Skocz do zawartości
IGNORED

podstawkowce do nietypowej muzyki

ov_Darkness

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nieduży pokój(14m2 przed remontem, 20m2 po) w którym chcę ustawić (pod ekranem projektora) kolumny stereo.

Mają służyć jako zestaw przede wszystkim do słuchania muzyki.

I tu chyba najważniejsza rzecz. Mam alergię na jazz, większość klasyki słodkiego pitolenia i generalnie wszystkiego, czego słucha audiofilska brać.

co lubię:

1. wszelkiego rodzaju elektronikę, od delikatnego Biosphere, poprzez mroczne VNV Nation, Massive Attack, wesołe Astral Projection i Juno Reactor do złego jak obozy zagłady Combichrist, XP8, czy Wumpscut.

2. rocka, aczkolwiek głównie industrialnego: Tool, Fear Factory, Nine inch Nails.

3. folki różnej maści, również te militarne i apokaliptyczne: ORE, Garmarna, Cultus Ferox, Dead Can Dance, Kulgrinda... dużo tego.

NIE słucham techniawki, hip-hopu, ani żadnej muzyki Czarnego Luda.

Słuchałem ostatnio Dali Lektor 1 (beznadzieja), Focali Electra 1007S (słabiutko) i B&W DM602S3 (tu znacznie lepiej, ale jeszcze nie to). (podpięte to było do CD Denona, chyba 700'ki i jakiegoś drogiego (7tys) tranzystora)

Głównie brakuje mi dwóch rzeczy: wszystkie powyższe fałszują układ instrumentów w stosunku do wokalu, gitary elektryczne brzmią cienko, basu nie ma praktycznie w ogóle "(w sensie nie schodzi poniżej powiedzmy... 60dB)

Pytanie brzmi:

Ile muszę zapłacić, żeby móc słuchać muzyki z taką przyjemnością, jaką daje sprzęt przenośny? (w moim przypadku Rio Carbon i UE Triple.Fi).

Na cały zestaw: (projektor, stereo, DAC (już prawie mam-WMDAC mkII), preamp (będzie też DIY- Volcano), transport(htpc i squeezebox) moge przeznaczyć ok 20tysPLN, z czego na głośniki i ew. wzmaka ok.10tys.

Oczywiście im mniej tym lepiej. Aż takim snobem nie jestem, aczkolwiek podwyższenie limitu nie będzie stanowiło problemu (nie mam i nie planuję mieć dzieci. hehehe)

Czy APS'y Aeon z ich 8" wooferem dadzą lepsze zejście niż powyższe zestawy?

Może warto zainteresować się podłogówkami?

A może tylko subwoofer da odpowiedniego buta w dolnych rejestrach?

Dodam jeszcze, ze na Dali i Focalach moje utwory testowe (Tool - Jambi, Massive Attack - Angel, NIN - Only i Combichrist - Electrohead) brzmiały bardz osztucznie, cyfrowo (wiem, że to dziwnie brmzi w odniesieniu do elektroniki). Combichristowi brakowało tych gigantycznych pokładów złej energii, którą generuje Andy La Plegua. Wokal Trenta Reznora był blady i wyprany z głębii i emocji, potwornie niska drona w Angel była praktycznie niesłyszalna (podobnie jak ta w Only).

Na B&W było odrobinę lepiej, ale nie była to duża różnica.

Aha: jak się dowiedziałem ile te Focale kosztują, to zacząłem się śmiać... Żenada.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

https://www.audiostereo.pl/topic/84934-podstawkowce-do-nietypowej-muzyki/

Moze Paradigm (Studio 40, Signature S2 - tu nie powinienes narzekac na wypranie z uczuc czy brak energii) ? Ushery (X718) ?

Do takiego zejscia jakiego oczekujesz chocby przy tool raczej stawialbym na podlogowki. Generalnie ciezko Ci bedzie uzyskac dobry, artykulowany i wazacy swoje bas wyraznie ponizej 50 Hz z monitorow.

