarzać płyt SADC (muzyka, której słucham na tym nośniku nie jest wydawana).

4. Dźwięk musi mieć piękną barwę i wypełnienie. Urządzenia analityczne mnie nie interesują. Nie jestem badaczem pasma.

5. Musi być nowe.

Sprzęt towarzyszący jak w "o mnie".

Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie.

No to musisz szukać w Accuphase, coś z napędami Teaca Esoteric bo w innych raczej w Chinach lub Tajwanie robione napędy montują (Philips Pro, czy ten w Macu taki jak w Denonach i Marantzu)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

No to musisz szukać w Accuphase, coś z napędami Teaca Esoteric bo w innych raczej w Chinach lub Tajwanie robione napędy montują (Philips Pro, czy ten w Macu taki jak w Denonach i Marantzu)

Nie mówię, że nic nie może pochodzić z Chin. Chodzi o to, żeby cały odtwarzacz nie był tam zrobiony.

• Użytkownicy+

Proste. masz maca, jesteś zadowolony bierz maca. Z nowym mackiem obcuje na co dzień to świetny sprzęt. Jak dasz rade kup cd oczko wyżej, jest wyraźnie a raczej słyszalnie lepszy. mechanika wzorowa obsługa wzorowa jakość wykonania wybitna napęd super dźwięk pookładany nie meczący, timming rytm muzyka bez wodotrusków. jak dla mnie bomba ale zawsze to tylko subiektywna opinia. Oczywiście wszelkiego rodzaju czarodziejskie cd rodem z chin oferuja pozornie ta samo lub wiecej ale to tylko złudzenia, czas weryfikuje takie urządzenia. Rozpadają sie równie szybko jak powstają legendy na ich temat. szkoda czasu na pisanie bierz mcd 500. Jak byś miał obiekcje czy 300 czy 500 posłuchaj pierwszej płyty sbb. wszystko tam się wyjaśni

• 2 tygodnie później...
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Spróbuj Lectora. Piękny dźwięk. Ten MCD 301 to jest porażka. Z McIntosha brałbym tylko ten dzielony zestaw 1000.

Nareszcie ktoś to napisał, wszystkie integry cd Maca to porażka.Tysiączek już gra ale kosztuje....

P

• 4 lata później...

Nadchodzi, niestety, czas na zmianę odtwarzacza. Mój Mac MCD 7010 jest bardzo dzielny, ale ma już swoje lata.

Minęło 5 lat,grasz wciąż na 7010?

l'enfant sauvage

Ja będę wysyłał mcd 301 do serwisu, nie czyta mi SACD, niedawno go kupiłem i mógłbym go oddać ale jest na gwarancji

Jest możliwe ze to laser szwankuje mimo ze wczytuje, czas leci ale nie ma sygnału ?

Ja będę wysyłał mcd 301 do serwisu, nie czyta mi SACD, niedawno go kupiłem i mógłbym go oddać ale jest na gwarancji

Jest możliwe ze to laser szwankuje mimo ze wczytuje, czas leci ale nie ma sygnału ?

Jeśli mac to najniższy do kupienia to mcd 500, 201 - głośna praca napędu/jakiś żart, 300 mimo że moim zdaniem nie odbiega wiele dzwiękowo od 500 to jest strasznie awaryjna de facto cały czas coś szwankuje, a w tej cenie nie powinnismy o to urządzeń nawet podejrzewać.

Ja bym się zapytał w HiFi Clubie czy nie mają jakiegoś demo lub S/H MCD-500. Mój znajomy u nich kupował - odtwarzacz jak wyjęty z kartonu, dostał nawet nowego pilota do kompletu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Trochę dziwne co piszesz, awaryjnosc lasera to nie ma znaczenia czy to 301 czy 500, dla obu modeli jest to bolączka, (pisałem z ludźmi którzy maja 500-tke)

w dodatku maja "ten sam" laser Sanyo, a szufladę od Denon, środek "ten sam" poza DAC-iem,,

właśnie DAC w 500-ce podłączając cyfrowo będzie nadrzędny, a ja chce korzysta z DAC-a w Preampie który jest najnowszej generacji, ten sam co siedzi mcd550m c52 itd,

potrzebowałem transportu który wyjściem cyfrowym puszcza sygnał 1.1, nie jest to syngal bezpośredni jak w mccd 1000 ale nie będzie "podwójnie skalowany"

moja 301 pojedzie do serwisu, wymienią co trzeba, sprawdzą, maja oddać jak nowy,

mógłbym tez oddać go, mam możliwość dopłacenia 1000€ i mieć używaną 500- tke, którą przydało by się tez oddać do serwisu na odnowienie, jak pisalem wyzej to ma sluzyc mi jako transport, a nie wydam na nowy mcd550 na DAC-a którego już mam bo dla mnie jest to bez sensu

To jest moja taka taktyka a czy prawidłowa ? oczywiście mogę sie mylić.

