Skocz do zawartości
IGNORED

dac waldiego 1704 + PopPulse PC Digital Link II

tomp86

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem dac waldiego 1704 podłączyłem do PopPulse PC Digital Link II poprzez coax i dźwięk mi się jak by zacina (idzie do przodu ale jak zacinająca się płyta)

czy ktoś wie czym może być to spowodowane

zależy jakiego odtwarzacza używasz i czy asio ks wasapi?

Daj znac podpowiem

używam komputera jako zródło, i standardowych sterowników jakie mi wykrywa przy podłączeniu poppulse (c media headphone, coś takiego) sprawdzałem na xp i na win 7 i to samo wina jest dac lub poppulsa tak mi sie wydaje.

Mnie to przypomina sytuację o jakiej mi opowiadał znajomy srwisant RTV kilka lat temu:

Znajomego nie było na miejscu, sprzęt do naprawy przyjmowała nowa pracownica.

Klientka taryfą przywiozła 29" SONY z pilotem i kablem zasilającym - jeśli ktoś nie wie to ten TV to grzmot, ciężkiiii.

Pani mówi "nie działa" przyjmująca na zgłoszeniu pisze "nie działa"

Znajomy przyjechał... wymienił baterie w pilocie i działa.

Ile skasował za naprawę - nie powiedział ;)

Czy to takie trudne sprawdzić samemu które z tych urządzeń powoduje problem?

Znajomy przyjechał... wymienił baterie w pilocie i działa.

Ile skasował za naprawę - nie powiedział ;)

bardzo przykry standard podejścia do klienta w polskich usługach.

Podłącz Dac Waldka pod jakikolwiek transport z wyjściem coax.(DVD, CD itp.) i sprawdź ,jednak mając już kilka DAC wg.jego projektów nie sądzę iż w nim leży problem.

to jest DAC który tomp86 kupił ode mnie i który był robiony przez Waldiego, był osłuchany i u mnie i u paru kolegów więc tak jak Ci powiedziałem przez telefon spróbuj podłączyć inny transport, jak pomimo to przerywa to sprawdź kabelki od zasilania i spdif bo żadnych problemów z nim wcześniej nie było

bardzo przykry standard podejścia do klienta w polskich usługach.

Nie przykry a normalny. Pani zapłaciła za swoją niewiedzę i czas tego pana. Nie chciało się jej samej dojść to płaci frycowe. Inna sprawa, że zapłaciła pewnie stawkę godzinową + "współczynnik Kowalskiego" wzięty z kosmosu. I to jest u nas chore.

Miałem podobną sytuację, jak używałem PopPulse'a - wtedy jak pamiętam pomogła reinstalacja Windowsa. Możliwe, że nie to jest przyczyną Twoich kłopotów. Jak masz możliwość podłączenia pod innych komputer - to możesz to sprawdzić.

Ehh widzę, że autor nie koniecznie jest zaabsorbowany rozwiązaniem tematu...

Sprawa jest dość prosta. W momencie gdy latencja jest zbyt nisko ustawiona to pojawia się coś takiego. Choć może to być zbyt mały bufor i wtedy też się tak dzieje.

Po pierwsze niech:

-ominie systemowy mixer WASAPI

-odtwarzacz Fb2K

-ustawi sobie bufor w Fb2K

-na koniec może zmienić taktowanie portu ubs ze standardowych 125Hz na 250,500 lub 1000Hz... (osobiście dużo gram w FPS po sieci no i dla precyzyjnego ruchu myszki mam ustawione 1000Hz no i mam wyłączoną akceleracje myszki ale to już w ramach offtopu)

Powinno rozwiązać problem.

