Skocz do zawartości
IGNORED

jaki sprzet do robienia muzyki?

prs

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

wiem, ze ryzykuje glowa zakladajac taki topic, ale za cholere nie moge znalezc nic konkretnego na forum...

problem jest taki - robie muzyke na komputerze (glownie w programie reason) . chcialbym rozbudowac sobie hardware nieco, zaczynajac od karty dzwiekowej. kolega polecil mi phase 22 albo EWX 24/96 terrateca. zastanawiam sie jednak, czy to nie jest zbyt wygorowany sprzet jak na moje potrzeby. nie chce rejestrowac zadnych dziwekow z zewnatrz (no, moze czasem jakis wokal - ale sporadycznie).

w niedalekiej przyszlosci chce jeszcze dokupic klawiature sterujaca evolution.

na karte mam jakies 600-700 zl. to co produkuje mozna sklasyfikowac jako techno, house - cos w tym kierunku.

prosze o pomoc - co Wy byscie mi poradzili?

od razu mowie, ze od strony technicznej jestem laikiem ;)

z gory dzieki za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/8503-jaki-sprzet-do-robienia-muzyki/

no wlasnie sie tego obawialem, ze za chwile ktos przedstawi mi tu teorie muzyki. blagam, nie wdawajmy sie w glupkowate dyskusje na temat tego, ze 'tylko mocart jest muzyka'.

zajmuje sie budowaniem sekwencji dzwiekowych tworzacych spojna calosc, jesli tak lepiej, a czy uzywam do tego pieciolinii to juz jest moja sprawa...

chcialem poprostu poradzic sie profesjonalistow jaki sprzet najlepiej nadaje sie do tego co robie. dlatego wybralem to forum. i nie che mi sie wierzyc, ze muzyka dla wszystkich tutaj oznacza to samo, wiec nie pouczajmy sie nawzajem ;)

peace.

zdrowia :)

bez pouczania - zdecydowana wiekszosc ludzi na tym forum raczej slucha muzyki, zna sie na muzyce (lepiej czy gorzej) i na klockach, ktore odsluchiwanie muzyki umozliwiaja. Co do "robienia" muzyki - to chyba jednak nie my - a moze ktos sie znajdzie?

no, moze ktos sie trafi :)

a na innych forach sa sami dyletanci, ktorzy maja gotowe recepty i nikle pojecie o sprawie. wiesz, koles zainstaluje sobie 'fjuczer bita' i czyni go to specjalista od wszystkiego (najlepszy jest SB live! bo on wlasnie takiego ma) - to ja wole jednak popytac na powazniejszych listach ;)

pozdrawiam.

a może karta E-mu?????

tylko oryginalą E-mu a nie zbudowaną na ich chipsecie, jak np. SBLive ;)

a co do programów, to poszukaj Cubase VST - jest używany przez profesjonalistów, nawet w studiach.

Cześć , ja ciebie w stu procentach rozumiem , gdyż mam rozdwojenie jaźni pomiędzy sprzętem do słuchania muzyki a sprzętem do jej tworzenia. No a kasy tak mało i trzeba się zdecydować. Wiem jedno , że musisz być pewien w jaki sposób chcesz tworzyć swoją muzykę, gdyż wybór karty zależy od tego. Inną kartę kupisz , gdy będziesz chciał nagrać jakieś żywe instrumenty a inną jak to będą same sample i loopy. Napisałeś , że używasz Reasona, dlatego karta , którą chcesz kupić musi mieć dobrze działające pod reasonem sterowniki ASIO. Piszez ,że kumpel polecił ci Terrateca. Jest to fajna tania propozycja lecz z tego co mi wiadomo to chyba kulejąca ze sterownikam

Ps1 Napisz jakie masz wymagania od tej karty tzn. ajkie wejścia audio i ile ich ma być, czy ma mieć midi, czy ma mieć wejścia cyfrowe itd. opisz też w jaki sposób widzisz proces tworzenia przez ciebie muzyki to wtedy będzie mi łatwiej polecić tobie jakiś konkretny model. Jeśli chcesz się zająć muzyką trochę poważniej to dobrze byłoby gdybyś zebrał jeszcze trochę kaski.

