Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze "ciepło grające" kable na świecie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ta GM-ka którą testowałem....bo już musiałem oddać, była już sprzedana....nie była ciepła ale nie była chłodna. Mniej ciepła niż Jadis,podobnie do Ayon Vulcan czy Kondo. Ale za to wykop i rozdzielczość na dużo wyższym poziomie niż Jadis. Coś za coś. Przy czym grałem na grafitowych lampach i AC Acrolinku 7500. Ponoć na miedzianych lampach jest cieplejsza a i AC można dać np MIT-a czy Anaconde Z-Tron. Za 2 miesiące będą kolejne próby i ostateczne wnioski w kwestii GM-ki. Tak czy inaczej wybitny wzmacniacz.

Ta GM-ka na miedzianych lampach gra zupełnie inaczej..;)

Grafitowe faktycznie są duuużo chłodniejsze.

Moim zdaniem miedź odkrywa dopiero możliowości tego wzmacniacza.

Edytowane przez cybant

Też na to liczę.Już na tych grafitowych było baaardzo dobrze a jeśli można jeszcze nieco cieplej to będzie Absolut Killer. Wiele zależy też od systemu w jakim ma grać. Jeśli kolumny są ciepłe to być może najlepiej będzie właśnie z grafitowymi lampami.

Witam,

Panowie posiadam zestaw:

CD Electrocompaniet EMC-1

PRE BAT VK-30

końcówka BAT VK-500

kolumny Zoller temptation 2000

Kable głośnikowe Nordost RED Dawn

Szukam interkonektów XLR do połączenie CD-PRE-końcówka

Ponieważ ( w moim odczuciu) połaczenie Nordostów z Zollerami daje efekt szybkości detaliczności, powietrza,przestrzenności chciałbym to zachować. Jednakże chciałbym dodać trochę ciepła, słodkości ale jednocześnie żeby bas był nadal zwarty i szybki.

Proszę zaproponujcie jakieś IC ale w pieniądzach powiedzmy do 2 kzł za sztukę ( myślę o kablach używanych)

Również prosze o jakieś sugestie co do kabli zasilających w podobnych kwotach.

Mam nadzieję że Koledzy mają jakieś doświadczenia z poziomu cen mniej "galaktycznych"

Ciepła, ciepła. Jak najbardziej. Ja się odnoszę do MPM czy już MPW, które miałem u siebie. Poza tym większość A-klasowych tranzystorów też gra ciepło. Nawet cieplej niż część lamp.

Panie Tomaszu jakby powiedział Zygmunt Kałużyński do Tomasza Raczka-jest tak-przede wszystkim Pan nie wie co Pan miał u siebie w domu

na odsłuchach. Na pewno nie były to MPW na gm-70..............bo Pan Waldek zrobił takie na razie tylko dla mnie a w kwietniu będą do odbioru

drugie dla mojego kolegi-też forumowicza.Także tym bardziej nie miał Pan u siebie moich monobloków-to tak na spokojnie w kwestii wyjaśnienia.

Stąd moja irytacja na pańskie wpisy...............bo jeszcze zrobił Pan ze mnie konstruktora i twierdził Pan,że słuchał moje konstrukcje))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panie Tomaszu jakby powiedział Zygmunt Kałużyński do Tomasza Raczka-jest tak-przede wszystkim Pan nie wie co Pan miał u siebie w domu

na odsłuchach. Na pewno nie były to MPW na gm-70..............bo Pan Waldek zrobił takie na razie tylko dla mnie a w kwietniu będą do odbioru

drugie dla mojego kolegi-też forumowicza.Także tym bardziej nie miał Pan u siebie moich monobloków-to tak na spokojnie w kwestii wyjaśnienia.

