Skocz do zawartości
IGNORED

Nagranie Flac na audio cd a strata jakości ?

kaziko

Rekomendowane odpowiedzi

szukalem przez chwile , ale nie moglem sie dokopac na forum do odpowiedzi na pytanei ktore sobi dzisiaj zadałem : czy nagranie pliku FLAC na plyte audio cd powoduje jakąs degradację jakości ? czy rzeczywiście jak mi ktoś opowiadał wczoraj przy piwie mam to samo jakbym kupił oryginalne cd audio?

Dobrze zripowana płyta i skompresowana do FLAC - masz to samo co CD Audio. NAjlepiej zripowana programem EAC z odpowiednimi ustawieniami i na dobrej nagrywarce CD/DVD. Natomiast włożenie takiej płyty do odtwarzacza CD nie gwarantuje Ci,że CD Player taką płytę odtworzy. FLAC czytają specjalnie przystosowane odtwarzacze.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

dziekuje za szybka odpowiedz, ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie.

Audio CD -> FLAC : to wiem, ze bezstratna kompresja powoduje, ze w pliku mam wszystko to co było na ścieżkach audio.

Pytanie jest :

FLAC -> Audio CD : czyli jak kupię sobie ( bo oczywiscie piratem nie jestem a piwo tylko bezalkoholowe pijam ;> ) nagranie w formacie FLAC i bede chciał sobie wypalic to jako płytę audio to czy tutaj nastepuje utrata jakosci nagrania? Nie chodzi mi o nagrywanie FLACa jako pliku na plycie.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

dziekuje za szybka odpowiedz, ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie.

Audio CD -> FLAC : to wiem, ze bezstratna kompresja powoduje, ze w pliku mam wszystko to co było na ścieżkach audio.

Pytanie jest :

FLAC -> Audio CD : czyli jak kupię sobie ( bo oczywiscie piratem nie jestem a piwo tylko bezalkoholowe pijam ;> ) nagranie w formacie FLAC i bede chciał sobie wypalic to jako płytę audio to czy tutaj nastepuje utrata jakosci nagrania? Nie chodzi mi o nagrywanie FLACa jako pliku na plycie.

Utraty jakosci nie bedzie.

FLAC bedzie przekonwertowany (bezstratnie) do WAV - i to wlasnie ow surowy WAV bedzie nagrany na plycie.

Trzeba gadać precyzyjnie a nie jak z kumplem po 6 piwie :) .Dla normalnego melomana utraty jakości nie będzie. Z Audiofilami gorzej, bo Ci mają swoje poglądy.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Gość Wireless

(Konto usunięte)

@wireless, czy to oznacza, ze w programach do wypalania cd trzeba cos wyklikac, ze wav był też bezstratny czy to jakos deafaultowo sie odbywa ?

FLAC JEST bezstratny. Dokladniej : FLAC to skompresowany bezstratnie WAV.

Aby wiec WAV powstaly z FLACa byl bezstratny nie trzeba niczego dodatkowego wyklikiwac :)

To tak jak z zipowaniem i rozzipowywaniem plikow np. WinZipem, albo RARem :)

Otóż to nie będzie to samo, źle Ci tutaj radzą - będzie strata jakości, słyszalna zależnie

od klasy sprzętu.

Po pierwsze aby dobrze nagrać płytę trzeba się trochę nagimnastykować z ustawieniami, a i warto mieć dobrą nagrywarkę.

Po drugie płyty w wytwórniach są tłoczone, a nie wypalane - proces produkcji też ma znaczenie.

Różnice może nie będą wielkie, ale jednak są, gdyby ich nie było, to dawno wytwórnie by poupadały.

Wystarczy porównać "ruską" kopię płyty z np. oryginalnym wydaniem japońskim. Czasem różnice są jak między mp3 a flac (a to że zdarza się, że straganiarze nagrywają z mp3 to już inna sprawa, kij im w oko).

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Natomiast nagrywarka nagrywarce nierówna, tak samo płyta płycie. Tu mogą pojawić się drobne odstępstwa od "surowego" pliku.

