Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka? CEC BD2000

wujekhans

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa!

Chciałem kupić gramofon. Po przeczytaniu wielu postów z waszego forum padło na model ceca bd2000 wychaczonego na aledrogo. Zasięgnąłem waszych rad, pojechałem, obejrzałem, posłuchałem i zakupiłem. Ciesze się sprzętem bo nabyłem go od pewnego sprzedawcy który nie był jakimś tam handlarzem tylko audiofilem który po prostu wymienia swój sprzęt na nowy, lepszy model :)

Cec ma zamontowaną oryginalną wkładkę (chyba od nowości) audiotechnica. Zamierzam ją wymienić z wiadomo jakich przyczyn. Pytam was co najlepiej by pasowało. Mam wzmacniacz DENON PMA-320 który ma wyjscie PHONO gdzie podpinam tam gramofon, głośniki chyba malo spotykane amerykanskiej firmy acoustic response series 707 150watt (tak na nich pisze). Są duże.

Najczęściej słucham jazzu, bluesa, beatelsów, klasyki. Na takiej muzyce najbardziej mi zależy.

Budżet to około 200zł. Wiem, że nie dużo ale jest trochę tych wkładek w tym przedziale więc pytam fachowców :)

Pozdrawiam i dziękuje za wszelką odpowiedz :)

p1110094.jpg

tak wygląda.

https://www.audiostereo.pl/topic/85716-jaka-wk%C5%82adka-cec-bd2000/

Mam na zbyciu ortofona om5, raczej nigdy nigdzie nie zamontuje tej wkładki, igła jest stara - jakbyś sobie kupił igłoe od om10, która oczywiście pasuje, to za 40 zł będziesz miał niezłą wkładke, na poziomie polecanej przez Krzyśka at95:)

Dzięki ale chcę kupić nową wkładkę :)

Jeszcze takie pytanie:

Czy nie będzie problemu z wyważeniem ramienia jeśli kupię tą audiotechnica z dodatkowo taką specjalną najtańszą wagą chwaloną przez niektórych? Na moim ramieniu przy ciężarku jest skala ale chyba coś się odkleiła i trzeba to robić na oko dlatego chcę kupic wagę.

Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do wkładki?

Najtańsza waga jubilerska bedzie ok.

Co do wkładek - do 200 zł (za nowe wkładki) to wybór jest ograniczony do at95 i om10. Za 300 zł już jest w czym wybierać. Najbliżej granicy 200 zł jest nagaoka mp10. Jeszcze możesz poszukać ortofona 510, chociaż nie wiem w jakich cenach są. Był jeszcze ortofon alfa, kosztowała chyba 150 zł, nie pamiętam co to była za wkładka. chyba właśnie 510 z inną nazwą. Poszperaj w necie. Na pewno at95 to będzie dobry wybór, ale moim zdaniem można lepiej za 200 -250 zł.

U mnie z dość lekkim ramieniem AT 95 E zagrała z podwyższoną średnica generalnie dość jasno grająca wkładka cały analogowy czar znikł , marniutkie wokale i przestrzeń także osobiście nie polecam tej wkładki .

Tomasz dzięki za tą wagę jubilerską! dużo taniej a pewnie zdaje egzamin :) Jednak co do wkładek to chyba będę się trzymał tej AT 95 E. Można już za stówkę nową kupić. Jedni zachwalają, drudzy nie ale chyba jak na początek mi wystarczy bo nawet z tej co jest teraz zamontowanej audiotechnicy o modelu VM3(tak jest napisane u góry a tak wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) momentami, zależy na których płytach i kawałkach slysze zadowalające mnie brzmienie.

Co sądzicie?

jacm. mam cięższe ramię więc powinno być lepiej. chyba..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moje doświadczenia z AT95e i OM10 Super ograniczają się do Regi Planar z ramieniem RB300. W tej kombinacji AT95e gra właśnie bardzo analogowo, przyjemnie, bez przejaskrawień, z dobrą podstawą basową. Tak mi się wydaje. Super OM10 jest tu może i bardziej szczegółowa ale nie daje takiego funu.

