Skocz do zawartości
IGNORED

USHER S 520... rzeczowo i obiektywnie...

sweetminio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Proszę Kolegów forumowiczów o rzeczowe i obiektywne opinie o tych monitorach ( systemach z tymi monitorami ), opinie od rzeczywistych użytkowników. Pragnę, aby ten temat służył pomocą ewentualnym nabywcom monitorów ( w tym mnie )a nie był pyskówką czy zabrnął w ślepy zaułek, stając się jałową dyskusją.

Pozdrawiam

Miłosz

https://www.audiostereo.pl/topic/86107-usher-s-520-rzeczowo-i-obiektywnie/

Witam !

Proszę Kolegów forumowiczów o rzeczowe i obiektywne opinie o tych monitorach ( systemach z tymi monitorami ), opinie od rzeczywistych użytkowników. Pragnę, aby ten temat służył pomocą ewentualnym nabywcom monitorów ( w tym mnie )a nie był pyskówką czy zabrnął w ślepy zaułek, stając się jałową dyskusją.

Pozdrawiam

Miłosz

dobre tanie monitory, wymagają troszkę prądu, bas jest nieźle rozciągnięty w dół ale bez podbicia, ogólnie mają charkę lekko wznoszącą ale sama góra jest zaokrąglona, średnica plastyczna tak samo dól, nie grają efektownie ani efektywnie , mają stosunkowo niskie zniekształcenia , dobra budowa i przetworniki u mnie grały z piano e410 i całkiem fajnie , z arcamem solo mini ciut za jasno było,

nie obciążają mocno wzmaka 8omowa pomiarowa imp, niska efektywność ale z lampką mogą fajnie zagrać.

Focal + Naim

Przyzwoite kolumienki za tysiaka. Grają plastycznie i przyjemnie, nie udają, że mają niski bas.

Zagrają przeciętnie z elektroniką ze swojego pułapu cenowego albo jako głośniki do sypialnianego minizestawu (np. Teac i pochodne). Natomiast mogą znakomicie się sprawdzić w "nieortodoksyjnym" zestawie z ciepło brzmiącym, ale wydajnym wzmacniaczem, gdzie będą zdecydowanie najtańszym elementem.

Rzeczowo i obiektywnie? Bardzo proszę.

Usher S-520 to świetne monitory w rozsądnej cenie i pięknym wykonaniu, Lubią dużą moc, ale gdy jej dostarczymy w odpowiedniej ilości i jakości zagrają nieprawdopodobnie dobrze. Wszystkie ich recenzje, które czytałem nie są ani o jotę przesadzone.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Rzeczowo i obiektywnie? Bardzo proszę.

Usher S-520 to świetne monitory w rozsądnej cenie i pięknym wykonaniu, Lubią dużą moc, ale gdy jej dostarczymy w odpowiedniej ilości i jakości zagrają nieprawdopodobnie dobrze. Wszystkie ich recenzje, które czytałem nie są ani o jotę przesadzone.

Dziękuję, Violet ! Jak zawsze Twoje recenzje są dyplomatyczne, co mi bardzo odpowiada ( czytałem to i owo na stereo.underground ).

Co do mocy i dość ciepłego wzmacniacza, to ciekaw jestem, jak sprawdziłyby się z zestawem Xindaka z serii 06 ?

Miłosz

Dziwne że nikt jeszcze nie wspomniał o nie za wysokiej dynamice tych kolumn.

do małych pomieszczeń dynamika jest wystarczająca.

Dziękuję, Violet ! Jak zawsze Twoje recenzje są dyplomatyczne, co mi bardzo odpowiada ( czytałem to i owo na stereo.underground ).

Co do mocy i dość ciepłego wzmacniacza, to ciekaw jestem, jak sprawdziłyby się z zestawem Xindaka z serii 06 ?

Miłosz

przepraszam ale ja też coś napisałem a w zamian nic? :)

Focal + Naim

Moim zdaniem wielkość pomieszczenia nie definiuje "wystarczalności" dynamiki. Albo kolumny potrafią uderzyć szybkim impulsem, albo nie. Słuchałem podłogówek które nie potrafiły (mając przy okazji podbity bas), słuchałem też monitorków które na prawdę potrafią (i to bez podbicia basu).

Moim zdaniem wielkość pomieszczenia nie definiuje "wystarczalności" dynamiki. Albo kolumny potrafią uderzyć szybkim impulsem, albo nie. Słuchałem podłogówek które nie potrafiły (mając przy okazji podbity bas), słuchałem też monitorków które na prawdę potrafią (i to bez podbicia basu).

powiem inaczej, to są monitory o niskiej skuteczności 82dB ale o łatwej impedancji nie obciążają wzmaka ale potrzebują prądu aby grać, z 5" membrany wulkanu dynamiki nie należy się spodziewać,

ale mają bardzo dobry bas nisko rozciągnięty w okolicach 50Hz bez podbić nie ma buczenia i pierdzenia,

dynamika sama z siebie jest limitowana przez powierzchnię membran które wytwarzają ciśnienie o dosyć małym skoku,

te monitory potrafią dynamicznie zagrać w 10 czy 12m2 ale w 15m2 będzie już powoli brakowało dynamiki i wypełnienia w basie , miałem s520 długo i na podstawie tego się wypowiadam.

Focal + Naim

przepraszam ale ja też coś napisałem a w zamian nic? :)

Przepraszam, Mikson !

Z Twoich wpisów najbardziej cenię te dotyczące RLS Callisto III. Pewnie Callisto są o niebo lepsze od S-520, ale kosztują 2 razy drożej. Nie każdego stać na wydanie 3000 zł!!! Mając 1500 zł w kieszenie można już myśleć o zbieraniu na elektronikę do Usherków.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

U mnie grały w niewielkim pomieszczeniu z Xindakiem XA6950V. Później Xindaka zastąpił Yaqin MC-10L i to był strzał w dziesiątkę, ale... jak dla mnie, było za mało basu. Uszatki zastapiły MA-BX2. Basu tyle ile trzeba, ale góra w U-520 była bardziej perlista i rozdzielcza.

Teraz poluję na Ushery V-601.

Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Obiektywnie w skrócie,wzmacniacze Amplifon WT-30,Yamaha-596.

Monitory, Usher-520, Acoustic Energy Aegis 1, Infinity Beta20.

Najgorzej grające monitory z ww wzmacniaczami to Uscher 520,gorsza stereofonia,rozjaśniona średnica,lekki basik który rozpędzał się przy większych poziomach głośności, odchudzone instrumenty, niczym anorektyczki na wybiegu mody, instrumenty nie miały odpowiedniej wielkości, masy.

Pewnie jest wzmacniacz z którym zagrają dobrze, dla mnie w tym porównaniu porażka, nie mój dżwięk!

ja mam nieco odmienne zdanie uważam że są warte swojej ceny ale nie ze wszystkim zagrają i też nie należy wymagać dużo od monitorów za te pieniążki 

Witajcie ponownie, Mikson i Violet oraz pozostali "cisi, nie odpowiadający" Koledzy z Forum !

A co uważasz na temat porównania Usher s 520 ( 1400 zł ) z monitorami Rega RS1 ( 1400 zł ). Do monitorów Regi można kupić elektronikę Rega Brio + Rega CD Apollo. Może monitory Rega zagrają z elektroniką Rega bardziej sensownie ????? A może przeciwnie - Usher S 520 + NAD lub Xindak A06/C06 ???? Coś mi mówi, że ten zestaw Regi zabrzmi bardziej audiofilsko i będzie lepiej wykonany od Chińczyków. A może to moja wybujała fantazja i wmawianie sobie czegoś bez odsłuchu ?

Arek

nie słuchałem regi rs1 , na audioshow była rs3 chyba i ciekawie grała ,

teraz jest nowy wzmak regi i zdobył już dobre noty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

posłuchaj też dynaudio 2/6 miałem je sympatyczne dobrze grające maluchy

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

System Regi to nie jest glupi pomysl bo razem to gra ze czapki z glow- powaznie, na AS wiekszosc osluchanych i tych mniej byla pod ogromnym wrazeniem tego co wyczynial ten system zawstydzajac prezentacje wielokrotnie od niego drozsze.

Ushery 520 sa wymagajace i trzeba im mocnego raczej cieplo brzmiacego wzmaka (mocna lampa np) bo sa jasno grajacymi paczkami aleza te pieniadze calkiem ok.

Podczas wygrzewania byly super jednak im dalej w las rownowaga tonalna szla w gore i zaczely grac jasno przykrywajac bas co mnie zmeczylo i sprzedalem (kupilem z ciekawosci i checi sprawdzenia).

Ukryta Zawartość

promocja :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• 4 tygodnie później...

Stereophile je zmierzyli:

Ukryta Zawartość

I to co się dzieje w okolicach modu własnego midwoofera przy 1.5kHz zachęcające nie jest. To jest zakres jeszcze wykorzystywany w muzyce bezpośrednio nie mówiąc już o tym że w tej okolicy wyląduje sporo formantów głosu i alikwot odpowiadających za barwę dźwięku instrumentów, nawet grających nieco niżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sporo testów z pomiarami warto przejrzeć

w każdym razie do s520 trzeba mocnego wzmaka lekko ocieplonego

z lampa może na el34 fajnie zagrają

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

O co chodzi z tymi pomiarami??? bo już sam nie wiem - słuchać, czy wierzyc w te czasopisma które mają drozsze aparatury do pomiaru! Audio tez pomierzyło, widac tylko niezbyt perfekcyjne zszycie twetera, ale ogólnie to charka spoko.

... tak na marginesie bardzo dobre głośniki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

było o tym że ten wykres pomiarowy w magazynie audio nie jest od s520 tylko od innego głośnika!

a tu inna recka

Ukryta Zawartość

tak wygląda pomiar s520 jest płaski jak stół co się rzadko zdarza w tym pułapie cenowym

post-21279-0-29438100-1316853710_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

tu inne pomiary

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Moim zdaniem były świetne, kiedy kosztowały ok. 1000 zł. W związku z ich powodzeniem rynkowym cena wzrosła. Teraz kosztują w okolicach 2000 zł - i to już nie jest żaden hit. Za podobne pieniądze można zdecydowanie lepiej. Ba - za niższe pieniądze można lepiej !!!

Moim zdaniem były świetne, kiedy kosztowały ok. 1000 zł. W związku z ich powodzeniem rynkowym cena wzrosła. Teraz kosztują w okolicach 2000 zł - i to już nie jest żaden hit. Za podobne pieniądze można zdecydowanie lepiej. Ba - za niższe pieniądze można lepiej !!!

to są monitory które są bardziej do muzyki klasycznej niż skocznego popu czy rocka dedykowane,

są to znakomite monitory ale mają swoją charakterystykę i są wymagające,

ale potrafią ładnie zagrać, mają dobre przetworniki i elementy zwrotnicy , budy sporo ważą a wykończenie

fornir lub lakier w tej cenie zaskakuje

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

Wygładzanie czyni cuda...

Ukryta Zawartość

Wygładzanie czyni cuda...

ja bym napisał odwrotnie, brak podbicia na dole daje mniejsze zniekształcenia

mi te mointory nigdy nie buczały czy pierdziały to trzeba im przyznać,

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.