Stąd moja irytacja na pańskie wpisy...............bo jeszcze zrobił Pan ze mnie konstruktora i twierdził Pan,że słuchał moje konstrukcje))

Coż za nagła zmiana formy panie Stary Audiofilu:-) Odpowiadam więc uprzejmie:

1. W kwestii MPW czy MPM to przyznam szczerze że dla mnie to jedno i to samo. Rzekłbym DIY ale dobre;-) Wg mnie to były MPM a nie MPW, ale dla mnie ma to średnie znaczenie. Pisałem wyraźnie, że było to jedno albo drugie. Natomiast lampy były w nich na pewno GM70, bo to pamiętam.

2. Ja nie znam ani pana Maćka ani pana Waldka ani Starego Audiofila osobiście, więc skąd mogę wiedzieć kto do mnie pisze:-)

3. Z wpisu kolegi Stary Audiofil wynikało, że to cytuję "moje monobloki". Więc przyjąłem, że szanowny respondent jest twórcą, tych skądinąd dobrych urządzeń.

4. Tych ostatnich nie miałem w domu, a jedynie miałem okazję posłuchać przy okazji pożyczania kabli Siltecha.

Edytowane przez tomkly

Witam,

Panowie posiadam zestaw:

CD Electrocompaniet EMC-1

PRE BAT VK-30

końcówka BAT VK-500

kolumny Zoller temptation 2000

Kable głośnikowe Nordost RED Dawn

Szukam interkonektów XLR do połączenie CD-PRE-końcówka

Ponieważ ( w moim odczuciu) połaczenie Nordostów z Zollerami daje efekt szybkości detaliczności, powietrza,przestrzenności chciałbym to zachować. Jednakże chciałbym dodać trochę ciepła, słodkości ale jednocześnie żeby bas był nadal zwarty i szybki.

Proszę zaproponujcie jakieś IC ale w pieniądzach powiedzmy do 2 kzł za sztukę ( myślę o kablach używanych)

Również prosze o jakieś sugestie co do kabli zasilających w podobnych kwotach.

Mam nadzieję że Koledzy mają jakieś doświadczenia z poziomu cen mniej "galaktycznych"

Zildjan Dziękuję za sugestie.

Może inni Koledzy coś podpowiedzą ?

Że niby ciepły? Muszę się wsłuchać :) Na pewno jednak nie gra "klinicznie" :)

w porównaniu z Red dawnem?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Może inni Koledzy coś podpowiedzą ?

To jest strasznie trudno tak w ciemno doradzić, bo dla każdego dobry bas czy też słodkość znaczą co innego.

W tej cenie najlepszy bas w sensie proporcji pomiędzy jego ilością a jakością będą miały Kimbery KS 1120 oraz 1126. Przy czym nie są to kable całościowo ciepłe, raczej neutralne. Więcej ciepła w całym paśmie zaoferuje Wire World Gold Eclipse 5², ale on ma tego basu bardzo, bardzo dużo. Wspomniane Crescendo jest kablem zbliżonym do Wire Worlda, to jest poprzedni referencyjny produkt Davida Saltza, zanim założył markę Wire World. Oba te kable mogą mieć problemy z kontrolą na basie.Wiele zależy od reszty systemu, czy utrzyma go w ryzach. W przypadku systemu BAT obawiam się, że tak nie będzie. Jakbyś miał trochę więcej kasy to wybór byłby prosty: Kimber KS 1130. Łączy zalety wszystkich wyżej wymienionych, nie mając praktycznie żadnych wad. A te sieciówki o które pytałeś jakiś czas temu to już masz? Pisałem co wybrać w innym wątku. Artuku wystawił ogłoszenie na hifi.pl, sprzedaje dwie sieciówki HG Ultra Silence. Do pre i do końcówki BAT pasują jak ulał. Zawsze możesz wziąć do testów a jak nie przypadną do gustu to odesłać.

Edytowane przez tomkly

Szukałem kabla o tej samej charakterystyce. Idąc za radą forumowiczów sprawdziłem TMR-Ramses. Sprawdziłęm i kupiłem. Jest szybki, ciepły, szczegółowy, neutralny, naturalny, dobrze rysuje scenę, dodaje życia muzyce - również tej na "gorzej" nagranych płytach.