Tomek: czy do OM5 można zamontować igłę od OM10? Chyba gdzieś czytałem, że właśnie OM5 nie jest kompatybilna z wyższymi modelami jeśli chodzi o wymianę igieł. A może już za dużo wina...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Panowie, kolega ma ramię bez regulacji wysokości, jeśli się nie mylę, więc nie można tak sobie tej wkładki wymienić na każdą inna. Może po prostu poszukaj nowej igły do tej wkładeczki? Jeśli nic nie brumi, kanały są 2, etc. to na początek wymień igłę na nową i powinno od razu zagadać lepiej.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

dokładnie igła wyjdzie taniej i może się okazać że to lepsze rozwiązanie niż wymiana wkładki tak bynajmniej było u mnie wróciłem do oryginalnej wkładki a tylko zmieniłem igłę .

Właśnie nigdy się nie interesowałem czy można dać lepszą igłe do om5 - widziałem tylko zamiennik, jakiś nadel za40 zł, która pasuje do większości wkładek z tej serii. Nie wiem jakiej to jest jakości, szlif eliptyczny.

Jak nie ma regulacji vta to może być problem...

tu masz zamiennik do Twojej AT

Ukryta Zawartość

natomiast oryginał kosztuje 23 Funty + wysyłka

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

dzięki za podpowiedzi!

Jeszcze jedno! momentami również, ostatnio coraz częściej zanika mi kompletnie prawy kanał. Tzn zostaje tylko takie "pierdzenie" w rytm bitu. Gdy podniose ramię i opuszcze zaczyna grac znowu dobrze. Czasami trzeba to powtórzyć wiecej razy, czasami gra długo bez szwanku. Jestem prawie pewny, że to coś z igłą albo z wkładką bo tylko gdy ją ruszę to prawy zaczyna znowu grać. Co sądzicie?

Sprawdzałem również kabelki łączące wkładkę z ramieniem - wszystko OK.

Wyciągałem i wkładałem igłę - problem nie zniknał.

Dzięki Waluch!

Zaczęło się tak dziać od niedawna gdy przesłuchałem już dosyć dużo nieraz zabrudzonych płyt.

Lepiej kup sobie Knosti i nie będzie potrzeby czyszczenia igły po umytych płytach. Płyny do czyszczenia igieł to sprawa dyskusyjna. Mówi się, że lepsze rozwiązania czyszczenie igły bez użycia płynów, np. Onzow Zerodust. Tylko drogie. Opcja tania - Magic Eraser (Magiczna Gąbka Jana Niezbędnego :-))

We stand in the Atlantic
We become panoramic

140 bez płynu, który i tak jest niepotrzebny, bo będziesz mył forumowym. Ja pierwszą igłę od AT95e szybko dobiłem brudnymi płytami, choć te igły co są na allegro sprzedawane to zamienniki, pewnie też mogą mieć krótszy żywot.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Knosti jest dużo tańsze - 70-130 zł tylko kup bez płynu knosti, a płyty myj mieszanką forumową, której skład znajdzeisz w temacie o knosti. Co do zanikania dźwięku w jednym kanale - miałem taki problem z moją yamaha(ax470/570), w tych modelach jest słaby przełącznik "input".Nie wiem jak w denonie, ale gdyby pojawił się ten problem to spróbowałbym przestawić balance na nie grający kanał i dał głośniej, czasami muzyka nagle "zaskakuje"(ja jeszcze"macałem"przełącznik input). Trzeba rozważyć wszysktkie opcje i potem postawić diagnoze co jest nie tak:) Bo ja nie spotkałem się z tym żeby zabrudzona igła+płyta powodowały zniknięcie dźwięku w kanale(czy tam "pierdzenie":), raczej pojawiają sie przesterowania na wysokich tonach i szum. Chyba że igła jest stara. Ciężko powiedzieć.

Czytałem o waszym forumowej miksturze i napewno ją zrobię. Myślałem, że bez tego oryginalnego płynu nie da się kupic knosti ale widze na alledrogo, są po 130 więc git!

