Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do KEF Reference 205/2

milox

Rekomendowane odpowiedzi

może miał ktoś do czynienia z tymi kolumnami, szukam do nich jakiejś fajnej końcówki, (muzyka jaką słucham to głównie rock i pop, wzmacniacze zintegrowane z tego co testowałem nie potrafią ich dobrze wysterować. mam pre audioneta g3 z eps. kabelki audioquesta głośnikowe K2, interkonekty panther i cheetah (rca).

Podaj proszę budżet jaki chcesz przeznaczyć na końcówkę mocy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A cóż to za parametry ma mieć wzmacniacz aby wysterować takie przeciętne kolumny głośnikowe? W dodatku one mają skomplikowaną zwrotnicę, której jednym z celów jest linearyzacja przebiegu impedancji, więc w zasadzie to powinny być łatwym obciążeniem dla każdego wzmacniacza.

Co ciekawe mają tylko jakieś 85dB efektywności, +6dB przy 100Hz, -12dB przy 30Hz - normalnie jak jakiś monitor a nie podłogówka (za to od góry pasmo sięga 40kHz - w sam raz dla nietoperzy) i to za cenę jedynie 20 tysięcy...

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Na audio show belfascie sluchalem kef reference I byly podpiete do Integry rega za okolo 2 tys euro, I powiem szczeze nicZego nie brakowalo,graly pieknym mocnym dzwiekiem.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

A cóż to za parametry ma mieć wzmacniacz aby wysterować takie przeciętne kolumny głośnikowe? W dodatku one mają skomplikowaną zwrotnicę, której jednym z celów jest linearyzacja przebiegu impedancji, więc w zasadzie to powinny być łatwym obciążeniem dla każdego wzmacniacza.

Co ciekawe mają tylko jakieś 85dB efektywności, +6dB przy 100Hz, -12dB przy 30Hz - normalnie jak jakiś monitor a nie podłogówka (za to od góry pasmo sięga 40kHz - w sam raz dla nietoperzy) i to za cenę jedynie 20 tysięcy...

widać że nie miałeś nigdy do czynienia z kefami, więc dyskusja jest chyba zbędna. to super kolumny ale potrzebują naprawdę niezłego pieca najlepiej z nisko schodzącym basem w przeciwnym razie robią się zbyt jasne a góra zbyt natarczywa.

Tutaj ciekawy piecyk:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Test tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Dwa razy droższa alternatywa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na audio show belfascie sluchalem kef reference I byly podpiete do Integry rega za okolo 2 tys euro, I powiem szczeze nicZego nie brakowalo,graly pieknym mocnym dzwiekiem.

problem polega właśnie na tym, że na audioshow nie tylko gra wzmacniacz - ja odsłuchując te kefy robiłem to u dealera na accu cd dzielony, pre accu 2810 + a-65 (jako monobloki) + jakiś duży kondycjoner accu, kable nawet nie wiem jakie. i grało mało powiedziane cudnie.

zresztą nie jest to moje tylko spostrzeżenie Pacuła też uważa że jego luxman m-800a to minimum do 203/2, a to kolumny sporo mniejsze od moich 205/2. niżej link do jego testu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widać że nie miałeś nigdy do czynienia z kefami, więc dyskusja jest chyba zbędna. to super kolumny ale potrzebują naprawdę niezłego pieca najlepiej z nisko schodzącym basem w przeciwnym razie robią się zbyt jasne a góra zbyt natarczywa.

A który wzmacniacz nie schodzi nisko z basem? Najtańsze modele takie jak Denon PMA-510AE czy NAD C315BEE kosztujące mniej niż 1500 zł mają mniej niż -0,5dB dla 30Hz.

Najpierw wywal Audioneta,to on jest przyczyną niepowodzeń.Przerabiałem i Audioneta i Kef ref 205.Mnie osobiście podobało się połączenie Kef-a z Octave.A to lampa.