To jest strasznie trudno tak w ciemno doradzić, bo dla każdego dobry bas czy też słodkość znaczą co innego.

W tej cenie najlepszy bas w sensie proporcji pomiędzy jego ilością a jakością będą miały Kimbery KS 1120 oraz 1126. Przy czym nie są to kable całościowo ciepłe, raczej neutralne. Więcej ciepła w całym paśmie zaoferuje Wire World Gold Eclipse 5², ale on ma tego basu bardzo, bardzo dużo. Wspomniane Crescendo jest kablem zbliżonym do Wire Worlda, to jest poprzedni referencyjny produkt Davida Saltza, zanim założył markę Wire World. Oba te kable mogą mieć problemy z kontrolą na basie.Wiele zależy od reszty systemu, czy utrzyma go w ryzach. W przypadku systemu BAT obawiam się, że tak nie będzie. Jakbyś miał trochę więcej kasy to wybór byłby prosty: Kimber KS 1130. Łączy zalety wszystkich wyżej wymienionych, nie mając praktycznie żadnych wad. A te sieciówki o które pytałeś jakiś czas temu to już masz? Pisałem co wybrać w innym wątku. Artuku wystawił ogłoszenie na hifi.pl, sprzedaje dwie sieciówki HG Ultra Silence. Do pre i do końcówki BAT pasują jak ulał. Zawsze możesz wziąć do testów a jak nie przypadną do gustu to odesłać.

Dziękuję Ci za poświęcenie czasu i konkretne przykłady.

Będę się "krecił" koło tych kabli.

Nie sieciówek wciąż nie mam. I niestety HG nie ma już na hi-fi.pl

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

I niestety HG nie ma już na hi-fi.pl

Napisz na priva do Artuku. Pisał mi, że oba HG poszły do testów do 28.03. Możliwe że się sprzedały. To są świetne sieciówki, choć co niektórych drażni nazwa;-) Ale kto weźmie je na testy, ten przeważnie nie oddaje.

Edytowane przez tomkly

Zoller12 wywal tego Red Downa. To suchotnik jakich mało.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Masz rację co do pierwszego zdania. To jest generalnie dobry kabel, ale raczej do innego systemu. Na pewno nie do głośników Focala, to po pierwsze. Po drugie raczej do lampowej amplifikacji. I po trzecie do tańszego systemu; to co ma Zoller wymaga generalnie lepszego kabla głośnikowego. Ale o głośnikowce kolega Zoller nie pytał,:-)

Edytowane przez tomkly

oczywiście jestem otwarty na sugestie również dotyczące kabla głośnikowego. Faktycznie kiedyś miałem lampę i to grało. Po zmianie na BAT-a miałem/mam nadzieję że uda się to "skompensować" interkonektami.

Lucky nie chcę wchodzić w zbyt "ostrą" polemikę. Uważam że Red Dawn jest bardzo dobrym kablem. Nazwanie go suchotnikim jest krzywdzące (powtarzam wg mnie)rzecz jasna w określonym przedziale cenowym.

może to głupie (bo tego modelu nie słyszałem) ale z opisu aktualnej odsłony VDH The Firts (nowy oko 1500zł 1m RCA) może by ci podpasował? Ociepli lekko ale podobnież jest szybki i transparentny (jak nie VDH) , a przed wszystkim spełnia twoje kryterium ceny. Sam się zastanawia, czy nie kupić pod drugi wzmacniacz w systemiku do TV, DVD.

sprzedaj tego red downa i zapoluj na starszego albedo monolith, zadnych ic nie bedziesz musiał zmieniać

Ciekawa propozycja na kable głośnikowe.

Niestety IC też muszę zmienić bo XLR które obecnie posiadam to DIY.

Zoller12 masz fajny zestaw ale ten Red Down to porażka. Szukasz interkonekt na XLRach a ja proponuję zacznij od głośnikowca. Tomkly dobrze napisał to nie jest kabel do focala z lampą zagra ale też nie jest to nic szczególnego już lepiej wypada Heimdall, SPM.

