Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mebel między kolumnami ma wpływ na odsłuch?

maniek126

Rekomendowane odpowiedzi

Czy biurko widoczne na zdjęciu między kolumnami ma wpływ na odsłuch?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie mam gdzie go wcisnąć,ani innej możliwości ustawienia skrzynek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to się fajnie gadało, proszę o odpowiedź w tej sprawie!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja jak słuchałem i pomiędzy kolumnami miałem gołą ścianę to postawienie fotela biurowego powodowało zmiany w stereofonii. Osobiście mogę potwierdzić iż nie ma nić ważniejszego niż symetria.

Na zdjęciu tego nie widać, ale domniemywam, że głośniki stoją przy ścianach bocznych i zbyt blisko ściany tylnej. Wysuń kolumny do przodu zmniejsz trochę odległośś pomiędzy nimi i powinno być lepiej. Przynalnmiej biurko będzie miało mniejszy wpłw na stereofonię. Zmiany nie muszą być stałe , wystarczy wysuwać kolumny tylko do słuchania muzyki.

Odstawiłem biurko,ale trudno ocenić efekty,bo wywalenie mebelka zajęło trochę czasu.

Trzeba by mieć jakąś lekką makietę podobną do biurka,którą można przemieszczać błyskawicznie.

Na pomysł z fotelem biurowym nie wpadłem :( a teraz już za późno,bo biurko stoi z powrotem na swoim miejscu i nie chce mi się go znowu targać.

Na zdjęciu tego nie widać, ale domniemywam, że głośniki stoją przy ścianach bocznych i zbyt blisko ściany tylnej. Wysuń kolumny do przodu zmniejsz trochę odległośś pomiędzy nimi i powinno być lepiej. Przynalnmiej biurko będzie miało mniejszy wpłw na stereofonię. Zmiany nie muszą być stałe , wystarczy wysówać holumny tylko do słuchania muzyki.

Pomysł z wysuwaniem skrzynek do słuchania muzyki nie jest najlepszy...Stoją na kolcach i sporo czasu zajęło optymalne ustawianie,zwłaszcza,że Wharfedale Diamond 9.5 mają chybotliwe kolce(według mnie to ich jedyny minus).

Odsuwać od ściany tylnej nie będę,bo w obecnym położeniu uzyskałem najbardziej zadowalające niskie tony(to ze względu na tylny BR-chociaż producent zaleca większą odległość-ale wiadomo,że to indywidualna sprawa pomieszczenia i słuchacza.

Ogólnie pokój jest kiepsko ustawny i stąd się wzięło moje pytanie,bo jedyne co mógłbym zrobić to wywalić biurko,ale komputer też mi jest potrzebny :)

IMHO nie ma mozliwosci, by biurko nie mialo wplywu na stereofonie i scene. Taki obiekt powoduje dyfrakcje fal i ich nieprzewidzialne odbicia. Nie bez kozery nawet obudowy glosnikowe w topowych zestawach zaprojektowane sa tak, by nie mialy ostrych krawedzi (np. B&W), bo odbicia fal wysokich zaburzaja stereo. To oczywiscie teoria, znajdujaca jak najbardziej potweirdzenie w praktyce, niemniej w zyciu codziennym trzeba isc na kompromisy. Jesli nie mozesz wyrzucic biurka na inna sciane, moze rozwiazaniem byloby umiescic kolumny na jakichs solidnych podstawach, a te na kolkach, tak by latwo sie je wysuwalo do odsluchow? Nie testowalem tego rozwiazania, ale zdaje sie ktos na forum tak ma (tymczasowo przynajmniej. Chyba kolega Jarkog). Niemniej aby w pelni wycisnac ostatnie soki z zestawu potrzebne byloby zagospodarowanie sciany nad biurkiem - tak by nie byla taka gola. Mozna zrobic jakies proste panele DIY, etc. Ale wszystko zalezy jak dalece jestes zdecydowany zatroszczyc sie o akustyke pokoju.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jak nie słyszysz różnicy po przestawieniu to chyba jest OK? ;)

Ale na poważnie:

Jest kiepsko.

Za blisko ścian. Ściany gołe...

W tych warunkach nie ma sensu z przemieszczaniem mebla. ewentualne zmiany są nijakie.

W innych wątkach przeczytasz, że powinieneś postawić kilka pułapek basowych (to nawiedzeni Koledzy specjaliści od akustyki;). Albo o tym, że kabel zasilający za 10tys zł (sic) spowoduje zdecydowaną poprawę, większa niż adaptacja akustyczna.

Jeśli masz satysfakcję z przeżywania muzyki to daj sobie spokój z radami ;). Powolutku dojdziesz do prawdy...

Wiecej uzyskasz odsuwajac kolumny od sciany niz gdybys mial te biurko wywalac.... nie przesadzajmy, to biurko ma tutaj bardzo maly wplyw na odbierany dzwiek.....

maniek126

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Pozdrawiam

J.Jerry dięki za linka.Pokombinuję

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według mnie to ważniejsze jest wytłumienie pomieszczenia, odsunięcie kolumn od ścian itp....aczkolwiek biurko po środku między kolumnami też słychać, głównie w aspekcie budowania sceny muzycznej, nie jest to wielka różnica, zależy kto na jakie szczegóły zwraca uwagę, niektórzy kabli nie słyszą, więc pewnie i jakiegoś mebelka między kolumnami mogą nie słyszeć...Jeśli jednak nie ma gdzie biurka wstawić to nie dajmy się zwariować...w domu trzeba jeszcze mieszkać

...aczkolwiek biurko po środku między kolumnami też słychać

a jakie dźwięki wydaje ;o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Możesz rozwinąć temat wytłumienie pomieszczenia?

Tyle postów i nic jeszcze nie wiesz na ten temat? W necie jest dużo o tym. Wątek dotyczy biurka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.