Skocz do zawartości
IGNORED

Technics su-v620 + 4 głośniki kiepskie brzmienie

Dzikuss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Zwracam się do was o radę. Od wielu lat używam tego samego sprzętu z którego niedo końca jestem zadowolony. Wzmacniacz jak w temacie Technics 620. Początkowo grał z dwoma głośnikami SB-T200 technicsa. Było nieźle,ale brakowało czegoś. Podpiąłem do tego jeszcze dwa Altusy 140 i jak dla mnie zaczęło to jakoś grać. Według mnie ten wzmak z sbt200 brzmi jakoś płytko, syki słabe dzwięk zlany jakbym kolumny w workach foliowych trzymał. Altusy 140 jak wiadomo poza sykami nic innego nie ma. Ale w tandemie jakoś to się zgrywa całkiem nieźle i da się tego słuchać. Czy to ja mam jakoś upośledzony słuch czy tego zestawu na nic więcej nie stać. Bo z tego co czytałem to sbt200 to całkiem niezły głośnik, suv620 teź nie ma najgorszych opinii a jakoś bez tych altusów to muzyka jakaś nieswoja.

I na koniec moje pytanie co w tym zestawie powinienem zmienić najpierw aby się mile zaskoczyć? Pomieszczenie to ok. 25m2 a muzyka od rock przez symfoniczny metal do innych odmian metalu.

Wszystko na Allegro i kup wreszcie normalny sprzet. I V620 i Altusy i T200 sa o kant tylka potluc.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Myśłem przez jakiś czas o dzwięki 5.1 do ogladania DVD jakiś koncertów itd, ale wiem że nie da rady zbudować dobrego sprzętu do kina i do stereo jednocześnie, przynajmniej nie z budżetem jaki posiadam. Tak czy siak jestem w stanie wydać do 1000 zł na każdy element czy to głośniki czy wzmak. Jednakże nie wszystko od razu, sukcesywnie czy nowe czy używane to chyba nie ma róźnicy wielkiej dla mnie.

• Użytkownicy+

Znam sprzed lat Twoje sprzęty. Wzmacniacz nie jest wybitny, ale w Tym budżecie, całość przeznaczyłbym na kolumny.

Fajne są B&W;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub coś z tej strony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie lepiej zacząc zmian od wzmacniacza? Boję się że jak teraz kupię kolumny to później z nowym wzmacniaczem nie będą grały tak jak chcę. Czy raczej się to nie zmieni za bardzo? Wiem jestem laik w tym temacie ale staram się czegoś dowiedzieć aby dobrze wybrać a zakupu nie planuję na szybko tylko w przeciągu kilku miesięcy dlatego też bedzie czas na odsłuchy, testy, czytanie, porównywanie. Teraz jakbym szukał wzmaka to i tak stereo a najwyżej w przyszłości dokupie jakieś 5.1 z wyjściem preamp. i przez to puszcze stereo.

Gość rydz

(Konto usunięte)

technics to syf diora ws442 lepiej zagra

Kolego pawlik, nie pakuj wszystkiego do jednego wora:), co prawda nie wiem czy Kolega dzikuss pisze o 620, czy 620 M2, bo jeżeli mowa o drugim, oczywiście mowa o taniej budżetówce, ale śmiało dżwiękiem dorównywał takim wzmacniaczom jak Cambridge Audio A1 MK 3, Rotel RA921 czy Yamaha AX-392,

a wypadał lepiej od Sony TA-520 czy Pioneera A 207.

Kolego dzikuss wymień kolumny, miałem na początku przygody z audio 620 M2 z kolumnami Diora Polaris 120 z wysokotonowym plastikiem takie montowali, dżwięk suchy z zapiaszczeniem jak na pustyni, wystarczyło zmienić kolumny na Acoustic Energy Aegis 1 i można bylo słuchać muzyki.

Tylko złe zestawienia dają zły dżwięk!

Gość rydz

(Konto usunięte)

technicsy grają słabo i co zrobisz jak nic nie zrobisz

Błądzisz, mam wrażenie że nie słuchałeś tego wzmacniacza, SVI nie SU, nic nie wyjaśniłeś, klasa B, a co byś chciał? Klase A?) AB?

No ale logo Technics robi co u niektórych odruch wymiotny!

Kolego kolumny jeszcze raz kolumny tak jak inni koledzy proponują, poprawa będzie kolosalna, sam miałem Altusy 140 jak i 110 i szczerze na początku byłem z nich zadowolony w końcu były to moje pierwsze kolumny :), ale z biegiem czasu dorobiłem się kolumn JBL TLX-45 które po prostu zmiażdżyły Altusy 110 jak i też 140.

Uwierz kolego że zmiana samego wzmacniacza za dużo ci nie pomoże gdyż te kolumny są po prostu słabe według mnie najgorsza seria jaką wypuścił Tonsil na rynek.

No ale logo Technics robi co u niektórych odruch wymiotny!

Tutaj też się zgadzam tak samo jest z marką Pioneer, a prawda jest taka że każdy producent ma lepsze i gorsze swoje produkty.

Teoretycznie lepszego SU-VX720 nie dało sie słuchać więc V620 tym bardzie nie będzie lepsza. Jedyny jako tako brzmiący Technics jakiego znam to 7700K z lat 70.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jedno i drugie niewiele warte (jeśli idzie o dźwięk), bo zarówno wzmacniacz, jak i kolumny Technics'a to sprzęt, któremu już z genów brakuje dynamiki i dlatego tak gra. Poprawa z Altusem to świetnie pokazuje. Co do Altusów, to przerabiałem je na sposób exportowy (Dynamic Speaker). Bardzo pomogło dostrojenie i wytłumienie obudowy razem z wymianą głośnika tubowego na kopułkę. Wzmacniacz jednak musiałem sprzedać, bo brak dynamiki przy cichym i głośnym słuchaniu, połączony ze zmianą barwy był nie do przyjęcia. Sony 411 (którego wtedy kupiłem), był o niebo lepszy, a przy tym sporo tańszy, bo nie był Technics'em. A z Altusów miałem jeszcze jakiś czas pociechę, choć były to 110. Wesoło nie jest, ale pozostaje przyzwyczajenie się, sprzedaż, albo "tunning". Jednak tak dokładnie to nie wiadomo, co wybrać. Może akurat ten wzmacniacz zagrałby jak trzeba z kolumnami np. Paradygma lub podobnymi. Szukajcie, a znajdziecie, powiedziano...AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 3 miesiące później...

Pozbyłem się Altusów i planuję zakupić wzmacniacz. Myślę o DENON PMA-980R i jakieś cd również Denona moze 1460 może 960 albo 1290 jak znajdę. Mam tylko pytanie o ten wzmacniacz jak on gra? Czy jest bardzo analityczny, szczegółowy czy raczej ocieplony. Jak u niego z basem. Czy warto zmieniać go za tego technicsa 620? Czy szukac czegoś lepszego? Chciałbym uzyskać wyraźny dzwięk nie taki zamulony jak teraz ale troszkę ocieplony, żeby znowu góra za bardzo nie dawała po uszach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.