Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta testowa ale taka do ustawień położenia kolumn!

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Taki temat już kiedyś się przewinął ale nie zakończył on sprawy. Jest na rynku wiele płyt CD z różnymi sygnałami , częstotliwościami i szumami. Zapewne są one przydatne do testowania sprzętów.

Ale powinny być też CD z sygnałami dzięki którym można np dobrać idealnie odległość siedzenia od kolumn, czy kąt skręcenia kolumn do słuchacza.

Zapewne na takiej płycie powinny być sygnały ukazujące nie tylko lewy i prawy kanał ale też środek a nawet źródła pozorne.

Ja jeszcze nie trafiłem na taką płytę ale mam wrażenie że powinny być takie rzeczy.

Każde kolumny są inne i w zależności od odległości słuchania ustawia się je pod innym kątem dogięcia do słuchacza i oczywiście można to robić za pomocą płyt z muzyką

ale pewnie łatwiej i dokładniej można by to zrobić za pomocą specjalnej płyty z opracowanym w tym celu zestawem specjalnych sygnałów lokalizacyjnych.

Czy ktoś ma może coś takiego?

Chętnie przyjmę kopię takiej CD a w zamian zrewanżuję się czymś fajnym z muzy elektronicznej lub czymś audiofilskim z jazzu.

Pzdr.

Sly30

O ciekawy wpis człowieka z branży :). To ja poproszę o rozwinięcie tematu czemu takowej płyty nie ma. No i jaka to zdrowotność ma wpływać na to by jej nie używać.

Pozdrawiam Arczi

Panowie, nie wymyślajcie sobie na siłę rzeczy, które odciągną was od obcowania z rzeczywistością, którą jest muzyka. Jak będziecie mieli takie podejście do tematu, to niedługo na fotelu odsłuchowym usiądzie robot, który opowie wam jakiej słuchał muzyki i jakich doznał odczuć w ramach takiej relaksacji.

Witam kolegę z branży.

Może kolega jest mega fachowcem ale wiele innych osób już nie koniecznie.

Uważam odmiennie od kolegi że taka wzorcowa płyta pomogła by wielu osobom we właściwym ustawieniu kolumn względem miejsca odsłuchu!

I używanie takiego wzornika nie byłoby przecież obowiązkowe ...hehehe

Jestem pewien że w wielu domach kolumny są ustawione na oko, na ucho, mniej wiecej itd ale to nie oznacza że nie można by ich ustawić lepiej , dokładniej i właśnie po to żeby później delektować się muzyką!

Trochę dziwię się koledze że nie zrozumiał o co pytam? Przecież wcale nie uważam że należy ciagle słuchać płyty testowej zamiast muzyki !!

Byłem w wielu domach i słuchałem wielu systemów i jedne grały lepiej a inne gorzej. Na wiele z nich decydujący wpływ miała często kiepska akustyka pomieszczenia.

Ludzie ustawiali systemy wg własnego uznania i rożnych teoretycznych prawd bo cóż mieli zrobić.

Gdyby była płyta testowa z różnymi sygnalami pokazującymi lokalizacje na scenie i byłoby to jasno opisane co ma być w lewym,prawym kanale a co na środku w oddali i na środku z przodu to dużo łatwiej byłoby ustawić kolumny idealnie żeby oddawały obraz sceny taki jaki z założenia jest na materiale muzycznym.

Wiele osób ma źle ustawione kolumny i nawet o tym nie wie. Całe życie są przekonani że ten gitarzysta na ich ulubionej płycie to on stoi na środku a tak naprawdę okazuje się że wcale nie bo stoi np lekko w prawo od środka i tak jest to nagrane na płycie tyle że słychać to tylko przy idealnym ustawieniu kolumn.

Proszę popróbować ze skręcaniem swoich kolumn raz bardziej do siebie a raz bardziej na zewnątrz. I do tego można kombinować z przesuwaniem miejsca odsłuchu w przód i tył .