Ps2 Napisz też do czego chcez podłączyć to kartę, gdyż jak to ma być mini wieża to nie chcę wyskoczyć z modelem karty , której plusów na mini wieży nie usłyszysz. Chyba, że chcesz rozwijać swój asortyment sprzętowy.Napisz jaki masz sprzęt muzyczny.

pozdr.

To jeszcze raz ja , mam nadzieję, że wybiłeś sobie z głowy wszelkie soundblastery, gdyż w tworzeniu muzyki nie tędy droga. Musisz też zapomnieć o kinie domowym , ponieważ raczej nie znajdziesz go w dobrych kartach. No chyba ,że szarpniesz się na kartę do miksowania dźwięku dookólnego za jakieś 6kzł. Ja niedługo też będę kupował kartę, lecz to będzie sprzęt z zupełnie innej bajki [ zaczynałem od soudblastera 16], gdyż chcę sobie zbudować takie domowe studio realizatorsko - audiofilskie. wiem , że to bedzie dosyć trudne do połącznia, ale się nie poddaję. Dlatego jak ty będziesz miał jakąś wizję na przyszłość swojej pracy muzycznej to będziesz mógł zaoszczędzić trochę kasy i kupować tylko to co ci się przyda na dłużej a nie na pół roku. zastanów się więc czy chcesz robić to profesjonalnie czy tylko tak dla mamusi i tatusia. Widzisz, że ja też trochę kombinuję i czasami stwierdzam , że to co mi ktoś gdzieś polecił nijak się ma do moich potrzeb. Ważne jest to żeby nie przesadzić i też nie mieć niedosytu. Choć apetyt rośnie w miarę jedzenia...

Wejdź sobie na www.eis.com.pl tam na pewno znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań, których tutaj nikt nie zrozumie. Ten miesięcznik prenumeruję od kliku długich lat i na prawdę wiele z tamtąd się nauczyłem na temat sprzetu muzycznego.

tomi, sprawa wyglada nastepujaco. od kilku lat robilem sobie (sam dla siebie) muzyke na kompie. raczej nie nagrywalem, zadnych instrumentow, ale tez i sam proces traktowalem mniej powaznie. trudno mi jest wiec w tej chwili powiedziec, czy nie bede czegos rejestrowal (np. mam plan zrobienia utworu z moja siostra ktora gra na gitarze ekektrycznej).

poniewaz coraz czesciej slysze, ze moje produkcje sa calkiem dobre, uskrzydlilo mnie to i chce sprobowac zajac sie tym profesjonalniej. dlatego zaczynam budowac sobie warsztat :)

do te pory jechalem na starym SB. kompa podlaczonego mam do miniwiezy kenwooda. czyli jak widzisz, totalna amatorszczyzna. (chociaz gra calkiem przyjemnie)

zaczynam modernizacje od karty muzycznej i nie sadze zebym w najblizszej przyszlosci mial jakies ekstra pieniadze na monitory za 3 tysiące. (jestem biednym studentem politologii ;))

tak jak juz pisalem, chce tez kupic klawiature sterujaca, czyli ze ta karta musi miec opcje podlaczenia tego typu sprzetu.