A który wzmacniacz nie schodzi nisko z basem? Najtańsze modele takie jak Denon PMA-510AE czy NAD C315BEE kosztujące mniej niż 1500 zł mają mniej niż -0,5dB dla 30Hz.

no to chyba mamy inne pojęcie na temat niskiego schodzenia z basem, takich sprzętów jak wymieniłeś to nigdy nie testowałem, ale miałem denona pma 2000 i katastrofa bardzo jasny wzmacniacz a niskiego basu brak (kompletne zero), nada M3 mam nadal ale jako pre używam audioneta bo góra strasznie obcięta i przez to dzwięk bez przestrzeni mocno zamknięty bas taki sobie, w miarę dobrze kontrolowany ale jakiś nijaki, accu 450 gra srednicą i też jakiś bez rewelacji (zwłaszcza jak na cenę) najlepiej z basem schodził marantz pm11s2 - rewelacja - ale srednicę gdzieś wtopiło. chciałem kiedyś pożyczyć marantza sm11s1 - ale znikt kto to ma nie wysyła na odsłuch.

Najpierw wywal Audioneta,to on jest przyczyną niepowodzeń.Przerabiałem i Audioneta i Kef ref 205.Mnie osobiście podobało się połączenie Kef-a z Octave.A to lampa.

z lampami nigdy nie miałem do czynienia u siebie, więc nie biorę ich pod uwagę, o ociepleniu dzwięku myślałem raczej przy elecreocompaniencie aw 180 ewentualnie aw 400, ale nie wiem jak się z kef-ami zgrają.

widziałem na twoim profilu, że miałeś aw 180, a obecnie aw 400, prubowałeś ich z kef reference?

w Belfaście grało to wtedy z zestawem Rega Osiris i faktycznie brzmiało to cudownie, dźwięk był tak pełny i tak mocny, że w pokoju czuło się obecność muzyków, jak facet puścił "healing game" morissona to wszystkim opadła szcena, a jak podał nam do ręki pilota od regi to opadła nam jeszcze niżej, nie pamiętam z jakiego stopu jest zrobiony/wycięty, ale jest baaardzooo ciężki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj to byl piekny weekend:) Bone13

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

w Belfaście grało to wtedy z zestawem Rega Osiris i faktycznie brzmiało to cudownie, dźwięk był tak pełny i tak mocny, że w pokoju czuło się obecność muzyków, jak facet puścił "healing game" morissona to wszystkim opadła szcena, a jak podał nam do ręki pilota od regi to opadła nam jeszcze niżej, nie pamiętam z jakiego stopu jest zrobiony/wycięty, ale jest baaardzooo ciężki.

ciekawe czy jakiś nasz dealer ma to na stanie? czy tylko "standardowo" na zamówienie.

sądzę, że można wyrwać secondhand za niezły pieniądz, nowe też nie są bardzo drogie, a prezentują całkiem niezły standard jak na tą klasę. zdecydowanie polecam do kefów, znajomy ma starszą wersję twoich kefów, ale jego konfiguracja jest trochę "inna", a niżeli typowe zestawy stereo. grają pięknie. gratuluje kolumn,życzę cierpliwości w dobieraniu sprzętu.

no to chyba mamy inne pojęcie na temat niskiego schodzenia z basem, takich sprzętów jak wymieniłeś to nigdy nie testowałem, ale miałem denona pma 2000 i katastrofa bardzo jasny wzmacniacz a niskiego basu brak (kompletne zero), nada M3 mam nadal ale jako pre używam audioneta bo góra strasznie obcięta i przez to dzwięk bez przestrzeni mocno zamknięty bas taki sobie, w miarę dobrze kontrolowany ale jakiś nijaki, accu 450 gra srednicą i też jakiś bez rewelacji (zwłaszcza jak na cenę) najlepiej z basem schodził marantz pm11s2 - rewelacja - ale srednicę gdzieś wtopiło. chciałem kiedyś pożyczyć marantza sm11s1 - ale znikt kto to ma nie wysyła na odsłuch.

Nie zwracaj uwagi na wpisy bmiara. Jemu najlepiej gra Tonsil a reszta to marketingowa ściema.

Pamiętam konfigurację z pre i końcówką Clearaudio. Źródłen był Meridian G 8. Z tym że to były monitory 201. Skądinąd jak nie lubię Kefa to ta seria jest znakomita. Pozdrawiam.

Nie zwracaj uwagi na wpisy bmiara. Jemu najlepiej gra Tonsil a reszta to marketingowa ściema.

