Skocz do zawartości
IGNORED

Zlecę wykonanie obudów głośnikowych

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję wykonawcy obudów do głośników 3-way classic.

Czy może któryś z doświadczonych kolegów mógłby się podjąć zlecenia ?

Najchętniej z okolic 3 city ;-)

Względnie czy ktoś korzystał z usług Pana Romana Bochniarza (ogłasza się na Allegro)

Skontaktuj się z Loudspeakershop.eu oni są z Wejherowa i wykonują również obudowy na zamówienie.

;-) Niestety ta firma bierze średnio 2 x więcej od konkurencji.

Wynika to z tego że Loudspeakershop.eu zleca to stolarni, każdy chce zarobić grosz i efekt jest taki jaki jest ;-)

Na dodatek czasem jakość pozostawia do życzenia (a może miałem niefart). Robiłem już jedne obudowy u nich.

Cze

Ja rowniez polecam forumowicza marko3T Co prawda jest z malopolski, ale co do transportu mozna sie dogadac, a poza tym marko3T potrafii zapakowac budy pancernie coby w trakcie transportu nie ucierpialy

Pozdro

Janek

W watku "Nasze konstrukcje DIY" Pan Henryk Piatak przedstawial swoje konstrukcje. Bardzo zacne jak na moje oko. Co prawda rowniez jest z Małopolski. Sam chcialem zlecic mu pewien projekt ale jak narazie jestem na etapie gromadzenia funduszy.

Poszukuję wykonawcy obudów do głośników 3-way classic.

Czy może któryś z doświadczonych kolegów mógłby się podjąć zlecenia ?

Najchętniej z okolic 3 city ;-)

Witaj,

Pamiętam, że niedawno ktoś z diyaudio.pl chciał sprzedać te kolumny. Poszukaj i skontaktuj się z nim. Fornir zawsze można zmienić.

Ja na marginesie radzę spróbować zrobić je samemu. Kilka lat temu zleciłem komuś wykonanie kolumn nie wierząc, że kiedykolwiek sam spróbuję.

W tym roku się odważyłem. Pierwsze obudowy (testowe) już za mną. Kolejne się produkują. To stosunkowo proste i przyjemne. Lakierowanie zlecam jedynie stolarzowi z komorą lakierniczą. Troels Gravesen dał gotowy projekt do skopiowania więc zachęcam do samodzielności.

Pozdrawiam, Konrad

Witaj,

Pamiętam, że niedawno ktoś z diyaudio.pl chciał sprzedać te kolumny. Poszukaj i skontaktuj się z nim. Fornir zawsze można zmienić.

Ja na marginesie radzę spróbować zrobić je samemu. Kilka lat temu zleciłem komuś wykonanie kolumn nie wierząc, że kiedykolwiek sam spróbuję.

W tym roku się odważyłem. Pierwsze obudowy (testowe) już za mną. Kolejne się produkują. To stosunkowo proste i przyjemne. Lakierowanie zlecam jedynie stolarzowi z komorą lakierniczą. Troels Gravesen dał gotowy projekt do skopiowania więc zachęcam do samodzielności.

Pozdrawiam, Konrad

Konrad, to nie jest kwestia braku chęci tylko możliwości warsztatowych lokalowych. Druga sprawa jest taka, że nie mam zamiaru budować kolumn cyklicznie.

Tak wiec koszt nauki, prób itd będzie kasa wywaloną w błoto a efekt końcowy nieznany ;-)

Konrad, to nie jest kwestia braku chęci tylko możliwości warsztatowych lokalowych. Druga sprawa jest taka, że nie mam zamiaru budować kolumn cyklicznie.

Tak wiec koszt nauki, prób itd będzie kasa wywaloną w błoto a efekt końcowy nieznany ;-)

Jeśli nie masz garażu (o warsztacie nie wspomnę) to w pokoju trudno to wystrugać. Choć poniżej masz przykład, że jak się chce to można i ze zdumiewającym efektem !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja w bloku też bym się nie brał za budowę kolumn na szczęście dysponuję już odpowiednim lokalem do zabaw (garaż chwilowo stał się warsztatem stolarskim):)

Na narzędzia (frezarka, frezy, taśmówka, ściski) wydasz mniej niż zapłacisz dobremu stolarzowi. Jeśli już to tylko marko3T.

Jaki postawisz sobie cel taki osiągniesz !

Ukryta Zawartość

cypher

Jak grają tytułowe kolumny w stosunku do Klipsch-ów?

Kompletnie inna szkoła dźwięku.

Kolumny te słyszałem u forumowego kolegi ze wzmakiem P-P. Szybka, przejrzysta średnica, dobry bas (bez naleciałości BR), gładkie bez wyostrzeń wysokie, bardzo przestrzenny dźwięk.

Klipsche mi się już osłuchały (prawie 3 lata słuchania) dlatego czas na zmiany.

BTW Moje paczki są do sprzedania ;-)

BTW Moje paczki są do sprzedania ;-)

a jakie to Klipsche?

Klipsch Quartet (Mniejszy brat Forte, różnica jest w średnicy głosnika basowego 10" zamiast 12") z pełni zmodyfikowanymi zwrotnicami na częściach Boba Crites-a.

Dodatkowo wymieniona kopułka na tytanową + filtr RLC do wyrównania przebiegu impedancji (kolumny były mierzone i filtr był robiony przez Pana Albeckiego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.