Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny okolo 10-12 tys. Co doradzacie?

soso

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Sytuacja:

Audio Analogue Puccini/Paganini, Kable Harmonic Technology, pomieszczenie 6.5x7.5m (okolo 50m2), dobrze wytlumione bo przeznaczone wlasciwie specjalnie do sluchania, pelna swoboda co do przesuwania kolumn i siedziska

Kolumny:

Obecnie Jamo D590, ktore sa o tyle dobre, ze szalenie neutralne ale siebie nie przeskocza. Stad mysle o poszukaniu czegos okolo 2 x drozszego i mam nadzieje, ze zagra lepiej. Nowe kolumny powinny byc latwe do wysterowania.

Preferencje:

Naturalnosc dzwieku i muzykalnosc. Mniej wazna potega basu. Muzyka: wszelaka z wyjatkiem techno, hh, elektroniki. Takze jazz i klasyka. Bas powinin byc dobrej definicji. Srednica i gora przynajmniej w normie cenowej.

Prosilbym raczej o opinie uzytkownikow a nie o teksty zaslyszane czy zaczytane :-)

pzdrw

soso

https://www.audiostereo.pl/topic/8523-kolumny-okolo-10-12-tys-co-doradzacie/

kupilbym z drugiej reki jakies starsze kolumny wyzszej klasy (np. elektrostaty QUAD ESL, ktore widzialem gdzies w ogloszeniach za okz 12kzl) lub legendarne - wiekowe monitory (Spendor sp100, matrix 801 lub 802, tannoye z serii prestige lub gold,). spendory sp100 widzialem w audiolazurze za ok 9kzl. z nowych za takie pieniadze kupisz tylko wspolczesne pasci. powodzenia!

• Redaktorzy

Oj. Ty masz naprawde duże pomieszczenie. W tym momencie wszystkie moje opinie moga byc tylko zaslyszane, bo w takiej wielkości pokoju słuchałem tylko Utopii. Zresztą było dobrze.

No hej ,

50m2 to kawał powierzchni . Ja bym zaproponował Zoeller Temptation. Powinny nieźle zgrać się z AA / Harmonikiem . Barwa będzie bajkowa a i dynamiki nie zbraknie . 93dB zrobią swoje . Ja co prawda jadę na Imagination , ale słyszałem te kolumny w 30+m2 i było super . Tylko , że przy obecnych kursach EUR/PLN to trzeba tylko liczyć na '2nd henda'

W odpowiedzi - puccini to ten najnowszy SE

Pomieszczenie nie jest wysokie ale ladnie wytlumilem ;-), nie wiecej pewnie niz 250 cm.

A co z nowszych rzeczy? Co do uzywanych to w gre wchodza raczej rzeczy z naszego wieku, XXI. Jakos nieco mam obawy przed rzeczywistymi starociami choc sluchalem nie tak dawno wzmacniacza Audi Note z pewnie 1985 roku i gral szalenie intrygujaco. Ale to wzmacniacz. Prawie bym go juz kupil bo cena byla zwariowana (600zl) ale potem mysl 'co ja znim zrobie?'

pzdrw

soso

Cichol => słyszałeś te Ushery 'nausznie' czy tylko entuzjastyczne prasowe opinie ? jeśli słyszałeś , to możesz cos więcej napisać ?. Np. w porównaniu do JM Lab-a którego posiadasz .

tomekkk,

Czy jeszcze jest to nie wiem. Wygladal slicznie bo takie starawe design. Kosztowal 1000 koron czyli dokladnie 600zl i byl dosc duzy. Zdaje sie jedyny mankament to poluzowane gniazdo sieciowe ale to drobiazg. Gral szalenie spokojnie ale z klasa. Typowe brzmienie hi-end choc jak baranek.

pzdrw

soso

Soso a z glośników to polecam Isophon. Słuchałem w RCM w Katowicach i do tej pory je słyszę i o nich śnię. Fakt ,że te nailepsze (Europa) przekraczają założoną kwotę ale może znajdziesz coś tańszego i prawie nowego np Enigma. Ukłony.

Rozumiem i dziękuje soso. Na Audio Concept w Aalborg już nie ma - jeśli dobrze trafiłem. Prawdę mówiąc sądzilem , że chodzi o korony czeskie lub słowackie ( mam blisko) a nie duńskie. Trudno. Szkoda , że się nie zdecydowałeś - przynajmniej Ty byłbyś zadowolony. A tych Isophonów warto posłuchać jeśli tylko będziesz miał taką możliwość. Pozdrawiam

=> albertini, mam te Ushery od niedawna i tak jak napisałem wcześniej grają rewelacyjnie. Napewno jesteś po lekturze recenzji w ostatnim AV, pod tym co napisali podpisuję się obiema rękami, co prawda był tam opisywany wyższy model ale cechy brzmienia pozostaja te same.W porównaniu JM Labami jest to dzwiek o duzo wiekszej masie z doskonałą przestrzenią ( wręcz monitorową) rozciagnięcie basu koncertowe, srednica bardzo otwarta i bawna co do wysokich tonów to myślałem że kopułka w JM Labach pokazuje wszystko, niestety sią myliłem. Tutaj ilość i jakość informacji osiąga taki poziom, że "rewelator"SS by się zarumienił.Tyle w pigułce.