VDH ociepli górę i dociąży średnicę, ale wtedy jakiś intrerkonekt transparentny warto wpiąć np. Nordost SPM.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Lucky dzięki za sugestie. Co zatem polecasz jeśli chodzi o głośnikowe (powiedzmy do 3 kzł). Mam na tą chwilę pare złotówek i chciałbym (uznaje że na tym zestawie pogram parę lat)poprawić dźwięk.Chce kupić coś porządnego (co niestety kosztuje)i potem ewentualnie dokupić IC czy sieciowe. Jeśli uważasz że najpierw głosnikowe to spoko.

Mam nadzieję że z "góry" nie huknie Elberoth i powie że wszystkie kable poniżej 20kzł to bryndza :-)

Napisz na priva do Artuku. Pisał mi, że oba HG poszły do testów do 28.03. Możliwe że się sprzedały. To są świetne sieciówki, choć co niektórych drażni nazwa;-) Ale kto weźmie je na testy, ten przeważnie nie oddaje.

Proszę nie oszukiwać ludzi..............jakie swietne sieciówki?

Może i są dla osób z wadą słuchu i nieosłuchanych.

Nordost to granie jazgotliwe, suche, chude i mało przyjemne. Jeszcze kable AC do źródeł są OK ale IC czy SP lepiej poszukać inne. I nie trzeba wydawać fortuny. Pożycz ze sklepu audio polskie Equilibrium, głośnikowy Sun Ray i IC Turbine.Ponoć dobry jest też Moonlight ale tego nie miałem.

Można też trafić używki. Grają na poziomie średnich MIT-ów czyli kabli 6-8x droższych. Dają dźwięk lekko ocieplony ale dynamiczny. Do tego plastyczny i przyjemny w odsłuchu.

Edytowane przez sly30

Dziękuję Panowie ze wszelakie wskazówki, oraz za to że byliście w stanie podpwiedzieć w sprawie kabli "budżetowych" :-)

chociaż i tak licząc średnio na "oko" żeby kupić cały set:

4xsieciówki

2xIC

głośnikowe

to pewnie 10 kzł braknie.....

Może ktoś jeszcze podzieli się swoim doświadczeniem...

Proszę nie oszukiwać ludzi..............jakie swietne sieciówki?

Może i są dla osób z wadą słuchu i nieosłuchanych.

Wobec tego może Kolega coś podpowie dla osob bez wady słuchu ?

Wobec tego może Kolega coś podpowie dla osob bez wady słuchu ?

Człowieku za podpowiadanie wiesz ile sie nastałem w szkole w kącie?)

Zacznij od zera i zmień Zollera.............sorry fajny Twój nick jest.........-O RANY!......Ale TY w Zollerze jesteś zakochany.

Człowieku za podpowiadanie wiesz ile sie nastałem w szkole w kącie?)

Zacznij od zera i zmień Zollera.............sorry fajny Twój nick jest.........-O RANY!......Ale TY w Zollerze jesteś zakochany.

Twój nick też jest fajny....

A zakochany to owszem jestem... ale sorry tylko w żonie.

Twój nick też jest fajny....

A zakochany to owszem jestem... ale sorry tylko w żonie.

Dzieki za pw.

Powinieneś dokupić najpierw jakieś porządne sieciówki aby system dociążyć,żeby złapał troszke cugu i masy......bo chyba masz chudawo.

Myslisz,ze tak na odległość to się da podpowiedzieć-jest cięzko-nie znamy Twojego pokoju i w nim ustawienia,nie wiemy jaki przekaz akceptujesz,czy mozna coś inaczej ustawić,co na to Twoja żona,ile masz do wydania.........itp,itd-więc przy tylu zmiennych trudno o konkrety z naszej strony.

Jeśli poczułes się urazony wpisem poprzednim to najzwyczajniej przepraszam.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi