Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo mały i zgrabny komputer

liberas

Rekomendowane odpowiedzi

Jako wytyczne: estetyczny wygląd (bardzo mały gabaryt - nie może irytować wyglądem na audiofilskiej szafce obok innych klocków), apetyt na energię, możliwości (przede wszystkim dla AUDIO ;), dyski tylko SSD, cisza.

Mi podoba się DELL FX160, brak wiatraków - więc zakłóceń mniej. Do daca tylko usb ale przecież można dać transport.

Do samego audio pewnie dobrym i bardzo tanim rozwiązaniem są terminale (patrz: "thin client", np. allegro). Bardzo mały pobór energii.

Jest jeszcze oferta mini komputerów firmy Zotec, zasilacz impulsowy na zewnątrz, niestety te już mają w brzuchu obrotowe wentylatory. Ale powinny nieźle spisywać się podpięte pod telewizorem ze względu na wyjścia hdmi i wydajność umożliwiającą dekodowanie materiałów HD. Jest też toslink.

Jakie są Wasze doświadczenia z tego typu małymi zestawami do odtwarzania mediów?

Kto przerabiał już temat, proszę o podzielenie się spostrzeżeniami.

https://www.audiostereo.pl/topic/85399-bardzo-ma%C5%82y-i-zgrabny-komputer/

No i nowa wersja co prawda bez napedu i ze zintegrowana karta grafiki intela (lub radeona) ale tansza.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wywalenie napędu to pozytywna zmiana. Myśląć o komputerze do odtwarzania muzyki, kto by się w płyty bawił. Mac Mini + Arcam rDAC i mamy już dwa rozsądne pudełeczka do grania :)

.

A nie lepiej netbooka by był jeszcze mały wyświetlacz i touchpad? Mac Mini jest fajny ale chyba po podpięciu do tv... Jakoś mnie to nie przekonuje wyszukiwanie na telewizorze, a na dodatek tv daje za dużo światła wieczorami.

Wystarczy tablet za 300 zl na androidzie badz telefon z tym OS'em i tv staje sie zbedny.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tablet w sumie tez dobra opcja. Ale już zupełnie wygodnie mieć mały komputerek z dużym dyskiem i tablet łączący się z nim przez Wi-Fi. Wtedy nie ma żadnych kabelków, siedzimy wygodnie w fotelu i słuchamy muzyki :)

.

Do samego audio pewnie dobrym i bardzo tanim rozwiązaniem są terminale (patrz: "thin client", np. allegro). Bardzo mały pobór energii.

Oczywiście! Thin Client kosztuje grosze i można w nich przebierać. Są całkowicie bezgłośne.

W tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) opisałem urządzenie jakie zbudowałem na bazie taniego terminala.

Uważam, że nieporozumieniem jest kupować tylko dla celów audio wypasiony komputer typu macmini czy inny tego typu. Audio (wave, flac) pociągnie bez najmniejszego wysiłku zwykłe Pentium II czy wspomniane maszyny typu thin client.

Co innego obsługa wideo - tutaj terminale sobie mogą nie poradzić. Obciążenie procesora może być już za duże.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Polecam Mac mini. Jeszcze niedawno nie byłem przekonany do prouktów tej firmy. Ale odkąd jestem posiadaczem iPada. To szybko zmieniłem zdanie. Łatwość obslugi, szybkość, wygoda, multimedialność to cechy które zostawiają produkty Microsoftu daleko w tyle :)

Dzięki za wpisy w temacie.

Po kolei, barebone to głównie "zwykłe" pc upakowane w media obudowę, czyli duże pobór energii, trzeba pobawić się, by było to ciche.

Bardzo mi się podoba rozwiązanie, które zrobił yayacek, ja bym pokusił się jeszcze o wyświetlacz i sterowanie - nie pamiętam, w którym wątku ale nawet tu na forum (jeżeli to Ty yayacek, to wybacz, nie doczytałem), jakiś kolega wykonał bardzo sensownie coś takiego.