jestem poprostu gosciem, ktory mysli o czyms zupelnie powaznie, ale musi zaczynac od zera, bo rodzice mu nie zasponsoruja takich 'zabawek'... dlatego chce uzyskac raczej przyzwoita jakosc za stosunkowo niska cene, niz olbrzymie mozliwosci za nieprzyzwoite pieniadze... ;)

pozdrawiam

Chmm... od czego mam zacząć. Może na początku trochę historii. Tak jak ty zaczynałem zabawę z muzyką i powoli kompletowałem swój sprzęt. Przez ten okres czasu stwierdziłem , zę wiele rzeczy kupiłem bez sensu. Patrząc na ciebie mogę stwierdzić , że twoja droga w kompletowaniu sprzętu jest prawidłowa. Ważn jest tylko to czy te elementy , które kupisz będa ciebie satysfakcjonować. Tworzenie muzyki elektronicznej na komputerze jest jak najbardziej wskazane i dopiero później stwierdzisż , że fajnie byłoby dać nagraniom trochę życia i opuścić nimi tego blaszaka. Teraz za minimalne pieniądze jesteś w stanie z dobrym komputerem tworzyć zawodowe kawałki i to co stwierdziłem słuchając twoich nagrań to to , że musisz mieć jednak szansę je usłyszeć. Dlatego pierwszy zakup czyli karta dź. jest jaknajbardziej odpowiedni. Moim zdaniem dobrze byś zrobił idąc w przyszłości za ciosem i wymienił tą wieżę, Teraz za stosunkowo nieduże pieniądze możesz mieć fajny odsłuch. Nie muszą to być 3kzł. Z profesjonalnych monitorów są np. Tannoy Reveal, Alesis M1, Event TR5, mogą to być nawet jakieś neutralnie grające kolumny audiofilskie. Ja np. pracowałem kiedyś na używanych Paradigmach Mini monitor za 900zł. Za rozsądne pieniądze możesz znależć satysfakcjonujący cię na tym etapie sprzęt. Moim zdaniem będzie to zawsze lepsze niż ten Kenwood. Niestety nie wiem , czy to jest mini wieża czy segment.

Dlatego wracając do tematu , gdy będziesz słyszał to co tworzysz to będziesz miał nad tym lepszą kontrolę no i bęziesz z siebie bardziej zadowolony.

Chciałbym ci polecić jakąś konkretną kartę , ale muszę wcześniej wiedzieć czy te 700zł to ostateczność. Moim zdaniem jak chcesz kupić coś co ma u ciebie działać przez dłuższy czas to lepiej trochę poczekać i kupić coś lepszego. Powiedz mi też czy może to być sprzęt używany.

pozdr.

Bym zapomniał, na pewno chciałbyś coś usłyszeć na temat twoich nagrań. Trudno mi się jednak wypowiedzieć w tej sprawie [ długo nie słuchałem takiej muzyki ], ale jak na początek to duuuuże brawa. No niestety ta jakość musi iść trochę w górę , ale na to przyjdzie czas. Nie wiem w jaki sposób komponujesz swoje utwory , ale jeśli tworzysz frazy sam a nie za pomocą samych pętli to tym większe gratulacje. Co do minusów to musisz moim zdaniem trochę urozmaicić strukturę utworów i poszukać tego swojego brzmienia , które jak będzie ktoś słyszał to będzie z daleka krzyczał - Ej! Czy to nie PRS!?

hymm, nigdy nie mozna mowic o ostatecznosci ;)

ale jednak nie chcialbym wydawac wielkich pieniedzy na cos czego nigdy nie wykorzystam. poza tym nie mam tych wielkich pieniedzy a to co moge wyskrobac chcialbym wlasnie tak jakos logicznie rozdzielic.

kupie swietna karte, a nie bede mial dobrego naglosnienia przez nastepne 2 lata. to moze lepiej kupic dobra karte i zainwestowac dalej w monitory. o to mi chodzi.

jesli chodzi o kupowanie, to juz kilka razy przejechalem sie na uzywanych rzeczach. tzn. nie kreca mnie kolorowe opakowania itp. raczej zalezy mi na pewnosci, ze jesli cos przestaje dzialac to nie dlatego, ze wczesniej komus sie zalalo woda... ale jesli jest pewne zrodlo to nie mam nic przeciwko temu :)

kenwood - miniwieza - stara jak swiat :) (ale jednak lepsza od cambrige soundworks 4+1 na ktorych tez troche robilem...)

