Skocz do zawartości
IGNORED

Jak perfekcyjnie położyć fornir ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde,czyli klej dalej jest dostępny.Pewnie wprowadzili jakieś zmiany w składzie i zmienili nazwę. :)

Rakollem kleiłem skrzynkę i faktycznie nie narzekam ale do forniru potrzebuję kleju kontaktowego bo ani prasy ani ścisków nie posiadam.Już kupiłem ten DrewnoTerm ale jeszcze nie kleiłem, stąd pytanie aby uniknąć niespodzianek.

Przykleiłem mahoń sapeli bez docisków ani prasy,zresztą kolumny bardzo duże i nie mam takich ścisków.

Fornir namoczony wodą sie prostuje jest delikatny bez fałd,taki mokry położyłem na Rakoll i ręcznie masowałem klockiem,położyłem coś ciężkiego żeby przypadkiem rogi nie odeszły ale nawet to było zbędne. Jak podeschło wytarłem mokrą szmatką wyciśniety klej na fornirze dokładnie.

Musi to schnąć równo z klejem bo żelazko jak próbowałem czy domyślam sie słońce też szybko suszy fornir a ten sie odkleja i fałduje.

Nie mam doświadczenia a świetnie mi to wyszło bez żadnych odklejonych rogów czy bąbli niedoklejonych, dlatego jak dla mnie Rakoll jest świetny.

Wizualnie tylko mi sie nieudało bo łączyłem kawałki w poprzek słoi i niestety to widać. Olejowanie już było i nie wiem teraz jak na to nowy fornir położyc... chyba ostro zmatowić i tylko Moment to chwyci.

Właśnie kończę fornirowanie.Zostało mi tylko połozenie forniru na górnej ściance.Ale utknąłem przy szlifowaniu otworów na głosniki, gdyż otwory i podfrezowania zrobiłem przed fornirowaniem :(.

W międzyczasie muszę się zastanowić co połozyc na fornir.Chciałbym kolumny pomalować w warunkach domowych wałkiem do lakierów.I tu miałbym pytanie .Jaki lakier godny jest polecenia i czy powinienem użyć jakigoś podkładu?Doradzi ktoś ? :)

Właśnie kończę fornirowanie.Zostało mi tylko połozenie forniru na górnej ściance.Ale utknąłem przy szlifowaniu otworów na głosniki, gdyż otwory i podfrezowania zrobiłem przed fornirowaniem :(.

W międzyczasie muszę się zastanowić co połozyc na fornir.Chciałbym kolumny pomalować w warunkach domowych wałkiem do lakierów.I tu miałbym pytanie .Jaki lakier godny jest polecenia i czy powinienem użyć jakigoś podkładu?Doradzi ktoś ? :)

Polecam olejowosk twardy osmo. Jest w dwóch wersjach - mat i jedwabisty połysk. Niestety nie tani, ale naprawdę świetny. Ja używam jedwabisty połysk. Moim zdaniem nie ma lepszego preparatu do użycia w warunkach domowych. Nakłada się bawełnianą szmatką (wciera, im mniej jednorazowo się aplikuje, tym lepiej). Nakładam trzy bardzo cienkie wartswy. Jak fornir ma pory, to wcześniej maluję pędzlem wypełniaczem porów f-my Syntilor i szlifuję papierem 500. Zdjęcie kiepskie ale efekt mniej więcej taki jak na zdjęciu. W rzeczywistości wykończenie przypomina mebel.

Tutaj możesz zerknąć jak to wygląda i mniej więcej poznać cenę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12155-0-11793000-1306264187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

osimar a jak olejowosk zabezpiecza fornir przed uszkodzeniami mechanicznymi? Czy tworzy twardą powłokę, coś w rodzaju lakieru?

