Skocz do zawartości
IGNORED

DARTZEEL - mam taki projekt wzmaka, czy ktos to wykonal?

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam gdzies schemat tego wzmacniacza, zastanawiam sie nad tym projektem??

Czy ktos z was zrobil juz ta konstrukcje??

najistotniejszym plusem tej konstrukcji jest sprzezenie pradowe.

Nie jestem elektronikiem, ale mam osobe ktora to dla mnie wykona, ale chcial bym poznac wasze opinie co do wad i zalet oczywiscie.

dziejuje i pozdrawiam.

Bartlomiej

A jak z prawami autorskimi ? macie Panowie jakiś glejt na ten i inne komercyjne wzmacniacze ?

Czy forum AS zaczyna być wylęgarnią przestępczości zorganizowanej ?

Grupowe zamówienia na PCB w rożnych projektach komercyjnych chyba jest tego najlepszym dowodem.

Wcześniej Accuphase, Naim, teraz Dartzel ???

Ja byłbym bardzo ostrożny z publicznym i grupowym klonowaniem tych urządzeń.

Można sobie zrobić kuku.

Sorry ale jak sobie skopiuje Rembrandt'a i powieszę na ścianie to też mam się bać?

Działalność nie jest komercyjna i nie jest to nigdy kopia 1:1.

Co innego jak bym chciał sprzedawać jakiś produkt korzystając z czyiś patentów...

Pozdrawiam Arczi

Działalność nie jest komercyjna i nie jest to nigdy kopia 1:1.

Czyżby ? no może poza obudową, bo do jej wykonania trzeba mieć właściwy park maszynowy, przystosowany do seryjnej produkcji.

Możliwe nawet że produkcja "żelastwa" dla tych firm oparta jest o kooperantów.

Ale topologia układów i ich rozwiązania, łącznie z PCB są w większości przypadków chronione prawami autorskimi.

Jak sobie ściągnę z sieci np. jakikolwiek album Dream Theater (bo ich lubię), to nie będę poszukiwany przez prawo ? - przecież to tylko kopia ?

arczi87 zastanów się co klepiesz, zapoznaj się z przepisami chroniącymi prawa autorskie.

A na AS "w blasku reflektorów" i za przyzwoleniem Właścicieli i Administracji forum łamany jest nie jeden pkt.Regulaminu, a przede wszystkim prawa autorskie.

"Co innego jak bym chciał sprzedawać jakiś produkt korzystając z czyiś patentów... "

Wystarczy że firma wykaże straty z niesprzedanej Tobie wartości intelektualnej i już masz mokro, resztę doczytasz na przesłuchaniu, zapoznając się dogłębnie z przepisami prawa autorskiego.

Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego respektowania.

pzdr

Na obecną chwilę polskie prawo nie kara ściągania plików muzycznych jeśli dobrze pamiętam.

Co innego udostępnianie i kopiowanie, co gorsza w celu zarobkowym :). Z tego co wiem to nawet płyty które mam w domu mogę kopiować do woli i mogę mieć ich setki. Dodatkowo polskie prawo dopuszcza bym kopie rozdał najbliższej rodzinie.

Równie dobrze firmie mogę wykazać, że cena produktu przekracza możliwości finansowe mojej osoby. No i nigdy nie kupił bym ich produktu. Dodatkowo kopiując takie urządzenie decydujesz się na to bo np nie stać Cię na nie. Więc nie ma możliwości by firma odnosiła straty z mojej działalności.

Pozdrawiam Arczi

I jak często niestety tutaj, zaczyna się "merytoryczna" dyskusja. Bardzo kolegę proszę jeśli ma ochotę na takie dyskusje niech założy sobie wątek na bocznicy czy jakimś innym dziale do tego odpowiedniejszym i tam rozwodzi się nad prawem, legalnością itp. farmazonami. DIY z zasady jest działem technicznym i BYŁOBY MIŁO GDYBY TAK ZOSTAŁO. Bardzo proszę.

gaballus, rozumiem że to do mnie te treści ?