reasumujac: moze mi polec cos w takim razie w dwoch wariantach, tj. za 700 zl, i powyzej tej kwoty ;)

pozdrawiam.

haha :)

rozumiem dokladnie o czym mowisz, i staram sie jak moge :)

nie korzystam z petli praktycznie w ogole - czasem jakis high hat zloopowany dostawiam, ale ogolnie wszystko tworze sam na programowych samplerach i syntezatorach.

dzieki za konstruktywna krytyke :)))

PRS,

Moze nieco powyzej planowanego budzetu, ale pomyslem godnym zastanowienia jest ta druga platforma komputerowa, czyli Mac oraz ich program Garage Band, + USB keyboard, plus ewentualnie mikrofon podlaczony prosto do komputera, Prosty, sprawdzony system zawierajacy wspaniale mozliwosci wlasnie dla osob takich jak ty i z ogromna przestrzenia na dalszy rozwoj. Bez wymyslnych kombinacji i czesci podejrzanego pochodzenia i czesto watpliwej jakosci.

Zapomnij o Macu to nie ma sensu, drogi jak cholera a różnicy dużej nie ma. Kiedyś Mac był atrybutem muzyków a dzisiaj to już tylko snobizm. Obecne dobrze skonfigurowane pecety niczym nie ustępują jabłkom.

Ps. Miałem napisać o tych kartach dźwiękowych , ale muszę się trochę zastanowić i pewnie napiszę o nich jutro.

Pozdr.

Nie wiem czy to drogo. Nie wiem czy to tez snobizm, ale osobiscie zmeczyle mnie kiedys te pecety i przerozne konflikty z czesciami nieznanego pochodzenia. Moze ulatwienie sobie dnia ma jakas tam cene. Na stronie Apple sa tzw "refurbished units", gdzie lista zmienia sie z dnia na dzien. Ponizej kilka przykladow cen z dzisiaj.

Power Mac G5 1.6 GHz 256MB/80GB/SuperDrive/GigE/56K Add $1,399.00

Power Mac G5 DUAL 1.8GHz 512MB/160GB/SuperDrive/GigE/56K Add $1,999.00

Power Mac G5 DUAL 2GHz 512MB/160GB/SuperDrive/GigE/56K Add $2,399.00

PowerBook G4 1GHz/256MB/60GB/Combo/GigE/Aluminum/15"TFT - Refurbished Add $1,499.00

PowerBook G4 1.25GHz/512MB/80GB/SuperDrive/AP Extreme Card/GigE/Aluminum/15"TFT - Refurbished Add $1,899.00

PowerBook G4 867MHz/256MB/40GB/Combo/E/Aluminum/12"TFT - Refurbished Add $999.00

PowerBook G4 867MHz/256MB/40GB/SuperDrive/E/Aluminum/12"TFT - Refurbished Add $1,199.00

PowerBook G4 1GHz/256MB/40GB/Combo/E/Aluminum/12"TFT Add $1,199.00

PowerBook G4 1GHz/256MB/40GB/SuperDrive/E/Aluminum/12"TFT Add $1,299.00

Soundtrack

$199.00

Produce music with thousands of loops and effects

GarageBand Jam Pack

$99.00

GarageBand Jam Pack is the first expansion pack of additional content for iLife '04. It extends the number of sounds available for creating music, providing even more creative options.

Minusem dla wielu bedzie brak tytulow na stadionie. Uwazam, ze zaoszczedzone koszty przez absencje "kombinowania" w duzej mierze pokryja roznice inwestycji.