Pozdrawiam Arczi

- jak ominąć mixer wasapi ( próbowałem znaleźne coś w necie ale nic konkretnego nie znalazłem ) jak byś mógł przybliżyć

- gdzie mogę zmienić ustawienia usb

sprawdzałem na xp i to samo

nie mam jak sprawdzić bo nic nie mam w domu na coaxa tylko na optyku, a mieszkam daleko od miasta i nie mam gdzie kupić,

- dzięki za pomoc wszystkim

zainstalowałem footbar i plugin foo_out_wasapi i dalej to samo, zainstalowałem sterowniki realtek hd pościłem przez coaxa z płyty głównej(już bez poppulse) i dalej bez zmian

Nie wiem może masz coś w systemie namieszane. Komputer jest o tyle upierdliwy że jeśli coś przegrzebałeś to Ciężko to odkręcić. Format do tego co fabryka dała i daj znać czy pomogło.

zainstalowałem footbar i plugin foo_out_wasapi i dalej to samo, zainstalowałem sterowniki realtek hd pościłem przez coaxa z płyty głównej(już bez poppulse) i dalej bez zmian

DAC ten grał normalnie ze zwykłym transportem.

A czy masz urządzenia na jednej fazie, jak długi kabel do DACa, czy podłaczyłeś CD, lub DVD do niego,

bo narazie to zabawa po omacku.

kupiłem kabel optyczny 1m (tani 20 zł ) podłączyłem do sony play 3 (ustawione na 44 hz i 48) nie ma głosu ) tylko od czasu do czasu strzela coś w głośnikach to samo w tv a , usb+poppulse+optyczny+dac = tez nie ma dźwięku, to samo przy optyczny(bezposrednio z płyty głownej) + dac , a przy coaxie i poplusle lub samym coaxie(tym z płyty głownej jak pisałem wczesniej) myzak leci, ale się co jakiś czas przycina dalej leci,

próbka problemu usb(1,3m) + poplulse + coax (1,2)+ dac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Weź człowieku wreszcie porządnie sprawdź choć jedną rzecz. piszesz że dajesz z PS3 44 i 48hz (mam nadzieję że chodzi o 44,1kHz i 48kHz) ale czy puściłeś PCM stereo 44,1kHz ? bo taki sygnał jest najbardziej w razie wątpliwości miarodajny. to nie może być dźwięk wielokanałowy.

Nie znam PS3 ale podejrzewam że ma opcję odtwarzania zwykłej płyty stereo z dźwiękiem, i jeśli na tym będzie problem to szukaj przyczyny w dac-u.

Z tego co słyszę to jest raczej problem w torze cyfrowym.

Weź człowieku wreszcie porządnie sprawdź choć jedną rzecz. piszesz że dajesz z PS3 44 i 48hz (mam nadzieję że chodzi o 44,1kHz i 48kHz) ale czy puściłeś PCM stereo 44,1kHz ? bo taki sygnał jest najbardziej w razie wątpliwości miarodajny. to nie może być dźwięk wielokanałowy.

Nie znam PS3 ale podejrzewam że ma opcję odtwarzania zwykłej płyty stereo z dźwiękiem, i jeśli na tym będzie problem to szukaj przyczyny w dac-u.

Z tego co słyszę to jest raczej problem w torze cyfrowym.

dokładnie tak

czekamy aż kolega tomo86 wykona testy dokładnie takie jak pisaliśmy.

Podłączyć CD z płytą CD przewodem 75om RCA.

I dać znać.

podłączyłem cd i dac po coaxie problem nadal występuje

- mam pytanie czy to może mieć jakiś związek z brakiem uziemienia w gniazdku

raczej nie,

ale ze złą całą instalacją już tak

urządzenia do testów musza być na jednej fazie, czyli np na listwie.

raczej nie,

ale ze złą całą instalacją już tak

urządzenia do testów musza być na jednej fazie, czyli np na listwie.

były na filtercon(taka polska listwa)

wcześniej miałem vdac i wszystko było ok

zaobserwowałem przy podłączeniu cd optykiem brak dźwięku tylko co jakiś czas szczekanie, a przy podłączeniu coaxa i przekręceniu gałki na połączenie optyczne(nadal podłączenie kabel coax) słychać taki sam dźwięk jak przy przekręceniu gałki na coax, tak chyba raczej nie powinno być ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.