Skocz do zawartości
IGNORED

Jak perfekcyjnie położyć fornir ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

utopia

Czegoś tu nie rozumiem , jeżeli zajmujesz się lakierowaniem , to chyba wiesz jak duża jest obecnie gama lakierów "ekologicznych" wodorozcieńczalnych. Przecież malując lakierem wodnym nic fornirowi złego się nie stanie.

utopia lubi jak wali chemią :-)

jesli chodzi o walory dekoracyjne w wodnych teraz jest wiecej mozliwosci zwłaszcza gdy scieralnosc ma drugorzedowe znaczenie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

salmo

Nie wiem co? Może kolega utopia miał na myśli ,że się fornir przemoczy i porobią się jakieś cuda. Może o to chodzi.

W każdym bądź razie jest co raz więcej lakierów wodnych i ta technologia się rozwija , bo ekologia jest w modzie .

Wiem że wodne są różne i jak to w życiu bywa są lepsze i gorsze ..

Mnie totalnie niezachwycała jakość uzyskiwanej powłoki a od śmierdzenia jest komora lakiernicza i tam moze sobie capić ile chce .

Szybkie naświetlenie silną lampą uv i po zabawie ...

Nie neguję wodnych pisze jedynie swoje zdanie - może jak dopracują je bardziej to się przekonam

Faktycznie w związku z ekologią parcie jest straszne

są jednak elementy które wolę wymalować np farbą na bazie epoksydu jedna warstwa ,do ciepełka i po kłopocie

nie powiediałem, że nie można lakierować poliuretanem na przykład, ale jeśli tak, to pierszą warstwę trzeba kłaść możliwie cienko i delikatnie, aby nie wlała się do spoiny

utopia

komory lakiernicze i utwardzanie UV to chyba nie to forum

wodorozcienczalne -tu odbywa sie cały postep w lakierach /pomijajac temat zastosowan przemysłowych oczywiscie- typu podłogi/

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir- nie mam zamairu nikogo namawiać do budowy czy kupna komory lakierniczej dla pary skrzynek

pomyśl ile razy jest okazja zrobić coś na profi sprzęcie u znajomych ? spawarka / tokarka /frezarka ...lakiernia?

;) i wcale nie musi sie to wiązać z tradycyjnie polską flachą ..

są pewne technologie które dają rewelacyjne efekty są też i stare myki stosowane praktycznie już tylko przez garbatych starców z wielkimi brodami myślę że warto brać to co najlepsze ze wszystkich stron

"WIe Pan, nie chce sobie zniszczyc roboty pod kiniec (bo w obudowe i fornirowanie wlozylem max serca i wydaje mi sie ze na prawde niezle to wyszlo, laczen nie widac)

wiec stad tyle pytan.

na prawde niesamowicie wdzieczny byl bym za podanie np 3 konkretnych lakierow (jak by nie bylo ich w rzeszowie kupie na necie) i napisanie ile warstw mam dac.

aha i czy lakier szlifuje sie papierem wodnym? "

Tylko natrysk jak chesz by było oki

witam kupilem dzis lakier i capon (lacznie 55zl) + pedzel za 10 zl :D

na Capon pisze " powierzchnie drewniana przed malowaniem nalezy dokladnie wyszlifowac..."

toco ja mam wyrownac sloje na fornirze????? bomi sie to wydaje jakies dziwne, fornir ma wybylwione sloje tak jak byc powinno. chyba szlifowac nie musze?

Chodzi o zdjęcie podczas szlifowania podniesionych włókien . Jeśli je zalakierujesz a potem zeszlifujesz usuniesz też warstwę caponu i zostawisz otwarte "okienka" przez które poliuretan potem zrobi ciemniejsze plamy na fornirze . Inna sprawa że lakierowanie powinno byc już ostatnim procesem technologicznym dlatego drewno powinno być jak pupa niemowlaka . Tylko nie mylić tego z lustrzanym blatem - naturalne rowki sa ok byle nie sterczało nic z forniru .

szkoda ze teraz mi piszecie o tym , zeszlifowalem to tak w miare... czyli sa male nierownosci. Mam to znow szlifowac i potem ponownie malowac Capo ? zczy sie obejdzie ?

nie masz robić lustra sprawdź ręką czy nic nie sterczy

przy robieniu "na lustro" jest taki patent - pończochą przeleć w kilku kierunkach -jeśli "zaciagniesz oczko " ;) to masz powód do kolejnego szlifu .

ok ide sprawdzic za chwile napisze

a taka mala ciekawosta...

to Capo tocholernie smierdzi... mialem otwarte okno wlaczony nawiew... robilem tam z 4h i .... glowaboli, oczy pieka :D ale takie uroki tego pokochalem taka robote :)

ok sprawdziłem, wiadomo tam gdzie sa slje czuć delikatne góreczki.

a mam pytanie, zawsze przed kolejna warstwa lakieru musze ta wcześniejsza letko przeszlifować papierem sciernym? zrobie to 240

Oj majmal, nie odrobiłeś zadania z wyszukiwarki , tam jest wszystko.

Szlif między warstwami lakiery jest wskazany, raz dla poprawy przyczepności, dwa wyrównania nierówności, trzy utwardzenia(ale tu dochodzą dodatkowe prace)

cir, 31 Paź 2007, 21:29

>jednak wolicie smrodliwe technologie

kochany ty tutaj nie krytykaj ino zapodaj nazwe dobrego lakieru wodnego i producent (reszte se wygooglam) przecież nikt nie jest osłem i nibędzie pił wody mając obok piwko ;) trzeba sie rozwijac ..dawaj

Od momentu kiedy tego nie wiedziałem zmieniło się bardzo dużo. I dotyczy to tak mojej wiedzy jak i obecnie stosowanych technik stolarskich.

Natomiast nie używam tak cykliny jak i gnypa , dla mnie są teraz lepsze techniki obróbki.

Pzdr.

awaria , dziwnie jak dla mnie zabrzmiało to Twoje pytanie.

2 warstwa lakiru zrobiona.... tylko kurcze na kantach zawsze zlewa sie delikatnie lakier (bardzo delikatnie widac to z bardzo bliska) i wychodzi takie zgrobienie.

ostatnia wastwe klasc za 16h czy 24h?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.