Mac mini - o nim myślałem na starcie, jednak wydaje mi się, że to przerost formy nad treścią, można taniej, jak nie lepiej przy moich założeniach. Lansować na mieście nie będę się ;) Co mnie jeszcze odwiodło od niego (pewnie większość osób na to nie patrzy), to kolor obudowy. Niestety, mam już białą enkę przy tv, stoi z dala od stolika audio, wystarczy.

Dla mnie zdecydowanie musi to dobrze działać z tv, ze względu na pewne kanały telewizyjne, które oglądam, a nie mam ich na "talerzu". Więc rozwiązania, gdzie tv jest zbędny, odpadają. Byłem prawie zdecydowany na bardzo tani Zotac ZBOXHD-ID11-E. Jednak ma to bardzo dużą wadę jak dla mnie, mianowicie wentylator na procesorze - wydaje mi się, że hałaśliwy (gdzieś już też czytałem o tym) - raczej ciężko w jego przypadku kombinować z chłodzeniem, zbyt mało miejsca na to mamy. Dlatego w moim przypadku postawię na obudowę i płytę zasilana z zewnętrznego zasilacza, do tego dysk ssd. Ciekawi mnie jak wypadają wyjścia cyfrowe na tych płytach, bo możemy daca podpiąć przez spdif, optyk i usb (np. płyty z ionem). Niby jest w czym wybierać ;)

Do czego dążę w konfiguracji: defaultowo po włączeniu jako odtwarzacz wav, flac sterowany z pilota, z wyświetlaczem, jak cd, bardzo szybki start - dopiero będę drążyć temat ale jest wykonalny. Na żądanie użytkownika (boot z klawiszem) startuje pełnoprawny system na "tv", gdzie można sobie obsługiwać media i bawić się myszą.

Jeżeli chodzi o sterowanie, to telefon z androidem podobno dobrze się sprawdza, jak mówicie. Widziałem gdzieś zdjęcia, jak ktoś miał wyświetlane okładki płyt z pełnym dostępem na takim telefonie/pilocie/. W alternatywie za wyświetlacz.

Dobry kierunek? Jakie jest Wasze zdanie? Ktoś już ma podobną konstrukcję i używa? Czy lepiej przeprosić się z Mac'iem i nie wybrzydzać?

pobór energii zależy od komponentów z jakich złożysz ten PC. jedne sa mniej inne bardziej pradozerne. jesli wybierzesz energooszczedny procesor, zrezygnujesz z napedow, dyskow hdd, zaawansowanej grafiki to zasilacz 60-80W spokojnie wystarczy. przy okazji to krok w strone pasywnego chlodzenia: mniej energii = mniej ciepla.

jesli komputerek ma umiec streamowac telewizje to jednak "jakas" grafika tam byc musi (z hdmi obowiazkowo) i procesor tez. mam watpliwosci czy te klienckie maszykni sobie poradza. a rozwiazanie "tv jest zbedny" sa o tyle dobre, ze tv nie przeszkadza - jest opcja na ktora MOZESZ sie zdecydowac w zaleznosci od potrzeb.

Wymieniony Zotac jest o tyle dobry, ze jest tani, ale wentylatorki rzeczywiscie nie sa pozadanym wyposarzeniem, z tego co wiem mac mini tez ma wentylator, ale go nie slychac. niestety budowa wlasna, biorac pod uwage ladna obudowe kosztowo bedzie duzo blizej maca niz zotaca.

