Skocz do zawartości
IGNORED

J.S.Bach Pasja w sw. Jana

Octagon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papageno

(Konto usunięte)

Jakie moglibyscie polecic najlepiej zrealizowane techniczne i artystycznie nagranie Pasji wg sw. Jana J.S.Bacha?

Biegunowo odmienne wykonania: Karl Richter i Masaaki Suzuki. I cała reszta pomiędzy:))

Ja też, polecam Bach Colegium Japan Massaki Suzuki.Myśle, że będziesz zadowolony z tego wykonia Pasji.Pasja Janowa Massaaki Suzukiego spotykana jest w secie (5płyt) razem z Pasją Mateusza także możesz mieć za przystepne pieniążki obie.

Jak brać Suzukiego to to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakie moglibyscie polecic najlepiej zrealizowane techniczne i artystycznie nagranie Pasji wg sw. Jana J.S.Bacha?

Wydawnictwo BIS i podwójne wydanie CD z 1999 roku - Bach Collegium Japan - Masaaki Suzuki

41640QZXNXL._SL500_AA300_.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Ja zdecydowanie obstaję za Gardinerem, i to zarówno tym studyjnym z 1986 roku, jak i wydaną w bieżącym roku wersją koncertową zarejestrowaną w 2003. Pasja Janowa jest bardziej zwarta dramaturgicznie od "Mateuszowej siostry" i tutaj skłonności Gardinera do pewnej teatralności ujęcia, przerysowywania kontrastów dynamicznych i forsowania temp, działają moim zdaniem na korzyść. Żadna ze znanych mi interpretacji nie wywołuje takiego wrażenia w turbie "Kreuzige!" jak w wykonaniu The Monteverdi Choir. Żaden z ewangelistów nie dostarczył mi tylu wzruszeń, co Anthony Rolfe-Johnson w swoich najlepszych latach (chodzi o to pierwsze nagranie).

Suzuki jakoś wcale mnie nie przekonuje. Zaopatrzyłem się kiedyś we wskazany 10-płytowy boksik i trochę się zawiodłem. :(

BCJ jest moim zdaniem przereklamowane. Praktycznie jedyną ich płytą, której słucham z prawdziwą i niezmienną przyjemnością są "Magnificaty" Kuhnaua, Zelenki i Bacha:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość glazior

(Konto usunięte)

Witam.

Na pytanie którą wersje polecamy-nie ma odpowiedzi.

To ty sam <nie glazior,daGambus,gutten,piotr> powinieseneś zdecydować które wykonanie tobie odpowiada najbardziej-nikt za ciebie tego nie zrobi.

Najprostszym sposobem jest przesłuchanie fragmentów poszczególnych płyt np.na amazonie,jpc,7digital i wybranie tego najlepszego wykonania.Nie jest ważne ,co myślą inni,ważne jest to co jest dla ciebie najlepsze.

Płyty które ja posiadam możesz odnależć i wysłuchać na amazonie:

Teraz czas na moja opinie,z którą w przyszłości zgodzisz się ,lub nie - twoja decyzja.

Najlepsze wykonanie;

1.Karl Richter 1964R.organy.

Jeżeli jesteś religijny-szukasz Boga,jeżeli jesteś agnostykiem-szukasz absolutu -to jest wersja dla ciebie.

Pragne zaznaczyć że wykonanie Richtera różni sie znacząco od kanonu który obowiązuje dzisiaj.

2.Suzuki 1998R. klawesyn

3.Gardiner 1986R. organy

Osobno w tym zestawieniu stoi wykonanie Philippa Herreweghe- jest to I wersja tego dzieła z lat 1723-75,znacząco rózniąca się od wyżej wymienionych wersji ostatecznych.Brak w niej choćby wstępu -który jest znakiem rozpoznawczym tej pasji.Z tego powodu,osobiście uważam że jet to wykonanie dla osób które chcą wiedzieć wiecej,a nie dla początkujacych.

Philippe Herreweghe 2001R. organy

Jakość techniczna nagrania;

1.Suzuki sony-austria

2.Herreweghe wersja full !!!!!

3.Gardiner Universal M&L

4.Najsłabiej i to zdecydowanie wypada Richter<BRAK REMASTERINGU> PDO -istnieje wersja zremasterowana ale mam dziwne przeczucie że PDO zjada na sniadanie EDC orginal -image bit-processing.

Pozdrawiam wszystkich klasycznie zakreconych.

Prosze o pomoc -jak w prosty sposób wstawić grafike jpg.do postu.

