Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrej jakosci ekran do projektora CRT

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

udalo mi sie zakupic projektor moich marzen, sony vph-g70 :) szukam do niego dobrego ekranu projekcyjnego w formacie 16:9, gain pomiedzy 1.0 - 1.3. Nie musi byc zwijany bo mam dedykowane pomieszczenie i raczej nie bede musial go skladac.

Co na naszym rynku godne jest uwagi??Szerokosc ekranu to okolo 2,5 metra.

Bylbym wdzieczny za pomoc bo w kwestii ekranow jestem niestety zielony.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/85103-dobrej-jakosci-ekran-do-projektora-crt/

Bardzo dobrymi ekranami są ekrany firmy Suprema

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mam w tej chwili Suprema Andromeda i jestem bardzo zadowolony, dobra jakość materiału i trwałość. Mam ekran kilka lat i wygląda jak nowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ekran się nie marszczy, ani nie zwijaja się rogi jak to było w przypadku poprzednich moich ekranów. W odległości 1 m od ekranu, z boku mam kaloryfer i też nic złego się nie dzieje.

Możesz jeszcze wziąć pod uwagę firmę ADEO. Bardzo duży wybór i jakość bez zarzutu.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Ekran ramowy lub odpowiednio przygotowana ściana ... wyjdzie ciekawiej i dużo taniej.

wlasnie mysle nad ramowka, sciana nie wchodzi w gre bo wisi na niej ciemne wygluszenie (kolor ciemny braz). Poki co poszedlem za rada jednego z niemieckich forow CRT i uzywam pomalowanej na bialo plyty mdf. Ogolnie efekt jest bardzo dobry z tym ze niestety pod wplywem farby plyta sie wygina. Wiem ze na dluzsza mete takie rozwiazanie nie ma sensu dlatego postanowilem zainwestowac w ekran. Juz na plycie efekt jest spektakularny, domyslam sie ze na dobrym ekranie moze byc tylko lepiej.

ADEO nie znalem, wybor maja co by nie mowic raczej duzy, THX polecasz cos konkretnego z ich asortymentu???

Pytanie z innej beczki, bawil sie ktos z was w curved screens???

na szczęście obecnie proje nie wymagają takiego cuda

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

wlasnie mysle nad ramowka, sciana nie wchodzi w gre bo wisi na niej ciemne wygluszenie (kolor ciemny braz). Poki co poszedlem za rada jednego z niemieckich forow CRT i uzywam pomalowanej na bialo plyty mdf. Ogolnie efekt jest bardzo dobry z tym ze niestety pod wplywem farby plyta sie wygina. Wiem ze na dluzsza mete takie rozwiazanie nie ma sensu dlatego postanowilem zainwestowac w ekran. Juz na plycie efekt jest spektakularny, domyslam sie ze na dobrym ekranie moze byc tylko lepiej.

ADEO nie znalem, wybor maja co by nie mowic raczej duzy, THX polecasz cos konkretnego z ich asortymentu???

Konkretnie to miałem na myśli ramowy Adeo Plano Velvet

Ukryta Zawartość

Zakup dobrego ekranu - to prawie tak jak zakup porządnych kolumn - kupisz lepsze, wydasz więcej, ale nie będzie Cię już kusiło na zmianę na coś innego.

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Dzieki za konkretna odpowiedz, o cos takiego mi wlasnie chodzilo. Najprawdopodobniej na tym sie wlasnie skonczy, problem polega na tym ze musialem oddac mojego G70 sprzedawcy z przyczyn technicznych :(((((((((((((((((((( jestem zly jak pies i szukam drugiego

Dzieki za konkretna odpowiedz, o cos takiego mi wlasnie chodzilo. Najprawdopodobniej na tym sie wlasnie skonczy, problem polega na tym ze musialem oddac mojego G70 sprzedawcy z przyczyn technicznych :(((((((((((((((((((( jestem zly jak pies i szukam drugiego

lepiej się ciesz, że sprzedawca go przyjął, bo CRT to przeżytek, słabo świecą są kłopotliwe w ustawieniu, naprawy do koszmar, lampy drogie a videofilska legenda nie dorasta do rzeczywistości. Do CRT powinien być ekran wzmacniający (wysoki gain), akurat ADEO nie ma żadnej sensownej powierzchni w ofercie, i to nie jest żaden "hi-end" w ekranach.

Nie zauwazylem zeby ktokolwiek twierdzil ze ADEO to high end. I daruj sobie uswiadamianie mnie w kwestiach legend, nie o to pytalem i szczerze powiedziawszy nie interesuje mnie twoje zdanie na ten temat.

Nie zauwazylem zeby ktokolwiek twierdzil ze ADEO to high end. I daruj sobie uswiadamianie mnie w kwestiach legend, nie o to pytalem i szczerze powiedziawszy nie interesuje mnie twoje zdanie na ten temat.

jako były użytkownik CRT Sony chciałem tylko poprawić Twój zły humor, jak widać bezskutecznie... :)

;) sorry ze sie unosze jak gowniarz ale rzeczywiscie ta sytuacja mnie rozdraznila i humor mu nie dopisuje...ten obraz niestety mnie przesladuje i teraz oprocz ekranu szukam drugiego G70. Mam w zasadzie 2 sztuki na oku ale znowu daleko na poludniu niemiec, te ktore na w POlsce kwalifikuja sie tylko do naprawy i wymiany lamp.

Znasz moze jakis wspolczysny projektor ktory obrazem dorownuje G70??? Bo te ktore ja widzialem, niestety w wiekszosci padaka, bluray jeszcze pol biedy ale z dvd wiekszosc ktore widzialem poprostu dno. Mam budzet jakies +/- 2000 euro.

;) sorry ze sie unosze jak gowniarz ale rzeczywiscie ta sytuacja mnie rozdraznila i humor mu nie dopisuje...ten obraz niestety mnie przesladuje i teraz oprocz ekranu szukam drugiego G70. Mam w zasadzie 2 sztuki na oku ale znowu daleko na poludniu niemiec, te ktore na w POlsce kwalifikuja sie tylko do naprawy i wymiany lamp.

Znasz moze jakis wspolczysny projektor ktory obrazem dorownuje G70??? Bo te ktore ja widzialem, niestety w wiekszosci padaka, bluray jeszcze pol biedy ale z dvd wiekszosc ktore widzialem poprostu dno. Mam budzet jakies +/- 2000 euro.

projektorów CRT było sporo niezłych (onegdaj) firm Runco, Barco, Sony, NEC, najlepsze miały lampy 9 cali (jak G90). Są to projektory, które wytrzymują próbę czasu tylko w pewnych aspektach. Ale obiektywnie patrząc nadają się tylko do idealnych pomieszczeń dedykowanych, z ciemnymi ścianami i jasnym ekranem. W cenie do 2000 EUR możesz kupić już Epsona TW5500, Optomę HD82, a znacznie taniej mitsubishi HC4000.

Pomieszczenie dedykowane mam, do tego specjalnie wytlumione i zaciemnione wie tu problemu nie ma, brak mi chwilowo ekranu ale to raczej kwestia czasu i zdecydowania sie na cos konkretnego.

W 9 cali narazie nie chcialem wchodzic aczkolwiek zaoferowano mi barco 1209 w podobnej cenie do sony z tym ze sony mialem okazje dostac na miejscu od reki a barco by byl wysylany.

DLP u mnie odpada bo widze tecze i mnie boli od nich glowa, nie widzialem coprawda zadnego z wyzej wymienionych ale dotychczasowe kontakty z np. optoma hd67 byly dla mnie niestety rozczarowaniem, obraz totalnie plastikowy,kiepski kontrast, kolory do dupy. Przy g70 wygladalo to jak tania zabawka. G70 byl dla mnie objawieniem, poczulem sie jakbym mial okno do innego swiata, mialem gesia skorke jak go ogladalem :))))) moja lepsza polowa byla sceptycznie nastawiona do crt, jak kupilem pierwszego vph1270 przelamalem pierwsze lody, jednak po wizycie G70 stwierdzila ze raczej nic innego nie chcemy.Jeden z moich kolegow stwierdzil ze w G70 obraz jest jakosci dobrej plazym, tyle ze roznica w wielkosci....

Myslalem o Sony HW15, widzial ktos w realu??

Pomieszczenie dedykowane mam, do tego specjalnie wytlumione i zaciemnione wie tu problemu nie ma, brak mi chwilowo ekranu ale to raczej kwestia czasu i zdecydowania sie na cos konkretnego.