Moim skromnym zdaniem 20m2 to juz wystarczajaco duzo miejsca na podlogowki, ktore by Cie satysfakcjonowaly.

Primodium. Medium. Finis.

@rochu: podobają mi się, bo mogą być Ferrari Red. Poza tym znajomy ma i poleca, opinie mają b. dobre.

Domyślam się, że skoro Adam A7 mnie urzekły, a APS'y są uważane za lepsze monitory, to będzie b. dobrze.

Poza tym mają 8" woofer, który kusi 30Hz przy -2dB.

Ale ostateczna decyzja będzie oparta wyłącznie na odsłuchach na docelowym systemie i w docelowym pomieszczeniu.

Ani konstrukcja kolumn, ani ich cena nie ma tu dużego znaczenia. Zawsze przy odsłuchach proszę o podanie ceny dopiero na sam koniec, żeby się nie sugerować.

Darkness - współczuję.

Audiofilskie pitolenie jest o wiele łatwiejsze do zagrania niż to czego słuchasz.

To że grało cyfrowo to może być wina DCD 700ae. Przy APSach po dłuższym odsłuchu może się wydać zbyt klinicznie i za mało muzycznie.

Kolega przerabiał ten temat szukając systemu pod ostrą muckę i ciągle nic. Domyślam się że dla Ciebie priorytetem jest dynamika, szybkość, czytelność i mocny bas. Tak żeby szybkie uderzenia perkusji nie zlewały się ze sobą. Odpadają Triangle, Dynaudio, Monitor Audio, Usher. Paradigma słuchałem Studio 100, ale nie wygrzane i Monitor 3v4, ale mocno grzebnięte pod jazz. Być może studio 40 będą OK, ale co byś nie wybrał i tak Velodyne 12 cali trzeba kupić, a do tego kilka ustrojów pochłaniających lub dobrze zagracone pomieszczenie, żeby bas był czytelny i nie buczał, oraz żeby jego głośność była podobna niezależnie od miejsca w którym się siedzi.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Sorry ale taniutki Denon i tranzystor za "7kzł" nic nie mówi, a raczej mówi dużo o elektronice skoro lepiej wypadły B&W od JmLab 1007.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

L3VY: dzięki za cenne wskazówki!

Nikt nie twierdził, że będzie łatwo.

Docelowy tor to:

DAC (WM8742 +Ad797 i NE5534 na wyjściu)=> Volcano => wzmak i kolumny.

Układ pomieszczenia jest taki, ze za miejscem odsłuchowym jest duże okno, a na ustroje totalnie nie ma miejsca.

Może być pianka na ścianach i suficie :)

wizualizacja po remoncie, w tym momencie jeszcze mam ścianę między kuchnią a pokojem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te Paradigmy są całkiem spoko. Skończę DAC i zacznę łazić z nim po salonach.

Może mi się uda pożyczyć APS'y, albo chociaż posłuchać w salonie..

Nie pamiętam, co to był za piec, a Denon był albo 700, albo 1500. Z resztą muza była i tak z pendrive'a.

Jeśli będę miał kiedykolwiek transport, to będzie to Marantz Cd5000, bo mi się podoba. W tej chwili mam Sony CDP-211 i też gra.

DAC ma współpracować docelowo z kompem i/lub ze Squeezeboxem. Płyty będą tylko do ozdoby, bo są cholerycznie niewygodne. :)

Ukryta Zawartość

Sorry ale taniutki Denon i tranzystor za "7kzł" nic nie mówi, a raczej mówi dużo o elektronice skoro lepiej wypadły B&W od JmLab 1007.

Dokładnie. JMLab potrzebują elektroniki wyższej klasy i żaden Denon, Marantz czy NAD się tu raczej nie sprawdzi.

To nie był wzmacniacz żadnej firmy, którą kojarzę, a kojarzę większość. Ani nic popularnego, ani nic znanego.

Prosta, czarna integra jakieś 70W na kanał (tranzystor), malowana proszkowo, dwa duże pokrętła po prawej stronie, lewe głośność, prawe selektor, czerwone kontrolki, kosztowała około 7tys.

