Skocz do zawartości
IGNORED

Żaluzje na oknach jako ustroje akustyczne?

orlin

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie czy duże drewniane żaluzje ustawione w otwarty sposób (listewki ustawione równolegle do podłoża mogą mieć wlaściwości rozpraszające, tworząc przecież w pewnym stopniu nieregularną powierzchnię?

Zastanawia mnie czy duże drewniane żaluzje ustawione w otwarty sposób (listewki ustawione równolegle do podłoża mogą mieć wlaściwości rozpraszające, tworząc przecież w pewnym stopniu nieregularną powierzchnię?

Moim zdaniem , będą "grać" na sznureczkach. U siebie powiesiłem 3 panele z wełny mineralnej za głośnikami i odrazu był pozytywny efekt.

Pytanie, gdzie chcesz to zastosować, jak na oknach, to ok.

U siebie powiesiłem 3 panele z wełny mineralnej za głośnikami i odrazu był pozytywny efekt.

No to obowiązkowo, ale o coś zupełnie innego pytałem

A czy jest to problemem sprawdzić ?

Takie żaluzje trochę kosztują, więc chyba nie warto wydawać kasy na samo sprawdzenie.

Poza tym ja nie chcę ich zawieszać, bo prostu przyszło mi do głowy takie pytanie :)

Pytanie, gdzie chcesz to zastosować, jak na oknach, to ok.

Zapewne na oknach (jeżeli miałbym już stosować). Rozumiem, że w takim razie lepiej z żaluzjami niż bez?

Zapewne na oknach (jeżeli miałbym już stosować). Rozumiem, że w takim razie lepiej z żaluzjami niż bez?

Musisz się zastanowić, czy to co chcesz zrobić, przyniesie jakieś pozytywne efekty. Na pewno zaadoptowane okno jest lepsze od gołego okna :)

Te listki żaluzji są dość lekkie i mogą też wpadać w wibracje. Lepiej aby nie dotykały szyby czy framugi okna. Rolety szmaciane też są jakimś tam rozwiązaniem na wysokie chociaż. Lub grubsze zasłony. Jeżeli okno masz na bocznej ścianie w miejscu pierwszych odbić, to takie żaluzje nie będą raczej żadną przeszkodą chyba, że są w wersji pionowej :). Ale lepiej zadziałają jako zamknięte lud trochę niedomknięte.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Pewne rozwiązanie to jest. Stosowane często w reżyserkach, gdzie okno jest ustawione centralnie w twarz nagraniowca. Jest to jakiś kompromis. Oczywiście najlepiej byłoby okno zamurować i zrobić jakieś porządne rozpraszanie, ale wtedy nie ma czym oddychać ;)

Mam całą przeszkloną jedną ścianę i takie żaluzje, no i nie, nie dają żadnego efektu.

Za to otwarcie okien daje nawet dwa... pozytywny bo zwiększa się kubatura i negatywny, bo wpada hałas z zewnątrz ;)

Żaluzje mają niewielką "głębokość", o raz bardzo regularny, powtarzalny kształt.

Żaluzje działać będą nie jak dyfuzor, ale reflektor - będą przekierowywać dźwięk w jednym kierunku,

choć być może będą lekko rozpraszać w czasie, ze względu na to, że listewki są przesunięte względem siebie.

Jednak efekt ten będzie minimalny i daleki od skuteczności prawdziwych dyfuzorów.

Przypuszczalem wlasnie, ze efekt minimalny, ale wniosek taki, ze na pewno nieco lepiej niz gola szyba. U mnie jest panel rozpraszajaco-wytlumiajacy na wysokoaci odbic, kolumn, odsluchu, ale nad nim gole okno, wiec moze jednak nad zaluzjami warto pomyslec. Bo co innego (oprocz zaslon) na okno?

Żaluzje mają niewielką "głębokość", o raz bardzo regularny, powtarzalny kształt.

Żaluzje działać będą nie jak dyfuzor, ale reflektor - będą przekierowywać dźwięk w jednym kierunku,

choć być może będą lekko rozpraszać w czasie, ze względu na to, że listewki są przesunięte względem siebie.

Jednak efekt ten będzie minimalny i daleki od skuteczności prawdziwych dyfuzorów.

Trafne uwagi, to fakt.

Najlepsza jest nieregularność, przemyślana nieregularność :).

Mam boczną ścianę (w stosunku do ustawienia kolumn) przeszkloną i pionowe żaluzje materiałowe - od sufitu do podłogi. Nie ma żadnej odczuwalnej różnicy, bez względu na ich kąt ustawienia, tj. czy są zamknięte na płasko, czy otwarte do kolumn lub od kolumn. Wg mnie nie ma sensu analizować ich pozytywnego bądź negatywnego wpływu na akustyke pokoju...

pzdr

Mam boczną ścianę (w stosunku do ustawienia kolumn) przeszkloną i pionowe żaluzje materiałowe - od sufitu do podłogi. Nie ma żadnej odczuwalnej różnicy, bez względu na ich kąt ustawienia, tj. czy są zamknięte na płasko, czy otwarte do kolumn lub od kolumn. Wg mnie nie ma sensu analizować ich pozytywnego bądź negatywnego wpływu na akustyke pokoju...

pzdr

A jak odsłonisz okna zaluzjami i potem zasłonisz w ogóle, to masz różnicę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.