Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do KEF IQ9 ?

Bartek_29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak dotąd kolumny współpracowały z amplitunerem Technics SA-DA8. Niestety zajechały go (podczas głośniejszego odsłuchu padła końcówka mocy) gdyż są nieco bardziej wymagające prądu niż mógł dostarczyć amplituner. Tak więc czas przyszedł na wybór wzmacniacza zintegrowanego. Słucham praktycznie wszystkich rodzajów muzyki. Od dźwięku oczekuję przede wszystkim ciepła, głęboko schodzącego basu i w miarę dobrej sceny. Cena jaką mogę na niego przeznaczyć to ok 2000zł. Preferowałbym nowy sprzęt ale używany też wchodzi w grę. Mój typ to Advance Accoustic - MAP 105 bo ma dosyć wysoką moc czyli poradzi sobie z kolumnami, gra ciepło, bardzo ładny design, konstrukcja dual-mono...

Wiem, że wzmacniacze używane z rynku wtórnego w tej cenie mogą być lepszym wyborem ale nie mam pojęcia co wybrać (Rotel RA-1062, RA06, Audiolab 8000Q, coś z Marantz-ów?? Exposure... )

Jaki wzmacniacz według Was najlepiej poradzi sobie z KEF IQ9? Czy w tym pułapie cenowym znajdę coś co spokojnie wysteruje te kolumny?

Pozdrawiam

Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/86068-jaki-wzmacniacz-do-kef-iq9/

WITAM.

DO TWOJEJ LISTY DODALBYM JESZCZE WZMACNIACZ LINN"a MODEL INTEK.ROWNIE DOBRZE SPRAWDZI SIE NAIM 3.SLUCHALEM OBYDWU KOMBINACJI I BYLO BOMBA.

OBYDWA MOZNA WYRWAC NA ALLEGRO W DOBRYM STANIE .WEDLUG MNIE WZMACNIACZ EXPOSUR"A MOZE MECZYC W TYM POWIAZANIU BASEM.TO MOJE SUBIEKTYWNE ODCZUCIE.

Witam,

Jak dotąd kolumny współpracowały z amplitunerem Technics SA-DA8. Niestety zajechały go (podczas głośniejszego odsłuchu padła końcówka mocy) gdyż są nieco bardziej wymagające prądu niż mógł dostarczyć amplituner. Tak więc czas przyszedł na wybór wzmacniacza zintegrowanego. Słucham praktycznie wszystkich rodzajów muzyki. Od dźwięku oczekuję przede wszystkim ciepła, głęboko schodzącego basu i w miarę dobrej sceny. Cena jaką mogę na niego przeznaczyć to ok 2000zł. Preferowałbym nowy sprzęt ale używany też wchodzi w grę. Mój typ to Advance Accoustic - MAP 105 bo ma dosyć wysoką moc czyli poradzi sobie z kolumnami, gra ciepło, bardzo ładny design, konstrukcja dual-mono...

Wiem, że wzmacniacze używane z rynku wtórnego w tej cenie mogą być lepszym wyborem ale nie mam pojęcia co wybrać (Rotel RA-1062, RA06, Audiolab 8000Q, coś z Marantz-ów?? Exposure... )

Jaki wzmacniacz według Was najlepiej poradzi sobie z KEF IQ9? Czy w tym pułapie cenowym znajdę coś co spokojnie wysteruje te kolumny?

Pozdrawiam

Bartek

Do KEF rozejrzałbym się też za NAD-em. Dosyć często łączy się te dwie marki.

Myślałem o NAD i wiem że ma wiele zalet, ale jego design nie odpowiada mojej drugiej połówce, a to bardzo ważny czynnik w zakupie;)

Czy w ogóle IQ9 mają potencjał na jakiś lepszy wzmacniacz?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Myślałem o NAD i wiem że ma wiele zalet, ale jego design nie odpowiada mojej drugiej połówce, a to bardzo ważny czynnik w zakupie;)

Czy w ogóle IQ9 mają potencjał na jakiś lepszy wzmacniacz?

Pozdrawiam

odsłuchiwałem te kolumny ze wzmacniaczem Arcam 38 i cd też Arcam do kompletu. Było miło, była scena, szczegóły, ale nie było niskiego basu, a to wina kolumn.

