Skocz do zawartości
IGNORED

Micromega Stage 5 - nie czyta niektórych płyt.

markam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pojawił się problem z tym odtwarzaczem. Od niedawna, po wielu latach prawie bezawaryjnej pracy, przestał „widzieć” niektóre płyty. Po zamknięciu szuflady na wyświetlaczu pojawia się Error.

Płyty są oryginalne i grają normalnie w innych odtwarzaczach. Powiedzmy, że jest kłopot z 1 płytą na 10, gdyż pozostałe Micromega czyta poprawnie. Z instrukcji obsługi wynika, że odtwarzacz posiada napęd CDM 12.4. Czy wymiana powinna przynieść poprawę? Czy są dostępne na rynku te napędy i czy można sobie samemu poradzić z wymianą, nie posiadając specjalistycznego zaplecza warsztatowego? A może wystarczy tylko czyszczenie i smarowanie starego lasera, lub jakaś jego regulacja? Raz już go czyściłem i smarowałem, po tym jak pojawiły się przeskoki, jakieś 2 lata temu. Problem całkowicie ustąpił i teraz pojawiło się to, co opisałem wyżej.

Zdjąłem dziś obudowę i ponownie nasmarowałem prowadnicę lasera, oraz przemyłem soczewkę izopropanolem. Efekt połowiczny, czyli kilka płyt przedtem odrzucanych odtwarzacz czyta, ale nie zawsze za pierwszym razem mu się to udaje. Są jednak takie płyty, których pomimo tego co zrobiłem, nadal nie widzi.

Problem pojawił się nagle, około dwa tygodnie temu. Zrobiłem fotki lasera, ponieważ na etykiecie fabrycznej są wydrukowane inne dane, niż to podaje instrukcja obsługi. Odtwarzacz posiadam od nowości, więc nie było żadnej okazji do wymiany podzespołów na inne, niż podaje producent. Myślę, że jednak czeka mnie wymiana napędu. Na płytce jest jakiś element regulowany, więc pomyślałem, że może spróbować to ruszyć? Przejrzałem forum i dowiedziałem się, że te napędy dostępne w handlu bywają różne. Jedne się nadają i działają bezproblemowo, natomiast inne sprawiają kłopoty. Moglibyście polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę? Wystarczy tylko wyjąć stary napęd i włożyć nowy, czy potrzebne są jakieś regulacje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15869-0-35054500-1310819929_thumb.jpg

post-15869-0-46805300-1310819955_thumb.jpg

post-15869-0-80209400-1310820258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobrze, ale kupuję CDM 12.4, jak podaje instrukcja, czy CDM 12.1/15 jak wynika z naklejki na oryginalnym napędzie? No i co z tym pr-kiem? W nowym zespole jest on fabrycznie ustawiony we właściwej pozycji, czy muszę sam to jakoś wyregulować?

Instrukcja może być stara kupisz 12.4 i bedzie ZONK

Lepiej kupić taki jak w napedzie :) nie wiem ile te CDM teraz kosztuja jeslic stać cie na eksperymenty :) kup co chcesz jeśli nie kup taki jak w napędzie ;)

Ale uwaga 99 % to chińskie podróby

no to masz zonka :)

Bo ten laser jest tak jakby ekstra do Micromegi :) nie widziałem tego w internecie (może mam pecha)

a przypuszczam że serwis to będzie chciał z thousena :) na bide :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.