Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie elektrowni

fox733

Najlepszy prąd do zastosowań audio  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najlepszy prąd daje elektrownia

• węglowa
    • wiatrowa
    • słoneczna
    • atomowa
    • wodna
    • alternatywne źródło (prośba o opis w wątku)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja uważam, że idealnego źródła prądu nie ma. Być może powstanie kiedyś technologia pozwalająca czerpać energię bezpośrednio z otoczenia, do tego czasu skazani jednak jesteśmy na źródła konwencjonalne.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

https://www.audiostereo.pl/topic/85902-czy-s%C5%82uchacie-elektrowni/

Węglowa gra dobrze, pod warunkiem, że pan Mietek równo wrzuca węgiel.

wiatrowa - przestrzennie

słoneczna - jasno i szczegółowo

atomowa - dokładnie i analitycznie

wodna - ciężko i gęsto

alternatywne źródła - nie wiem, nie siedzę w DIY.

.

Kiedy ja to słucham elektrowni chyba wieczorem, bo czasami to ten prąd mi tak dudni,płasko gra,bez smaku bez emocji a bywa wieczorami że jest bardzo dobrze że aż nie potrafię wyłączyć muzyki. To nie chodzi ani o ciśnienie ani wilgotność powietrza,to nie chodzi o mój nastrój tylko o elektrownie i użytkowników ściągających prąd.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Kiedy ja to słucham elektrowni chyba wieczorem, bo czasami to ten prąd mi tak dudni,płasko gra,bez smaku bez emocji a bywa wieczorami że jest bardzo dobrze że aż nie potrafię wyłączyć muzyki. To nie chodzi ani o ciśnienie ani wilgotność powietrza,to nie chodzi o mój nastrój tylko o elektrownie i użytkowników ściągających prąd.

Albo czasami masz w gniazdku 150 Volt albo pijesz cienkie trunki. Obie rzeczy łatwo sprawdzić.

Ja zdecydowanie slucham Elektowni. Moja ich ulubiona plyta to ta

Ja zdecydowanie slucham Elektowni. Moja ich ulubiona plyta to ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6668-0-92465000-1313867991_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Być może użycie własnego agregatu prądotwórczego odseparowanego od całej instalacji dało by pozytywny wpływ na brzmienie.

Pod warunkiem że sam agregat będzie Hi-End'owy. :D

Jeśli elektronika jest zrobiona porządnie, jeśli urządzenia podłączone są prawidłowo, jeśli są dobrane kable, to czy to rano, czy wieczorem, czy w niedziele, czy w boże narodzenie, dobrze zestrojony system, zawsze zagra takim samym brzmieniem, nie jest to kwestia dni, samopoczucia i innych pierdół....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Neo. No co Ty?!

Jeśli "pierdół" elektrownia daje zły prąd i nie ma to wpływu na system, to dlaczego kabel zasilający ma mieć?...

Co znaczy w takim razie "jeśli kable są dobrane" w stosunku do sieciówek?

Co to znaczy w ogóle dobrać kable, skoro zawsze słychać tak samo?

Wielu Kolegów powraca do poprzednich kabli. Coś im się zmieniło w systemie, w upodobaniach czy trafili na gorszy dzień?

Neo. No co Ty?!

Jeśli "pierdół" elektrownia daje zły prąd i nie ma to wpływu na system, to dlaczego kabel zasilający ma mieć?...

Co znaczy w takim razie "jeśli kable są dobrane" w stosunku do sieciówek?

Co to znaczy w ogóle dobrać kable, skoro zawsze słychać tak samo?

Wielu Kolegów powraca do poprzednich kabli. Coś im się zmieniło w systemie, w upodobaniach czy trafili na gorszy dzień?

Grzegorzu z cała sympatią do Ciebie....został Ci jeszcze laryngolog......tak se myslę.

Neo ma tu racje i po temacie.....juz jest raczej.

Prund to zawsze bendzie prund))

Grzegorz, chodziło mi o to, że kable sieciowe nie mają nic zmieniać, tylko raczej nie powinny zbierać zakłóceń. U mnie, od pewnego czasu, trwała zabawa w zasilanie. Próbowałem coś zrobić z degradacją brzmienia w moim zestawie. Nie mam kondycjonera, nie mam złotych kabli (i już Ci mówię, że porządne ekranowane by się przydały, choć nie do wszystkiego). Problem stanowił u mnie preamp. Ma zainstalowany trzyżyłowy kabel, każdy z kabli w porządnym ekranie, dodatkowo jeszcze jeden ekran na całość i porządne gumowe "ogrodzenie". Powiem Ci, że inżynierowie z Sony się nie mylili. Najpierw pre był podłączony pod listwę komputerową (antyprzepięciową) i była tragedia, następnie pod zwykłą bez zabezpieczeń, także tragedia, dopiero jak podłączyłem pre bezpośrednio do gniazdka, to moje problemy się skończyły.