Pamiętam konfigurację z pre i końcówką Clearaudio. Źródłen był Meridian G 8. Z tym że to były monitory 201. Skądinąd jak nie lubię Kefa to ta seria jest znakomita. Pozdrawiam.

Oj mylisz się kolego, proponuję uważniej czytać moje i innych sceptyków teksty.

A propos Tonsila, kiedyś dostałem Duety wcześniej wymienionej firmy. Tragedia. Gorszego dźwięku nie słyszałem nigdy. Gorzej niż większość marketowych mini-wież. Ale Tonsil potrafi/ł robić też dobre głośniki.

Z drugiej strony Tonsil zawsze wyceniał swoje produkty w normalny sposób, czyli koszt materiałów+robocizna+marża. Inaczej niż niektóre pseudo audio manufaktury, które ceny biorą z kosmosu.

z lampami nigdy nie miałem do czynienia u siebie, więc nie biorę ich pod uwagę, o ociepleniu dzwięku myślałem raczej przy elecreocompaniencie aw 180 ewentualnie aw 400, ale nie wiem jak się z kef-ami zgrają.

widziałem na twoim profilu, że miałeś aw 180, a obecnie aw 400, prubowałeś ich z kef reference?

Tak były próby.Wszystko było OK ale już miałem nabyte Dynki i one zostały.Co do Electrocompanieta AW-400 i jego ocieplenia to myśle,że to mit.Jest analogowo jak najbardziej i cieplej trochę ale bez przesady.Porządny,mocny piec zdolny wysterować każde kolumny.

Oj mylisz się kolego, proponuję uważniej czytać moje i innych sceptyków teksty.

A propos Tonsila, kiedyś dostałem Duety wcześniej wymienionej firmy. Tragedia. Gorszego dźwięku nie słyszałem nigdy. Gorzej niż większość marketowych mini-wież. Ale Tonsil potrafi/ł robić też dobre głośniki.

Z drugiej strony Tonsil zawsze wyceniał swoje produkty w normalny sposób, czyli koszt materiałów+robocizna+marża. Inaczej niż niektóre pseudo audio manufaktury, które ceny biorą z kosmosu.

Zatem jak mam ocenić te dwa wpisy?

Na razie oceniam tak:

1. Nigdy nie słyszałeś żadnych Kefów z serii Reference

2. Być może dla Ciebie każdy wzmacniacz gra tak samo ale zestawienie PMA 500 AE z Kefami to... Daruję sobie dosłowność.

Niestety parametry a dźwięk to często dwie zupełnie inne sprawy. Czasem wzmacniacz który ma podane wyższe deklarowane pasmo zagra gorzej od tego z niższym. Podobnie jest też np z odtwarzaczami CD. A także z aplikacją teoretycznie lepszych przetworników które w praktyce mogą okazać się lepsze teoretycznie.

Zatem jak mam ocenić te dwa wpisy?

Na razie oceniam tak:

1. Nigdy nie słyszałeś żadnych Kefów z serii Reference

2. Być może dla Ciebie każdy wzmacniacz gra tak samo ale zestawienie PMA 500 AE z Kefami to... Daruję sobie dosłowność.

Niestety parametry a dźwięk to często dwie zupełnie inne sprawy. Czasem wzmacniacz który ma podane wyższe deklarowane pasmo zagra gorzej od tego z niższym. Podobnie jest też np z odtwarzaczami CD. A także z aplikacją teoretycznie lepszych przetworników które w praktyce mogą okazać się lepsze teoretycznie.

Nie chodzi o pasmo przenoszenia wzmacniacza zadeklarowane przez producenta. Chodzi o pasmo _zmierzone_ pod stosownym obciążeniem. Prawie wszystkie współczesne wzmacniacze są dobre/bardzo dobre pod względem liniowości przenoszenia. To kolumny (w tym przypadku Kef-y Reference) są ułomne pod tym względem. Żaden liniowy wzmacniacz nie pomoże, trzeba by było zastosować (mniej lub bardziej) delikatne podbicie niskiego basu, aby uzyskać liniowość zestawu wzmacniacz+głośniki.

Cudów nie ma - Pasmo przenoszenia: 45 Hz - 60 kHz ; Rozszerzenie basu -6 dB: 35 Hz

Parametry sprzętu to podstawa! Fizyki się nie oszuka...