W 9 cali narazie nie chcialem wchodzic aczkolwiek zaoferowano mi barco 1209 w podobnej cenie do sony z tym ze sony mialem okazje dostac na miejscu od reki a barco by byl wysylany.

DLP u mnie odpada bo widze tecze i mnie boli od nich glowa, nie widzialem coprawda zadnego z wyzej wymienionych ale dotychczasowe kontakty z np. optoma hd67 byly dla mnie niestety rozczarowaniem, obraz totalnie plastikowy,kiepski kontrast, kolory do dupy. Przy g70 wygladalo to jak tania zabawka. G70 byl dla mnie objawieniem, poczulem sie jakbym mial okno do innego swiata, mialem gesia skorke jak go ogladalem :))))) moja lepsza polowa byla sceptycznie nastawiona do crt, jak kupilem pierwszego vph1270 przelamalem pierwsze lody, jednak po wizycie G70 stwierdzila ze raczej nic innego nie chcemy.Jeden z moich kolegow stwierdzil ze w G70 obraz jest jakosci dobrej plazym, tyle ze roznica w wielkosci....

Myslalem o Sony HW15, widzial ktos w realu??

ja przesiadłem się z 1271 na DLP i nie żałuję. Świetny obraz widziałem z 9 calowego Barco, z tańszych i mniejszych dobre są NEC XG-135, Sony G70, Runco (nie pamiętam numeru)...

W kwestii tęcz na DLP, widziałem to tylko raz na infocusie i faktycznie przeszkadzało. Na mitsubishi nie. Bardziej przeszkadza mikro-migotanie w niektórych DLP (zwłaszcza, jeśli w kole barwnym jest biel a kółko kręci się wolniej niż 4x), ale to jest gdy ekran jest zbyt jasny, na szarym nie ma problemu, poza tym mózg szybko się przyzwyczaja i po paru dniach adaptuje na stałe. To tak jak ze światłem ze świetlówek.

Jeśli masz świetne warunki i nie chcesz DLP to bardzo tanio można teraz kupić świetny projektorek mitsubishi HC7000 zwany "diamond". Sony HW-15 też z pewnością jest wart uwagi, choć nie ma takiej czerni jak diamond, jest szarawy w porównaniu... HC7000 to bardzo cichutki i super wykonany projektorek, tyle, że ma już ze 3 lata i pewnie warto by go skonfrontować z Epsonem TW4400 w podobnej cenie.

Ze względu na swoją pracę miałem okazje porównać kilka modeli projektorów. Optoma, Sony HW-15, HW-20, niedługo HW-30, mitsu HC4000. Trochę ich było.

Ze wszystkich najlepiej wypadają projektory Sony, efektu tęczy nie ma. Jakość obrazu to mistrzostwo. Na drugim miejscu stawiał bym HC-4000.

Ze względu na swoją pracę miałem okazje porównać kilka modeli projektorów. Optoma, Sony HW-15, HW-20, niedługo HW-30, mitsu HC4000. Trochę ich było.

Ze wszystkich najlepiej wypadają projektory Sony, efektu tęczy nie ma. Jakość obrazu to mistrzostwo. Na drugim miejscu stawiał bym HC-4000.

Soniaki mają matryce odbijające SXRD podobnie jak DILA w JVC czy najnowsze Epsony R2000 i R4000. SONY w stosunku do JVC czy Epson-ów ma znacznie mniejszy input lag, więc nadaje się do grania na konsolach. Podobnie Mitsubishi HC4000 ma niski input lag, jest tani, a jego kontrast ANSI to 750:1 - wyższy nawet niż ma Epson TW5500 (480:1). Dla porównania projektory CRT mają jakieś 200:1 średnio, np. NEC XG-135 - taka średnia klasa bardzo przyzwoita w CRT. Mało jak na dzisiejsze standardy. Zdecydowałem się obecnie na mitsubishi HC4000, szkoda mi pieniędzy na Sony VPL-HW20. Mitsubishi nie ma segmentu bieli w kółku, kółko jest szybkie (4x), szum wiatraka 25dB w ECO jest bardzo ok. Myślę, że po dobraniu do niego ekranu będzie rewelka. Chcę poeksperymentować z farbami szarymi hi-gain na MDF 5mm. Podobno świetny efekt (i za grosze) można uzyskać malując ekran kolorem "aluminium", takim lakierem w sprayu samochodowym. Koszt ok. 15 zł więc można popróbować paru firm, na allegro jest włoskiej firmy niedrogi spray.

tu jest wątek o farbach

Ukryta Zawartość

a tu jest spray HQS-COLORS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HC4000 wyglada rzeczywiwcie ciekawie i kosztuje nieduzo. Widze w opisie ze ma anamporphic mode 1 i 2. Jak to w jego wypadku wyglada? Trzeba dokupowac dodatkowy obiektyw?