MCD 301 gra u mnie świetnie, całość mimo ze McIntosh nie ma przydomku "ciepły" to w połączeniu z Visaton jest ciepło, dlatego idę tez w srebrne kable, będzie drogo ale mam nadzieje ze się opłaci, wczoraj był u mnie kolega Undziak z Forum i podsumował ze u mnie gra "Analogowo" w pozytywnym tego znaczeniu.

Czytałem fora, Polskie zagraniczne i różnica miedzy 500 a 301 dla niektóry niesłyszalna innych na granicy percepcji; różnica może być ze względu na wbudowany DAC, jak wspominałem z DAC-a 500 nie che korzystać

a według tabeli porównawczej którą już podawałem mcd 301 ma mniejsze zniekształcenia aż o 0,002% ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MCD 301 to jest porażka. Z McIntosha brałbym tylko ten dzielony zestaw 1000.

Kiedyś miałem okazję słuchać u Starego Audiofila podczas jednej sesji odsłuchowej 301 i dzielonego 1000. 301 przy komplecie 1000 grała bardzo słabo...nawet biorąc pod uwagę różnicę w cenie. To nie oznacza, że 301 to szmelc...po prostu dzielony 1000 to FENOMENALNE CD, jak się go odpowiednio zaaplikuje w system to jest to koniec poszukiwań odtwarzacza CD. Do dziś mam w uszach referencyjną jakość fortepianu odtwarzanego z płyty CD właśnie za pomocą 1000.

Także AudioForte ma używkę MCD500 w idealnym stanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za tą cenę to mogą sprzedawać przez kolejne 5 lat;-)

Porównywaliście oba Player-y podłączając do MDA ?

bo jak Set kontra Integra to wbudowany DAC w MCD 301 nie ma szans z MDA 1000

301 grała najpierw a potem komplet 1000. Różnica jakości była kolosalna. Większa niż sugerowała ich 3 krotna różnica cenowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mógłbym mieć za niecałe 4000 €

Nie przyśniło mi się, obawy nasunęły mi się po,

wcześniej miałem Advance Acoustik X-Uni z wbudowanym DAC-iem który na wyjście cyfrowe podawał sygnał po konwersji i przy polaczeniu z DAC-iem w Pre MacIntosh-a buczało, mało głośników nie rozwaliło, 500-tka Maka na wyjściu cyfrowym już podaje sygnał przekonwertowany, balem się ze dźwięk po podwójnym przekonwertowaniu mógł być zniekształcony, mniej rozdzielczy, przekombinowany, cyfrowy "cyber ....."

301-ka podłączona do nowego DAC-a McIntosh-a

cytuje:

32 bit, 192kHz PCM/DSD digital to analog converter (DAC) with wide dynamic range and extremely low distortion. The 8 channel DAC is used in Quad Balanced mode, which utilizes 4 DAC channels per audio channel, allowing music at all levels to be reproduced with extreme precision and elegance. It can decode PCM signals from CDs and the digital inputs, and DSD signals from SACDs.

gra naprawdę dobrze

301 grała najpierw a potem komplet 1000. Różnica jakości była kolosalna. Większa niż sugerowała ich 3 krotna różnica cenowa.

Tak jak myślałem,

chciałbym posłuchać MCD 301 + C47 (nowy DAC)

kontra

MCD 1000 + MDA 1000

Na jakiejś chyba amerykańskiej stronie ktoś porównywał MCD 500 z MCD1100, tu różnica była słyszalna w szerokości sceny i odwzorowanie dźwięków,

tylko przypuszczam ze to dzięki temu najnowszemu DAC-owi którego mam w moim PRE, to on ma duże znaczenie dla brzemienia

301-ka ma mi robić tylko za transport, a przecież nie wydam kilka razy tyle na MCD 1100 " który wygląda jak 301-ka " żeby mieć drugiego DAC-a

Ukryta Zawartość

W DACu 1000 siedzi cała bateria legendarnych przetworników 1704 w wersji K.

8 x PCM1704-K

To jest klasa sama w sobie.

dlatego chciałbym posłuchać i porównać, jak te nowe DAC-i się zbliżyły do legendy MDA

jeszcze nigdzie nie widziałem recenzji z porównań

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.