Z tego co się orientuję, tylko osmo wytwarza twardą powłokę. Oczywiście nie tak twardą jak lakier. Ale przy normalnych obchodzeniu się z kolumnami - wystarczającą

Osimar ładne to co pokazałes na zdjęciu ale chyba wolałbym polożyc lakier.Myślałem najpierw połozyć capon a potem którys z lakierów do podłóg.Ale jak czytam to niektórzy capon odradzają ale i niektórzy doradzają.Kurde nie znam się na tym.Fornir to orzech amerykański.A może pomalowac tylko którymś z lakierów ekologicznych ?Chyba się w tym gubię :)

osmo jest do nakładania maszynowego a nie recznego,dlatego jesli recznie to trzeba cienkie warstwy trzec niestety

osmo na podłodze oczywiscie sie niszczy ale po kolumnach nikt przeciez nie spaceruje

lakiery najlepiej brac z konkretnych lini gdzie ustalone co na podkład co na krycie wyrownujace a co na efekt finalny

capon to dosc archaiczny podkład :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Stosowałem ten sam olej co osimar - czyli osmo, tylko chyba w wersji mat... Również uważam, że w warunkach domowych (tj. bez użycia pistoletu) nie ma lepszej opcji. Tzn. olej się ładnie "rozlewa" i nie zostają zacieki czy ślady po pędzlu/wałku. Nie wypełniałem porów, zostawiłem sobie taką lekko porowatą strukturę drewna. Wcześniej ćwiczyłem lakiery z różnymi próbnie fornirowanymi deskami i nie udało mi się uzyskać w połowie tak fajnego efektu. Chyba, że lakierem wodnym, ale tu też trzeba baaardzo ostrożnie, bo wyjdą nawet drobne niedokładności w klejeniu forniru. Fakt, że powłoka nie jest twarda, ale kolumny przeszły trzy transporty i do żadne wgniecenia się nie pojawiły. W warunkach domowych też chyba trudno coś takiego zrobić.

Jak masz kasę na zbyciu, to możesz zainwestować w pistolet - w marketach są takie do malowania - porządnego boscha kupisz za jakieś 500pln. Ponoć dają radę nawet z lakierami do podłóg, choć trzeba trochę rozcieńczyć. Ale za skuteczność zabiegu nie ręczę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie zadaliście mi klina tym olejowoskiem.Idealna sprawa na warunki domowe.Ale mam pewne obawy, musiałbym tego dotknąć bo mam wrażenie że powierzchnia moze być trochę delikatniejsza.Nie wiem czy dobrze myslę ale wypełniacz porów powinien powierzchnię trochę wzmocnić ?

Wypełniacz porów jest chyba miększy aniżeli ten olejowosk:)

Nie jest tak twardy jak lakier, ale osmo kładzie się na podłogi więc jakąś wytrzymałość ma.

Kiedyś był sprzedawany w Castoramie. Tam też były próbki. Może w niektórych jeszcze są.

• 2 tygodnie później...

Jednak jestem zdecydowany na położenie lakieru na kolumny.Chodzi mi o taką ochronę lakieru by przy jakimś przypadkowym szturchnięciu kolumny nie pozostał na fornirze odcisk.

Tak jak pisałem,chcę malować wałkiem.Niestety w moim "wielkim" mieście mają lakiery do parkietów ale o lakierach podkładowych czy wypełniaczach porów chyba w ogóle nie słyszeli.Chciałem wybrać któryś z lakierów wodnych.Nie śmiejcie się ze mnie ale czy one potrzebują podkładu ? :)Do wyboru mam lakiery Hartz Lacka,Domaluxa,Luxmala ewentualnie Śnieżkę.Czy któryś z nich godny jest polecenia ?

jesli maja lakiery do parkietów to maja pełne linie produktów od gruntu do wykonczenia finalnego

akryl mozna jechac bez gruntu bo wtedy pierwsza warstwa to grunt, kupowałem wiele razy hartzlacka

polecam troche cwiczen abu nie pozalewac -jesli to ma byc twoj pierwszy raz

do przetarcia lakierowanych powierzchni papier na sztywnej gąbce/cos jak zmywak kuchenny/

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Mam jeszcze jedno pytanko.Czy można pomalować kolumnę w pozycji stojącej ?