Nie chodzi o pasmo przenoszenia wzmacniacza zadeklarowane przez producenta. Chodzi o pasmo _zmierzone_ pod stosownym obciążeniem. Prawie wszystkie współczesne wzmacniacze są dobre/bardzo dobre pod względem liniowości przenoszenia. To kolumny (w tym przypadku Kef-y Reference) są ułomne pod tym względem. Żaden liniowy wzmacniacz nie pomoże, trzeba by było zastosować (mniej lub bardziej) delikatne podbicie niskiego basu, aby uzyskać liniowość zestawu wzmacniacz+głośniki.

Cudów nie ma - Pasmo przenoszenia: 45 Hz - 60 kHz ; Rozszerzenie basu -6 dB: 35 Hz

Parametry sprzętu to podstawa! Fizyki się nie oszuka...

Parametry można sobie wsadzić w buty. Denon PMA 500 AE ma świetne parametry a niejeden piecyk z Allegro za 100 PLN gra lepiej.

Denon to jest najlepszy i basta,a PMA 500AE bije wszystko co wyprodukowano na łeb...z 10 piętra.

Pytanie jest czy autor dostał jakąś sensowną odpowiedź?

Można jeszce rozpatrzeć pytanie autora pod kątem biologii jak pod kątem fizyki jus było.

A jaką można udzielić odpowiedź? NIE MA WZMACNIACZA, KTÓRY PODBIJA NISKI BASS.

Choćby nie wiem jak szukał i jakie zaklęcia wypowiadał, wzmacniaczem nie poprawi charakterystyk kolumn.

Posiadałem Kef ref3 a i odsłuchiwałem porównawczo ref5,co prawda poprzednią wesje bez(2)i na brak basu nie narzekałem ani w trójce ani w piątce tym bardziej a pomieszczenie było wcale nie takie małe.Fizyka swoje a odsłuchy swoje.Oczywiście,że fizyka jest zasadnicza ale system cały to nie tylko kolumny.

ps.Nie ma potrzeby wrzeszczeć,to nic nie zmienia.Trzeba wpiąć w system i posłuchać a nie krzyczeć.

Uważasz,że konstruktorzy Kefa to idioci lub piekarze i o fizyce nigdy nie słyszeli?Troche skromności i szacunku dla innych,nikomu jeszcze nie zaszkodziło.

A jaką można udzielić odpowiedź? NIE MA WZMACNIACZA, KTÓRY PODBIJA NISKI BASS.

Choćby nie wiem jak szukał i jakie zaklęcia wypowiadał, wzmacniaczem nie poprawi charakterystyk kolumn.

myślę że "kolega" za bas bierze tylko dyskotekowe walenie i stąd jego pogląd. nie chcę aby bas kruszył mury (ale oczywistym jest to że, gdzie trzeba to ma przywalić i być w pełni kontrolowany), dla osób które, słuchają muzykę bas ma zupełnie inne znaczenie, bas - drogi kolego to wszelkie pomruki, chrypka wokalisty, piękne brzmienie wiolonczeli, organów itd. i jego skalowanie(na sprzetach które wymieniłeś tego nie usłyszysz) nie chcę się znęcać nad kolegą ale jak widać temat muzyki jest mu całkowicie obcy - wzmacniacze mają potężny wpływ na muzykę, a zwłaszcza na schodzenie niskiego basu, tego ani pre ani kablami w takim stopniu nie skorygujesz.

ps.Nie ma potrzeby wrzeszczeć,to nic nie zmienia.Trzeba wpiąć w system i posłuchać a nie krzyczeć.

Uważasz,że konstruktorzy Kefa to idioci lub piekarze i o fizyce nigdy nie słyszeli?Troche skromności i szacunku dla innych,nikomu jeszcze nie zaszkodziło.

Masz rację, trochę się uniosłem niepotrzebnie.

• 4 miesiące później...

Bzdury jakieś, pewnie że zmiana wzmacniacza możemy regulować ilość basu. Jedne mają go więcej inne mniej. Miałem jakiś czas temu trzy końcówki mocy, jedna grała stonowanie, inna dawała szybki kontrolowany bas, a inna lomotala tak rozlanym dołem że aż kanapa chodziła ale reszty pasma było mało...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.