Nie wiem dlaczego wszyscy piszą że w IQ9 nie ma niskiego basu.... Przecież u mnie na zwykłym amplitunerze Technicsa bas schodził baaardzo głęboko z dość dobrą dynamiką i był przy tym bardzo szybki. Ale tego basu nie miałem od razu po wyjęciu kolumn z kartonów. Pojawił się dopiero po długim wygrzaniu kolumn i po odpowiednim ich ustawieniu. Te KEF-y są tak wrażliwe na ustawienie że wystarczy małą zmiana i basu nie będzie wcale albo będzie za mało. U mnie są już ustawione optymalnie. Teraz tylko wzmacniacz:)

I właśnie cały czas obstawiam tego MAP 105 bo naczytałem się wielu recenzji i piszą że jest bardzo wydajny prądowo bo przy cichym słuchaniu pracuje w czystej klasie A do ok 15W. Wzornictwo pierwsza klasa przynajmniej jak dla mnie:)

Oczywiście nie będe polegał tylko na recenzjach i testach i musiałbym go posłuchać w zestawieniu z tymi kolumnami.

Osobiście wolałbym coś bardziej egzotycznego tak jak piszecie czyli muszę posłuchać jeszcze Naima, NADa, Arcama i może Primare...

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

• 5 tygodni później...

Wreszcie wzmacniacz już jest:)

Kupiłem Xindaka XA-6950V. Razem gra to bardzo ciepło tak jak lubie, poprostu miodzio:) Do tego ta dynamika i zapas mocy.... To naprawde robi wrażenie. Niech jeszcze raz ktoś napisze że KEFy IQ nie mają basu... wydajny prądowo wzmacniacz i aż kipią basem ale nie rozlazłym tylko zwartym i srężystym. Lekko wycofane górne rejestry Xindaka złagodziły wysokie tony KEF-ów. Teraz gra to tak przyjemnie że nie chce się wyłączać sprzętu:)

Jestem mega zadowolony i dziękuję POLPAK-owi za udaną transakcję.

Pozdrawiam

Ja napiszę że IQ nie mają dużego basu. To że go masz ze wzmacniacza który ma potężny bas i wycofane wysokie, nie znaczy że bas będzie na innym neutralnym wzmaku. Po prostu Kefy grają krótko i mają słabe zejście w porównaniu do innych kolumn. Mój kolega miał IQ90 i mimo tylu głośników kolumny były powściągliwe w generowaniu basu i często natarczywe. Bas był dopiero trochę odczuwalny jak był przepastnie osadzony w nagraniach. Dobrze że udało Ci się je utemperować i natrafiłeś na to o co Ci chodziło, ale ja czy Ci się to podoba czy nie powtórzę KEFy mają mały bas

Acha. Uważam że trudno Ci będzie z tych kolumn uzyskac piękny wokal bo kefy niestety mają za dużo sybilantów

kolumny były powściągliwe w generowaniu basu i często natarczywe

Acha. Uważam że trudno Ci będzie z tych kolumn uzyskac piękny wokal bo kefy niestety mają za dużo sybilantów

Potwierdzam. Najważniejsze, że się koledze podoba, ale na mnie te kolumny zrobiły słabe wrażenie. Wrzeszczały, wysokie ssss i pssst, bas kartonowy.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Nie no wiadomo w porównaniu do innych kolumn mają mniej basu, ale w moim pomieszczeniu, w tej konfiguracji i przy odpowiednim ich ustawieniu generują bardzo szybki i dość głęboko schodzący basik, który nie wybija się ponad reszte pasma tylko stanowi dobry fundament:) Jeżeli chodzi o wokal to przecież te KEF-y z tego słyną że średnica jest ciepła i miła dla ucha i całkowicie się z tym zgadzam. Generalnie to jest to o co mi chodziło i nie wymienie tego zestawu przez długie lata. Jedynie to pobawie się może kabelkami ale to już będą niuanse;)

Co do samego wzmacniacza to jest to monstrum które jak wziąłem do rąk to wygląda na dużo więcej niż 3000zł i w ogóle nie wygląda na chiński produkt no a do tego ten pilot (dodaje smaczku całości).

Chciałbym móc tak powiedzieć o swoim zestawie jak kolega...

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

To szukaj szukaj. Ja również mogę o swoim zestawie powiedzieć że jestem zadowolony, ale przypieprzyć zawsze się do niego mogę i znaleźć wady. Mimo wszystko przy nieźle nagranych płytach jest bardzo dobrze, tylko ja bym chciał aby tak było przy wszystkich. pozdro

PS. No z tym basem przy kef+xindak może byc ciekawie. Punktowy, szybki i nie za wielki - taki jak lubię. Ciekawy jestem jaka jest średnica z xindakiem, bo np. na Hybrydzie shengya + IQ90 była gorsza niż na mojej tez chińskiej lampie z ProAc. Brakowało klimatu i aury.

pozdrawiam i aby zadowloenie trwało długo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.