Gorzej jak za tego typu (Waszą) działalność zapłaci własnymi pieniążkami firma Audiostereo.pl

Będzie po Forum, albo ugoda i wykasowanie tego typu tematów, albo duuuuuża kasa do zapłaty.

A wystarczy, aby choć jedna z wymienionych firm audio np. Naim zaskarżyła i upomniała się o własne prawa autorskie.

Jesteśmy w UE, a to firma z GB.

Czy trzeba pisać więcej ?

Bogate i chcące dochodzić swoich praw autorskich firmy pozyskują większe pieniądze na wygranych procesach niż na bieżącej produkcji, a przy okazji jaka reklama :))

-czytaj Microsoft, przykład chyba idzie z góry.

Aby nie było, za jakiś czas - a nie mówiłem.

Układ jest chroniony patentem.

Zresztą Panowie po co kopiować ten wynalazek ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety za dźwięk tego wzmacniacza w całości odp. zniekształcania skrośne widoczne jak na dłoni i nie dajcie się zwieść tłumaczeniom producenta że tego nie słychać .

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

@ szybki Gonzo

Ja nie czepiam się tematu jako takiego, tylko miejsca w którym jest prowadzony.

Co do MS, dla mnie to żadna góra, a do tego jesteśmy właśnie w Europie a nie w USA z ich chorym systemem patentowym (ma nadzieję że nie wlezie ten system do nas mimo usilnych starań niektórych grup nacisku).

Generalnie to nie słyszałem jeszcze żeby ktoś się czepił o sklonowanie fizycznego urządzenia (może się mylę?)

Z mojej strony EOT, jak pisałem wolałbym aby ten dział pozostał techniczny.

Pozdrawiam

Czyżby ? no może poza obudową, bo do jej wykonania trzeba mieć właściwy park maszynowy, przystosowany do seryjnej produkcji.

Możliwe nawet że produkcja "żelastwa" dla tych firm oparta jest o kooperantów.

Ale topologia układów i ich rozwiązania, łącznie z PCB są w większości przypadków chronione prawami autorskimi.

Jak sobie ściągnę z sieci np. jakikolwiek album Dream Theater (bo ich lubię), to nie będę poszukiwany przez prawo ? - przecież to tylko kopia ?

arczi87 zastanów się co klepiesz, zapoznaj się z przepisami chroniącymi prawa autorskie.

A na AS "w blasku reflektorów" i za przyzwoleniem Właścicieli i Administracji forum łamany jest nie jeden pkt.Regulaminu, a przede wszystkim prawa autorskie.

"Co innego jak bym chciał sprzedawać jakiś produkt korzystając z czyiś patentów... "

Wystarczy że firma wykaże straty z niesprzedanej Tobie wartości intelektualnej i już masz mokro, resztę doczytasz na przesłuchaniu, zapoznając się dogłębnie z przepisami prawa autorskiego.

Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego respektowania.

pzdr

Czyżbyś był obrońcą "uciśnionych" ?

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Gorzej jak za tego typu (Waszą) działalność zapłaci własnymi pieniążkami firma Audiostereo.pl

Będzie po Forum, albo ugoda i wykasowanie tego typu tematów, albo duuuuuża kasa do zapłaty.

Wydaje się dziwne, że znasz tak dobrze Prawo, a nie znasz regulaminu forum na którym piszesz ?

Polecam poczytać

"II. ZASADY I WARUNKI KORZYSTANIA Z FORUM DYSKUSYJNEGO"

Audiostereo.pl (jak każde inne forum) się dobrze zabezpieczyło .

Bogate i chcące dochodzić swoich praw autorskich firmy pozyskują większe pieniądze na wygranych procesach niż na bieżącej produkcji, a przy okazji jaka reklama :))

Chętnie poczytam jakies raporty na poparcie tej tezy.

To teraz technicznie :)

Schemat pełny mam z brakującymi wartościami elementów i pomiarami, a na tym przedstawionym powyżej brakuje tych danych na tyle dużo, że można przy nim co najwyżej "marszczyć freda".

sorry za szczerość.

gelsonony i inne kapturki ...

