Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa do suba br czy closed

mrtalaga

Rekomendowane odpowiedzi

Doradźcie jaką skrzynkę zrobić do domu :)

Głośnik Hertz ES300

Głośnik będzie grał przy odcięciu do 40Hz

Parametry:

D[mm] 258

Xmax[mm] 9

Re[ohm] 2.9

Fs[Hz] 22.7

Le[mH@1kHz] 2.80

Le[mH@10kHz] 1.15

Vas[lit] 134

Mms[gr] 140

Cms[mm/N] 0.35

BL[T-m] 11.27

Qts 0.43

Qes 0.46

Qms 7.53

Spl[dB] 94

Producent zaleca obudowy:

zamknięta 25litrów

br 35litry strojona na 28hz tunel bas reflex 62mm długość 270mm

https://www.audiostereo.pl/topic/85720-obudowa-do-suba-br-czy-closed/

Parametry głośnika teoretycznie pozwalają na zastosowanie obu rodzajów obudowy. Pytanie, czy potrzebujesz szybkiego, lecz niezbyt głębokiego basu, czy niskiego, lecz powolniejszego i z rezonansowymi naleciałościami?

Jak Subwoofer to robiłbym BR. Przy Subwooferze człowiek ma tendencję do przesadzania z basem i łatwo dojść do granic możliwośći głośnika. BR lepiej spisuje się mocowo.

Chyba, że się przesadzi z wielkością, to BR będzie pod tym względem gorszy od zamkniętej.

Coś mi się wydaje, że w danych głośnika SPL jest baaardzo mocno naciągnięte- fizyki nie da się AŻ TAK oszukać:))

Osobiście zrobiłbym solidne pudło zamknięte 30l netto, nie żałując wzmocnień wewnętrznych.

Chyba, że się przesadzi z wielkością, to BR będzie pod tym względem gorszy od zamkniętej.

Przy Qts 0.4 i Vas 130 litrów jest to niemożliwe. Nie chce mi się liczyć ale tak na oko to obudowa do BR mogłaby byś jeszcze większa.

To były rozważania teoretyczne. Na szybko policzyłem zamkniętą- wyszła dość ładnie do mocno ponad 40l, jednak dla uniknięcia problemów i zminiaturyzowania sprzętu (solidne pudło 30l z grubymi ścianami będzie wystarczająco duże) wolałem zmniejszyć pojemność.

BR 35l podejrzewam o mocno podbity bas i wcale nie niższe zejście od zamkniętej- nawet nie chce mi się liczyć, bo pewnie wyjdzie kicha.

Właśnie rozejrzałem się w necie- ciekawe, skąd autor wątku wyszperał dane techniczne?

Na firmowej ulotce są inne.

Na szybko wg nowych danych: TYLKO obud. zamknięta 45L- to optimum.

Żadne bass-reflexy, w tym przypadku to totalna bzdura.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Żadne bass-reflexy, w tym przypadku to totalna bzdura.

Producent ma inne zdanie na ten temat.

Ukryta Zawartość

A tak poza tym to wygląda mi to na Subwoofer samochodowy. Chcesz go stosować do kina?

Ukryta Zawartość

>KrzysiekA

Producent ma inne zdanie na ten temat.

Bardzo duży kompromis podyktowany chęcią zejścia wymiarami do wielkości akceptowalnych w aucie.

W takim układzie należałoby się liczyć z basem granym bardzo "rezonansowo", czyli jednotonowo, monotonnie, (choć nie byłby spowolniony i zamulony).

Będę obstawał przy swoim - to nie jest głośnik do BR. Do tego typu obudowy nie nadają się głośniki o Qts>0,4 !

>KrzysiekA

Będę obstawał przy swoim - to nie jest głośnik do BR. Do tego typu obudowy nie nadają się głośniki o Qts>0,4 !

Fakt obudowa musi w takim wypadku być duża ale z Qts 0,4 trochę przesadzasz. W takim wypadku większość Visatona nadawałoby się jedynie do obudowy zamkniętej. Chodzi o to żeby docelowa dobroć kolumny wynosiła około 0,75 co przy Qts 0,5 jest wykonalne. Pytanie tylko czy 100 litrowy subwoofer jest akceptowalny pod względem wymiarów. Poza tym istnieje metoda przybliżona obliczania obudowy BR Visatonu która zakłada że obudowa może być dużo mniejsza niż optymalna(jeżeli chodzi o zejście) pod warunkiem że zastosujemy o wiele niższe strojenie otworu niż w obudowie optymalnej. Można wtedy wybrać między pojemnością optymalną dla obudowy zamkniętej a pojemnością optymalną dla obudowy z otworem i odpowiednio dostroić otwór. Im mniejsza obudowa tym niżej strojone. Uzyskujemy w tym wypadku charakterystyki pośrednie między obudową z otworem a obudową zamkniętą.

W ten sposób można optymalizować obudowę BR pod względem wielkości. Uzyskujemy mniejszą obudowę z lepszym impulsem ale za to ze słabszym zejściem basu.

Znam tę metodę, ale to też jest bardzo "naciągane". W tym przypadku zazwyczaj poziom z rury BR jest dużo niższy od poziomu głośnika (średniego), a charakterystyka takiego zespołu głośnikowego w zakresie niskiego basu jest bardzo daleka od liniowości Do tego dochodzi bardzo nieprzewidywalne zachowanie się fazy w zakresie przejścia z BR na głośnik. Nie chciało mi się sprawdzać, ale wydaje mi się, że w materiałach firmowych z propozycją obudowy BR, "na oko" nie zgadza się fi lub długość rury z podaną częstotliwością rezonansową, która powinna być tu sporo WYŻSZA (lub dłuższy kanał).

Słusznie zauważyłeś, że to głośnik do samochodu, gdzie nikt nie przejmuje się takimi "szczegółami", jak liniowość charakterystyki i fazy - tam ma być UM-CY, UM-CY!!!!!!

Znam tę metodę, ale to też jest bardzo "naciągane". W tym przypadku zazwyczaj poziom z rury BR jest dużo niższy od poziomu głośnika (średniego), a charakterystyka takiego zespołu głośnikowego w zakresie niskiego basu jest bardzo daleka od liniowości Do tego dochodzi bardzo nieprzewidywalne zachowanie się fazy w zakresie przejścia z BR na głośnik. Nie chciało mi się sprawdzać, ale wydaje mi się, że w materiałach firmowych z propozycją obudowy BR, "na oko" nie zgadza się fi lub długość rury z podaną częstotliwością rezonansową, która powinna być tu sporo WYŻSZA (lub dłuższy kanał).

Słusznie zauważyłeś, że to głośnik do samochodu, gdzie nikt nie przejmuje się takimi "szczegółami", jak liniowość charakterystyki i fazy - tam ma być UM-CY, UM-CY!!!!!!

Też myślę że do domu lepiej by było wybrać coś innego.

Głośniki Hertz'a nie są takie złe, bo stosowała je w swoich DOMOWYCH kolumnach firma "Ancient Audio".

Chodzi mi po prostu o to, by kol. mrtalaga mógł optymalnie dobrać do swojego głośnika pudło.

Producent niestety tego nie robi, podając WYGODNE wymiary i tendencyjny typ obudowy, czyli BR. Jak już pisałem, CAR-AUDIO rządzi się swoimi prawami. W domu jednak, część z nich można olać i zapewnić głośnikowi godziwe warunki pracy, za co na pewno odwdzięczy się lepszym dźwiękiem:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.