Scena może sie poszerzać ale w pewnym momencie ucieknie środek sceny i zaburzy się lokalizacja instrumentów. Oczywiście każde kolumny są inne a tym bardziej w rożnych pomieszczeniach ale każde kolumny w danym pokoju mają swój punkt idealnej równowagi tyle że trudno to perfekcyjnie ustawić na normalnych płytach gdzie równocześnie gra wiele instrumentów z różnych lokalizacji. Stąd moje zapytanie.

Pozdrawiam

Sly30

Zapytałem się przewrotnie bo płyta tutaj jest nie potrzebna. Raczej trochę matematyki i znajomość wymiarów pomieszczenia. Płyta może Ci tylko zademonstrować czy stereofonia jest odtwarzana poprawnie. Liczą się mody pomieszczenia i odbicia. Wtedy jesteś wstanie ustawić kolumny idealnie (co do milimetra).

No a kolega z branży ( tak jak domniemywałem ) odpowiedział równie rzeczowo, jak raczy nas traktować Pan Pacuła... On obcuje z muzyką w najczystszej postaci... Chyba że coś zupełnie innego miał na myśli to proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam Arczi

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

A ja proponuję jeszcze stworzyć płytę do najlepszego ułożenia wzmacniacza, odtwarzacza CD, najlepszej drogi poprowadzenia kabli oraz rodzaju przedmiotu na którym siedzi słuchający, uwzględniając jego wzrost, wagę i wiek (ten ostatni w odniesieniu wyłącznie do płci brzydszej...). Do płyty oczywiście powinno być dołączane skierowanie na oddział psychiatryczny - domownicy będą mogli szybciej dowieźć delikwenta do wyspecjalizowanej placówki...

Pozdrawiam

A ja proponuję jeszcze stworzyć płytę do najlepszego ułożenia wzmacniacza, odtwarzacza CD, najlepszej drogi poprowadzenia kabli oraz rodzaju przedmiotu na którym siedzi słuchający, uwzględniając jego wzrost, wagę i wiek (ten ostatni w odniesieniu wyłącznie do płci brzydszej...). Do płyty oczywiście powinno być dołączane skierowanie na oddział psychiatryczny - domownicy będą mogli szybciej dowieźć delikwenta do wyspecjalizowanej placówki...

Pozdrawiam

Hehehe...widzę że kolega nie zrozumiał zagadnienia...hehehe...albo ma problem z rozumieniem tekstu.

Pozdrawiam

Sly30

Bardzo dobra płyta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) m.in. do sprawdzenia akustyki.

Metoda Cardasa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Metoda Audio Physic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Tu masz kalkulator, który może być pomocny w ustawieniu kolumn w pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu wątek, w którym Koledzy opowiadają jak testują również ustawienie zespołów głośnikowych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>sly30

Zrozumiałem cię bardzo dobrze i nie wycofuje się z tego co napisałem. Wszelkie pomiary i sygnały pomocne w ustawieniu kolumn możecie sobie włożyć między bajki, tak samo jak system pomiaru i ustawiania akustyki w niektórych bardzo drogich wzmacniaczach, który coś tam daje i faktycznie działa, ale nigdy nie zastąpi prawdziwych drogich rezonatorów czy rozpraszaczy.

>>Gdyby była płyta testowa z różnymi sygnalami pokazującymi lokalizacje na scenie i byłoby to jasno opisane co ma być w lewym,prawym kanale a co na środku w oddali i na środku z przodu to dużo łatwiej byłoby ustawić kolumny idealnie żeby oddawały obraz sceny taki jaki z założenia jest na materiale muzycznym.<<

Ja myślę, że dużo łatwiej by było, gdyby zamiast sygnałów były instrumenty. A może są takie sygnały, które potrafią naśladować np. dźwięk skrzypiec, ich barwę, wybrzmiewanie, artykulacje czy wielkość samego instrumentu ;)

No a po drugie skąd sygnał będzie wiedział jakiej słucham muzyki? Do czego mi to wszystko dostroi? Przydałby się jakiś punk odniesienia. Np. można by wykonać takie urządzenie, do którego mówilibyśmy jakiej słuchamy muzyki i co chcemy osiągnąć w pokoju a system wypala nam od razu płytę z takimi sygnałami i gotowe :)

>>sly30

Zrozumiałem cię bardzo dobrze i nie wycofuje się z tego co napisałem. Wszelkie pomiary i sygnały pomocne w ustawieniu kolumn możecie sobie włożyć między bajki, tak samo jak system pomiaru i ustawiania akustyki w niektórych bardzo drogich wzmacniaczach, który coś tam daje i faktycznie działa, ale nigdy nie zastąpi prawdziwych drogich rezonatorów czy rozpraszaczy.

