Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy

nowotka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy na forum i nowy w świecie kompletowania sprzętu.

Mam gramofon nie jakiś wysokich lotów, bo Pioneer PL-335 (trzyma obroty). Wymieniłem wkładkę na Ortofon OM 5E. Chyba nie ma sensu ładować w taki sprzęt czegoś lepszego?

Na początek, składam sobie system na same słuchawki, prawdopodobnie na dłuższy czas. Po przesłuchaniu zakupiłem AKG K242 HD, do tego zamówiłem Holdegrona H1.

Teraz szukam jakiegoś przedwzmacniacza gramofonowego który będzie również gotowy na wymianę gramofonu, więc nie chce kupować czegoś co będzie do wymiany za pół roku.

Zastanawiałem się nad Cambridge Audio Azur 640P, poczytałem trochę i ludzie zachwalają. Interesujące opinie słyszałem też o CS Blue Plus, tylko gdzie można to dostać?

Co polecacie?

Pozdrawiam,

Krzysiek

https://www.audiostereo.pl/topic/84889-przedwzmacniacz-gramofonowy/

Miałem na dłuższych testach oba egzemplarze Cambridge Audio Azur 540P i640P a zdecydowałem by kupić Rega mini Stage.

Jest z nich najtańszy bo kosztuje około 200.00PLN i gra najlepiej (u mnie z Pro-Ject Xpression)

W tym przedziale cenowym nic więcej z przedwzmacniacza nie wyciśniesz.

Pozdrawiam ,

90125

W końcu wziąłem Rega Fono. Niestety jest coś nie ta. A mianowicie lewy kanał zbiera jakieś zakłócenia. Nawet bez podłączonego gramofonu, "na sucho" z samym wzmacniaczem słuchawkowym. Samo brzmienie jest super, gdyby nie to :/

Wiecie może czy może to być wina instalacji elektrycznej? Czy potrzebny będzie jakiś filtr? Zauważyłem też, że zasilacz nie jest oryginalny.

Polaczylem pod przedwzmacniacz, tak jak powinno być. Trochę inne buczenie slychac. I dziwne, ze tylko jeden kanał. Na odlaczonym gramofonie jest to samo. Sprobuje wyjaśnić sprawę ze sprzedawca.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Polaczylem pod przedwzmacniacz, tak jak powinno być. Trochę inne buczenie slychac. I dziwne, ze tylko jeden kanał. Na odlaczonym gramofonie jest to samo. Sprobuje wyjaśnić sprawę ze sprzedawca.

Pozdrawiam,

Krzysiek

a jaka masz inst. elektryczna ? U mnie pomogło uziemienie obudowy do bolca w gniazdku...

a jak nie to wpisz w wyszukiwarke brumienie w forum analog napewno znajdziesz rozwiązanie

Podłączenie do bolca, powoduje większe "pierdzenie". Rozwiązaniem było ułożenie kabla, poustawiałem go, poruszałem i leży tak że zakłócenia zniknęły. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z brzmienia, przydałby się tylko oryginalny zasilacz(może ma ekranowany kabel?).

Pozdrawiam.

• 3 lata później...

Po 3 latach kurzenia się w szafie wyciągnąłem go, rozebrałem i przejrzałem elektronikę, okazało się, że nóżka od jednego kondensatora nie była wlutowana. Wlutowałem własnoręcznie i jest perfekt! Nic nie buczy wszystko działa jak należy. Trochę poleżał, ale i tak warto było :)

Polecam DJ Pre 2.

Świetna dynamika, wg mojej opinii lepszy od CA.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.