Tak jak wyżej wywnioskowaliśmy tej wkładki at95e nie będę kupował tylko wymienię najpierw igłę w tej co mam i zobaczymy co będzie się działo :)

Knosti jest dużo tańsze - 70-130 zł tylko kup bez płynu knosti, a płyty myj mieszanką forumową, której skład znajdzeisz w temacie o knosti. Co do zanikania dźwięku w jednym kanale - miałem taki problem z moją yamaha(ax470/570), w tych modelach jest słaby przełącznik "input".Nie wiem jak w denonie, ale gdyby pojawił się ten problem to spróbowałbym przestawić balance na nie grający kanał i dał głośniej, czasami muzyka nagle "zaskakuje"(ja jeszcze"macałem"przełącznik input). Trzeba rozważyć wszysktkie opcje i potem postawić diagnoze co jest nie tak:) Bo ja nie spotkałem się z tym żeby zabrudzona igła+płyta powodowały zniknięcie dźwięku w kanale(czy tam "pierdzenie":), raczej pojawiają sie przesterowania na wysokich tonach i szum. Chyba że igła jest stara. Ciężko powiedzieć.

Przestawiałem balance na ten niegrający i kombinowałem trochę ale wydawało mi się, że to może być właśnie igła. Jak wrócę z prac to "obmacam" bardziej wzmacniacz i opiszę dokładniej jakie są objawy, na jakich ustawieniach itd..

Sprawdzałem jeszcze raz tą utratę prawego kanału. Wyszło na to, że igła była zbyt mocno dociśnięta. Po minimalnej zmianie obciążnika na koncu ramienia prawy kanał zaczął grać dobrze.

Dziwne, że tylko prawy sie wyłączał (totalna cisza). Pierdział tylko nie do bitu tak jak powiedzialem wczesniej (mylilem sie) tylko wtedy gdy najechał na paprocha bądz gdy zadrżał stół itp... Co o tym sądzicie?

Wiem już, że najlepiej gramofon postawie na półce przykręconej do ściany.

Możliwe że antiskating jest źle ustawiony. Na Twoim miejscu narazie nie odtwarzałbym wartościowychpłyt, poczekał na wage i potem po ustawieniu wszystkiego będzie git:)

CEC BD 2000 swietnie brzmi ale ma niestety dokuczliwa wade jak zreszta wszystkie z tej serii a mianowicie glosny naped (silnik i zasilacz sa ze soba zintegrowane co w efekcie jest mocno slyszalne gdy igla zetknie sie z plyta) mialem ten model i BD 6000 ,w kazdym ta sama przywara.

Masz ustawianie antiskatingu to ten gadzet z odwaznikiem ktory przesuwasz na bolcu i w ten sposob wybierasz zadana wartosc.

Aplikowalem nawet wkladke Denona 103 do niego po dociazeniu ramienia i po tym zabiegu bylo juz groznie co swiadczy o jego walorach brzmieniowych (miekko zawieszony CEC ma potezny basior i angazujacy dzwiek)

Poczytaj troche o ustawieniach i moich przygodach z tymi modelami (wyszukiwarka powinna to odnalezc).

robix

Jeżeli masz antyskating ustawiony jak na foto to ŹLE.

Pręcik odciągający ramię być przed "poprzeczką" wychodzącą z ramienia ,tak aby ciężarek powodował odciąganie ramienia na zewnątrz.

Po prostu przestaw ramię tak aby dało się przełożyć "wagę",ciężarek za poprzeczką ,Poprzeczka pomiedzy "wagą" a pręcikiem bez obciążnika.

spójrz na obsadę ramienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pręcik odciągający ramię być przed "poprzeczką" wychodzącą z ramienia ,tak aby ciężarek powodował odciąganie ramienia na zewnątrz.

Po prostu przestaw ramię tak aby dało się przełożyć "wagę",ciężarek za poprzeczką ,Poprzeczka pomiedzy "wagą" a pręcikiem bez obciążnika.

czaję baze! to zdjęcie jest z sieci ale u mnie jest tak samo. zaraz spróbuję przestawic

DZIAŁA! z lekkim oporem ale przeskoczyło za poprzeczkę i teraz ramię wyraźnie się cofa, wraca! rozumiem, że teraz reguluję siłę tym wiekszym ciężarkiem po lewej stronie, kręcąc go i przesuwając?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.