Skocz do zawartości
IGNORED

Tango - najlepsze plyty i wykonania

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Tango - jeden z najbardziej emocjonalnych stylow - zarowno w tancu jak i samej muzyce.

Interesuja mnie najrozniejsze wykonania muzyki Piazzolli i innych przedstawicieli gatunku.

Prosze o jak najbardziej interesujace przyklady wykonawcow i plyt. Chwalmy sie co mamy,

co slyszelismy i co jest godne polecenia.

Pozdr.

Zaczne od siebie i od razu chcialbym polecic znakomita plyte wydawnictwa "BIS" - Tango Futur - "Paris-Buenos Aires"

Muzyka na tej plycie reprezentuje nowy epizod historii wielkiej milosci, ktora egzystuje pomiedzy tymi miastami

od 1880 roku. Swietne pomysly i emocjonalny przekaz na granicy klasycznego i nowoczesnego tanga. Bardzo dobra

realizacja i znakomicie wydana plyta z obszernym opisem. Bardzo dobra atmosfera i swietne kompozycje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

https://www.audiostereo.pl/topic/84922-tango-najlepsze-plyty-i-wykonania/

Co za wielka szkoda, ze jest zerowe zainteresowanie taka piekna forma muzyczna. Co jakis czas wracam do tego

gatunku i zapewniam Was, ze jest w tym temacie bardzo duzo do powiedzenia i jeszcze wiecej do wysluchania.

Cala masa tytulow i jak najbardziej znakomitych realizacji czeka w kolejce na zielone swiatlo tego forum :)

"Bo do tanga trzeba dwojga", albo i wiecej :)

Pozdr.

Parker's Mood

Al di Meola "Meola plays Piazzolla" - nie muszę chyba wiele pisać, hołd złożony AP przez gitarzystę.

Distango - ja mam tylko jedną płytę: "Plays Piazzola" (wydana przez w Polsce DUX, czyli w komplecie także dobry "firmowy" dźwięk) - bardzo fajne, nowoczesne granie tango nuevo przez młodych.

Richard Galliano - to już niekoniecznie tango nuevo, raczej odrodzenie musette, ale takie płyty jak "New York Tango" w definicji wątku jeszcze się mieszczą.

Płyt Piazzolli to ja mam dużo i właściwie każdą bym polecił (tyle że jestem poza domem i nie mogę powiązać tytułów i tracklist). Ale żeby pozostać w kręgu innych niż AP muzyków, których urzekło tango nuevo, to przypomnę tylko płytę nagraną przez AP z Gary Burtonem: "The New Tango" live z koncertu w Montreux.

A popularność the Gotan Project wskazuje, że chyba jakieś szczątkowe zainteresowanie tangiem jest i można by je w generale publicznym umiejętnie rozbudzić.

Miłośnicy tanga nie powinni zapominać o dorobku polskich twórców i wykonawców.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miłośnicy tanga nie powinni zapominać o dorobku polskich twórców i wykonawców.

No wlasnie :)

Teraz troche zagranicznych :)

London Concertante - "Piazzolla And Beyond"

Manuel Barrueco, guitar & Cuarteto Latinoamericano - "Tango Sensations"

Artemis Quartet - Jacques Ammon - "The Piazzolla Project"

Sergio & Odair Assad - "Play Piazzolla"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko bardzo dobre !

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• 2 tygodnie później...

"In this sentimental records, I invite you to share in the delightful rhythms, sensuous melodies,

and the timeless magic of "My Beloved Buenos Aires"

Daniel Barenboim

Barenboim - Mederos - Console

"My Buenos Aires Querido - Tangos Among Friends"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• 8 miesięcy później...

Genialna muzyka i pytka nagrana 13 - 15 września 1995 w studio Estudio Moebio - Buenos Aires. Daniel Binelli-bandoneon; Sergio Balderrabano-piano; Julio Grana-violin, Diego Sanchez-cello; Oscar Victor Carnero-double bass; Marcelo Chiodi-tenor sax, flute, piccolo flute; Hector Cacho Tejera-percussion. Wszystkie kompozycje - Daniel Binelli; kompozycja czwarta: Remembranza - Astor Piazzolla. Znakomita muzyka i świetna realizacja - tradycyjne i nowe tango, argentyński rodowód, wpływy europejskie i afrykańskie, pasja i dramat. Mistrzostwo świata - rekomendacja.

