Skocz do zawartości
IGNORED

Discman a zwykły cd. Jaka różnica?

himera

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie odnośnie źródła. Kupując kolumny (kiedyś tam) przywiozłem swój wzmacniacz do salonu audio i podłączono go do cd cambridge audio (niewiem czy dobrze napisałem) w karzdym bądź razie to ca kosztowało 2500 zł. po włączeniu muzy pokrętło głośności było ustawione na godzinie 9 i grało naprawde głośno,a gdy przywiozłem juz kolumny do domu i podłączyłem discmana to na godz 9 gra nie za głośno. Dopiero na godz. 12 z discmanem gra tak jak na 9 z ca. Dlaczego tak jest?I jeszcze przy przełączaniu na kolejny utwór słysze pyknięcie :/

W najbliższym czasie mam zamiar kupić Yamahe cdx 396 i jestem ciekaw czy będzie głośniej grać, o jakości już nie wspomne bo wiadomo,że się poprawi.

• Redaktorzy

Z odtwarzaczami jest jak w życiu. Równie dobrze możnaby zadać następujące pytanie: "w salonie dali mi pojeździć nowym modelem forda, i było fajnie. Jednak kiedy wróciłem do domu okazało się, że w moim małym fiacie nadal nie mam miejsca na nogi. Czy tak musi być, i czy kiedy kupię sobie tego forda to dalej nie będę miał miejsca na nogi?"

Nie ściszyłeś czasem głośności w discmanie ? Pomieszczenie odsłuchowe nie było czasem mniejsze niż twój pokój ? Czy aby nie siedziałeś bliżej kolumn niż teraz w domu ? Czy kolumny ustawione są na odpowiedniej wysokości (głośnik wysokotonowy dokładnie na wysokości ucha) ? I najważniejsze: słuchasz napewno tej samej płyty co w sklepie ? :)

Porównanie z discmanem jest raczej dziwne, to w ogóle ma jakieś wyjście liniowe, czy podłączałeś do słuchawkowego..

Jak chcesz ocenić głośność, to spójrz na parametry techniczne CDków i zobacz poziom wyjściowy sygnału.

Poza tym jeżeli nie osiągasz końca skali na pokrętle wzmacniacza to ten poziom nie ma znaczenia. Owszem, wzmacniacz odkręcony głośniej gra gorzej, ale to zależy od poziomu sygnału a nie ustawienia pokrętła

Rany ale masz sztuczny problem człowieku! Wez sobie kup rasowy (typowy) odtwarzacz CD i po problemie.

Jak mialem nascie lat to kupilem sobie z okazji Dnia Dziecka łolkmena KAJTEK bo grał glosniej niz mniejszy i lepszy Niemiecki stojacy obok !!! ;)

pozdro

też miałem Kajtka, na komunię dostałem... :) Z tego co wiem mój CA D500SE ma 2,4 V na wyjściu więc jest to trochę więcej niż standardowe 2 V. Może stąd ta różnica, pomijając fakt że porównywanie Dismana ze stacjonarnym odtwarzaczem trochę mija się z celem ;)

Pozdr.

heh wiem,ze porownywanie discmana do chociażby yamahy cdx 396 jest nie na miejscu,ale po prostu nie wiedzialem o co biega w tym wszystkim. No ale mam nadzieje,że jak kupie 396 to sytuacja sie zupełnie zmieni:) no to narazie i dzięki. (pamiętajcie! nie bijcie tylko przetłumaczcie hehe ;)

• Redaktorzy

Przez jakiś czas grałem (z przyczyn losowych) na systemie złożonym ze wzmacniacza Rotel 921, kolumn ProAc Studio 100 i jakiegoś walkmana Panasonica. Cóż, było tak sobie (to akurat do przewidzenia), w dodatku walkman po każdym wyłączeniu wracał do fabrycznych ustawień, gdzie były jakieś szalone funkcje korekcyjne. Na szczęście miał przynajmniej wyjście liniowe. A więc nic śmiesznego, zdarza się. Ale przejście na prawdziwy odtwarzacz przynosi pewną ulgę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.