Skocz do zawartości
IGNORED

Denon M38 czy Yamaha MCR-550 - prośba o pomoc w wyborze

mureklos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

to mój pierwszy wpis na tym forum. Wcześniej po prostu bardziej wczytywałem się i odsłuchiwałem sprzęt przenośny. Teraz nastał czas w którym mogę nareszcie pozwolić sobie na sprzęt stacjonarny :) Co prawda nie jestem jeszcze na etapie wydawania dziesiątek tysięcy na sprzęt...ale kto wie jak potoczą się losy ;)

Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Szukam sprzętu do pokoju na oko 20 m, kształtu "kiszka" ;) Co do moich preferencji muzycznych: mam ogromny rozrzut i bardzo duży przerób, głównie brzmienia aternatywne czyli mix wszystkiego, dawniej część mojego słuchania zwała się trip-hop. Główne nurty mojego słuchania to: elektronika, pop, rock, r'n'b, trochę jazzu, raczej nie klasyka, metal odpada. Przykłady: Telefon tel aviv, M83, Milosh, Anja Garbarek, Bjork, Basement Jaxx, Kate Bush, Aga Zaryan, Dj Shadow, Kings of Leon i takie tam setki innych.

Ważne jest dla mnie uzyskanie ładnego, dynamicznego, ładnie kontrolowanego, dość nisko schodzącego bassu. W elektro tzw. pierdolnięcia ;) he he. No i rozsądnej szczegółowości. Rozumiem że sprzęt w cenie ok. 1500 zł nie osiągnie mojego ideału no ale nie mam więcej pieniędzy niż max max 1800 zł.

Poczytałem trochę na forach, pochodziłem po marketach, zacząłem od zachwalanego LG FA 162 (który brzmi jak dudnienie zza ściany), odpadł szybko z listy a ja zacząłem myśleć o Yamaha i Denon. Odsłuchałem sprzęt w pokojach odsłuchowych w salonach Yamahy i Denona a teraz stoję przed wyborem ostatecznym. Dodatkowo wybór utrudniaja różne mimo wszystko warunki odsłuchu bo pomieszczenia były inne.

Szczerze mówiąc (może popełnię "audiofilską gafę") ale Yamaha MCR-840 ma jak dla mnie za mało ciepłego basu, góra bardzo ładna, ale coś mi nie pasuje w tym dźwięku, jakoś nie porywa, dżwięk jest taki trochę metaliczno-sterylny. I chyba wolę brzmienie MCR-550 (tym bardziej że można zaoszczędzić kilkaset złotych). Po wielu koncepcjach wstępnych do finału doszły dwa modele jak w temacie Yamaha MCR-550 i Denon D-M38, skłaniam się troszkę bardziej w kierunku Denona, bas brzmi ładnie, jakoś tak ciepło, porywająco, reszta pasm na moje ucho też całkiem całkiem :)

Wiem że nie są to zestawy idealne ale całkiem fajne!

Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki co do wyboru

Pozdrawiam

Było porównanie tych modeli chyba w czasopiśmie Video lub Audio Video, już nie pamiętam dokładnie. Z tego co było tam napisane zapamiętałem jakoby Yamaha miała więcej basu. Sam posiadam Denona 38 i jestem z niego bardzo zadowolony. Myślę, że więcej pytań uzyskasz pytając w Klubie miłośników dobrych miniwież, które jest również częścią forum audiostereo.pl

Yamaha chyba nie ma tak dopracowanego poruszania się po katalogach mp3 jak denon.

P.S.

Jak będzie za mało jak to określiłeś "pierdolnięcia" to możesz dokupić jednego z tańszych subów np. Yamahy i powinno być już ok :-)

Na pilocie Yamahy są przyciski "folder" i dzięki nim można przeskakiwać foldery do przodu i do tyłu. Wypróbowałem to u siostry także nie jest tak źle.

Masz rację, jednak podczas słuchania KATALOG 1 w trakcie przechodzenia np. do KATALOG 10 w Yamaszce przestaje grać muzyka. W Denonie masz coś ala podgląd na folder, tzn. klikając strzałkami widzisz nazwy KATALOG 2, KATALOG 3 ... KATALOG 10, muzyka cały czas gra. Jak wyświetli Ci się katalog, który chcesz wybrać wciskasz guzik "Enter" i już.

Dlatego napisałem, że denony mają wg mnie jak na razie najlepszą obsługę mp3. Cała reszta to już kwestia gustu i oczekiwań brzmienia.

Porównywałem te dwa modele bezpośrednio, gdy szukałem wieżyczki dla córki.

Grają dość podobnie, trudno wskazać faworyta, aczkolwiek jamaszka jest trochę jaśniejsza, poza tym kolumienki dołączone do denonka sprawiają solidniejsze wrażenie, są cięższe.

Koniec końców kupiłem denona, niezależnie od jakości dźwięku bardziej mi się podobał. Dobrze nagrane plyty brzmią zaskakująco dobrze, szczególnie jakość wysokich tonów robi wrażenie, bo bas to wiadomo - trochę oszukany, ale robi co może.

Też słuchałem obu - jak dla mnie Yamaha gra zbyt jasno i ostro, Denon ma wzorcową jak na sprzęt tej klasy średnicę - zdecydowanie plus dla D-M38.

<><

• 4 tygodnie później...

Pozwalam sobie odgrzebać stary wątek. Jak Denon38 sprawuje się na słuchawkach i czy nie ma jakichś problemów z wyszukiwaniem i odbiorem stacji radiowych? W pewnym miejscu wyczytałem, że nie wygląda to zupełnie różowo. Zastanawiam się nad kupnem sprzętu do małego pokoju, nie bardzo mogę sam przetestować. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Jak Denon38 sprawuje się na słuchawkach i czy nie ma jakichś problemów z wyszukiwaniem i odbiorem stacji radiowych? W pewnym miejscu wyczytałem, że nie wygląda to zupełnie różowo.

Co do słuchawek się nie wypowiadam, bo z nich nie korzystam. W kwestii odbioru stacji radiowych powiem tyle, że tuner nie jest zbyt czuły i trochę trzeba się pobawić z ustawieniem anteny. Lepiej działa tuner mojego starego Pioneera XR-A500.

Na słuchawkach Denon D-M38 gra bardzo dobrze - najlepiej z zestawów mini do 2000 zł. Sprawdzałem z dośc trudnymi do wysterowania AKG K530 - dźwięk był dobrze wypełniony i wyrównany w całym pasmie, basy nawet mocniejsze niż z głośników. Jeszcze tylko Marantz M-CR503 i Onkyo CS-545 przyzwoicie grają z tymi słuchawkami, Yamahy z serii Pianocraft już miały problemy (grały bardzo cicho, ze zdecydowaną przewagą góry).

<><

Dziękuję za odpowiedzi, Denona miałem brać, ale potrzebny mi jest czuły tuner. Yamahy wiem, że też mogą mieć z tym problem. O Marantzu czytałem opinię, że nie jest z tym najgorzej, to prawda?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.