Wy pewnie z tej niszy społecznej zrodzeni, uciśnieni i niedowartościowani własnymi odkryciami - teraz przybywajcie i opluwajcie ?!

Ja jedyny obrońca bogatych,

spojrzę na Was przez kraty,

i odejdę, palić hawańskie cygara,

a Wam do moich pomysłów i pieniędzy wara.

Ciśnienie rośnie ?

Lubiem* tak.

projekt pcb to najmniejszy problem w tym wszystkim , wszyscy się zawsze martwią na AS o ta płytkę ., najważniejsze jest to poprawnie uruchomić . Też kiedyś nie myślałem że uda mi się sklonować aż cztery modele accuphase .

Sporo wartości elementów w każdym urządzeniu nie jest krytyczna dla prawidłowego działania i można wartości dobrać orientacyjnie , Ale należy widzieć jakie są braki .najlepiej na pw .

Aby nie było, za jakiś czas - a nie mówiłem.

klonowanie sprzetu audio odbywa sie na calym świecie, wystarczy wpisac w google nazwe jakiegos znanego producenta + słowo clone i zawsze jest troche linkow z calego świata. nigdy nie slyszalem aby ktorys producent scigal hobbystow za klonowanie. imho nie ma lepszej promocji marki od informacji, ze ludzie klonują - to najlepszy dowód na to jak udana jest konstrukcja. scigac hobbyste ktory robi klona dla siebie czy koleg - nonsens, klonuja ci ktorzy nie maja kasy na kupno sprzetu. wiec sa poza targetem producenta. a na koniec nie ma niestety metody ktora mozna by sprawnie wykrywac klonerów. bo niby jak ? to ze cos sie pojawia na forum ? musisz zlapac kogos na goracym uczynku, czyli zajsc do niego do domu... :) dopoki ktos nie skopuje calego urzadzenia i nie zaczenie produkowac go seryjnie zeby sprzedawac dopoty nikt sie nie ruszy zeby scigac ludzi za takie rzeczy.

użytkowanie software bez licencji producenta to troche inna sprawa i stad aktywne dzialania MS w celu egzekucji prawa.

tajemnicą poliszynela jest to , ze apple zbiera dane z kazdego iphona, ipada ktory zostanie podlaczony do netu (oficjalnie do celu badania ergonomii ui, ale tez pewnie ogolnie do zbierania danych kto co instaluje etc). firmy o wyzszym rygorze bezpieczenstwa stanowcza zakazuja w zwiazku z tym uzytkownia iphoneów (sa takie, ktore celowo hackuja ios tak zeby wylaczyc wysylanie danych applea), ale nie o tym mowa. zwazywszy na to, ze dzisiaj praktycznie kazdy pecet jest w ten czy inny sposob podpiety do sieci, MS nie ma zadnego problemu zeby wykrywac piracki soft. łapia tylko tych ktorzy piratuja na duza skale. jesli nawet sie zdarzy ze policja nachodzi pozostalych to glownie chodzi o kreowanie i utrwalanie swiadomosci piractwa jako przestepstwa. ale to zupelnie inna specyfika niz sprzet audio. klona nie sciagniesz sobie z sieci, soft z kluczem i owszem...

To teraz technicznie :)

Schemat pełny mam z brakującymi wartościami elementów i pomiarami, a na tym przedstawionym powyżej brakuje tych danych na tyle dużo, że można przy nim co najwyżej "marszczyć freda".

sorry za szczerość.

gelsonony i inne kapturki ...

Wy pewnie z tej niszy społecznej zrodzeni, uciśnieni i niedowartościowani własnymi odkryciami - teraz przybywajcie i opluwajcie ?!

Ja jedyny obrońca bogatych,

spojrzę na Was przez kraty,

i odejdę, palić hawańskie cygara,

a Wam do moich pomysłów i pieniędzy wara.