Do czego dążę w konfiguracji: defaultowo po włączeniu jako odtwarzacz wav, flac sterowany z pilota, z wyświetlaczem, jak cd, bardzo szybki start - dopiero będę drążyć temat ale jest wykonalny. Na żądanie użytkownika (boot z klawiszem) startuje pełnoprawny system na "tv", gdzie można sobie obsługiwać media i bawić się myszą.

czy z tego wynika ze chcesz miec dwa systemy? wydaje mi sie ze nie ma tak lekko i ten "niepelnoprawny" bedzie musial byc wysterczajaco rozbudowany aby poradzic sobie z funkcjami telewizyjnymi.

z drugiej strony windows z hibernacji wstaje b. szybko (z uspienia to juz zupelnie). a dysk ssd ten czas jeszcze poprawi w stounku do hdd wiec moze to nie warte zachodu?

grzeseik, mam na myśli płyty, np. z serii ZOTAC IONITX, podobno bardzo dobrze radzą sobie z materiałem hd i wszelkimi mediami strumieniowymi. HDMI do telewizora jest, to jest ważne dla mnie. Dlatego wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem. Dodatkowo wyjścia cyfrowe, wifi (chociaż na tym mi nie zależy).

Jeżeli chodzi o system, to ten, jak go określiłeś "niepełnoprawny" będzie służyć tylko do flac,power on, bardzo szybki start, biorę pilota do ręki, wybieram utwór i play. Bez TV. Mam tylko malutki wyświetlacz w ramce lub obudowie (Chociaż może pójdę w stronę sterowanie smartfonem). Nie wiem tylko czy tu nie będzie trochę zachodu ze skleceniem wyświetlacza ze sterownikiem, kiedyś trochę teoretyzowałem sobie o tym, na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiem.

Mam tylko problem z obudowami, te tanie są brzydkie w/g mnie, ładne są nieadekwatnie drogie do sprzętu.

Dlatego zastanawiam się, czy nie ściągnąć czegoś z Chin.

Przykładowo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych co lubią makówki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o system, to ten, jak go określiłeś "niepełnoprawny" będzie służyć tylko do flac,power on, bardzo szybki start, biorę pilota do ręki, wybieram utwór i play. Bez TV. Mam tylko malutki wyświetlacz w ramce lub obudowie

Oczywiście można postawić dwa systemy. Jeden super mini Linux (ładuje się niemal od razu) na pendrive i drugi pełnowymiarowy Windows.

Boisz się Linuxa to postaw drugi okrojony Windows. Mój okrojony Windows XP na Thin Client uruchamia się w mniej niż 10 sekund. Ale jest to całkowicie okrojony system, pozbawiony wszystkich wodotrysków, niewspierający sieci z wyłączonymi (w services.msc) niemal wszystkimi usługami.

Wyświetlacz samodzielnie robiony na porcie to chyba niewypał. Jeśli zasoby portfelowe pozwalają to zalecam rozejrzeć się za monitorami 7 cali bądź mniejszymi. Małe zgrabne, ładne niczym ramka na zdjęcia a i podłączenie bajecznie proste pod wyjście na karcie graficznej.

Można też poszukać ramki cyfrowej z wejściem DVI czy D-SUB - będzie wówczas służyła za mini monitor.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

no wlasnie te okrojone systemiki nie widza mi sie... jak stosujesz komputer z dyskiem ssd to siec jest obowiazkiem (najlepiej z wi-fi do nawigacja smartfonowej), te wszystkie zabawy ze sterownikami, wypadaloby miec pewnosc ze jest bit perfekt itd... ja jednak postawilbym na hibernowanie na noc i tylko usypianie systemu w czasie dnia. szybko i bez kombinowania z przelaczaniem, za to z pelna funkcjionalnoscia. a moze za malo takich "chudych" widzialem?

co do plyt glownych to nalezaloby sie rozgladac za takimi ktore sa dedykowane do pasywnego chlodzenia (najlepiej z procesorem i dobranym radiatorem) oraz wtyczka na zasilacz 'ala laptopowy.

pierwsza obudowa ladna, tylko pytanie czy dobre wentylowanie zapewni? w przyapdku pasywnego chlodzenia to wazne. fajnie byloby miec taka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale to kosztowo wywoluje kaca.

polecam do przeczytania

Ukryta Zawartość

oraz pozniejsza updatowana wersje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

grzeseik, mam na myśli płyty, np. z serii ZOTAC IONITX, podobno bardzo dobrze radzą sobie z materiałem hd i wszelkimi mediami strumieniowymi. HDMI do telewizora jest, to jest ważne dla mnie. Dlatego wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem. Dodatkowo wyjścia cyfrowe, wifi (chociaż na tym mi nie zależy).