Co do pytania =>soso

No!!! Wreszcie ktoś deklaruje zamiłowanie do neutralności!! Co można doradzić? Patrząc po upodobaniach to na pewno coś z mniejszych 3 drożnych JMlabów, Zollerów czy coś w tym stylu, na pewno coś z używek, na nówki to by trzeba drugie tyle położyć. Z rodzimych wyrobów wszystko co znam albo nie mieści się w podanym przedziale cenowym, albo jest za małe na 50 m2 albo gra trochę nie w tym kierunku. Widziałbym jeszcze od biedy MA Talisman 3.5, ale jestem zdeklarowanym przeciwnikiem 2.5 drożniaków, to jest półśrodek, jeśli pomieszczenie pozwala to należy pakowac 3 drożniaki. Wskazany byłby też jakiś porządny woofer, ale kasa raczej za mała na takie coś. Może średni model monstera na który napalił się już jeden z kolegów byłby dobry, ale tej kolumny na razie nie ma więc nie ma o czym gadać. Godne polecenia sa ponoć niektóre modele GLD, nie siędzę jednak za bardzo w ich ofercie, może niech kto inny poleci coś konkrenego. ESA odpada w zasadzie w całości, robią niezłe kolumny ale na pewno nie neutralne.

Proponuję wycieczkę do Reichu, w Polsce raczej nic ciekawego z drugiej ręki nie dostaniesz. U nas cały second hand to klasa budżetowa. Jak ktoś ma już w miarę porządne kolumny to raczej rzadko skłonny jest je sprzedać, za duże straty poniósłby w odnisieniu do dochodów. Wpakować wzmaka w auto, nalać benzyny (może poczekac najpierw aż stanieje bo to co sie teraz dzieje z cenami wachy to przegięcie) i obskoczyć co ciekawsze miejsca.

Witaj soso

Jeżeli Twoje oczekiwania są takie:

"Naturalnosc dzwieku i muzykalnosc. Mniej wazna potega basu. Muzyka: (... )jazz i klasyka. Bas powinin byc dobrej definicji. Srednica i gora przynajmniej w normie cenowej."

to ja polecam osobiście Spendory 1/2 (lub używane "setki") oraz Habethy, od piątek w górę. Muzykalne są też ProAc i starsze modele A.Physic.

W poprzednim poście pada propozycja GLD:moim zdaniem kolumny GLD nie są naturalnie i brzmią nieadekwatnie do ceny i oczekiwań.

Poza tym za 12 tys. można kupić wiele fajnych rzeczy używanych (jeżeli dopuszczasz taką opcję): polecam przejrzenie ebay'u niemieckiego i angielskiego oraz śledzenie ogłoszeń.

Pzdr

Panowie -> soso nie bez przyczyny pisał o dużej efektywności kolumn . 50m2 to nie przelewki , a Puccini to - choć świetny wzmacniacz o pieknej barwie - kulturysta nie jest . Z takimi Audio Psychicami Tempo 2 lub Pro Acami np. Response 1.5 raczej sobie nie poradzi w takiej kubaturce ( co innego byłoby w 18m2). Słyszałem kiedyś AP tempo 2 podłączone do Sphinxa Mytha 3 w pokoju około 20m2 . Ledwo zipał chłopaczyna . A w 50m2 to był padł jak mucha na pierwszym mrozie. Dopiero zmiana na MF A300 załatwiła sprawę . Natomiast efektywne JM Laby 9XY (x>0) mogłyby być faktycznie OK .

Cichol=> ale rześ zdenerwował mnie z tymi Usherami . Przez Ciebie będę musiał się wybrać do "stolycy" coby posłuszać te chińsko-germańskie cudeńka

BZ,

Dzieki za poparcie upodoban :-)

Ale faktycznie, neutralnosc i prawdziwosc dzwieku cenie najbardziej. Jezeli pianinko nie jest pianinkiem czy talerze perkusji nie dzwiecza jak w anturze to mina mi rzednie.

Zamilowanie do dynamiki, ktora wyrzuca z krzeselka czy basu, ktory masuje pomieszczenie jest w moim przypadku etapem historycznym, ktory sie zakonczyl. Nie slucham juz muzyki w kasku i gorsecie. Ale mimo to moze byc przyjemnie.