>>Gdyby była płyta testowa z różnymi sygnalami pokazującymi lokalizacje na scenie i byłoby to jasno opisane co ma być w lewym,prawym kanale a co na środku w oddali i na środku z przodu to dużo łatwiej byłoby ustawić kolumny idealnie żeby oddawały obraz sceny taki jaki z założenia jest na materiale muzycznym.<<

Ja myślę, że dużo łatwiej by było, gdyby zamiast sygnałów były instrumenty. A może są takie sygnały, które potrafią naśladować np. dźwięk skrzypiec, ich barwę, wybrzmiewanie, artykulacje czy wielkość samego instrumentu ;)

No a po drugie skąd sygnał będzie wiedział jakiej słucham muzyki? Do czego mi to wszystko dostroi? Przydałby się jakiś punk odniesienia. Np. można by wykonać takie urządzenie, do którego mówilibyśmy jakiej słuchamy muzyki i co chcemy osiągnąć w pokoju a system wypala nam od razu płytę z takimi sygnałami i gotowe :)

Nadal kolego nic nie rozumiesz!

Ależ tu nie chodzi o barwę, o rodzaj muzyki itd.

Chodzi tylko o to żeby idealnie ustawić kolumny i ich kąt nachylenia względem słuchacza! Jakie ma tu znaczenie kto jaka lubi muzykę, barwę itd.

Takie pieprzenie bez sensu i zbędna egzaltacja!

Oczywiście że nie musiałyby to być sygnały , a mogłyby być jakieś instrumenty byle były ułożone na scenie w określony i opisany sposób tak by można sprawdzić na ile dobrze ma się ustawione kolumny i kąt skręcenia względem miejsca odsłuchu !

Tez uważam że żadne procesory nie zastąpią dobrej adaptacji akustycznej pomieszczenia ale jak już ona jest to mogą jeszcze sporo poprawić.

Poza tym zapytałem kolegów czy może ktoś ma taką płytę lub wie o takiej ale nie prosiłem o ocenę na ile ma to sens a już na pewno nie o zbędne ironizowanie.

Jak sie okazuje są takie płyty!

Ja nie wiem Grzegorz7 skąd u Ciebie taka niechęć do rezonatorów. Na całym świecie się używa tego typu pułapek basowych :) no a jest ich od wyboru do koloru.

Audio Academy

Powiem Ci tak bzdury piszesz i co gorsza nie zorientowałeś się po moim wcześniejszym wpisie. Adaptacja akustyczna to jest jedno a kolejną rzeczą jest umiejscowienie kolumn i słuchacza w tym pomieszczeniu. Są to rzeczy nierozerwalne i traktowane jako całość. No chyba że puszczasz sobie gościa na bałałajce i szukasz ustawienia kolumn (śmiech)... Kolumny się ustawia co do milimetra i to nie na ucho. Tym bardziej ustawienie miejsca odsłuchowego to z pomiarów wychodzi a nie na słuch. My mówimy o pomiarach na sprzęcie do adaptacji akustycznej a nie wbudowanej we wzmacniacz korekcji. Bo to jest aktywna korekcja Panie sprzedawco a nie poprawiacz akustyki...

Pasywna poprawa akustyki to jest rzeczą oczywistą i różnego rodzaju rozpraszacze, pochłaniacze i rezonatory to część podstawowa i tego tutaj nikt nie kwestionuje. Dogięcie kolumn dobiera się bo charakterystyki kierunkowe głośników są różne. Przede wszystkim problem może być z uzyskaniem równej charakterystyki powyżej 10 KHz bo tam już kilkanaście stopni powoduje - 15 dB na 15Khz. Więc też bym tego na słuch nie robił. Potem kwestia umiejscowienia kolumn w odpowiedniej odległości od ścian. By unikać sytuacji że fala odbija się od ściany uderza w kolumnę co powoduje że załamania na kolumnie są kolejnymi źródłami dźwięku. Co powoduje że jest więcej "sztucznych" źródeł dźwięku bo nam zależy by tylko głośniki były centrami akustycznymi.