Przed całą operacją też czasami mi grało, czasami było lepiej na dole, czasami mi nie piszczał tweeter itd.... Oczywiście najlepiej było w nocy. Teraz, komp może chodzić cały czas, pralki, odkurzacze i inne urządzenia powodujące zakłócenia. Może pół miasta włączyć pralkę, a u mnie gra teraz zawsze tak samo dobrze. Trzeba też pamiętać, że ważna jest faza (zdążyłem obadać temat i jest to jeszcze gorsze niż wszelkie zakłócenia, nawet jeśli jedno z urządzeń w torze będzie podłączone w przeciw-fazie to nie ma co przełączać innych, degradacja brzmienia będzie zawsze)

Grzegorzu, ja nadal mam zwykłe kabelki sieciowe, prócz tego od preampa, podłączone pod zwykłą listwę, bez zabezpieczeń, za to pre i dwie końcówki bezpośrednio pod gniazdko. mam za to głośnikowy kupiony lepszy i między pre a końcówki także, reszty jeszcze nie wymieniłem, przy dobrych kablach różnice słychać od razu - in plus.

W dzisiejszych czasach wszystko trzeba sprawdzić samemu, bo internet już przestaje być wiarygodnym źródłem informacji, a samo forum to już istny szum, a nie rzeczowe dane.... Wiesz, Mieciu powie (zapłaci), że super gra to już pochodnie Beretówek wiedzą co z tym zrobić, a szary człowiek łyka to jak pelikan. A spróbuj tylko powiedzieć, że popełnił błąd - znowu korzysta z tego szwadron dzikich nirwvanowców z Harpiem na czele (podpisane Made by Oppo)....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No tak.

Jest kilku Kolegów na Forum którzy twierdzą, że najlepiej jest wpiąć wszystko bezpośrednio do gniazdka w ścianie...

A jak ktoś zawsze słyszy tak samo niech się zastanowi, czy jeszcze jest Człowiekiem, czy już robotem ;).

Ankieta - *"alternatywne źródło" (prośba o opis w wątku) (3 głosów [20.00%] - Zobacz)

stały prąd z generatora Tesli przy garażu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zapomniałem jeszcze o elektrowni zasilanej gazem choć aktualnie przy budowie takowej pracuje... W sumie jest ona częścią większego, prototypowego na skalę światową projektu. Na cały system oprócz elektrowni składa się ogromny bojler do demineralizacji wody, drugi bojler do przetwarzania jej w parę oraz system zbiorników, pomp i rurociągów do wtłaczania jej w ziemię na głębokość 800m celem rozpuszczenia zalegającej tam ropy naftowej o konsystencji gęstego syropu.

Ukryta Zawartość

tył turbiny post-27349-0-81202700-1314038570_thumb.jpg

turbina i generator post-27349-0-33215800-1314038620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• 2 tygodnie później...

Zapomniałem jeszcze o elektrowni zasilanej gazem choć aktualnie przy budowie takowej pracuje... W sumie jest ona częścią większego, prototypowego na skalę światową projektu. Na cały system oprócz elektrowni składa się ogromny bojler do demineralizacji wody, drugi bojler do przetwarzania jej w parę oraz system zbiorników, pomp i rurociągów do wtłaczania jej w ziemię na głębokość 800m celem rozpuszczenia zalegającej tam ropy naftowej o konsystencji gęstego syropu.

Zagłosowałem na alternatywne źródła zanim zobaczyłem ten wpis. Jestem za gazem z łupków i za prądem w całej Polsce tak by każdy audiofil miał dostęp.

>Fox733

Skąd pomysł na tytuł?

"Wszyscy" słuchają kabli, wzmacniaczy, odtwarzaczy i kolumn. To dlaczego by nie posłuchać samego źródła prądu

Kiedyś przyjdzie i czas na muzykę..

Dobrze wiesz jaka jest prędkość prądu.. a jeśli chodzi o elektrony to mechanika kwantowa mówi, że niesposób ocenić. Ujęcie Feydmana trochę może rozjaśnić choć to oczywiście teoria, jak i wielki wybuch:)

Gówno wiemy Panowie!

Ale latamy ponad ziemskie pole grawitacyjne. To jest już coś!

Dobrze wiesz jaka jest prędkość prądu.. a jeśli chodzi o elektrony to mechanika kwantowa mówi, że niesposób ocenić. Ujęcie Feydmana trochę może rozjaśnić choć to oczywiście teoria, jak i wielki wybuch:)

Gówno wiemy Panowie!

Ale latamy ponad ziemskie pole grawitacyjne. To jest już coś!

Może nie aż tak, ale w "dupie" to chyba jesteśmy :) Taka potężna dawka energii w postaci wyładowań atmosferycznych,

a my ciągle nie możemy jej zmagazynować i wykorzystać.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.