Tak, SE to dual mono 2x56W. Bas okraglawy z natury wiec trudno powiedziec czy to skutek niewyrabiania sie pradowego czy tak ma byc. Wydaje mi sie, ze ta druga opcja jest prawdziwa.

Pokoj faktycznie duzy ale takze slucham raczej glosno i wypelnienie jest pelne, zadne tam cykanie dobiegajace z kata.

A co sadzicie o kolumnach Kanton? Nigdy tego nie slyszalem a skutecznosc maja swietna. Co z francuzami i wloszczyzna? Takze niektore firmy oferuja bardzo latwe wysterowanie (triangle czy cabasse np.).

pzdrw

soso

>A co sadzicie o kolumnach Kanton?

Sa to zupelnie niedoceniane glosniki o znakomitej jakosci przy atrakcyjnych cenach. Na szczegolna uwage zasluguje seria Karat Reference (high-endowska) i znakomita, sprawdzona od lat seria Ergo.

podejzewam ze gdyby stosunkowo tania ale bardzo dobra seria LE byla dostepna na polskim rynku, to produkty typu Koda, B&W 600 itp. stracily by racje bytu. szc

>Nigdy tego nie slyszalem a skutecznosc maja swietna.

slyszalem serie Ergo (super) -> to najprostsze do napedzania glosniki jakie mozna znalezc na rynku

xajas

www.jaschiks.com

-> xajas

Seria LE Cantona jest dostępna w Polsce. Sam widziałem takie w naturze w sklepie obok Ministerstwa Dźwięku na Armii Ludowej. Duży trochę kobylasty model, trójdrożny albo dwu-i-pół-drożny (LE 109?). Ceny nie pamiętam, ale nie była niska. Kiedyś tego rodzaju kolumny opisywano również w jednym z pisemek - chyba było to Audio w teście porównawczym.

A raz w jakiejś gazecie widziałem test takich olbrzymich szerokich szaf - chyba Ergo. Wyglądały właśnie na kolumny do 50m2. Cenę miały już dość słuszną, ale zdecydowanie akceptowalną dla kogoś, kto ma pięćdziesięciometrowy salon.

-> albertini

Zanim pojedziesz na odsłuch możesz zapytać się cichola czemu sprzedaje te właśnie Ushery; może można ich posłuchać u niego.

>Seria LE Cantona jest dostępna w Polsce.

no to nie kapuje, dlaczego jeszcze nikt dotychczas tej serii tutaj nie wspominal, gdyz zarowno LE 10x jak i LE20x to swietne glosniki, a zestaw LE107 + LE105 CM + LE102 smialo konkuruje z renomowanymi B&W DM603 + LCM500 + DM601

LE107 => 169 EUR/sztuka

LE102 => 106 EUR/sztuka

DM603 => 480 EUR/sztuka

DM601 => 150 EUR/sztuka

xajas

www.jaschiks.com

xajas

www.jaschiks.com

Jarzabek -> i tak ich nie kupie bo pałam miłością platoniczną i nad wyraz lojalną do moich Zoellerów . Koślawe , poobijane ale za to jak grają ( po roku przesuwania po 2 mm w różne strony i karkołomnym wygłuszeniu pokoju ) . Ale jako człek światły (a do takowego tytułu chciałoby się pretendować) winienem dowiedzieć się jak te ósme cuda świata brzmią (wszyscy pieją nad tymi Usheratkami ) . Z drugiej strony spiskowa teoria podpowiada , że jak za dużo pieją to jakiś kant w tym można węszyć ( ja taki 'odkryłem' z Avancami . Słyszałem z 5 par i zawsze jakoś tak kulawo mi brzmiały - ale może mam krzywe małżowiny ) . Mam nadzieję , że zdemaskuję Uszerki , bo jak nie to kiepsko będzie

>soso

Co do Beethovenów, to zdaje się w Top HiFi jest w maju promocja na produkty VA.

Skoro szukasz muzykalności i naturalności, to przypominam się z SF Grand Piano Home. Mają 90 dB, a impedancja nie schodzi poniżej 4 ohm.

Kubatura Twojego pomieszczenia jest nieco mniejsza niż w salonie na Ratuszowej, tam jest ok. 30 m.kw. ale sufit na wysokości 4,5 metra. Na mój gust Amplifikator, który ma chyba podobne parametry do Puccini pod względem solidności zasilania i mocy, był tam wystarczający, pracując z głośnikami o deklarowanej skuteczności 89 dB. Na Audio Show Thiele CS 1.6 napędzane Jadis Orchestra całkiem dobrze sobie radziły w jeszcze większym pomieszczeniu.

Wszystko zależy od tego, co dla Ciebie oznacza GŁOŚNO.

Nie jestem pewien, czy niektóre sugerowane głośniki o wysokiej efektywności dobrze zabrzmią ze znacznie tańszym wzmacniaczem, z powodów nie związanych z problemami z wysterowaniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.