Co do płyt sam mam kilka takich gdzie możesz przetestować umiejscowienie źródeł w kierunku prawy lewy i głębi. Więc jak widać robi się to na podstawie pomiarów jeśli się chce zrobić to dobrze. Adaptacje akustyczną też się robi na podstawie pomiarów.

Więc jeszcze raz nie piszemy tu o jakiś korekcjach które to są w sprzedawanych wzmacniaczach tylko o optymalnym ustawieniu kolumn w pomieszczeniu. Co później można sprawdzić za pomocą odpowiedniej płyty, choć taka dobrze nagrana też co nieco pokaże.

Sorry za ton wypowiedzi ale jako osoba z branży powinieneś dawać dobry przykład a jest odwrotnie.

Pozdrawiam Arczi

Sly

Bardzo dobra płyta to Focal Demo-Disc Nr.2 Tool CD ma wszystko czego potrzebujesz. Dodatkowo można się wyedukować. Bo jest tam pokazane wiele zabiegów akustycznych. Nawet materiał dla porównania z kompresją i bez. Napisałeś jak ja odpisywałem.

Pozdrawiam Arczi

Arczi, Druhu.

Już pisałem, że rezonator nie czarna dziura i nie wyssie fal stojących z pomieszczenia. Musiałby być wielkości ściany.

Selektywne działanie (mam na myśli przestrzeń) rezonatorów typu "mebel" jest mało przekonujące. Co innego pochłaniacze i rozpraszacze.

Ale kłóciliśmy się już o to w innym wątku.

Mój stosunek do pomiarów, a pamiętamy, że Grzegorz7 jest niepoprawnym pomiarowcem ;):

Co niby ma wynikać z tych obrazków (np. efektowne charakterystyki wodospadowe) wklejanych w wątkach o akustyce?

Przeważnie nic.

Jak akustyka jest do bani to słychać to doskonale. Więcej, osłuchany człowiek bez trudu usłyszy zmierzanie z regulacją akustyki we właściwą stronę.

A to "zmierzanie" to ustawianie zespołów głośnikowych, wieszanie/ustawianie różnych ustroi,...

I oczywiście do tego warto używać rozmaitych płyt. Nie muszą to być jakieś płyty pomiarowe, lecz najzwyklejsze muzyczne. W odnośniku, który wyżej podałem Forumowi Koledzy podali kilka tytułów. Sprawdzają się.

Jak zwykle napierdalanka zamiast merytoryki

Takie nagranie o jakie pyta założyciel wątku, istnieje. Nagrany jest na niej człowiek z branży (nie pamiętam, czy producent jakiegoś sprzętu czy ktoś z wytwórni płytowej). Chodzi po pokoju, stuka w w bębenek czy talerz perkusyjny i mówi, gdzie się znajduje: po prawej, po lewej, bliżej bazy, głębiej, niżej, wyżej. Tylko niestety ... nie wiem co to za nagranie i jak je zdobyć :-))))

Pozdrawiam

PS. A jak się ten wątek na do zakładki Hi End?

Tak na szybko:

W "Behind The Wheel" Depeche Mode na początku obręcz ma kręcić się naokoło głowy. W nieoptymalnym akustycznie środowisku (;)) będzie to na linii zespołów głośnikowych.

W "All This Time" Sting`a charakterystyczna gitara powinna grać przy lewym uchu, usłyszycie o jaka gitarę chodzi;)

Reszta we wskazanym wątku...