Tak, można dokupić anamorphic lens, rozwiązanie bezkompromisowe i drogie dla maniaków kinowych chcących oglądać format 2.35:1. Można też podłubać samemu i zrobić DIY lens ;)

Ukryta Zawartość

Co natomiast dają te modes w mitsu? To, że zdaje się w mode 2 nie potrzeba usuwać anamorphic lens z toru świetlnego, aby oglądać zwykły format 16:9. Nie potrzeba zatem drogiego rozwiązania przesuwnego do obiektywu, czegoś takiego:

Oczywiście dopasowanie do 16:9 gdy AL mamy na stałe w torze odbywa się poprzez przeskalowanie, a to wprowadza lekkie rozmiękczenie ostrości. Jednak no cóż, w porównaniu do technologii CRT ostrość obrazu z tego projektora będzie zawsze wyższa.

Sam fakt, że w tym modelu pomyślano o czymś takim, świadczy, że jest to projektor przemyślany i adresowany do wymagającego użytkownika. A można go kupić w Europie za 1050 EUR nowy, z przesyłką do Polski , nie mam pytań ;)

Ukryta Zawartość

Matryca jest ciągle 1920x1080 i aby w całości była zajęta przez obraz 2.40/1 należy

przeskalować obraz z np.840 pkt. do 1080, a w poziomie ścisnąć tak powiększoną ramkę

do szerokości matrycy, czyli 1920 pkt. Wyświetlanie odbywa się poprzez soczewkę

anamorficzną, która format matrycy 16/9 zamieni na obraz 21/9 przy całkowitym zapełnieniu

matrycy informacją. Wady - zniekształcenia optyczne wymagają ekranu zaokrąglonego.

Prostszym i dużo tańszym sposobem jest wykorzystanie rozwiązanie Panasonica .

Mając ekran 2.40 / 1 dopasowujemy ZOOMem obraz kinowy ( wypełnia cały ekran), a gdy

oglądamy materiał 16/9, wówczas silniczek kręci zoomem obiektywu i pozwala na

wyświetlenie takiego materiału na całej wysokości ekranu.

Wada - pozostają białe boki na ekranie, które należy zasunąć maskownicami.

Przy wykorzystaniu odpowiedniego ekranu można to zautomatyzować.

Ukryta Zawartość

Tu ciekawe ekrany, a nie jakieś malowanie po ścianie...

Ukryta Zawartość

Faktycznei ciekawe, szczegolnie te curved, dystrybutor niestety nie ma ich na stronie, jutro zadzwonie i spytam ile sobie zycza za sredniej wielkosci curved.

Wlasnie skonczylem ostatni etap zaciemniania pomeiszczenia, mam caly pokoj w bordowym i brazie i o ironio, jedyne czego mi brakuje w mojej instalacji KD, to tak malo istotne gadzety jak ekran i projektor :)))))

Ukryta Zawartość

Tu ciekawe ekrany, a nie jakieś malowanie po ścianie...

Ja np. nie maluję ściany, ale płytę MDF (5-6mm), ekran mam równy, gładziutki, trwały i kosztuje grosze (w marketach budowlanych przycinają MDF na wymiar). Cały trick polega na dobraniu farby, a to da się zrobić. Oczywiście można iść na skróty i kupić Stewart Screen Grayhawk / Vutec SilverStar , ale co to za przyjemność. A inne ekrany mnie nie interesują, strata kasy. Nie ma absolutnie żadnej przewagi ekran "firmowy" pomalowany zwykłym matem białym czy szarym nad płytą MDF pomalowaną również matem. Maluje się śmiesznie prosto malutkim wałeczkiem (aby dawać duży docisk i malować cienką warstwę, potem drugą i ew. trzecią, wtedy nic się nie wygnie od wilgoci farby). Natomiast takie ekrany jak np. Vutec SilverStar są nie do wykonania w warunkach domowych z uwagi na specjalną powierzchnię i proces jej wytworzenia. Dla mnie najważniejszym elementem ekranu jest właśnie powierzchnia, a nie jakieś tam super mechanizmy, silniki, napinacze itp. pierdołki... I jeśli można zrobić sobie ekran na < 100zł z zadowalającą powierzchnią (chociaż 70% tego co daje Grayhawk), ekran zrobiony "na wymiar" pod konkretny obrys obrazu rzucany z danego projektora, to jest właśnie to co jest fajne moim zdaniem.