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Klikasz "Dodaj odpowiedz", potem zjedzasz w dół do załączniki > przeglądaj, wybierasz > załącz załącznik, czekasz aż się prześle na serwer i już:)

Jeszcze druga opcja dajesz "Dodaj opowiedz", szukasz inkonki w polu formatowania z obrazkiem (po najechaniu myszką pojawi się podpowiedz) i wklejasz adres obrazka.

Gość glazior

(Konto usunięte)

Witam.

Na pytanie którą wersje polecamy-nie ma odpowiedzi.

To ty sam <nie glazior,daGambus,gutten,piotr> powinieseneś zdecydować które wykonanie tobie odpowiada najbardziej-nikt za ciebie tego nie zrobi.

Najprostszym sposobem jest przesłuchanie fragmentów poszczególnych płyt np.na amazonie,jpc,7digital i wybranie tego najlepszego wykonania.Nie jest ważne ,co myślą inni,ważne jest to co jest dla ciebie najlepsze.

Płyty które ja posiadam możesz odnależć i wysłuchać na amazonie:

Teraz czas na moja opinie,z którą w przyszłości zgodzisz się ,lub nie - twoja decyzja.

Najlepsze wykonanie;

1.Karl Richter 1964R.organy.

Jeżeli jesteś religijny-szukasz Boga,jeżeli jesteś agnostykiem-szukasz absolutu -to jest wersja dla ciebie.

Pragne zaznaczyć że wykonanie Richtera różni sie znacząco od kanonu który obowiązuje dzisiaj.

2.Suzuki 1998R. klawesyn

3.Gardiner 1986R. organy

Osobno w tym zestawieniu stoi wykonanie Philippa Herreweghe- jest to I wersja tego dzieła z lat 1723-75,znacząco rózniąca się od wyżej wymienionych wersji ostatecznych.Brak w niej choćby wstępu -który jest znakiem rozpoznawczym tej pasji.Z tego powodu,osobiście uważam że jet to wykonanie dla osób które chcą wiedzieć wiecej,a nie dla początkujacych.

Philippe Herreweghe 2001R. organy

Jakość techniczna nagrania;

1.Suzuki sony-austria

2.Herreweghe wersja full !!!!!

3.Gardiner Universal M&L

4.Najsłabiej i to zdecydowanie wypada Richter<brak remasteringu> PDO -istnieje wersja zremasterowana ale mam dziwne przeczucie że PDO zjada na sniadanie EDC orginal -image bit-processing.

Pozdrawiam wszystkich klasycznie zakreconych.

Prosze o pomoc -jak w prosty sposób wstawić grafike jpg.do postu.

• 4 tygodnie później...

Słuchałem Herreweghe live w Teatrze Wielkim (Mark Padmore jako Ewangelista otrzymał duże brawa), Suzuki płyty i Gardiner 1 płyta - tylko arie i chorusy, bez narracji. To ostatnie najbardziej lubię, ponieważ ta Pasja jest niesłychanie dramatyczna i odjęcie w/w umyzykalnia ją... :). Gardiner gra dynamiczne, te szybkie tempa nie do końca sprawdziły się w jego edycji Pasji wg Św. Mateusza, natomiast w omawianym dziele są na miejscu, poczynając od otwierającego chorusu Herr, Unser Herr.

• 6 miesięcy później...

Ostatecznie nabylem: Bach Johannes Passion - Olaf Bar, Marjana Lipvsek, Robert Holl, Peter Schreier - 2CD. Jakosc techniczna nagrania bardzo dobra. Samo wykonanie takze bez zarzutu.

Ja poznawałem część dzieł Bacha w wykonaniach właśnie pod dyrekcją Gardinera. Pamiętam, że zrobiły na mnie wówczas wstrząsające wrażenie. Myślę, że do dzisiaj pozostają dla interpretatorów muzyki lipskiego kantora poważnym punktem odniesienia. A jeśli chodzi nagranie Pasji Janowej pod Peterem Schreierem (sam go nie mam) to przez wielu uważane za najbardziej dramatyczną interpretację tego dzieła. Wspomniał ją też w swojej audycji P. Orawski prezentując nagranie Pasji w wykonaniu La Chapelle Rhénane pod dyrekcją Benoit Hallera. Fragmenty, których wówczas słuchałem robiły naprawdę bardzo duże wrażenie.

29/08/2011 - 15/04/2012

8mio miesięczny proces decyzyjny uwieńczony sukcesem! cieszymy się z tego wyboru i życzymy wielu muzycznych i duchowych wrażeń

To prawda:) Ale udalo sie:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.