Można polecić dedykowane do oceny systemu płyty typu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest tu na forum temat w którym jest link do ściągnięcia nagrania w którym jest pełem przebieg wszystkich częśtotliwości nagranych na tym samym poziomie głośności co pozwala stwierdzić jaka mamy akustykę pomieszczenia czy podbija nam bas czy wysokie ( wtedy dana częstotliwość wyraźnie robi sie głośniejsza ) ale wyszukiwarka działa tak słabo że nie podejmuje się odszukiwać tego wątku ) wpisując hasło akustyka może sie komuś uda :)

Grzegorz7

Ale na ucho ludzie nie słyszą dziur po -40dB. Charakterystyka wodospadowa to podstawowa metoda do określania czasu pogłosu w pomieszczeniu. RT60 pewnie kojarzysz jak nie to sprawdzisz po to jest wodospad. Generalnie chodzi o wyrównanie czasu pogłosu to podstawowe zadanie by nie było sytuacji że rezonująca częstotliwość maskuje inne i je zniekształca. Fale stojące wiesz że mają ściśle określony rozkład. No i np przy dyfuzorze który rozprasza fale w czasie i przestrzeni jest ok. Problem jest z tymi które są na bardzo niskich częstotliwościach (dyfuzor ich nie rusza). Więc ustawiasz miejsce odsłuchu tak by Ci nie przeszkadzały więc da się z tym żyć. No a są ustroje membranowe i je polecam. Prosta sprawa i nie zajmują dużo miejsca ale są na ścianie i mają duża powierzchnię i są wstanie walczyć z rezonansami. No a co do wodospadu przy dość niskim czasie pogłosu nagranie staje się dużo bardziej czytelne i można gałkę we wzmacniaczu kręcić mocniej.

Grzegorzu jak chcesz już podawałem na forum linka do książki naprawdę można poczytać i wiele wyklarować. No a najbardziej męczą mnie złotousi. Wiesz gniazdka sieciowe, bąki much i inne dziwne zjawiska a w/w kilkudziesięciodecybelowych dołów już nie... Więc niech słuchają muzyki a pomiar zostawią sprzętowi.

No a problemem jest to Grzegorzu że ludzie by chcieli w 16m2 mieć super akustykę, nowoczesną stylistykę i żeby nie było widać adaptacji akustycznej. No a to jest nie możliwe do zrealizowania. Bo pokój może być ładny ale będzie wyglądał jak osłuchowy a nie mieszkalny.

Wiem o czym piszesz i rozumiem to.

jest tu na forum temat w którym jest link do ściągnięcia nagrania w którym jest pełem przebieg wszystkich częśtotliwości nagranych na tym samym poziomie głośności co pozwala stwierdzić jaka mamy akustykę pomieszczenia czy podbija nam bas czy wysokie ( wtedy dana częstotliwość wyraźnie robi sie głośniejsza ) ale wyszukiwarka działa tak słabo że nie podejmuje się odszukiwać tego wątku ) wpisując hasło akustyka może sie komuś uda :)

Wystarczy to:

Ukryta Zawartość

Polecam (do ściągnięcia gdzieś w Internecie dobre pliki Flac):

Takie nagranie o jakie pyta założyciel wątku, istnieje. Nagrany jest na niej człowiek z branży (nie pamiętam, czy producent jakiegoś sprzętu czy ktoś z wytwórni płytowej). Chodzi po pokoju, stuka w w bębenek czy talerz perkusyjny i mówi, gdzie się znajduje: po prawej, po lewej, bliżej bazy, głębiej, niżej, wyżej. Tylko niestety ... nie wiem co to za nagranie i jak je zdobyć :-))))

Coś podobnego to nr 39 z:

Surround Signale - Triangel im Raum - S-L-C-R-S, W.Feld

z wspomnianej płyty.

Właśnie jej słucham. Polecam!

post-21293-0-14237600-1311883640_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chesky sampler & audiophile test vol 1 z 1990 roku - to chyba jest to o co kolega pyta. Oprócz rewelacyjnie nagranych utworów muzycznych jest część testowa, a w niej test polaryzacji, "głębokości" i "wysokości" akustycznej czy nawet test "ciszy". Tylko nie wiem, jak z dostępnością, ja kupiłem tę płytę dobre 15 lat temu...

test1.jpg

>>sly30

Zrozumiałem wszystko dokładnie. Chodzi ci o płytę dzięki której można ustawić we właściwy sposób kolumny; odległość od ścian, skosy, odległość od siebie, słuchającego itd. Na takiej płycie miałyby się znaleźć sygnały dzięki którym dowiemy się co ma być z prawej, lewej, na środku itd.

