Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie można posłuchać lampy ?

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie w Warszawie podłączony jest na stałe do kolumn dobry wzmacniacz lampowy ? Chciałbym posłuchać i popatrzeć jak to gra bez konieczności udawania że mnie na niego stać :)

Czytałem wczoraj artykuł z którego dowiedziałem się że lamp nie stosuje się dlatego że jakoś zmieniają dźwięk ale dlatego że są niezłymi technicznie wzmacniaczami[1]. Ja zawsze myślałem że z lampy nie usłyszę nic zimno błyszczącego powyżej 10kHz i ta teoria padła (bo podobno lampy wiernie oddają muzykę). W związku z tym chciałbym się przekonać na własne uszy jak gra wzmacniacz lub przedwzmacniacz na lampach.

Lampy w zasadzie pamiętam tylko z wczesnego dzieciństwa kiedy to słuchaliśmy z dziadkiem radia na nich zbudowanego....

[1]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - "IDEALNY SYSTEM, PRECYZYJNE WZMACNIACZE"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W każdym "dobrym salonie audio" w Warszawie możesz bez skrępowania poprosić o zestawienie systemu do odsłuchu ze wzmacniaczem lampowym. Nawet jak powiesz, że tylko tak chcesz sobie posłuchać. Jeśli obsługa Cię spławi, to możesz spokojnie ich w przyszłości olać, a wychodząc splunąć na próg (przez lewe ramię!).

Te, które mi przychodzą na myśl, absolutnie nie są to wszystkie, to np. HiFi Club, Elektryczna Pomarańcza, Audiopunkt, Salon Audio Przy Ratuszowej ...

Papamek... toć go zaraz wykopią :))) żarty, żarty ofkors ;)

fv... co to znaczy dobry wzmacniacz lampowy? Jaki zakres cenowy Cię interesuje? To co koledzy napisali to wszystko prawda, ale jak byś chciał posłuchać co dobra lampa potrafi to warto zajrzeć do Grobel Audio i posłuchać na przykład monoboków JA-80.. tylko że to ok. 12k euro za parę :) A poza tym w HiFi Clubie są dwie fajne lampy McIntosha - MA2275 i MC2102.

Pzdr.

->fv

Posłuchaj czegoś z najwyższej półki, to będziesz miał właściwy punkt odniesienia. Mac w HiFiClubie to dobry pomysł, do tego dobiorą Ci odpowiednie kolumny i CD, powiedzmy Linn czy Meridian. A potem to już tylko zgromadzić odpowiednią kaskę i po sprawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.