Skocz do zawartości
IGNORED

Czy długość ma znaczenie...?

nsk

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, dokładnie chodzi mi o długość interkonektów. Kabel byłby dobrze ekranowany i miał niską pojemność. Czy długość zdegraduje dźwięk i i jaką optymalną długość powinien mieć?

Mówimy tutaj o 7-10m.

Podobno lepszy jest krótki a gruby ale nie wiem i nigdy sie nie dowiem. Interkonekty nie powinny być długie i mieć około metra albo mniej,przewineło mi sie to na forum jak czytałem o kablach DIY. A szkoda bo do gramofonu będe chciał użyc długiego kabla i ciekawe jak z dźwiękiem będzie.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Moje ostatnie, konkretne doświadczenia wdrożone do codziennego użytku mówią mi ze krótkie ale niestety nie giętkie...rurki miedziane okazały się bardzo dobrym ekranem...

..zdjęcia...

post-15075-0-90092500-1313243946_thumb.jpg

post-15075-0-92158500-1313243977_thumb.jpg

post-15075-0-81920600-1313243992_thumb.jpg

post-15075-0-55325900-1313244013_thumb.jpg

post-15075-0-49263600-1313244031_thumb.jpg

post-15075-0-02050600-1313244044_thumb.jpg

post-15075-0-79418800-1313244102_thumb.jpg

TEORETYCZNIE na kablu niesymetrycznym (RCA) do 8m nie ma strat, na kablu symetrycznym (XLR) do 100m, ale wiadomo, że im krótszy, tym lepiej.

Możesz dać źródło skąd to info?

ps. straty to jedno, a podatność na zakłócenia to kolejny problem

>>Arek_45

Świetne makro!!! Jakość the BEST!!! Już wiem, że mam do czynienia z profesjonalistą!

Co do tematu: im dłużej tym grubiej, nie ma co, może i nie ma strat, ale, tak jak napisał Kyle, ile syfu może przyjąć? Ważne jest jednak by zachować umiar. U mnie akurat przy kablu 10m bez ekranu nic nie szumiało. Zależy to, w takim razie, też od elektroniki.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Moje ostatnie, konkretne doświadczenia wdrożone do codziennego użytku mówią mi ze krótkie ale niestety nie giętkie...rurki miedziane okazały się bardzo dobrym ekranem...

Jak to zobaczyłem, to już wiem, że muszę mieć taki ekran. Ciekawe jak taki super ekran wpływa na brzmienie?

Te rurki to pewnie w jakichś sklepach hydraulicznych?

Tak jak w temacie, dokładnie chodzi mi o długość interkonektów. Kabel byłby dobrze ekranowany i miał niską pojemność. Czy długość zdegraduje dźwięk i i jaką optymalną długość powinien mieć?

Mówimy tutaj o 7-10m.

Dobry ekran i niska pojemność powinno zminimalizować straty i zakłócenia. Wystarczy podłączyć taki sam dłuższy IC zamiast krótszego aby się przekonać jaka będzie różnica. Wiele też zależy od połączonych urządzeń, ale na to przecież wpływu nie masz. Ewentualna degradacja dźwięku (o ile będzie), jest proporcjonalna do długości.

Pozdrawiam

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Możesz dać źródło skąd to info?

ps. straty to jedno, a podatność na zakłócenia to kolejny problem

Estrada i Studio "Realizacja dźwięku - Zbiór publikacji" 1999, autorów jest 13, więc nie będę wypisywał...

Estrada i Studio "Realizacja dźwięku - Zbiór publikacji" 1999, autorów jest 13, więc nie będę wypisywał...

Szkoda że nie możesz dać linka lub skanu, bo jestem ciekaw w jakim kontekście to było napisane.

Straty będą nawet na 0,25 metra ... tylko pozostaje kwestia czy słyszalne (raczej nie bardzo). Tak czy inaczej nie bardzo rozumiem co mieli na myśli pisząc o "8 metrach bez strat" - że przy 8 metrach w idealnych warunkach (zero fal EM), przy idealnym kablu (?? - przekrój przewodnika ... bo przy idealnych warunkach pomijamy ekran), nie słychać różnicy?

Sam jestem ciekaw praktycznego porównania analogowych RCA 10m vs. RCA 1m (najlepiej 2 testy x 2 kable ... super ekranowane i tania nitka).

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

>>Arek_45

Świetne makro!!! Jakość the BEST!!! Już wiem, że mam do czynienia z profesjonalistą!

Co do tematu: im dłużej tym grubiej, nie ma co, może i nie ma strat, ale, tak jak napisał Kyle, ile syfu może przyjąć? Ważne jest jednak by zachować umiar. U mnie akurat przy kablu 10m bez ekranu nic nie szumiało. Zależy to, w takim razie, też od elektroniki.

...niestety to tylko z telefonu zdjęcia ,dziciaki zabrały aparat na wycieczkę , wczoraj wróciły ale aparat został utopiony ....nie działa :(

..te kable to druty gotowe stosowane w rozwiązaniach militarnych... te pochodzą z...samolotów bojowych...

W instrukcji behringera 2496 piszą (w kontekście kabelka cyfrowego), że do 10m można stosować niezblalansowane rca, powyżej już zalecają zbalansowane xlr.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

>>Arek_45

No to już nie ma co go reanimować, za naprawę.... nie opłaca się. Kupić trza coś taniego, bo do takich zdjęć w zupełności wystarczy.... :) Arku, co do kabli, to też zależy wszystko od elektroniki, niekiedy przy 3 m RCA w głośnikach było słychać dość sporo syfu, za to zauważyłem, że XLR każdej długości przeważnie spełnia swoje zdanie, oczywiście jakość kabla też jest ważna.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W instrukcji behringera 2496 piszą (w kontekście kabelka cyfrowego), że do 10m można stosować niezblalansowane rca, powyżej już zalecają zbalansowane xlr.

Bez znaczenia czy 16 bit 44,1k czy 24 bit 96k? - jak by nie patrzyć, przy wyższej częstotliwości nie powinno być tak łatwo jak przy niższej.

2496 to nazwa modelu.....

Uważam tak:

1. Wystarczająco długie, by połączyć elementy toru.

2. Na tyle krótkie, by nie było bałaganu.

W domowych warunkach nie ma ani tak ekstremalnych odległości, ani takich zakłóceń, jak np na estradzie, gdzie ta dyskusja miała by podstawy.

Uważam tak:

1. Wystarczająco długie, by połączyć elementy toru.

2. Na tyle krótkie, by nie było bałaganu.

W domowych warunkach nie ma ani tak ekstremalnych odległości, ani takich zakłóceń, jak np na estradzie, gdzie ta dyskusja miała by podstawy.

Słyszy się nie raz że ktoś ciągnie kabel "RCA" w domu z jednego pokoju na 10 m - tu już ryzyko słyszalnych strat jest.

I zapewne inna podatność na zakłócenia będzie jeśli ktoś łączy przedwzmacniacz z końcówką mocy (bardzo niskie poziomy sygnału przy cichym-normalnym odsłuchu)

2496 to nazwa modelu.....

Wiem, wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.