Na marginesie - mój pierwszy ekran (wykonany ad hoc, celem ujrzenia magii kina z projektora sharp o jakiejś śmiesznej rozdzielczości i pixelach jak plastry miodu) to było białe prześcieradło przypięte pinezkami do boazerii, to były emocje ;)

Ukryta Zawartość

americano ja zrobilem podobnie ale u mnie niestety plyta pod wplywem farby sie wygiela. Stosujesz od tylu jakies wzmocniania? Ja jakosci obrazu nie mam absolutnie nic do zarzucenia i pewnie bym nie szukal dalej gdyby nie fakt owego wygiecia ktore powoduje ze nie mozna ustawic idealnej ostrosci na calej powierzchni ekranu. Chyba jutro na poczatek zbija jakis stelarz o przykrece do niego plyte.

Dodam tylko ze plyte malowalem najzwyklejsza farba do scian, na niemieckich forach zalecaja taki zabieg z uwagi na wysoka zawartosc tytandioxydu i niska cene.

Faktycznei ciekawe, szczegolnie te curved, dystrybutor niestety nie ma ich na stronie, jutro zadzwonie i spytam ile sobie zycza za sredniej wielkosci curved.

Wlasnie skonczylem ostatni etap zaciemniania pomeiszczenia, mam caly pokoj w bordowym i brazie i o ironio, jedyne czego mi brakuje w mojej instalacji KD, to tak malo istotne gadzety jak ekran i projektor :)))))

a widziałeś w akcji panasonica PT-AE4000? Myślę, że jest wart przetestowania. Jedni uwielbiają "miękki" efekt technologii smooth screen panasonica, przypominający nieco projektory CRT pod względem braku pixelozy i lekkiego rozmycia, a inni tego nie akceptują, twierdząc, że blu-ray wygląda jak przeskalowane DVD. W każdym razie sam projektor jest bardzo ciekawy, daje "filmowy" efekt i ma duże możliwości kalibracji (do fabrycznych ustawień można się czepiać np. za czerwień) i wiele innych rozwiązań. W stos. do poprzednika PT-AE3000 jest spory postęp w tym jak świeci w optymalnych ustawieniach. Bardo fajny projektorek... Zanim zamówisz kolejny G70 z wypalonym fosforem którejś lampy, może warto sprawdzić 2-3 inne projektory, np. HC4000, PT-AE4000, TW4400. Jeśli jednak kupisz CRT, to myślę, że powinieneś jednak myśleć o ekranie w stylu Vutec SilverStar, dość drogim, ale za to naprawdę robiącym rewolucję w wyświetlanym obrazie...

americano ja zrobilem podobnie ale u mnie niestety plyta pod wplywem farby sie wygiela. Stosujesz od tylu jakies wzmocniania? Ja jakosci obrazu nie mam absolutnie nic do zarzucenia i pewnie bym nie szukal dalej gdyby nie fakt owego wygiecia ktore powoduje ze nie mozna ustawic idealnej ostrosci na calej powierzchni ekranu. Chyba jutro na poczatek zbija jakis stelarz o przykrece do niego plyte.

Dodam tylko ze plyte malowalem najzwyklejsza farba do scian, na niemieckich forach zalecaja taki zabieg z uwagi na wysoka zawartosc tytandioxydu i niska cene.

nie stosuję żadnych wzmocnień, po prostu malowałem cieniutkimi warstwami malutkim wałeczkiem. MDF jest równy na stół. Zwykła płyta 5mm przycięta na wymiar w OBI. Dodatkowo zrobiłem tylko czarną ramkę z listewek...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.