Ciśnienie rośnie ?

Lubiem* tak.

???

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

hmmm

gelson, nie rozumiesz ? nie widzisz jak niektórym Polakom blisko do szczęścia ?

wystarczy marchewka i bat, a Ty się dławisz własnymi haczykami.

Jak zwykle dużo przepychanek , mało czynów .

''szybki Gonzo '' zademonstruj co tam masz może być na pw , bo wątpię że z tego wątku będzie coś więcej niż gadanie , i na tym się zakończy.

A tak do poniedziałku może być już działający prototyp . he .

hmmm

gelson, nie rozumiesz ? nie widzisz jak niektórym Polakom blisko do szczęścia ?

wystarczy marchewka i bat, a Ty się dławisz własnymi haczykami.

Krowa, która dużo ryczy, na zebraniach przewodniczy.

Nie bardzo rozumiem sensu Twoich wypocin, i to w dodatku nie na temat, ludziska klonowali, klonują i klonować będą - nawet jeśli będą tacy obrońcy praw "mniejszości" jak ty.

Tyle z mojej strony, EOT.

To kto w końcu posiada ten niepełny schemat bo już mi się zmieszały nicki .

byłem w trakcie projektowania pcb klona accuphase P 5000 - niepotrzebnie sobie przerywałem mieszając się w temat. I tak nikt nie uwierzy jak nie zobaczy ale mało istotne ,ale do 2 tygodni na elektrodzie będą zdjęcia .

Polskie prawo nie zabrania klonowania układów opatentowanych , o ile ich nie będziesz sprzedawał , pozyskiwał korzyści finansowych. A ja nie mam żadnych skrupułów żeby to klonować , dla siebie .

Myślę, że zajmowanie się tym wzmacniaczem nie ma żadnego sensu. Kolega Raven dokładnie wyjasnił dlaczego. Jest to typowy przykład przerostu formy nad treścią oraz przewartościowania typowego dla producenta, który buduje swa markę metodami pozatechnicznymi.

Sądzę więc, że ta zakładka nie jest odpowiednim miejscem dla tego arcydzieła. Są inne, znacznie bardziej nadajace się do tego celu, a i towarzystwo tam piszące znacznie wiecej wie o takich konstrukcjach, bo to przecież sami wybitni elektronicy i napewno "podołają" takiemu tematowi.

Więc Panowie, nie osmieszajmy się! :)))

''Imm '' Właśnie też przypuszczam że to ma spore zniekształcenia , eksperymentowałem z podobnymi rozwiązaniami tylko nie w układach ze sprzężeniem prądowym. Po drugie dlaczego to kosztuje 100000 tys - i to jest powód żeby to sklecić . Tylko dlatego żeby zaspokoić - w moim wypadku ciekawość . Mnie to nic nie kosztuje żeby to złożyć wszystkie podzespoły mam w szafce . Już kiedyś mnie swędził ten wzmacniacz - chociażby poskładać to żeby sprawdzić ,potestować ,pomierzyć ,posłuchać - zdobyć więcej doświadczenia .- jak będzie lipa rozebrać . Właściwie kto to zbudował ten układ w jakieś sensownej formie , lub posiada taki oryginalny ?????????? zapewne nikt żeby - coś do tematu wniósł .

Myślę, że zajmowanie się tym wzmacniaczem nie ma żadnego sensu. Kolega Raven dokładnie wyjasnił dlaczego. Jest to typowy przykład przerostu formy nad treścią oraz przewartościowania typowego dla producenta, który buduje swa markę metodami pozatechnicznymi.

Sądzę więc, że ta zakładka nie jest odpowiednim miejscem dla tego arcydzieła. Są inne, znacznie bardziej nadajace się do tego celu, a i towarzystwo tam piszące znacznie wiecej wie o takich konstrukcjach, bo to przecież sami wybitni elektronicy i napewno "podołają" takiemu tematowi.

