Skocz do zawartości
IGNORED

Odcięcie częstotliwośći w Harman/Kardon avr 255

TRIBUL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój problem polega na tym że nie potrafię ustawić odcięcia na subwoofer w AVR255... subwoofer to JBL es250P, podłączony pod wyjście LFE. Jak bym nie ustawił frontów w ampli, czy na LARGE czy na np 80 hz to sub gra zawsze pełnym pasmem. Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi? Bardzo bym chciał aby amplituner ucinał pasmo a nie robić to ręcznie na oko w subwooferze. Wszystko podłączone jak należy.

Może znajdzie się jakiś użytkownik tego amplitunera i coś podpowie?

Tutaj tył subwoofera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.

Mój problem polega na tym że nie potrafię ustawić odcięcia na subwoofer w AVR255... subwoofer to JBL es250P, podłączony pod wyjście LFE. Jak bym nie ustawił frontów w ampli, czy na LARGE czy na np 80 hz to sub gra zawsze pełnym pasmem. Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi? Bardzo bym chciał aby amplituner ucinał pasmo a nie robić to ręcznie na oko w subwooferze. Wszystko podłączone jak należy.

Może znajdzie się jakiś użytkownik tego amplitunera i coś podpowie?

Tutaj tył subwoofera

Takiego ampli nie mam , kumpel z pracy ma taki model . Kiedy po dostawieniu suba pytał się jak poustawiać wszystko , powiedziałem mu że w mojej Yamasze ustawia się tak : sub ----- pokrętło głośności na godzinę dziesiątą , częstotliwość odcięcia na maxa , wtedy robisz automatyczną kalibrację ( za pomocą mikrofonu ) i amplituner sam poustawia odcięcie .

Później możesz w manualnych ustawieniach skorygować sobie wszystko na słuch .

Zrobił tak i nic nie majstrował , nie wnikał , nawet nie sprawdził jak instrukcja zaleca ustawienie suba w jego ampli .

Poczytaj instrukcję , w ampli musi być ustawienie odcięcia fazy dla suba .

Nie mogę Ci więcej pomóc , bo kumpel jest w Anglii .

No właśnie o to chodzi że w AVR 255 nie ma bezpośredniego odcięcia dla suba, jest tylko regulacja głośności i wielkości . Ustawiam odcięcie dla frontów, centralki i tyłów, a sub powinien zagrać automatycznie wszystko co poniżej, jednak tego nie robi...gra całym pasmem, oczywiście jeżeli przełączę w subie na "normal" to pokrętłem normalnie odcięcie reguluję, ale wolałbym żeby robił to ampli.

No właśnie o to chodzi że w AVR 255 nie ma bezpośredniego odcięcia dla suba, jest tylko regulacja głośności i wielkości . Ustawiam odcięcie dla frontów, centralki i tyłów, a sub powinien zagrać automatycznie wszystko co poniżej, jednak tego nie robi...gra całym pasmem, oczywiście jeżeli przełączę w subie na "normal" to pokrętłem normalnie odcięcie reguluję, ale wolałbym żeby robił to ampli.

W AVR 135 jest ustawienie częstotliwości w menu ampli. Poszukaj dobrze w części poswięconej ustawianiu głośników, strona 19 angielskiej instrukcji. Przypuszczam, że tak samo jest w AVR 255.

Powrót po dłuższej przerwie...

W nowszych modelach nie ma takiego ustawienia, on ma domyślnie "ciągnąć" wszystko poniżej dolnej granicy kolumn. Tylko że nie robi tego. Nikt na forum nie ma takowego amplitunera? Bo już nie wiem co myśleć.

W nowszych modelach nie ma takiego ustawienia, on ma domyślnie "ciągnąć" wszystko poniżej dolnej granicy kolumn. Tylko że nie robi tego. Nikt na forum nie ma takowego amplitunera? Bo już nie wiem co myśleć.

Dziwne to, że w AVR145/155 jest a w wyższym modelu nie ma regulacji elektronicznej zwrotnicy. Poza tym, co masz na myśli pisząc 'w nowszych modelach'?