Gość sly30

(Konto usunięte)

Jak miło spotkać na forum kogoś kto zna Biosphere...hehehe.

Sam kocham taką muzę, całą elektronikę, ambient, nordik Ambient ale lubię też jazz, rocka, pop, i wiele innych gatunków poza ciężkim metalem i punkiem.

Właśnie odlatywałem przy kilku CD Air Sculpture. Pewne wiesz o czym mówię...hehehe

Nie lubię dawać rad ale skoro pytasz to:

- nie jest łatwo dobrać sprzęt, który dobrze zagra różne gatunki muzy w tym tak odległe jak jazz i klasyka czy elektroniczny odlot ale ponieważ ty nie słuchasz jazzu, klasyki itd to ty masz łatwy wybór!

Ty nie szukasz sprzętu audiofilskiego a już na pewno nie high endowego!! To dla ciebie dobra wiadomość!! Ty szukasz sprzętu do rocka i popu z naciskiem na dynamikę i przestrzenność brzmienia.Taki sprzęt dużo łatwiej dobrać i co najważniejsze nie będzie on aż tak drogi.

- pamiętaj że monitory i dobry bas to jak woda i ognień.Nie ma monitorów podstawkowych które grają niskim dynamicznym basem.Nie będę się wdawał w dywagacje dlaczego ale uwierz, że nie ma.A jeśli ktoś ci mówi że są to albo ciebie okłamuje

albo nie słyszał dobrego basu.Kolumny podłogowe, czyli takie znacznie większe wcale nie gwarantują dobrego basu więc jeśli z jakiś powodów pasują ci podstawkowce to możesz iść tą drogą i pies Saba też...hehehe...i w tej sytuacji musisz mieć

subwoofer. Ktoś na forum polecał ci Velodyne. Ten ktoś dobrze ci życzy bo dobrze ci doradził, To jedne z najlepszych na świecie i mają wiele dobrych serii a już seria DD to rewelacja. Nawet na małym pokoju ustawisz go sobie tak że zagra super.

Mają one wiele opcji ustawień, regulacji i nawet program kalibracji z mikrofonu do twojej akustyki pokoju. Podstawkowce muszą grać dobrym środkiem i szczególnie dobrą górą bo to góra poza dźwięcznością muzyki decyduje o przestrzenności

brzmienia całego systemu.Do tak małego pokoju wystarczy DD10 a max DD12. A moze 2 sztuki DD10 po każdej stronie? To kwestia kasy niestety.

- zapomnij o lampie. Nie daj się namówić na lampe. O tyle o ile jeszcze do jazzu i klasyki niektóre, z reguły bardzo drogie lampy jakoś się nadają i jako tako grają to do rocka industrialnego czy muzy elektronicznej lampa w ogóle się nie nadaje no chyba że kupisz sobie wzmak VAC-a za 150 000 zł lub więcej. Lampa ma to czego nie potrzebujesz a nie ma tego co musisz mieć czyli szybki, konturowy bas i wielka przestrzeń.

Szukaj tylko tranzystora lub może spróbuj wzmacniacz cyfrowy jak np Lyngdorf. Ale to musisz sam posłuchać. Do muzy elektronicznej taki Lyngdorf świetnie się nadaje i ma jeszcze system Room Perfect do kalibracji akustyki pokoju.

- Focal-JM LAB to jedne z najlepszych kolumn i do rocka i do elektronicznej muzy jak i do jazzu ale nie wiem czy akurat ten model i wiem że Focale potrzebują mocnej, dynamicznej elektroniki tzn wzmacniacza,Z Lyngdorfem zagrają super.

W mojej ocenie Focale są dużo lepsze niż B&W ale wymagają ok 500h grania żeby się rozegrały.Być może słuchałeś nie rozegranych!!

- ważne są kable które dadzą dużą przestrzenność. Polecam Nordosta, SIltecha, Tara Labs, Synergistic Research. Niektóre z nich mają piękną górę kosztem mniejszego basu ale mając subwoofer nie ma to dla ciebie znaczenia. Z takiego DD10 i tak będziesz miał tego basu aż za dużo jeśli zechcesz a takie kable dadzą ci piękną szybką, przestrzenną górę a to podstawa przy muzie elektronicznej.