Więc Panowie, nie osmieszajmy się! :)))

Wreszcie rozsądny głos :)

Tylko dlatego żeby zaspokoić - w moim wypadku ciekawość

Nie widzę więc problemu układ jest na tyle prosty że można go sklecić w niecałą h.

W oryginalnym układzie na wyjściu są 2sc5200/2sa19.. na wejściu THAT340.

Ukryta Zawartość

To lokalne nfb jest dość głębokie i raczej kompensacja jest potrzebna ale nie chce mi się wrysowywać tego do symulatora. W oryginalne są tam jakieś kondensatory na płytce.

Realizacja źródeł prądowych nie powinna mieć większego wpływu na rezultat końcowy :) Ale ich prąd już tak. Zakładając optymistycznie betę tranzystora wyjściowego nawet 100 to da nam prąd 4A coś mało.

Macie jeszcze pomiary z stereophile. Wzmacniacz rozleciał się podczas testów :)

Ukryta Zawartość

Jak chcecie CFA to jest przecież wzmacniacz Alexadra a i ostatnio syn08 udostępnił swojego YAP-a nic tylko wysyłać gerbery do zakładu i brać lutownice w dłoń :)

Ukryta Zawartość

strona widać jeszcze w budowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Wiecie, co, cale zamiesznie sie zrobilo i nawet nie wiem o co.

Sluchajcie, przeciez nie da sie skopiowac wzmacniacza tak 1:1 trzeba by kupic wszystkie oryginalne podzespoly.

Tam jest sporo scalakow na radiatorach, ktore pewnie sa parowane juz w fabryce, wszystko bardzo dobrej jakosci, kondy z najwyzszej polki, ogromne 2 trafa ktore, trzeba by zamawiac specjalnie. a poza tym jeszcze wiele wiele problemow po drodze.

To ze ten wzmak dobrze gra nie jest kwestia samego ukladu!!!

Nie wiem jakie jest prawo w kwestii pasjonatow ktorzy maja jakis schemat i buduja uklady, chyba trzeba to traktowac jako kwestie pasjonackie.

Nikt tego nie buzuje z zamiarem sprzedazy i zyskow, wiec nie wiem po to ta wrzawa.

Mnie ledwo stac by bylo na porzadne czesci do klona i to sie zastanawiam czy aby napewno heh.

Baaardzo chcial bym miec na oryginal i nie zastanawiac sie nad takimi rzeczami.

A tych ktorzy maja takie pieniazki na klocki i oburzaja sie jak ktos kopiuje, no coz, powinszowac talentu do robienia pieniazkow ;]

|Pozdrawiam wszystkich .

B.

Nie widzę więc problemu układ jest na tyle prosty że można go sklecić w niecałą h.

- Bez komentarza .

Macie jeszcze pomiary z stereophile. Wzmacniacz rozleciał się podczas testów :)

- Każdy wzmak można załatwić obojętnie co będzie na nim napisane .

We wzmacniaczach accuphase stopień wejściowy tak samo jest łączony termicznie - tutaj niby to załatwia THAT340.

Na pewno wzmacniacz jest bardzo szybki i niezle się grzeje .- muszę nad tym posiedzieć pomierzyć co i jak , może to nie być bubel , nie na darmo to tyle kosztuje .

Poniżej zdjęcie przebiegu prostokątnego 200 kilo . Zniekształcenia intermodulacyjne też można pomierzyć .

Na razie pierwszy prototyp na byle jak , bez stopnia końcowego potem kolejne rozbudowy temu schematowi dużo brakuje .

Potem można oceniać jak to gra .

też się do niego przymierzam. Dozbieram resztę części bo płytki, radiator, rezystory, tranzystory czy kondensatory już mam i interesuje mnie tylko jedno: jak będzie brzmiał. Jeśli trafi w mój gust to będę zadowolony a pomiarami nie będę sobie głowy zawracał i nie interesują mnie dywagację typu, że układ sieje zniekształcenia. On ma ładnie grać i już. Robię go z ciekawości bo cena oryginału jest rzeczywiście piekielna!!! Za to brzmieniem niby urzeka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.