Było by trochę szybciej :)

można, ja malowalem wałkiem welurowym szerokośc jakies 10-12 cm i lakierobejcą dulux, warunek - muszisz mieć wałek równo namoczony i nie za dużo lakieru bo bedzie kapało i delikatnie rozprowadzać, nie przyciskać wałka zbyt mocno bo sie lakier spieni, no i nie takie ciupcianie miejsce przy miejscu tylko długie (30-40 cm) ruchy, spokojnie i plynnie. Malowałem klumny pokryte naturalnym fornirem na kleju kontaktowym, wysokości ok 1m, boki szerokie na 27 i 39 cm, kładłem 3 warstwy, malowanie bajka

pozdrawiam Piotrek

post-28246-0-08763800-1307622657_thumb.jpg

Kupiłem HartzLacka Superstronga półmat.Zacząłem się nastawiać psychicznie do malowania :).

Piotrku, to moje pierwsze malowanie kolumn i tak sobie głośno myślę że może w pozycji poziomej lakier będzie się lepiej rozpływał.Czy może to nie ma znaczenia ? Tak swoją drogą ogromnie ciekaw jestem tych Twoich Huraganów.Porównywałeś je może z jakimiś fabrycznymi kolumnami?

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

zacznij malowanie od kawalka płyty, ustaw pionowo i pobaw się tak zebyś "złapał ruch ręki", ja poszedłem od razu na głeboka wodę, ustawiłem 2 kolumny obok siebie i heja do przodu !! ale dla "bezpieczeństwa" zacząłem malowanie od tylnych ścianek :) Ja mialem maly waleczek i kuwetę czyli zwykłe pudelko po lodach ;) dolewałem farbe z puszki, tak żeby dno bylo ledwo zamoczone i wałek moczyłem jeżdżąc po dnie tak żeby był z każdej strony równo namoczony, to tyle z "techniki malowania"

Co do kolumn porównywalem bezpośrednio z Visatonami 180 u kolegi z sasiedniego forum, bas wydaje się mocniejszy i niżej schodzący, generalnie dla mnie przyjemniejszy w odbiorze, Visatony są alu i 2 razy mniejsza powierzchnia mambrany, tak więc musiały nieźle nawychylać membrane żeby oddac to co Huragany. Pomiary wyszły podobnie, u mnie mniejsze znieksztalcenia i większa sprawność, wysokie lepsze w Visatonach u mnie spadek przy 12kHz, ale w odsłuchach ciężko to zauważyć. Słuchając w domu w otwartym salonie dźwięk jest fantastyczny, przestrzenny, a bas powala. Słuchałem jeszcze Focall elektra chyba to była, ale nie mialem mozliwości porównania, wolę swoje grzmoty jak je pieszczotliwie nazywam - wysokośc z kolcami 110cm i 45kg każda

pozdrawiam i zycze udanego malowania Piotrek

Widzę że rozmowa była o olejowoskach. Używałem olejowosku OSMO (wosk twardy olejny)i jego cechą jest naturalność powierzchni. Tworzy cienką warstwę, która nie wypełnia porów. Jest bardzo mocny ale prawie niewidoczny. Pięknie wygląda na parkiecie ale na obudowy bym go nie położył.

Dzięki Piotrku za opis.Nie ukrywam że chętnie bym ich posłuchał :).Ale jak na razie muszę skończyć swoje skrzyneczki.

Właśnie jestem po pomalowaniu pierwszej warstwy lakieru.W pozycji stojącej obie kolumny pomalowałem w pół godziny.Ale jest problem.Jak się przyjrzeć z bliska to na powierzchni ścianek widać trochę kłaczków.Najprawdopodobniej pochodzą one z wałka.Mam nadzieję że po szlifowaniu nie będzie po nich śladu

ale czy są wałki które nie gubią włosków?Malowałem wałkiem welurowym.

Kolejne kolumny wykończone olejowoskiem "osmo"

W pobliżu meble wykończone lakierem. Można porównać.