Poza tym FLAC ma także kilka rodzajów, i nie wszystko pójdą na standardowym audio playerze.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie martwiłbym się tak - prosze nie straszyć kolegi. Owszem, ciężko dziś jest o dobrą nagrywarkę do płyt CDR. Kiedyś były dobre TEACi, Plextory zwykłe i Premium, słynne Yamahy. Teraz nagrywarki CDRW są w odwrocie. Dominują DVD_RW. Coraz tańśze i coraz gorsze. Podobnie z płytami - nośnikami. To już nie te Verbatimy, Memorexy, TDK co dawniej. Niemniej na średniej jakości sprzęcie, różnice będę niezauważalne. Gorzej z wytrzymałością płyt, długowiecznoscią. No i nie nagrywajmy ich x24 :) . Kolega zresztą pisze w 'O mnie" : "jak gdzieś gra muzyka to słyszę, że coś gra... " . Tym bardziej ;)

Do zamiany FLAC w WAVE proponują XRECODE II. Nagrywanie ? Może starym Feurio - bardzo zacny program to był.

Jak długo używam do ripowania i wypalania prawidłowo skonfigurowanego EACa jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby kopia różniła się od oryginału po ponownym zripowaniu i porównaniu z pierwszą kopią (można tak w nieskończoność kopiować i porównywać). Pomijam przypadki losowe, gdzie płyta cd-r była kiepska (trwałość zapisu bywa czasami tragiczna), albo nagrywarce coś się "pomieszało", bo takie przypadki też się zdarzają :) .

Do konwersji flac na wav: foobar, flac.exe (z flac fronted najwygodniej)

Do wypalania: EAC, Burrrn (wypala prosto z flaca, bez potrzeby wcześniejszej konwersji na wav).

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Kiedyś ludzie bawili się takim programem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który zapisywał płyty DVD-R jako swoiste DVD-Video, bez ścieżki video (nie do końca - plansze statyczne były) ale ze ścieżką Audio, jako DD 2.0. lub PCM. Ale to były płyty do odczytu tylko w odtwarzaczach DVD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś ludzie bawili się takim programem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który zapisywał płyty DVD-R jako swoiste DVD-Video, bez ścieżki video (nie do końca - plansze statyczne były) ale ze ścieżką Audio, jako DD 2.0. lub PCM. Ale to były płyty do odczytu tylko w odtwarzaczach DVD.

tak ale nie polecam tej metody... zazwyczaj sciezka audio w odtwarzaczu dvd jest odtwarzana w gorszej jakosci od sciezki jaka mozna odtworzyc w odtwarzaczy cd, czasem ma jakies upiekszenia (tak bylo np w denonach cd gralo przyzwoicie a dvd tez dobrze ale nie muzyke stereo)

wiec polecam jak plyte to tylko cd-r zadnych innych na muzyke

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

A ja nie polecam traktować cd-r poważnie. Ciężko teraz o nagrywarkę, która nagra płytę tak, że odtwarzacz cd poradzi sobie z nią jak z oryginałem. Niestety. Odtwarzacze stacjonarne mimo, że świetnie "czytają" wypalone cd-r, to dźwięk jest zdegradowany w stosunku do tłoczonej płyty. I jest to moja opinia na podstawie własnych doświadczeń.

Zobaczcie na ibaju jak, np. stare Yamahy do wypalania audio są poszukiwane. Trochę to dziwne, że producenci zaniedbali obecnie brać audiofilską, chcącą archiwizować swoje zbiory.

Jest też dużo innych rzeczy podobnie poszukiwanych przez "brać ałdjofilską" - czy zasadnie to inna sprawa ;)

Do archiwizacji swoich zbiorów niekoniecznie dobre jest nagrywanie ich na CD-Rach, ale to już temat na osobną dyskusję.

Podsumowując dyskusję - jak widać nic się nie zmieniło i mamy polaryzację na zasadzie "cyfrowa kopia to cyfrowa kopia - będzie tak samo dobra" kontra "ważna jest nawet faza księżyca podczas nagrywania!" (osobnicy z "ałdjofilskim zacięciem") ;)

Najlepiej bazować na własnym rozsądku.