Sprawdziłeś instrukcję na stronie na której Ci podałem?

Poza tym, jak to ma domyślnie ciągnąć wszystko? Coś to się kupy nie trzyma.

Jak jesteś pewien, ze tego nie ma to zadzwoń na infolinię harmana albo napisz maila, ale jestem przekonany, że po prostu przeoczyłeś to w menu/instrukcji.

Chodzi o to że jak ustawisz fronty np na 80hz, to do subwoofera nie pójdzie sygnał wyższy niż 80hz. Proszę o to instrukcja do avr255

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona 25 .W AVR 255/355 nie ma bezpośredniej opcji ucięcia dla subwoofera, ucięciem dla niego jest dolna granica kolumn frontowych/centralki/tylnych.

Ukryta Zawartość

Chodzi o to że jak ustawisz fronty np na 80hz, to do subwoofera nie pójdzie sygnał wyższy niż 80hz. Proszę o to instrukcja do avr255

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona 25 .W AVR 255/355 nie ma bezpośredniej opcji ucięcia dla subwoofera, ucięciem dla niego jest dolna granica kolumn frontowych/centralki/tylnych.

tAK JEST OGÓLNIE DZIWNE MENU,I PANEL FRONTOWY BEZ PILOTA ANI RUSZ.

Ukryta Zawartość

Na stronei 25 instrukcji masz info jak ustalić crossover point dla głosników: dla satelit ustalasz częstotliwość poniżej jakiej nie będą one odtwarzały dźwięku, a dla suba ustalasz częstotliwość poniżej której on ma odtwarzać dźwięki. Może tutaj nie zrozumiałeś? Nie wiem, bo już się gubię czego szukasz.

W 255 rzeczywiście nie ma ustawienia dla suba, jest tylko wielkość i czy ma grać z frontami, czy tylko ścieżki LFE z podanego materiału. Dźwięk testowy może rzeczywiście wprowadzać w błąd bo sub wtedy brzmi jakby grał całym pasmem ale to pewnie jest potrzebne do autokalibracji, z filmem będzie już grał jak trzeba poniżej odcięć poszczególnych kolumn. Ogólnie kwestia ustawień suba w 255 jest według mnie gorsza niż w starszych modelach. Jak ktoś ma fronty bez basu i słucha muzyki w stereo z subem, to trzeba sobie ustawić odcięcie na tyle suba, inaczej słychać w nim w cholerę niepotrzebnych rzeczy.

Takie są moje odczucia, na szczęście używam subwoofera tylko do filmów.

U mnie w stereo grają tylko przednie kolumny całym pasmem, sub się w ogóle nie włącza. W kinie sam się włącza i gra tylko niskie tony.

Z pamięci, bo ampa mam spakowanego do sprzedaży:

Front left&right - large

Center - 80Hz

Surr Left&right - 80Hz

Sub size - 10in albo 25cm (mam E150p)

"Sub mode" we wcześniejszym menu ustawiam na "LFE"

Jeśli sub ma grać też w stereo to zamiast "LFE" ustawiasz "L/R+LFE" ale to mi się właśnie w tym amplitunerze nie podobało bo przy takim ustawieniu do subwoofera przedostają się za wysokie częstotliwości. W żadnym wypadku to co się przedostaje to nie jest całe pasmo, po prostu trochę za dużo.

Pamiętaj że to są ustawienia pod moje kolumny, sprawdź papiery od swoich i ustaw tak jak masz tam napisane.

No to ustawienia mniej więcej jak u mnie, różnica tylko w odcięciu dla centralki i tyłów bo mam na 60hz, ale 80 też dawałem. Dokładnie analizując to u mnie subwoofer w kinie i w stereo gra tak samo, czyli wysoko,stawiam na 150 hz albo wyżej bo po przełączeniu w subie na tryb normal kręcę odcięcie na maksa czyli 150hz i gra wtedy identycznie jak ampli z odcięciem na 60 lub 40hz;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.