Na ostatnim zdjęciu widać wzmacniacz i przedwzmacniacz. Fronty to modyfikowane czarne wenge, też pokryte osmo

Ukryta Zawartość

post-12155-0-36203300-1307912883_thumb.jpg

post-12155-0-01033400-1307912907_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

malowałem wałkiem kupionym w obi chyba luxa, żółty kolor. generalnie fornir naturalny jest jak drewno, po malowaniu staje sie lekko szorstki, delikatnie przeszlifuj bardzo drobnym popierem ściernym, najdrobniejszym jaki dostaniesz, i nie szlifierką, tylko ręką, później odpyl najlepiej odkurzaczem. Pierwszy raz "zagruntowalem" fernir rozpuszczonym lakierem (miałem wodny)i lekko przeszlifowalem, druga warstwa normalnym lakierem i leciutki, kosmetyczny "szlif" druga i trzecia juz bez szlifowania dla uzyskania odpowiedniego kloru. Kazda kolejna warstwa jest ciemniejsza

pozdrawiam Piotrek

Osimar super to wyszło. W ogóle piekne paczki.

Ja mam inny problem. Zastanawiam się czy nowo zrobiony werbel polakierować, czy właśnie nawoskować. Czy wosk nie łapie brudu? Czy wosk nie stłumi mi drewna, które w werblu powinno swobodnie drgać?

l.jpg

www.myspace.com/loszmi

Nie wiem jak inne oleje, ale osmo tworzy twardą powłokę. Nie ma mowy o tłustej powierzchni. W pierwszym kontakcie przypomina powłokę lakierniczą, ale zdecydowanie bardziej podkreśla rysunek drewna. Nie mówiąc o tym , że go konserwuje. No i najważniejsze to to, że można położyć go w warunkach domowych, bez specjalistycznych przyrządów. Wystarczy kawałek bawełnianej szmatki.

Czy na werbel? Nie wiem. Nie znam się na instrumentach muzycznych. Ale wydaje mi się, że raczej używa się bardzo twardych powłok. Wygląd by był ok, ale jak dźwięk? Nie mam doświadczenia więc trudno mi doradzać.

Jestem stolarzem, zobacz moje kolumny na www.remontdesign.pl

moja ostatnia renowacja

Ukryta Zawartość

służę radą w kwestii budowy doboru MDF-u

klejenia,nakładania oklein, oklejania fazowania lakierowania.

NIGDY się nie maluje nowym wałkiem, tak i pędzlem !!!

Najlepszy lakier to HertzLack aksamitny matt(wszystkie moje wyroby lakieruję tym lakierem), gotowy do nałożenia pędzlem, wałkiem, pistoletem pięknie rozpływa się po powierzchni eliminując smugi po pędzlu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

spokojnie to tylko awaria :) Ja zrywałem cały bok forniru... bo jakoś tak krzywo sie przykleił :)) Powierzchnia walka jest jak aksamit, w takie tyci kłaczki jak to nazywasz, jutro podjade do obi to dokładnie dam znać jakim ja malowałem. Jest jeszcze jedna mozliwość, dulux którym malowałem jest chyba akrylowy, w kazdym razie rozpuszczalnikiem jest woda, nie wiem jak lakier którym Ty malujesz, czy czasem nie powoduje niszczenia wałka ? Daj znać jaki to lakier, akryl, nitro czy inna cholera

Piotrek

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

ups... gościu z obi dał mi wałek mówiąc że welurowy, a teraz patrzę na półkę i pisze flokowy, Leszek a malowałes od razu kolumny czy próbowales na jakims kawałku np. płyty ?

Malowałem HartzLackiem SuperStrong , półmat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .To nie lakier wodny :)W sumie to sam lakier mi się podoba.Jest bardzo twardy ale ślady po pierwszym wałku dało się łatwo seszliwować.Jako drugi uzyłem wałka Hardy,cos takiego ,chyba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Piotrku , prób nie robiłem , zresztą wałek zaczął gubić włoski dopiero po czasie.

Azus, mógłbyś cos więcej napisać co miałeś na myśli pisząc że nie maluje się nowym wałkiem ?

Rozmawiałem z gościem od lakierów samochodowych i twierdzi że powinienem malować wałkiem z gąbki.Robiliśmy próby z rozpuszczalnikiem na takim wałku i nic mu nie było.

Mam też wałki flokowe, takie żółte z zaokrąglonymi krawędziami.Może te się spiszą?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.