Ja ci mówie, że do tego potrzebny jest prawdziwy instrument nagrany na płycie, co zresztą sam później zasugerowałeś pisząc:

>>Oczywiście że nie musiałyby to być sygnały , a mogłyby być jakieś instrumenty byle były ułożone na scenie w określony i opisany sposób tak by można sprawdzić na ile dobrze ma się ustawione kolumny i kąt skręcenia względem miejsca odsłuchu !<<

Reasumując, wracamy do normalnej płyty, gdzie występuje jakiś skład i chłopaki grają a ty według tej płyty ustawiasz sobie kolumny.

Potem bierzesz inną płyte z inną muzyką i wprowadzasz ewentualne korekty w ustawieniu kolumn w taki sposób, żeby muzyka z płyty A i z płyty B grała dobrze.

Najlepsze rozwiązania to proste rozwiązania i nie trzeba sobie zawracać głowy jakimiś sygnałami, gdzie po ich wysłuchaniu i tak je olejesz i ustawisz kolumny po swojemu i tego dotyczył mój pierwszy i drugi post.

>>arczi87

Jako osoba z branży sugeruje używanie głowy we wszystkim co się w życiu robi. Dotyczy to też ustawiania kolumn. Polataj trochę po pokoju z kolumnami, podenerwuj się trochę, zdobądź sam trochę wiedzy i bądź dumny ze swojej pracy w końcowym efekcie. Miej także szacunek dla starszych z branży i nie pisz, że ktoś gada bzdury. Przeczytaj raczej dokładnie co miałem na myśli a później jak czegoś nie wiesz to zapytaj.

Facet z bębenkiem jest z wytwórni Chesky Records i faktycznie chodzi w te i wewte i opowiada gdzie jest. Jeśli rozsuniemy kolumny względem siebie, to nadal będzie chodził tak samo, tylko będzie miał większą odległość do pokonania. Jeśli kolumny będą w pustym pokoju, to nadal będzie chodził tak samo i nadal usłyszymy go na środku, potem z lewej i z prawej strony. Jeśli kolumny będą w pokoju zaadoptowanym akustycznie, to też będzie chodził tymi samymi ścieżkami, ale będzie on prawdziwszy, bardziej namacalny, będzie miał swoje barwy, bębenek będzie odpowiednio wybrzmiewał i będzie miał prawidłową wagę, znacznie poprawi się też lokalizacja. Kolumny możemy rozsunąć lub przysunąć bliżej siebie i możemy je ustawić bliżej lub dalej tylnej ściany i nadal facet z bębenkiem będzie chodził tak samo, ale to my wytyczamy mu długość ścieżki i wybrzmiewanie bębenka, jego barwę, wagę, artykulacje itd., bo to my słuchamy muzyki i to w taki sposób jak nam się to podoba i niepotrzebna nam jest do tego żadna specjalna płyta a nawet gdyby była, to musiałaby być przeznaczona do konkretnego pokoju w którym są konkretne kolumny i umeblowanie wraz z fotelem odsłuchowym, bo według praw fizyki zawsze dzieje się coś względem czegoś.

Niestety nie ma takiej płyty

A wiesz, że kiedyś się z czymś takim nawet spotkałem? Na którejś z płyt testowych był zapisany pisk (nie wiem ile - pewnie coś ok. 12kHz). Ścieżka była opisana jako sygnał pomocny do prawidłowego ustawienia kolumn. Polegało to na tym, że po ustawieniu kolumn jeżeli samemu się przemieszczało względem właściwego miejsca odsłuchu, to pisk stawał sie bolesnie przykry :)))) dlatego zgadzam sie z Twoją dalszą częścią wypowiedzi

to nikt przy zdrowych zmysłach nie użył by jej do takich celów :)

Tak, jak napisał Audio Academy - do ustawienia kolumn najlepsza jest muzyka. Najpierw trzeba ustawić kolumny w odpowiedniej proporcji od ścian i od siebie a później włączyć jakieś nagranie koncertowe (a jeszcze lepiej - symfonikę) i eksperymentalnie skręcać kolumny na siebie. Pamiętajmy, że na to nie ma zasady - różne modele kolumn lubią różne kąty dogięcia (jest to tez uzależnione od akustyki pomieszczenia). Po kilkunastu próbach dojdziemy do takiego momentu w którym będziemy wybierali juz tylko pomiędzy większą szerokością a głębią sceny muzycznej (skręcając je ku sobie zyskamy głębię a odginając - szerokość sceny). Eksperymentalnie trzeba także ustalić miejsce odsłuchu.