- mając budżet 20 tys cudów nie oczekuj. Może rozejrzyj się za używanym sprzętem z dobrej ręki. Teraz mamy kryzys i za 20 tys można wyrwać super sprzęt za który ktoś 5 lat temu zapłacił 60 tys a nawet więcej.

Przy nowym sprzęcie nie dasz rady skompletować za 20 tys takiego zestawu. Velodyne też tani nie jest. Są też inne niezłe i dużo tańsze subwoofery. Poczytaj testy. Za 4000zł już coś można znaleźć. Ale to tylko sub a gdzie reszta?

Pozdrawiam

sly30

ov_Darkness,

Chyba są kolumny, które są w stanie spełnić Twoje wymagania.

Posłuchaj ATC SCM-19.

Myślę, że wielce się zdziwisz...

Pozdrawiam,

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

posłuchaj polskich rls callisto III jak możesz są w audiopunkcie,

Ukryta Zawartość

też słucham elektroniki ambitniejszej i rls-y są stosunkowo szybkie ale bas nie ma podbicia i nisko schodzi więc nie dudni jak np w dynkach które miałem u siebie a nie zawsze pokój można idealnie zaadoptować , są to świetne monitory do mniejszych pokoi, dużo osób je słuchało na audioshoł i też pozytywnie wypowiadało się o nich,

u mnie grają z heedem obeliskiem w 14m2,

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

A może Sonics Anima + Parasound a23(dedykowany przez konstruktora wzmak)? Po przesiadce z Aeonów tak wychwalanych jest niebo(co prawda Animy napędzam Haflerem p1500-na razie, bo nie miałem kwoty jaką Ty dysponujesz)!!! Jest dynamika, barwa i wiele rzeczy brzmi!!! Ja bym w Aeony nie brnął,do nich potrzebna jest przestrzeń i dobrze zrobiona akustyka pomieszczenia. U mnie się nie sprawdziły w niezaadoptowanym pomieszczeniu 18m2 a po przeprowadzce 9m2. Najlepiej posłuchać,ale już o tym wiesz :)

Witam do tego typu muzyki zakup sobie Dynaudio DM2.8 lub Exite 16 ogromny bas jak na takie monitorki i góra aplikowana w wielu kolumnach za kilka razy większą kwotę.Paradigmy i cała reszta aluminiowo odpustowych kolumn gra fajnie ale z typem muzyki której nie zamierzasz słuchać:)

też słucham "nietypowej" muzyki, ha ha. Np sporo ostatnio ćwiczę Lamb. Posłuchaj Aeon, naprawdę będziesz zaskoczony. Warunek-silnie wytłumione pomieszczenie i sporo wolnej przestrzeni.

janekp2:W pokoju nie ma miejsca na ustroje akustyczne, co rozumiesz, przez "silne wytłumienie?

Ogólnie przestrzeń będzie prawie pusta: stolik, kanapa, 2 pufy, może jakiś nieduży regał z książkami i CD.

Potrzebę posiadania końcówki za 2-6tys rozumiem, tylko nie rozumiem, jak takie bzyczki po 5-6" mogą generować jakikolwiek bas?

Na Aeony zwróciłem uwagę, bo mają 8" woofer. Myślałem też o Adam A8X.

I jak podłączyć suba do końcówki stereo? Chyba musiał bym mieć ampli?

Do Audiopunktu przejdę się z DAC'em skończonym, czyli pewnie koniec sierpnia (muszę zamówić obudowę jeszcze).

Aeony są kolumnami studyjnymi i takąż mają charakterystykę, w zbyt żywym pomieszczeniu będą brzmieć zbyt ostro.

Dywan na podłodze, panele w miejscu pierwszych odbić, grube kotary, trochę miękkich mebli i powinno być OK.