Jeżeli chodzi o system, to ten, jak go określiłeś "niepełnoprawny" będzie służyć tylko do flac,power on, bardzo szybki start, biorę pilota do ręki, wybieram utwór i play. Bez TV. Mam tylko malutki wyświetlacz w ramce lub obudowie (Chociaż może pójdę w stronę sterowanie smartfonem). Nie wiem tylko czy tu nie będzie trochę zachodu ze skleceniem wyświetlacza ze sterownikiem, kiedyś trochę teoretyzowałem sobie o tym, na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiem.

Mam tylko problem z obudowami, te tanie są brzydkie w/g mnie, ładne są nieadekwatnie drogie do sprzętu.

Dlatego zastanawiam się, czy nie ściągnąć czegoś z Chin.

Przykładowo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych co lubią makówki:

Ukryta Zawartość

Z obudowami niestety jest w Polsce cięzko, nawet produkty tak popularnych marek jak lian li czy silverstone są o około 25% droższe niż w Niemczech.

Jeżeli zdecydowałbym się na zamówienie z Chin to może się bym się dołączył.

Ps. Mój pomysł na htpc wygląda tak:

płyta na amd brazos, w przeciwieństwie do atoma + ion radzi sobie z każdym materiałem full HD

Ukryta Zawartość

dysk 2tb, seagate pipeline

Ukryta Zawartość

i niestety brakuje obudowy z zasilaczem pasywnym 60 - 120 wat obsługującej dysk 3,5 cala...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki koledzy za wypowiedzi. Udało mi się poczynić pewne zakupy.

Yayacek, ramka z dvi lub dsub rewelacyjny i estetyczny pomysł, niestety nie mogę znaleźć takich w pl, na ebay jeszcze nie patrzyłem. Generalnie dzięki za wskazanie swojego rozwiązania, bardzo mnie naprowadziło to w poszukiwaniach.

Grzeseik, ta obudowa jest świetna, ale ta cena... nie do takiego komputera. Zresztą ceny obudów na ITX to jakaś paranoja, praktycznie najtańsze od 200zł, gdzie za 250zł brutto są już dostępne jakieś firmowe zestawy płyta, procesor i obudowa.

EMiL, doszedłem do wniosku, że bardzo zależy mi na obudowie z miejscem na cd i portami usb z przodu, zagadałem ze sprzedawcą, niestety nie on to robi i nie ma takich dostępnych (aktualnie). Więc postawiłem na najmniejsze i najtańsze zło (i w miarę akceptowalne wizualnie) jakie znalazłem, LinkWorld LC-820. Niestety mam mieszane uczucia związane z tym zakupem.

Co do Twojej propozycji, myślałem też o Brazosie (wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem), jednak wybrałem Zotac 330 z Ion'em i zewnętrznym zasilaczem. Chyba wyprzedają aktualnie, więc poniżej 400zł z przesyłką można kupić. Podobno bardzo dobrze radzi sobie z materiałami hd. Niby wystarczy napęd BR i można cieszyć się niezłym odtwarzaczem. Zobaczymy. Generalnie każde zaoszczędzone 100zł na zabawkę pod telewizor mnie cieszy. Dysk wybrałem SSD.

Teraz pora przyjdzie na przemyślenia odnośnie wygodnego sterowania, zewnętrznego storage'u na usb, ew. ekranu.

Co do softwaru, to chyba ubuntu z xbmc jako system i dodatkowo chciałbym bardzo dos'a z mpxplayerem (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jak będę miał troszkę czasu to pokombinuję.

post-5256-0-50449100-1312357780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.