Skocz do zawartości
IGNORED

Trzaski w głośnikach

christo1250

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam wzmacniacz Xindak MT-1. Od pewnego czasu zaczęły pojawiać się trzaski w głośnikach. Początkowo myślałem, ze jest to związane z zakłóceniami w sieci energetycznej (stary blok mieszkalny, kiepska instalacja) ale zaobserwowałem, że trzaski pojawiają się zwykle po wygrzaniu wzmacniacza (np. po 20-30 min). Trzaski są bardzo głośne - nie ma znaczenia na jakim poziomie jest potencjometr głośności.

Wzmacniacz jest podłączony przez listwę zasilającą, gniazdko niestety nie ma uziemienia, ale bolec jest wyzerowany. Co mogę jeszcze sprawdzić? A! Jeszcze jedno. Mam wrażenie, że trzaski są raz w prawym a raz w lewym kanale (raczej nie w obu jednocześnie).

A może po prostu powinienem zamówić kwadrę lamp - z tego co czytałem na forum, zużyte lampy mogą generować trzaski.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/85117-trzaski-w-g%C5%82o%C5%9Bnikach/

Jeżeli trzaski nie zależą od potencjometru głośności, oznacza to że pochodzą one z końcówek mocy. Najbardziej prawdopodobną przyczyną są lampy mocy. Czasem też trzeszczą lampy sterujące. Proponowałbym zakupić cały komplet. Nawet jeżeli któreś z tych co siedzą w Twoim wzmacniaczu są sprawne to kiedyś napewno się przydadzą. Mogą być jeszcze inne mniej prawdopodobne przyczyny trzasków ale bez wymiany lamp nie masz możliwości tego sprawdzić. Dopóki ich nie wymienisz raczej nie korzystaj z niego jeśli nie musisz bardzo.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Tak też pomyślałem - lampy już "idą" - jutro mają dotrzeć. Zamówiłem sowieckie NOS'y, odpowiedniki EL84. Lampy przedwzmacniacza mam w zapasie. Do jutra nie będę nic ruszał. Zobaczymy po wymianie. Na pewno się odezwę. Dzięki za pomoc.

Bardzo proszę. Sowieckie NOSy to porządne lampy. Jak wymiana nie pomoże to będziemy myśleć dalej w każdym razie.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

christo1250

Przeczyść bardzo drobnym papierem ściernym (1000czką) nóżki lamp, pod wpływem temperatury zaczynają "czernieć" i tracą styk z podstawką lampy, może to pomoże.

Oktalowe nie złocone tak mają.

pzdr

christo1250

Przeczyść bardzo drobnym papierem ściernym (1000czką) nóżki lamp, pod wpływem temperatury zaczynają "czernieć" i tracą styk z podstawką lampy, może to pomoże.

pzdr

Wczoraj sprawdziłem wszystkie lampy. Nóżki nie ściemniały - wszystkie wyglądają OK. Cóż. Jutro będą nowe lampy i okaże się.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

christo1250

pzdr

EL84 = 6P14P = podstawka typu noval.

GM

Lampy wymienione. Dwie godziny grania - zero trzasków. Czyli faktycznie to były lampy mocy. Pomijając już same trzaski olbrzymia różnica w brzmieniu w stosunku do chińskich (kupiłem militarne 6P14P-EW). Dźwięk bardziej szczegółowy, jakby nieco ostrzejszy, szersza scena. Wcześniej, szczególnie przy "ostrzejszych kawałkach" dźwięk był jakby zza kotary. Teraz jest dużo lepiej. Muszę jeszcze poszukać ciekawych ecf82 do przedwzmacniacza (na razie grają 6F1P produkcji ZSRR). A miałem "na oku" oryginalne Mullard'y (prod. USA), ale ktoś mnie przelicytował...

W każdym razie wszystkim za pomoc bardzo dziękuję.

Po

1 Nóżek w lampach nigdy nie przecieramy papierem ściernym, gdyż jeszcze szybciej będą się utleniać Jeśli już to filc i pasta polerska.

2 Po co kupować komplet lamp? Są mierniki od tego...I mniejszy koszt Wyślij lampy do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zrobi tanio i dobrze gwarantuje. Nawet jeśli kupiłeś zapas się przyda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 Po co kupować komplet lamp?

W tym przypadku po to aby słuchać muzyki bez trzeszczenia:) W innych przypadkach np. po to aby mieć w szufladzie zapas, który w razie potrzeby można wykorzystać;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.