Dużo Ci proponują. Ale nikt nie przebije te oferty. Zainteresuj się profesjonalną propozycja monitora z subem KRK VXT8 + KRK 12sHO.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauważ, że proponują Ci marki kolumn, które właściwie już słuchałeś i skreśliłeś.

Pojawiło się też wiele nierozsądnych rzeczy...

Też słucham podobnej muzy - jak masz po drodze, to chętnie zagram. A jak nie, to kup od dystrybutora WLM Stella + sub oraz lampowy WLM Sonata.

Odtwarzacz będzie miał mniejsze znaczenie - zaoszczędzisz. Będziesz miał to, czego dokładnie oczekujesz i dużo więcej. Jak chcesz, to wkleję zebrane opinie

o podstawkowych WLM Stella. Zmieścisz się w limicie - trochę trzeba się potargować przy zakupie.

Bas w AEONach jest duży ale niestety kosztem średnicy co powoduje, że dźwięk jest przymulony. Już nie mówiąc o bazie stereo, gdzie w Sonicsach po prostu mnie rozwaliła (po dwóch latach słuchania i pracy na aeonach) a otwartość góry, taki złocisty blask dźwięków wysokich po prostu zachwycił. I niestety w aeonach taki dźwięk nie był dostępny(posiadałem Aeony z tkaninową kopułką). Może Apsy schodzą trochę niżej niż Animy ale nie samym basem żyje człowiek. Zawsze można dokupić suba:) Mi zakres Sonicsów bardzo odpowiada i do APSów już bym nie wrócił. Zapraszam do Wrocławia do odsłuchów sonicsów:) Polecam dobrze osłuchać APSy przed kupnem. Niektórym się podobają. A mi już nie,szczególnie w mołozaadoptowanym pomieszczeniu! I mimo, że są to studyjne monitory, ludzie pracują w studiach na innych, a jeśli już są apsy to raczej jako alternatywny, ludzie miksujący muzykę rokową i metalową korzystają z Proac 100 studio, Barefoot, Animy i nieźle im to wychodzi-np. Coldplay :) Takie to moje małe spostrzeżenie...

sly30

... zapomnij o lampie. Nie daj się namówić na lampe. O tyle o ile jeszcze do jazzu i klasyki niektóre, z reguły bardzo drogie lampy jakoś się nadają i jako tako grają to do rocka industrialnego czy muzy elektronicznej lampa w ogóle się nie nadaje no chyba że kupisz sobie wzmak VAC-a za 150 000

Już dawno nie czytałem takich mądrości. Rodzi nam się kolejny "znawca".

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Aeony są kolumnami studyjnymi i takąż mają charakterystykę, w zbyt żywym pomieszczeniu będą brzmieć zbyt ostro.

Dywan na podłodze, panele w miejscu pierwszych odbić, grube kotary, trochę miękkich mebli i powinno być OK.

Auć. To dokładnie wszystko, czego nie mogę zrobić. :(

Dywanu mieć nie będę bo się brudzi i wygląda obleśnie. Będzie parkiet z czarnego dębu lub hebanu.

Panele: w miejscu pierwszych odbić jest okno na więcej niż pół ściany (180x150). Pod nim sofa z miejscem odsłuchu.

grube kotary= nie otworzę okien + kolejne tekstylia zbierające kurz.

miękkie meble - tylko naturalna skóra. sofa 2os + 2 fotele typu fatty.

Unikam tekstyliów, bo wywołują u mnie obrzydzenie, poza tym mam alergię na kurz. Dziewczyny też wolę w skórze, lateksie, czy PVC. ;P

Widzę, że pomysłów jest dużo, co mnie bardzo cieszy :)

Obiecuję w miarę możliwości posłuchać każdej kombinacji u siebie w domu.

Założę się, że czego bym nie wybrał będzie dobrze, o ile będzie dobry dół, bo teraz słucham z zestawu 2.1 firmy Yamada, który dostałem 10 lat temu od Wujka ;P

Aha: na razie najbardziej trafia do mnie jako alternatywa propozycja RLS Callisto III i jakiegoś piecyka.