Black Sun Records, 1996.

51Mxa53W-ML._SL500_AA300_.jpg

Pozdr, M.

Parker's Mood

to ja przy okazji polecę "cztery pory roku" Piazzolli w wykonaniu Kremera i Kremeraty Baltici

bardzo ciekawy aranż na orkiestrę smyczkową i skrzypce solo, bardzo dobre wykonanie,

co fajnie pomyślane, że skoro w Buenos Aires są pory roku odwrotnie niż u nas, to wstawki z zimy Vivaldiego są w lecie Piazzolli itd.

poza tym wiele fajnych technik użytych(szybkie pasaże flażoletowe, granie między podstawkiem i strunnicą i wiele innych), piękna harmonia, pojawia się nawet polifonia

a wszystko w klimacie tanga i na prawdę przepiękne!!

jak ktoś nie zna za bardzo to tu próbka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakew, Tyś mnie nieco rozczarowal. Tango Strawińskiego - czy piękne? rzecz gustu, no ale Strawiński to nazwisko, to nie jakiś tam Villoldo czy Gardel. Wykonanie - kto słyszał grać do tańca tango solo na fortepianie, zwłaszcza jak obok siedzi orkiestra, a w ogóle co to za tango bez akordeanu? Para tanaczna - amatorzy z domu kultury, a facet sztywny jak Pal Azji. Jak można tańczyć tango z damą mając rozpiętą marynarkę, szczególnie jeżeli to jest występ na scenie a nie ostatnia godzina zabawy sylwestrowej? Czy przystoi w ogóle prosić kobietę do tańca mając rozpietą marynarkę?

Czy to tango jest trudne do tańca? Dla chcącego nie ma nic trudnego - zobacz tego starszego pana poniżej, jakie postępy robi z każdą sekundą tańca, jak wyczuwa partnerkę i zauważ co zrobił przed rozpoczęciem tańca - oczywiście zapiął marynarkę.

Posłuchaj też orkiestry - ona gra prawdziwe tango argentyńskie, podczas gdy np. na konkursach tańca oglądanych w tv puszczają zwykle okropne nagrania orkiestr niemieckich zupełnie nie czujących rytmu tanga.

Tango El Choclo możecie posłuchać również w wykonaniu Armstronga, ale wtedy należy wpisać na You Tube - Kiss of fire.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zully Goldfarb "Ja mam czas ja poczekam"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Orkiestrowe klimaty tanga w wykonaniu Stockholm Jazz Orchestra. Aranżacja i prowadzenie - Carlos Franzetti. Obok szefa Franzetti'ego mamy jeszcze dwóch Argentyńczyków jako solistów: Gustavo Bergalli / trąbka oraz Juan-Jose Mosalini / bandoneon. Warto zwrócić jeszcze uwagę na znakomitego drummera z Finlandii - Jukkis'a Uotila - którego nie tak dawno podziwiałem w najnowszym projekcie Tim'a Hagans'a - The Moon Is Waiting - oraz w konfiguracji duetowej z Hagansem - The Bad Duets. Stockholm Jazz Orchestra i Tango to nagranie z 1999 roku. Płytę wydała słynna kiedyś wytwórnia audiofilska DMP Records. Dodatkową atrakcją jest znakomita jakość nagrania z procesem DSD. Piękna i gorąca muzyka na zapomnianej płycie.

CDMP_525__7917__01152009112155-4264.jpg

Parker's Mood

• 2 lata później...

Powracam do "Por Roku" Piazzolli, gdyz nabylem te oto plyte:

Les-Dissonances-Vivaldi-Piazzolla-The-Four-Seasons-P794881992829.JPG

Swietnie zrealizowana, przepieknie zagrana, tempa troche wolniejsze niz u Kremera, co jest wg mnie na plus - lepszy charakter tanga

Tutaj mala probka, jak ten wiolonczelista gra! Brak slow!

Sorki za brak polskich znakow

Może nie jakieś wybitne,ale jako,że lubię Anję Lechner,więc zapodam :)

Polecam "tangowe" płyty z Peterem Ludwigiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.