Po co w ogóle wypalać CD?

Strata czasu i pieniędzy (bo w utratę jakości nie uwierzę, chyba że ktoś udowodni w ABX ,że to słyszy)

Nie lepiej użyć transportu rozumiejącego FLAC?

Możliwości jest multum.

Różne odtwarzacze strumieniowe, CD/DVD/BR z wejściami USB, USB DAC'e, komputer+ karta dźwiękowa dobrej jakości.

Moim zdaniem fizyczne nośniki audio to przeżytek. Co najwyżej karta SD, lub pendrive.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Czy utworzone audio CD z flac nie odbiega jakością od oryginalnej płyty?

Zauważyłem pliki flac o różnym próbkowaniu; od 500 kb/s do nawet 3 Mb/s. Skąd te różnice?

Przepraszam. Nie zauważyłem podobnego tematu.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Strata czasu i pieniędzy (bo w utratę jakości nie uwierzę, chyba że ktoś udowodni w ABX ,że to słyszy)

Możliwości jest multum.

Różne odtwarzacze strumieniowe, CD/DVD/BR z wejściami USB, USB DAC'e, komputer+ karta dźwiękowa dobrej jakości.

Moim zdaniem fizyczne nośniki audio to przeżytek. Co najwyżej karta SD, lub pendrive.

Co racja to racja. Odtwarzacze strumieniowe w końcu zdominują, bo to wygoda, ale nostalgia do kręcącego się krążka będzie i zwolennicy tradycyjnego odtwarzania też pozostaną. Nagrywane CDR nigdy nie gwarantowały i nie gwarantują ,że będzie bit perfekt. Standard jest prehistoryczny i przez to bardzo niedoskonały. Dałbym sobie rękę odciąć za to ,że gdyby ktoś spróbował zgrać wg tego standardu jakiś program to na 99% się nie uruchomi.

Akurat ściągnąłem sobie we flacu 3 plyty demo i zastanawiałem czy ma sens nagrywanie ich na cdr zeby sprawdzic jak to slychac na sprzecie ktory aktualnie posiadam. nie bede przeciez na chwile kupowal sprzetu.

ale dlugoterminowo uwaga jest sluszna. tez jestem przekonany, ze docelowo nośniki takie jak płyta audio cd znikną. technicznie juz dzisiaj nie ma zadnego uzasadnienia dla utrzymania plyt cda w sprzedazy. jedyny powód zainstalowana baza sprzetu i przyjety model dystrybucji nagrań.

Jak dla mnie, to nagrywanie CDR to archaiczny pomysł, do tego ze stratną jakością.

Tu nie ma co wierzyć, tylko trzeba posłuchać.

Pozdro

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Ukryta Zawartość

Cytat z innego tematu:

Bitrate flaca zależy od wielu czynników, głównie od rodzaju muzyki i od głośności (tak w skrócie). Nagrania ciche i zawierające np. tylko fortepian mogą mieć bitrate nawet poniżej 300kbps, a nagrania głośne, gęsto zaaranżowane mogą mieć bitrate ponad 1100kbps. Tym bitrate to bym sobie w ogóle głowy nie zawracał.

To dotyczy plików 44/16.

Bitrate powyżej 1100-1200kbps dotyczą plików o większej częstotliwości próbkowania niż 44,1kHz/16bit, czyli np. 96kHz/24bit, albo 192kHz/24bit.

Flac to kompresja bezstratna, tzn., że po dekompresji do wav otrzymamy dokładnie taki sam plik, o takich samych parametrach i jakości jak oryginalny wav.

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Kopia jednak zawsze będzie gorsza jakościowo od oryginału :-(

Że co? cyfrowa kopia? Weź sobie 100x skopiuj plik worda z jednego folderu do drugiego i porównaj...

Albo 100x skompresuj bezstratnie ten plik zipem, następnie rozpakuj. Porównaj.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.