Tu bym się zmieścił w cenie nowych APS'ów, co cieszy :)

Z APS'ami, to podobno można je wypożyczyć na odsłuchy.

Poza tym mają zasadniczą przewagę nad całą resztą - są dostępne w kolorze Ferrari Red ;P (moja kobieta zażyczyła sobie mocnych akcentów. Nie pasuje bidulce czarna podłoga, szare ściany i czarne skórzane meble... Dziwna jakaś...)

gę, bo mają 8" woofer. Myślałem też o Adam A8X.

Właściwie to bliżej im do 9" (8,66")

A8X nie zejdą tak nisko.

Różne głosy są odnośnie precyzji średnicy na dwudrożnych z wielkim wooferem ... tu na forum mówią że OK ... na forach pro raczej mówią że nie do końca ... w sumie jeśli masz większy budżet to jeszcze pozostają trójdrożne modele (ADAM S3X-H lub S3X-V - te "pionowe" są tańsze, ale zapewne bardziej optymalne do dalszego pola niż bliższego)

są też APS'y 3-way. Pytanie, jaka cena.

Nie samym audio człowiek żyje :)

Jak pisałem, im mniej wydam na zadowalający efekt, tym bardziej będę szczęśliwy :)

Widze, ze bardzo Cie ciagnie do rodzimych APSow. Tez to przechodzilem:) Tak jak pisales, mozna je wypozyczyc w MUSICTOOLZ czy u zrodla w Swarzedziu. Wyprobuj posluchaj i sam ocen. Najlepiej jakbys tak zrobil ze wszystkimi propozycjami, choc nie kazdy producent daje taka mozliwosc...

Auć. To dokładnie wszystko, czego nie mogę zrobić. :(

Dywanu mieć nie będę bo się brudzi i wygląda obleśnie. Będzie parkiet z czarnego dębu lub hebanu.

Panele: w miejscu pierwszych odbić jest okno na więcej niż pół ściany (180x150). Pod nim sofa z miejscem odsłuchu.

grube kotary= nie otworzę okien + kolejne tekstylia zbierające kurz.

miękkie meble - tylko naturalna skóra. sofa 2os + 2 fotele typu fatty.

Unikam tekstyliów, bo wywołują u mnie obrzydzenie, poza tym mam alergię na kurz. Dziewczyny też wolę w skórze, lateksie, czy PVC. ;P

Widzę, że pomysłów jest dużo, co mnie bardzo cieszy :)

Obiecuję w miarę możliwości posłuchać każdej kombinacji u siebie w domu.

Założę się, że czego bym nie wybrał będzie dobrze, o ile będzie dobry dół, bo teraz słucham z zestawu 2.1 firmy Yamada, który dostałem 10 lat temu od Wujka ;P

Aha: na razie najbardziej trafia do mnie jako alternatywa propozycja RLS Callisto III i jakiegoś piecyka.

Tu bym się zmieścił w cenie nowych APS'ów, co cieszy :)

Z APS'ami, to podobno można je wypożyczyć na odsłuchy.

Poza tym mają zasadniczą przewagę nad całą resztą - są dostępne w kolorze Ferrari Red ;P (moja kobieta zażyczyła sobie mocnych akcentów. Nie pasuje bidulce czarna podłoga, szare ściany i czarne skórzane meble... Dziwna jakaś...)

w audiopunkcie posłuchasz RLS Callisto III i posłuchaj z miłym analogowym wzmakiem HEED Obelisk Si, na audioszoł te maluchy grały z naimem xs w 24m2 :) i jakoś basu nie brakowało był na granicy nagłośnienia ale wszyscy byli w bardzo zdziwieni jak te maluchy grają, ich bas sięga przy -3dB do ok 45Hz co przy ich wymiarach jest aż trudno dać wiarę ale faktycznie jest głęboki jak na monitory tej wielkości,, tam na midbasie siedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wavcore malutki ale robi swoje,,

możesz odnieść się też do dynaudio serii focus którą mają na stanie i nawet adama i kilku ciekawych marek ,

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.