Jak zaczynałem zabawę z audio, to dla mnie najlepszą płytą do właściwego ustawienia kolumn była "Amused to death" Rogera Watersa a to z powodu świerszczy pojawiających się w kilku utworach (ich cykanie określało scenę) oraz głosów, które przy prawidłowo ustawionych kolumnach pojawiały się dokładnie z lewej strony słuchacza. To stare czasy - dziś, jeżeli jestem w jakimś nowym dla mnie pokoju odsłuchowym i mam poprawnie ustawić kolumny, to wystarczy mi jakakolwiek muzyka. Nawet nie muszę jej wcześniej znać.

Facet z bębenkiem łażący po jakiejś hali (mam tę płytę Chesky Rec) nie jest tu w niczym lepszy od porządnie nagranej płyty z muzyką symfoniczną.

Jeżeli ktoś chce usłyszeć co w ogóle potrafią jego kolumny, niech je ustawi na środku pokoju w trójkącie 2m od siebie i po sprawie. Po tym odsłuchu trzeba wsunąć je tam, gdzie mają stać docelowo i odtwarzając ten samo utwór szukać podobnych wrażeń. Jeżeli staną zbyt blisko ściany, scena nie będzie miała głębokości. Można to zobrazować tak: wyobraźcie sobie, że pomiędzy kolumnami a ścianą znajduje sie ogromny balon - jeżeli dosuniemy kolumny do ściany, balon się "rozpłaszczy - scena zyska na szerokości, ale straci swoją głębokość. Jeżeli kolumny odsuniemy, pojawi się głębokość i możliwość lokalizacji źródeł.

tyle z mojego doświadczenia.

Ale powinny być też CD z sygnałami dzięki którym można np dobrać idealnie odległość siedzenia od kolumn, czy kąt skręcenia kolumn do słuchacza.

Witam,

Jest o tym sporo artykułów np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy

Ukryta Zawartość

Jeśli już ustawiliśmy kolumny w miarę możliwości prawidłowo odtwarzamy jakieś nagranie z precyzyjnie nagranym środkiem, czyli wersja monofoniczna i ustawiamy kąt kolumn aby oczywiście głos dochodził "najbardziej ze środka".

Przy "ustawianiu" ilości basu warto zwrócić uwagę, że czułość ucha nie jest liniowa, więc podbity bas będzie w rzeczywistości odbierany jako bardziej neutralny.

Każdy słyszy inaczej więc trudno aby 10 osób jednocześnie stwierdziło, że jest idealnie.

A ta płyta z z wytwórni Chesky Records pozwala usłyszeć w jakim stopniu udało nam się poprawnie ustawić głośniki.

Można też korzystać z sygnału gdzie częstotliwość zmienia się np. od 30 do 500 Hz w celu wykrycia rezonansów pomieszczenia lub obudowy kolumny.

Ostatecznie weryfikuje efekt końcowy ulubionymi nagraniami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

http://hfm.istore.pl/pl/sampler-testowy-hi-fi-i-muzyka.html

http://legalsite.pl/muzyka_mp3/251709-plyta-testowa-audio-1998.html

Na obu płytach są częstotliwości i nagrania instrumentów. Płyta EiS w obecnej chwili raczej nie do zdobycia - ja posiadam kopię.

Obie na pewno nie odpowiedzą na pytanie w jakiej odległości postawić kolumnę od ściany - to trzeba wiedzieć... i słyszeć...

Pozdrawiam

Bardzo dobra płyta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) m.in. do sprawdzenia akustyki.

Cena też niezgorsza...

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może to nie jest płyta testowa, ale cały pakiet pomocny przy różnego rodzaju obliczania akustyki, ustawień kolumn itp, do stereo jak i kina domowego.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.