>tomi eeee, nie pisz, ze mac to snobizm, to stwierdzenie bez sensu :)

sam oczywiscie jestem starym "pecetowcem" i tak pozostanie - pc sa wg mnie po prostu lepsze, bardziej elastyczne, no i potrzebne mi oprogramowanie jest tworzone glownie na pc. ale mac moze byc fajny. jakis czas temu kupilem rodzicom jakiegos jabloka malego coby sobie wygodnie surfowali po sieci, i sa bardzo zadowoleni. a siorze sie ten komp po prosu podoba (przezroczysta myszka i klawisze, wogole ladny). wcale nie jakis strasznie drogi - firmowe pc tez tyle kosztuja czesto.

dla siebie natomiast wole oczywiscie skladane przez siebie pc :)

>Jazz co do ew. konfliktow roznych skladowych peceta, to wystarczy kupic po prostu tzw. markowego kompa, eg. Compaq, Dell, Alienware, Toshiba ...itd itp. placisz wiecej, jak za apple, ale wsio gra

standardowe skladaki jednak dzis raczej "chodza" ok

>Jazz co do ew. konfliktow roznych skladowych peceta, to wystarczy kupic po prostu tzw. markowego kompa, eg. Compaq, Dell, Alienware, Toshiba ...itd itp. placisz wiecej, jak za apple, ale wsio gra

standardowe skladaki jednak dzis raczej "chodza" ok

Pit, na pewno masz racje z obecna lepsza zgodnoscia czesci i programow w pecetach. Moja migracja do Maca nastapila juz jednak nieco dawno. Firmowe Dell'e i inne sa faktycznie porownywalne z maciem, natomiast szereg laptopow przekracza ceny maca. Uwazam natomiast, ze dla kogos siedzacego w tworzeniu materialow dzwiekowych czy wizualnych oraz szeregu ich wariantow, wybralbym ze wzgledu na wspaniale oprogramowanie maca w tym sektorze wlasnie te platforme.

Jazz, ale widzisz jakbym chcial sobie sprawic maca w tej chwili to +- 10.000 zł musialbym wydac. a ja mam na starcie 600-700 zl. i nie wiem kiedy uzbieram na nastepne elementy :

czyli to zabawa nie dla mnie zdecydowanie...

Widzę , że tutaj pojawił się nowy temat pt. Pecet vs. Mac a Prs ma chyba innego typu problem. Ja natomiast nie neguję przydatności Maca w muzyce , tylko uważam , że po prostu nie ma sensu. Rynk pecetowy pod tym względem jest znacznie szerszy, choć kiedyś było inaczej. Nawet gdybym miał ponad 10kzł to pewnie i tak nie kupił bym sobie G5 Dual , no taki już jestem i nic na to nie poradzę.

Ps. Wracając do tych sterowników ASIO to zgadza się , że SoundBlaster je posiada , ale pracują one tylko w 48kHz a to wyklucza je z zastosowania profesjonalnego, gdyż konieczna jest wtedy konwersja do 44,1kHz. Taka konwersja ma bardzo negatywny wpływ na jakość dźwięku i przy możliwościach domowego sprzętu jest praktycznie niemożliwa jeśli chcemy uzyskać dobrą jakość dźwięku. Dlatego SB odpada w zastosowaniach profesjonalnych.

Ps PRS Sterowniki ASIO są wykorzystywane do szybkiego transferu strumienia audio w programach muzycznych, chodzi tutaj o to , by dźwięk był odtwarzany z jak najmniejszym opóźnieniem. Przykładem może być podłączona do kompa klawiatura midi . Gdy wciśniemy klawisz zanim sygnał doleci do kompa i on na to zareaguje to może minąć sporo czasu do momentu usłyszenia dźwięku. Po prostu takie opóźnienie powyżej około 30ms może być wyczuwalne podczas gry na klawiaturze no i trudno jest cokolwiek zagrać. Karty ze Sterownikami ASIO działające z oprogramowaniem wykorzystującym ASIO mogą z tzw. latencją zejść teoretycznie do nawet !,5 - 3ms. Praca z takim zestawem jest znacznie wygodniejsza nawet podczas miksowania dźwięku, gdyż na żywo można robić to znacznie precyzyjniej. Nasze ucho nie wyczuwa żadnego przesunięcia dźwięku.

Ps2 PRS Cały czas pamiętam o tych obiecanych kartach.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.